Év végi interjú Borbély Lénárd polgármesterrel

Csepel.hu

A Csepeli Hírmondó év végi interjúja Borbély Lénárd polgármesterrel, aki többek között a koronavírus okozta kihívásokról, a Csepel SC-ről, a Jedlik és a HÉV felújításáról is beszélt a lapnak.

A járványhelyzet milyen pénzügyi terheket rótt az önkormányzatra?

A védekezésre 100 millió forintos nagyságrendben kellett költenünk, amelyet saját forrásból finanszíroztunk, többek között a szolidaritási alapból, amelybe az alpolgármesterek, több magánszemély és én is befizettem. Október közepén derült ki, hogy idén a tervezettnél 1,7 milliárd forinttal kevesebb adóbevételünk lesz, ennyit kellett év vége előtt kivonnunk a gazdálkodásunkból és csökkenteni a kiadásainkat. Ehhez nagy segítséget jelentett, hogy az első hullám idején 1 milliárd forintot zároltattam. A jövő év is komoly kihívások elé állít bennünket. Szolidaritási hozzájárulás címén 2021-ben közel 1,5 milliárd forintot kell az önkormányzatnak befizetnie, amely 1 milliárd forinttal több, mint 2020-ban volt. Egy adózónkat pedig eljárás alá vonták, így emiatt jövőre 400 millió forint tervezett adótól el fogunk esni. Emellett csökkenő adóbevételekre számítunk, főleg az iparűzési adó tekintetében. Azonban nemrég nálam járt Babják Zoltán, a kárpátaljai Beregszász polgármestere, akiből csak úgy áradt az optimizmus. Nem tartom magam peszszimistának, de az ő pozitív életfelfogása még nekem is nagy lelkierőt adott. Újra rádöbbentem, hogy mi, anyaországiak, sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint a határon túli magyarok, és ha ők ebben a nehéz helyzetben sem adják fel, nekünk sincs okunk csüggedni.

A pénzügyi helyzet mennyire volt kihatással az idei fejlesztésekre?

Annak ellenére, hogy sok pénzt emésztett fel a vírus elleni védekezés, az idei évre tervezett fejlesztéseket sikerült megvalósítani. A Csepeli Gyemeksziget Program keretein belül befejeződött az óvodaudvarok felújítása és elkezdtük az iskolák felújítását is. Idén a Herman Ottó Általános Iskola újult meg, de évről-évre szeretnénk minden csepeli iskolát felújítani. Elkészült a volt Görgey Artúr Általános Iskola helyén lévő park, amely 400 millió forintba került. Rengeteg utat építettünk kormányzati támogatás segítségével. Az állami forrást csak aszfaltozásra lehet fordítani, nem tartalmazza például a járda, autóbeálló és a csapadékvíz-elvezetés kiépítését, ezért ezt az összeget még jelentősen ki kell egészítenünk. Például az útépítésre kapott közel 800 millió forintos állami támogatást 1,7 milliárd forint önrésszel kell kiegészítenünk, ha mindent az elképzeléseink szerint szeretnénk végrehajtani. Viszont a járványhelyzettől függetlenül a Csillagtelepi Városrehabilitáció és a Napközis Tábor újjáépítése biztosan folytatódik. A bölcsődei férőhelybővítéshez korábban 300 millió forint támogatást nyertünk, az ehhez szükséges 200 millió forint önrész is rendelkezésre áll.

Jelent-e hátrányt, hogy elmaradnak a testületi ülések?

Jogszabály szerint a képviselő-testületi és a bizottsági hatáskörök a polgármestereknél vannak. Az utolsó testületi ülés óta a saját frakciómmal és az ellenzéki frakciókkal is rendszeresen egyeztetek. Már az első hullám alatt is csak a védekezéssel összefüggésben hoztam döntéseket, illetve az olyan ügyekben, amelyek a határidők miatt elengedhetetlenek. A járványhelyzet miatt idén nem lehetett közmeghallgatást sem tartani, így a csepelieket leginkább foglalkoztató kérdésekre online válaszolok.

Mikor kezdődhet el a Jedlik Ányos Gimnázium felújítása?

A Jedlik Ányos Gimnázium felújítására Németh Szilárd közbenjárásának köszönhetően ötmilliárd forintot kaptunk az államtól. A képviselő úr jelezte, hogy ezt a felújítást szeretné saját maga koordinálni, ezért a vezetésével társadalmi egyeztetőtanács alakult, amely elkészítette a felújítási terveket. Az állami támogatás azonban nem fedezi az elkészült tervekhez szükséges építési költségeket, ezért a beruházás akkor valósulhat meg, ha az állam kiegészíti azt, ellenkező esetben szűkebb formában kell a felújítást elvégezni. A jogszabályi környezet időközben változott: meghatározott összeg felett az ilyen típusú beruházásokat az állam végzi. Fontos hangsúlyozni, hogy nem a csepeli önkormányzat miatt húzódik a beruházás. Az volt az álláspontom, hogy amíg pontosan nem lehet tudni, mikor indul a felújítás, a diákok ne költözzenek át a volt Fodor József iskolába. Ez ügyben a társadalmi egyeztető tanács elnökéhez fordultam, aki nem támogatta ezt a javaslatot.

Mi a legújabb hír a HÉV-sínpályák felújításával kapcsolatban?

A HÉV-sínek felújításával december 31-ig kellett volna végezni. A munkálatok még el sem kezdődtek, most viszont az épülő Nemzeti Atlétikai Központ miatt ki kell alakítani HÉV-aluljárókat. Mivel a csepelieknek joguk van tudni, mikor állhat helyre a teljes HÉV-közlekedés, hiteles tájékoztatásért a nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszterhez fordultam, de még nem kaptam választ kérdéseimre.

Ismét csepeli tulajdonba került a Csepel SC Alapítvány. Milyen fejlesztések várhatóak a Béke téri sporttelepen?

Az új tulajdonos, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (KIMBA) ezzel kapcsolatban még nem adott tájékoztatást. Viszont elképzelésem van, amihez a magyar állam segítségét fogom kérni, hiszen a Csepel SC állami pénzből tud megújulni, és ahogyan hallottuk, újra a csepelieké lett. Németh Szilárd 15 éve képviseli ugyan ezt az álláspontot és azt is, hogy ez csak úgy valósulhat meg, ha állami vagy önkormányzati vagyonkezelésbe kerül. Én továbbra is ugyanezt képviselem.

A Kis-Duna-parti emléktábla felújítása egyben szimbolikus üzenet is volt?

A KIMBA az eredeti tervek szerint egy sportkollégiumot építtetett volna Kis-Duna-partra. A csepeli képviselő-testülethez eljuttatott prezentációjukban azonban két épület szerepelt. Mivel ez a testületi üléseken és a csepeli közbeszédben is nagy vitát váltott ki, ezért úgy döntöttem, hogy a Kis-Dunapart területéből egyetlen négyzetmétert sem értékesítünk, hanem megőrizzük azt a csepeliek számára. Ennek megerősítésére képviselői előterjesztést is benyújtok. Ezért is újítottuk fel azt az emléktáblát, amelyet a csepeliek 1977- ben annak emlékére állítottak, hogy közösségi munkával megszépült a Kis-Duna park. Pártpolitikától függetlenül mindenki támogatja, hogy Csepelen állami támogatásból sportkollégium épüljön, viszont ennek helyszínét úgy kell megválasztani, hogy az összhangban legyen a csepeliek akaratával.

Mire fordítják a lakásgazdálkodási feladatok ellátására kapott 300 millió forint kormányzati támogatást?

Észak-Csepelen 11 lakóépületet kell elbontani, az állami támogatást az ott lakó bérlők lakáshelyzetének megoldására fordítjuk. Ezzel kapcsolatban nemrég valótlan információk jelentek meg, miszerint ezt a pénzt az ott lakók kapták. A támogatás az önkormányzathoz érkezett, amelyből tisztességesen meg fogjuk oldani az ott élő családok elhelyezését.

Sikerült teljesen felépülnie a koronavírusból?

Hála Istennek, igen. Azt gondoltam, a szervezetem védettebb az átlagosnál, a szükséges óvintézkedéseket lehetőleg betartottam. Nem hittem volna, hogy olyan súlyosra fordulhat az állapotom, hogy kórházi kezelésre szorulok, mert alig kapok levegőt. A gyógyulás után sok mindent átértékeltem magamban. Én már tisztában vagyok vele, hogy egy fiatal, jó erőben lévő szervezetet is ugyanúgy megviselhet ez a betegség, mint egy idős, egyéb betegségekben szenvedőt, ezért is fontos, hogy vigyázzunk egymásra.

 

Csepel.hu

3 hozzászólás “Év végi interjú Borbély Lénárd polgármesterrel” bejegyzésre

  1. robi szerint:

    Szurkolok a polgármester úrnak.
    Úgy tűnik: őt is rendesen megvezették HÉV ügyben.

    No, meg sajnálom azokat a jedlikes diákokat is,akik két év múlva úgy érettségiznek le a Jedlikben, hogy át sem lépték a Jedlik Ányos Gimnázium épületének küszöbét.

  2. Tündér Ilona szerint:

    Pár seg…lónak forog a fogaskerék az agyába, hogy kihez húzzon NSZ-hez vagy Borbélyhoz, én nagyon úgy nézem, hogy Borbély a normálisabb.

  3. zsák krumpli szerint:

    Borbély normális ember, csak Németh befolyása alatt áll/állt! Az utóbbit reméljük mi csepeliek! Felelős vezető a saját közössége érdekeit nézi, azokét akik megválasztották!

    Akinek meg szűk már Csepel, mert kinőtte, hagyjon már végre békén bennünket! Élje ki magát másokon, mi nem akarjuk nagyemberként a fejünk fölé emelni! Ha netán azt reméli, egyszer szobra lesz Csepelen, hát nem lesz! Így aztán nem kell a szobor kezébe zsíroskenyeret tennünk!

Itt lehet hozzászólni !