Vélemények az oltásról

csepel.hu

A járvány harmadik hullámában járunk, ismét egyre több a beteg és a kórházban kezelt. Nagyon fontos, hogy minél többen oltassák be magukat, hiszen másként nem küzdhető le a világméretű pandémia. Mostani összeállításunkban egy háziorvost és olyan időseket kérdeztünk, akik már megkapták az oltás első adagját. Mik a tapasztalataik? Hogyan zajlik az oltás?

Dr. Oláh Ilona háziorvos

„Az első oltásokat február 5-én adtuk be. 37 fős listáról választottuk ki az első tíz legidősebb, nyolcvanöt év feletti pácienst, pontosabban tizenkettőt, mivel ketten az oltás pillanatában ellenjavallat miatt nem kaphatták meg a vakcinát. A háziorvosi rendelőben Moderna védőoltással oltottunk. Hat fő – ugyanebből a korcsoportból – pedig a Jahn Ferenc Kórház oltópontján kaphatta meg a koronavírus elleni Pfizer vakcinát. Február második hetében juttatták el hozzánk a hatvan év alatti, regisztrált pácienseink listáját is, közülük kiválasztottuk azokat, akik valamilyen krónikus betegséggel küzdenek. Vannak közöttük daganatos és hematológiai betegek, asztmások, szív- és érrendszeri betegek is. Közülük a tíz legidősebbet választottam ki, ők az Astrazeneca védőoltást kapták meg a rendelőben” – mondta Oláh Ilona. Egyúttal kiemelte: azok a betegek, akik az oltás idején lázas betegségben, fertőzésben szenvednek, immunrendszert gyengítő gyógyszert szednek vagy kemoterápiában részesülnek, a betegség, illetve a kezelés alatt nem kaphatnak oltást, valamint az oltásuk nagy körültekintést igényel. Egy hematológiai beteg és egy immunrendszert gyengítő gyógyszert szedő beteg esetében egyéni telefonos konzultációt kellett folytatni a Dél-pesti Centrumkórház infektológusával. „Az elmúlt hetekben négy-négy páciensünket a Dél-pesti Centrumkórházban oltották Szputnyik V vakcinával. Ők a 60–75 éves korosztályból kerültek ki, olyanok, akik nem szenvednek súlyos alapbetegségben. Oltási szövődmények eddig nem voltak, csupán egyetlen idős páciens jelezte, hogy az oltás után múló rossz közérzetet tapasztalt. Mindenki nagyon örült, hogy végre megkaphatta a vakcinát. Az oltások gördülékenyen folynak, jól szervezettek, az oltópontokon sem kell várakozni, az előre megadott időpontban fogadják a betegeket. Most újabb adag AstraZeneca oltás érkezett, így tovább olthatjuk a hatvan év alatti korosztályt” – tette hozzá a doktornő.

Többféle oltóanyag, többféle korcsoport

Ugyanakkor hangsúlyozta: többféle oltóanyag és korcsoport van, így sokféle szempontot kell figyelembe venni. A háziorvosok látják a regisztráltak listáját, ez minden héten frissül. „Próbáljuk lelkiismeretesen, a legjobb tudásunk szerint, a legkorrektebb módon kiválasztani a betegeket, de arra kérünk mindenkit, hogy legyenek türelemmel, mert egyelőre nem tudjuk megmondani pontosan, ki mikor kerülhet sorra. Sajnos kevés az oltóanyag. Óriási teher van most a háziorvosok vállán. Ismét megugrott a koronavírus-fertőzések száma, itt van a harmadik hullám. Nekünk kell a Covid-teszteket elrendelni, az ÁNTSZ-t értesíteni a karantén elrendelése végett, mi intézzük a táppénzt, gyógyszereket írunk fel, a rengeteg adminisztráció mellett pedig el kell látnunk az egyéb betegségekkel hozzánk fordulókat is. Az oltási rend az oltóanyagok mennyiségétől függ. Ha többféle oltóanyag áll majd rendelkezésre, lehet választani a vakcinák között, de egyelőre ez nem lehetséges. Szomorúan tapasztalom – egyesek részéről – a mostani oltásellenes hangulatot. Fontos, hogy beadassuk a vakcinát – elkerülendő a halálos kimenetelű betegségeket, a súlyos szövődményeket. A legjobb oltás most az, amit minél hamarabb megkaphatunk. Aki időt nyer, életet nyer” – fűzte hozzá Oláh Ilona.

Oltás után

Előző számunkban már beszámoltunk róla, hogy megkapta az oltás első dózisát Laurencz László, a magyar női kézilabda- válogatott egykori kapitánya. „Az oltásnak semmiféle kellemetlen utóhatását nem tapasztalom. Amikor megkaptam az első adag vakcinát, még a tű szúrását is alig éreztem. Előtte levélben regisztráltam, a háziorvos doktornőm pedig telefonon értesített, mikor menjek az oltásra. Igazán kedves és segítőkész volt. A második oltást március 5-én kapom meg. Nagyon unom már a járványt, jó lenne minél hamarabb túl lenni rajta. Nem merem bekapcsolni a tévét, mert másról sem szólnak a híradások, mint a vírusról. Sehová nem járok, jószerivel be vagyok zárva a lakásba. A feleségem vásárol, intézi a napi teendőket. Szerencsére jó egészségnek örvend, sportosan él, rendszeresen szokott kocogni a környékünkön. Az udvarra azért kijárok levegőzni, sétálni. Hetente háromszor tornázom, alkalmanként háromnegyed órát, hogy megőrizzem a kondíciómat. Jó lenne még gyakrabban tornázni, de nem tudom mindig rászánni magam. A Csepel kézilabda-csapatának mérkőzéseit folyamatosan figyelemmel kísérem. Szívesen elmennék a hazai meccsekre, de ezek egyrészt zárt kapusak, másrészt a koromra való tekintettel eltanácsoltak tőle, nehogy elkapjak valami fertőzést.”

Patalics Lívia nyugdíjas február 5-én kapta meg az első oltást a Moderna vakcinájából. „Az előzetes regisztráció után a csillagtelepi háziorvosi rendelőben kaptam meg az oltást Morova doktornőtől. A megadott időpontra érkeztem, pár perc múlva be is hívtak. A vakcina beadása után fél óráig várakoztam a folyosón, majd megkérdezte a háziorvosom, van-e valamilyen panaszom, aztán hazaengedtek. A családomban volt koronavírussal fertőzött személy, de nem feltétlenül ezért oltattam be magam. Pár éve szívinfarktust kaptam, a vesémmel is problémám van, és magas a vérnyomásom. Naponta járok vásárolni, a buszon lehetőleg egyszemélyes ülésre ülök, s betartom a távolságot. Népi gyógymódokkal is védem az egészségem, de a mostani vírustól véleményem szerint a legjobban a vakcina védhet meg. Mindenkinek ajánlom, oltassa be magát, így hamarabb elmúlna a világjárvány. A második oltást február 26-án kapom meg.” Február 11-én megkezdődött az oltás az orosz Szputnyik vakcinával. Elsőként 2800 időskorút oltanak be Budapesten négy kórházi oltóponton. 465 fővárosi háziorvost kértek fel arra, hogy jelöljenek ki a körzetükből öt 74 éven aluli regisztrált személyt. Az oltásra javasoltak között volt Babics Sarolta, a Csepeli Nyugdíjas Közösségi Ház intézményvezetője. „Február 14-én oltottak be a Szent László Kórházban. 71 éves elmúltam, de ilyen jól szervezett, udvarias, tisztességes, kedves, gyors munkacsapatot nem tapasztaltam még. Tisztaság mindenütt. Több pavilonban zajlik a beavatkozás, mindenhová katonai egyenruhás segítők kísérnek. A vakcina beadása előtt az első engedélyező orvos hosszas kérdőívet töltött ki. Mindent alaposan kikérdezett eddigi betegségeimről, gyógyszerszedési szokásaimról, esetleges allergiákról. Tíz éve magas vérnyomásra gyógyszert szedek, de ez nem jelentett akadályt a vakcina beadására. Az oltást követően húsz percet vártam, majd az ellenőrző orvos kikérdezett az állapotomról, ezután hazaengedett. A kézhez kapott oltási papíron az oltóanyag nevén kívül a vakcina gyártási számát is feljegyezték. S hogy mit tapasztaltam? Jól aludtam, jó a közérzetem. Ezentúl is betartok minden előírást. A tájékoztatás szerint az orosz oltóanyag 91 százalékos védettséget biztosít. Ha mégis elkapnám a vírust – ez oltás után is lehetséges –, akkor sem fogok súlyos állapotba kerülni. S ez a fontos. Hiszek a tudományban, hiszem, hogy a vakcina a megoldás a járvány megfékezésére. A következő oltást március 7-én, 11 óra 47 perckor kapom meg.”

AZS – CSA

csepel.hu

Egy hozzászólás “Vélemények az oltásról” bejegyzésre

  1. Előd Erika szerint:

    Én megkaptam a háziorvosi rendelőben febr. 14én az első oltást, Modernából. Márc. 4-én kapom a másodikat. – Az oltásnál a szúrásnál éreztem egy tompa fájdalmat, kb. 3 napig kissé duzzadt volt az oltás helye és környéke. Ha kicsit megnyomtam, csak akkor éreztem kisebb fájdalmat, valamint a vállízületem fájdogált. De 3-4 nap után mindez megszűnt. Egyébként teljesen jól éreztem magamat az oltás után.

Itt lehet hozzászólni !