Emelt szintű készültség várható a kórházakban

Magyarnemzet.hu

A következő két hétben várhatóan drasztikusan megugrik a Covid–19-megbetegedések száma, ezért Orbán Viktor emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban. A miniszterelnök azt is közölte: a mostanáig regisztrált nagyjából két és félmillió állampolgár húsvétig megkaphatja az oltását.

A gazdaság újraindítása kapcsán a kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy senkit nem hagynak az út szélén, a támogatásokat az újranyitás után is fenn fogja tartani a kormány.

A járványhelyzetről nyilatkozva kezdte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken adott interjúját. A kormányfő elmondta, hogy az operatív törzs adatai szerint több mint négyezer-hatszáz új koronavírusos beteget regisztráltak, s 123-an hunytak el az elmúlt 24 órában, lélegeztetőgépen pedig 451-en vannak. Szavai szerint ezek a számok ismét romló tendenciát mutatnak, a következő két hétben drasztikus emelkedés várható az új fertőzések számában, ami erősen megterhelheti az egészségügyet. Orbán Viktor közölte: jelenleg 15 800-nál több szabad kórházi ágy van, amelyek közül több mint kétezer van felszerelve lélegeztetőgéppel.

– Emelt szintű készültséget rendeltem el a kórházakban.

Ez fokozott szervezési munkát jelent, a tavaly tavaszi állapotokhoz hasonlóra kell felkészülni. Kásler Miklós jól döntött, amikor úgy határozott, hogy a kórházak ne térjenek vissza a készültség előtti állapotban, így most könnyebb visszatérni a szükséghelyzetre – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő arra is kitért: az uniós vakcinák még az előre jelzettnél is nehezebben, lassabban érkeznek meg. Ezekből egyébként 17 millió adag van lekötve Orbán Viktor tájékoztatása szerint.

– Keletről gyorsabban és nagyobb mennyiségben érkezik a vakcina. Ha nem lenne orosz és kínai védőoltásunk, nagy bajban lennénk – jelentette ki Orbán Viktor, aki arra is emlékeztetett, hogy a baloldal oltásellenes, bizonytalanságot szít, és le akarják beszélni az embereket az oltakozásról.

– Úgy kell számolni, hogy a most regisztrált 2,5–2,6 millió állampolgár húsvétig megkaphatja az oltását – közölte a miniszterelnök, aki ismét mindenkit arra kért, hogy regisztráljon. A korlátozások feloldásával kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy egyszerre kell kitalálni a nyitást, és nagyon szigorúan betartani a korlátozásokat.

– A határokon biztos, hogy szigorítani kell – szögezte le Orbán Viktor, aki azt kérte az operatív törzstől, hogy dolgozza ki azt a szabályozást, amely radikálisan korlátozza az Európán kívüli – akár üzleti – utazásokat is. Az Európai Bizottság hat ország ellen kötelezettszegési eljárást akar indítani a határok lezárása miatt a miniszterelnök szerint. Ezzel kapcsolatban a kormányfő közölte, hogy a szállítmányozás akadályoztatása miatt aggályokat fejeztek ki elsősorban Németországban. – Az áru- és tőkeáramlást fent kell tartani, ez kétségtelen – hangsúlyozta.

A vakcinabeszerzésre visszakanyarodva Orbán Viktor úgy fogalmazott: most látni, hogy míg Brüsszel olcsóbb vakcinát próbált szerezni, időt vesztett. – Nem kell támadni ezért az Európai Bizottságot, inkább okulni kell belőle – fogalmazott, hozzátéve: Magyarország él a törvény adta lehetőségeivel, és igyekszik használható vakcinát beszerezni a maga számára. – A nemzeti hatáskörrel tehát élni kell, ez most nagyon fontos, de nem szabad, hogy feszültség támadjon az unión belül, most egymás támogatására van szükség – tette hozzá Orbán Viktor.

– Minden országnak vannak riválisai a nemzetközi térben, nem tudni, milyen eszközökhöz nyúlnak. Ellenségeink nincsenek, de a nemzetközi térből vagy belülről érkezhetnek ezek a digitális támadások – fogalmazott a miniszterelnök a Kormány.hu-t ért, hét eleji támadással kapcsolatban, amelyet bűncselekménynek nevezett.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy meghirdették a gazdaság újraindításának programját. – Az együttérzés hangján kell beszélni, nem csak egyszerűen a problémákat megoldani. Senkit nem hagyhatunk az út szélén, a támogatásokat az újranyitás után is fenn fogja tartani a kormány – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki a legfontosabbnak azt nevezte, hogy minél kevesebben veszítsék el a munkájukat. – Most az egy évvel ezelőttihez képest 55 ezerrel kevesebben dolgoznak, ám a következő két hónapban ezt a számot nullára akarjuk csökkenteni. Mindent megteszünk, hogy az újraindítás után azok is visszaszerezhessék a munkahelyüket, akik elveszítették azt a válság miatt – fogalmazott Orbán Viktor.

Az állatvédelmet is fontos – bár a pandémia miatt hátrébb szorult – témának nevezte a miniszterelnök, aki elárulta, hogy ő maga is kitöltötte az állatvédelmi konzultáció kérdőívét.

– A felelős állattartással az állatokat és az embereket is védjük, nagyon fontos volna, hogy ezt mielőbb minél többen felismerjék – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki úgy fogalmazott, hogy a járvány lecsengése után remélhetőleg komolyabban is tudnak foglalkozni a kérdéskörrel, és megszületnek az állatvédelmet szabályozó jogszabályok.

 

Magyarnemzet.hu

Itt lehet hozzászólni !