Csepel új utakon

Demokrata, Takó Szabolcs

Csepel 2010-ben az itt élők akaratából új utakon indult el. Miközben a szocialisták alatt megállt az élet s a politikusok elfelejtették a kerületet, manapság az új utakkal és környezetvédelmi beruházásokkal nemcsak korszerűbb, hanem tisztább, élhetőbb lett a városrész. A rendszerváltás óta halogatott beruházásokat sikerült megvalósítani az elmúlt négy évben.

Már nem kell a dugóban ülni és a levegő is jobb lett ugyanis Csepel egyik meghatározó és a leginkább halaszthatatlan beruházásaként megvalósult a gerincút. Miközben évek óta sokan panaszkodtak a zajproblémák miatt, az új kétszer kétsávos úttal nyugodtabb, csendesebb lett Csepel belvárosa. A Németh Szilárd polgármester javaslatára Teller Ede nevét viselő két és fél kilométeres gyorsforgalmi úton napi 14 ezer jármű halad át és kerüli el a belső lakóövezeteket, amelyeket új zajvédő falak is óvnak.

Tarlós István Csepelen gerincút

A Weiss Manfréd út-Szállítók útja és a Posztógyár utcát összekötő részen 9 jelzőlámpás csomópont is létesült. Ennek keretében Csepel bevezető szakaszán egy Európában újnak számító körgeometriájú csomópontot alakítottak ki, kiküszöbölve ezzel a forgalmi torlódásokat. Az egyik legnagyobb horderejű változásokat eredményező fejlesztésnek köszönhetően nemcsak a zajszint és a porszennyezettség javult, de a közel kétezer cserje és fa elültetésével és a több tízezer négyzetméternyi füvesítéssel előtérbe került a környezettudatosság is. A beruházással végül nemcsak a helyiek, hanem az agglomerációban élők közlekedési feltételein is sikerült javítani. Az 1993 óta ígért projekt első szakasza hétmilliárd forintból valósult meg- négymilliárd uniós forrás felhasználásával- és a fővárosi önkormányzat kiemelt projektje volt.

A gerincút mentén a legkorszerűbb műszaki feltételeknek megfelelő kerékpár út is épült, amellyel összekötötték a belvárost Csepellel megkönnyítve ezzel a biciklisek életét. A kerületben egyébként évtizedek óta nagy hagyománnyá vált a kerékpározás, ahol egyre többen használják közlekedésre, munkába járásra is. A rendszerváltás óta halogatott projekt végül 2012-ben készült el. A Kvassay hídtól a Weiss Manfréd úton és a Kossuth Lajos utcán egészen az Ady Endre útig végig haladó 3.2 km hosszú kerékpárút megépítésével biztonságosabban közlekedhetnek a kerékpározni vágyók. De azokról sem feledkeztek meg, akik a belvárosba már tömegközlekedéssel utaznának: Csepelen 3 helyen, 30 új férőhelyet alakítottak ki, hogy a bicikliket biztonságosan lehessen tárolni. Az útpálya kivitelezése az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Közép-Magyarországi Regionális Operatív Program (KMOP) részeként valósult meg 7,2 milliárd forintból, melyből az EU-támogatás összege 3,9 milliárd forint.

A kerület nagyszabású terveként vált közismertté a szennyvízhálózat bővítése: Rekord idő alatt, tíz hónap alatt készült el Csepel legmodernebb csatornahálózata, amellyel közel négyezer háztartás évtizedes szennyvízproblémáját oldotta meg a város. A fejlesztéssel kettős célt is sikerült elérni: az érintett háztartások szennyvize többé nem károsítja a talajt és a Duna vize is tisztább lett. A 13 milliárd forintba kerülő környezetvédelmi projekt során 54 kilométernyi csatornát fektettek le a Királyerdő és a Háros területén továbbá a Kertváros, Szabótelep és Ófalu egyes részein. A tempó gyorsaságát mutatja, hogy néha egyszerre negyven utcában folytak a munkálatok, amellyel 5300 darab bekötővezeték is a föld alá került. A projekt keretében elkészült házi bekötések esetében közműfejlesztési hozzájárulást sem kellett fizetnie a csepeli lakosoknak.

 Németh Szilárd és Tarlós István főpolgármester példás együttműködésének köszönhetően Csepel ma már nem mostohagyermeke a fővárosnak: az ikerbekötéseknek és a rákötési pályázatnak köszönhetően több száz család ráköthetett az elkészült csatornahálózatra – olyanok, akiknek fővárosi és önkormányzati forrás híján nem lett volna módjuk erre.

A beruházás a lakosság közérzetének javulásán kívül fontos környezetvédelmi szempontoknak is megfelel. Korszerűsítésének teljes költsége 40 millió euró, ennek 65 százalékát Brüsszel, 20 százalékát a magyar kormány, 15 százalékát pedig a fővárosi önkormányzat fedezte. Német Szilárd polgármester ezekkel kapcsolatban hozzátette: „a kerékpárutat 1991-ben, a kerület belső részeit kikerülő gerincutat 1993-ban, míg az 54 km-nyi csatornát már 1971-ben megígérték a kerület akkori vezetői. Most mindezek megvalósultak.”


Ilyen megújulás várt a csepeli strandfürdőre is. Az 1961-ben, közel egy év alatt felépülő uszoda egyébként a főváros egyik legolcsóbb strandjának tekinthető, híressé téve őt az értékes „Csepel gyöngye”, egy nátrium-magnézium-hidrogénkarbonátos 45 fokos termálvíz, amelyet a termálmedence fűtésére is felhasználnak. Az uszoda az évek során fokozatosan leépült, elhasználódott és korszerűtlenné vált, így az üzemeltetését átvéve a felújítása mellett döntött az önkormányzat, kikérve természetesen a csepeliek véleményét: A 2013-ban tartott Csepeli Konzultáció alkalmával mintegy 6000 család 85 százaléka támogatta a legújabb technológiás sátorkupolás megoldást. Ennek lényege, hogy a medence fölé kupolát feszítettek ezzel téliesítve az ötven méteres medencét, amelynek a fűtését is megoldották. Ez utóbbi technológia gondoskodik a víz állandó 27-28 fokos hőmérsékletéről, hogy aztán április végétől a kupola lebontásával átálljanak a nyári szezonra.

A fürdő egyébként januártól korszerű finn szaunát is kapott és téliesített öltözők is várják immáron az ingyenes úszásoktatásra eljáró általános iskolásokat. A téli üzemmódnak hála a csepeli öttusázóknak és a kispesti vízilabdásoknak sem kell máshová menniük, itt egész évben edzhetnek a nagymedencében.

Csepel kapuja

A városrehabilitációs program keretében megindultak a panelépületek korszerűsítései de a közterületek biztonságosabbá tételével ma már bátran kiruccanhatnak a csepeli családok a környék népszerű kirándulóhelyeire is.

A hetven-nyolcvanas években épített panellakások sok ezer ember lakhatását biztosították, de az elmúlt években inkább az elhanyagoltság és a nemtörődömség jelképeivé váltak. A minden második családnak lakást biztosító csepeli lakótelepek sorsa azonban 2010-től új lendületet vett: az önkormányzat sikerrel indult Európai Uniós pályázatokon ezzel elkezdődhetett Csepel lakóépületeinek modernizálása. Ady, a Csepel Kapuja és a Csepel Déli Lakóközpont-projekt céljai az életfeltételek minőségi változását jelentik, amellyel szebbé, korszerűbbé és élhetőbbé válhatnak a lakóépületek.

A közel 15 ezer családot érintő összesen 4 és félmilliárdos programmal pedig már vidám színekben pompáznak a korábbi szürke betonépületek, parkok megújultak, a gyalogos sétányok új burkolatot kaptak, a belvárost pedig új padok, kerékpártárolók teszik még hangulatosabbá. A városrehabilitációs projektnek köszönhetően 14 lakóépület vált komfortosabbá, 4 lakótelepi park közel négyezer négyzetméteren lett rendezettebb, immáron teljes pompában a Kossuth Lajos Műszaki Szakközépiskola, két közösségi ház is várja az érdeklődőket a Csete Balázs Sétányon és az Ady Endre úton, sőt 2014-ben további 5 lakóépület újul meg a Csepel Déli Lakóközpont projekt keretében, amely nemcsak teljes körű panelfelújítást, hanem a Szent Imre tér zöldterületi rekonstrukcióját, új közösségi tér kialakítását, iskolai-és munkaerő-piaci felzárkózást is tartalmaz. Megkezdődnek ugyanakkor a korszerűtlen épületek víz-és hőszigetelése, ablakcseréje, a társasházi bejáratok előtereinek felújítása-amellyel lehetővé válnak a nagymértékű energiamegtakarítások- és a liftkorszerűsítés is.

A 2013. évi TÉR_KÖZ pályázatnak köszönhetően három csepeli városrehabilitációs projektrészesül támogatásban: gazdasági célú pavilonsor a Szent Imre téren és a polgármesteri hivatal külső homlokzat-felújítása 98.500.000 forintos fővárosi támogatással, és a Kis-Duna part közvilágításának kiépítése 68.871.000 forintból. Emellett a Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpont korszerűsítése keretében szálláshelybővítés és egyéb felújítási munkák történnek 78.741.000 forintból. A pályázatok önerejét a csepeli önkormányzat biztosítja, mely összesen 115.459.778 forint.

De a modern, felújított épületek mellett a csepelieknek fontos, hogy biztonságban, tiszta környezetben végig lehessen menni az utcán. A képviselő testület éppen ezért már 2010-től döntött a közterületek rendjének megszilárdításáról. A csepeli önkormányzat megalakulása előtt csak 9 térfigyelő kamera működött a városban. Ma már a közbeszerzési eljárás eredményeképpen 40 kamera pásztázza a kerület utcát, a közhiedelemmel ellentétben mindegyik kiválóan működik. A helyi lakók kérésre a hivatal további 12 veszélyeztetett csepeli utcában szereltetett fel térfigyelő kamerákat, de 6 lakótelepi járda kapott 64 új közvilágítási lámpát is. Ezzel immáron 52 térfigyelő kamerarendszer a nap 24 órájában figyeli a közterületeket. De tervben van a bővítés is: rendszámfelismerő berendezések fogják a csepeliek mindennapi életét megkönnyíteni a kerület összes ki-és bevezető útjain, amelytől nemcsak a lejárt forgalmi engedéllyel közlekedők kiszűrését, hanem az autólopások visszaszorulását is várják. Mindeközben a közterület felügyelők száma megnégyszereződött; 11-ről 44-re nőtt, ezzel lehetővé vált, hogy a kerület 2011-ben önálló csoportot állítson fel a közterületi rend javítása érdekében. A bejelentéseket 0-24 órában várják a Kossuth Lajos utcai központban.

A közbiztonság mellett a városrehabilitációs program részeként kiemelten ügyelnek a környezet tisztaságára is: Csepeli Városgazda munkatársai a kerület közterületeiről évente 5300 köbméternyi szemét elszállításáról gondoskodnak. Több kerületi park megtisztítása mellett a csepeliek újra élvezhetik a Daru-domb nyújtotta lehetőségeket. De tovább szépül a Kis-Duna part, ahol a 320 méteren kiszélesített új sétányon 16 új pad várja a kirándulni vágyókat és a sportolókat. A lakókat egyébként ápolt környezet és gondozott növényzet várja mindenütt, köszönhetően annak, hogy a 2.5 millió négyzetkilométernyi területet évi ezer köbméter zöldhulladéktól tisztítják meg.

Az önkormányzat döntése értelmében már tavaly megkezdődött a kerület zöldterületeinek a megújítása is. A siker egyértelmű bizonyítéka a tavaly nyáron újjászületett és átadásra került a három közismert csepeli közpark: Az akácfa utcai Kiserdő, a Tamariska-domb és a Kis-dunai Liget. A cél az volt, hogy egészséges, biztonságos közterekkel gazdagodjanak a csepeliek. -A tisztességes szándékú, jó levegőre vágyók számára az Akácfa utcai Kiserdő eddig megközelíthetetlen volt. Az elvadult és a szeméttel telehordott erdőt visszaadtuk a természetnek, visszaadtuk a közösségnek. Közös feladatunk, hogy rendben és lélekben megbecsülve adjuk örökül gyermekeinknek-mondta az átadás napján Német Szilárd polgármester. A közparkokat egyébként 25 millió forintból tették rendbe.

A 13 hektáros megújult Kiserdő egyébként nemcsak a pihenésre, hanem az aktív kikapcsolódásra is lehetőséget nyújt: az erdőben 20 fős pihenőhely, 2 tűzrakó hely és 1.8 kilométeres, a helyi kerékpárúttal is összekötött erdei út várja az ide látogatókat. De ugyanezen a napon került átadásra a Tamariska dombnál és a Kis-Duna Ligetnél felállított díszkapuk. A Sárossy Tibor szobrászművész által készített városkapukat Csepel címerével ékesítették.

A Tamariska domb egyébként a környező lakótelepi övezet egyetlen nagyobb zöldterülete, amelyet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tavaly nyáron védetté nyilvánított. Országos jelentőségű védett természeti területként ez a funkció továbbra is fennmaradhat figyelembe véve a természeti értékek megőrzésének prioritását. A terület bekerítésével újabb rendezett és biztonságos kirándulóparkkal gyarapodott Csepel. Hasonlóan a Kis-dunai Ligethez, amely egy új, impozáns főkaput kapott.

Sűrűbb járatok

Habár manapság már Csepelen kerékpárral mindenhova el lehet tekerni, a belvárosi munkahelyek tömegközlekedéssel történő megközelítése olykor sok bosszúságot okozott a helyieknek. Egészen tavalyig.

Már nem kell sokáig állni a megállókban, ugyanis Németh Szilárd polgármester kezdeményezésére sor került a H7-es HÉV járat sűrítésére. Korábban a kora reggeli és a késő esti időszakokban húszpercenként közlekedtek a HÉV-szerelvények, ami tarthatatlan állapotot jelentett a kerületieknek A bevezetett új menetrendben jelentősen lecsökkent a 10 percnél ritkább követési idejű időszakok hossza. Néhány kora hajnali és késő esti indulástól eltekintve a járatok egyetlen napszakban sem közlekednek 10 percnél ritkábban. Ez azt jelenti, hogy munkanapokon délután ütemes indulási időközökkel 7-8 percenként járnak a vonatok, de a csúcsidőszak után sűrűbben, szintén 7-8 percenként közlekednek. Változott a Szabadkikötő megállóhely elérésének lehetősége is: itt a reggeli és esti periódusokban a vonatok egy része az esti időszakokban nem áll meg, ezzel csökkent az utazási idő is. Az új menetrendnél nem kis feladatot jelentett, hogy azt összehangolják a helyi buszokkal, ezzel a HÉV- menetrendek mellett a buszok indulási időpontjai is változtak.

De ma már könnyebben és gyorsabban eljutnak a csepeliek a piacra és a templomhoz is: a rengeteg lakossági észrevétel alapján Németh Szilárd javasolta a 71-es autóbusz eredeti útvonalának visszaállítását. Erre azért volt szükség, mert 2004-ben megváltoztatták több megálló helyét-ez ellen hiába gyűlt össze 1500 aláírás- nem történt semmi. A mostani önkormányzat viszont fontosnak tartotta, hogy a lakosok óhaját ebben is figyelembe vegye csakúgy, mint a gyermekrendelő előtti zebra kialakításával. 2014 februárjától a Királyerdőben élők megelégedésére pedig a 148-as busz is gyakrabban közlekedik szintén a polgármester közbenjárása nyomán.

Összetartozunk

Erdély, Vajdaság, Felvidék szemet gyönyörködtető tájai sok csepeli diáknak csak a képzeletében létezett. Most viszont a kormány programjának és a helyi önkormányzatnak köszönhetően az álmok valóra váltak. Kiemelt támogatásban részesülnek továbbá a kisgyermekes családok és gondoskodnak az idősekről is.

A csepeli önkormányzat számára fontos a kerületi fiatalok és gyermekek sorsa és a nemzeti összetartozás ügye, ezért Magyarország kormányának támogatásán túl az önkormányzat 18 millió forinttal támogatta a „Határtalanul” program keretében utazó diákokat.

Határtalanul Széchenyisek

A projekttel, amely összeköti a külföldön élő magyar diákokat az anyaországgal, többnapos tanulmányi úton vettek részt a diákok Erdély, Felvidék, a Vajdaság, valamint Horvátország és a Muravidék magyarlakta területein. Azt izgalmas kirándulásokat felkészítő foglalkozások előzték meg, hogy a diákok még alaposabban megismerjék úticéljukat. Népdalokat, tánclépéseket tanultak, volt, ahol a technika óra keretében székelykapu faragására is sor került, másutt gyűjtést rendeztek rászoruló, határon túli magyar gyerekeknek. Csepelről egyébként 16 általános és középiskola 750 diákja és 79 tanára összesen 20 ezer kilométert tett meg.

De a nemzeti összetartozás hangsúlyozása mellett fontos a család intézménye is. A csepeli önkormányzat is ebben látja a lehetőséget ezért első lépésként ingyenessé vált a kerületben a házasságkötés, amellyel évente legalább 200 párnak válik könnyebbé közös életük elkezdése. Ha pedig ikrek születnek otthoni gyermekgondozói segítséget biztosítanak, de összesen 18 millió forintot jut tisztasági csomagokra is. Sőt, gondolnak a legkisebbekre: a 206 bölcsődést és 2653 óvodást gyerekenként 6300 forinttal támogatja a hivatal. A kerületben élő lányoknak pedig ingyenes HPV elleni védőoltás vált elérhetővé, amellyel korunk népbetegségének próbálnak útjába állni. Ám a nagyobbakról sem feledkeztek meg: a régi Bisztró helyén ma már a Domino Ifjúsági Tanoda mentorai várják a környék iskolásait havonta több mint 200 órányi értékes, tanulást segítő és szabadidős programmal.

Nemcsak gyermekeink jövője, hanem nagyszüleink ápolása, gondozása is nélkülözhetetlen a teljes élethez. Ehhez a csepeli önkormányzat a 70 év felettieknek ingyenes házi gondozást, nappali ellátást és díjmentes biztonsági jelzőrendszert biztosít. 2014-ben pedig megnyitja kapuit a Csepeli Nyugdíjas Közösségi Ház a Kossuth Lajos utcában.

Befektetés az egészségügybe

Az önkormányzat alapvető feladatként tekint a csepeliek megfelelő egészségügyi ellátásának biztosítására. Ezért, és a kerületiek érdekeit szem előtt tartva újulnak meg az orvosi intézmények és vásárolnak többmilliós orvosi felszereléseket.

Málló csempék és roskadozó falak helyett korszerű épületben várják a betegeket az új orvosi rendelőben Csepelen ugyanis március 3-án átadták a felújított rendelőintézetet a Szent István út 217. szám alatt. Ide költöznek azok a háziorvosok is, akik korábban a Szent István út 234. szám alatt rendeltek. A modern, korszerű berendezésekkel ellátott intézmény Királyerdő egészségügyi központjaként fog működni.

Átadták a felújított rendelőt Királyerdőben

Átadták a felújított rendelőt Királyerdőben

A csepeli önkormányzat által teljes egészében önerőből finanszírozott beruházás csaknem 100 millió forintba került, ami negyedével kisebb összeg az eredetileg tervezetthez képest. Az épület egyébként rekordidő alatt készült el: szeptemberben indultak a munkálatok, de már decemberre készen álltak. Az összesen nyolc praxis működtető rendelőintézettel kapcsolatban Németh Szilárd polgármester megjegyezte, hogy 2003-ban az akkori önkormányzati vezetés veszni hagyta a csepeli kórházat és ezzel az új épülettel némileg javulhat a környékbeliek egészségügyi ellátása.

De

 

NSZ_df

De az önkormányzat mással is hozzájárul a kerületiek egészségének biztosítása érdekében. A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat új CTG eszközt, szűrő audiométert, fogászati berendezéseket, két fizikoterápiás kezelőegységet, valamint kolonoszkóp műszert kapott, amellyel apróbb műtéteket is el lehet végezni. A 6.8 millió forint értékű diagnosztikai eszközt 2013 januárjában adományozták az intézménynek, amit a gasztroenterológiai szakrendeléseken részeben terápiás célokra, részben szövettani mintavételre alkalmazzák a szakorvosok. De mérföldkőnek számított az a 2013 decemberében átadott nyolcmillió forintos 4D nőgyógyászati ultrahangos készülék, amelyet a hivatal saját forrásból biztosított.

laparoszkópos torony

A csepeli önkormányzat ajándéka

A csepeli mentőállomást eközben egy új légzésfigyelő monitorral szerelték fel, sőt a kerületi betegeket ellátó Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet egy korszerű inkubátorral, az intézmény urológiai osztálya pedig egy világszínvonalú 3D videó laparoszkópos toronnyal gazdagodott, ami nagyban segíti az urológia megbetegedések XXI. századi technológiai színvonalon történő műtéti ellátását. A Németh Szilárd polgármester előterjesztésére megvásárolt 40 millió forintba kerülő berendezéssel végre olyan háromdimenziós műtéti eljárásokat, urológiai beavatkozásokat alkalmazhatnak, amelyek kisebb fájdalommal és gyorsabb felépülési idővel járnak. Sőt, bizonyos urológiai műtétek esetében a gyógyulási esély az eddigi 30 százalékról akár 95 százalékra is növekedhet a modern eszköznek köszönhetően. De az új eljárás és technológia nemcsak az orvosok, hanem a szakdolgozók életét is megkönnyíti, biztosítva ezzel a mintegy 80 ezer csepeli lakos magas szintű orvosi ellátását.

Kisbaba

Megújult a sürgősségi osztály is. A felújítási munkálatokhoz az önkormányzat kétmillió forinttal járult hozzá, amellyel többek között új nővérpultot, felújított kórtermeket, sokktalanítót, nővértartózkodót és betegfürdető helyiséget kapott az intézmény. Kialakítottak egy négyágyas detoxikáló részleget is. „A sürgősségi betegellátó osztály felújítása és az orvosi csúcstechnológiai laparoszkóp beszerzése fontos mérföldköve kórházunknak. Célkitűzésünk, hogy a térség meghatározó egészségügyi intézményévé, sürgősségi és traumatológiai központjává váljunk. Ehhez minden adottságunk adott, hiszen jó a közlekedési infrastruktúránk, rendelkezünk helikopter leszállópályával, számottevő az ellátási területünk, és ami a legfontosabb, meghatározó a különböző szakterületek magas színvonalú egyidejű jelenléte” – mondta dr. Ralovich Zsolt főigazgató.

A szakmai munkához ugyanakkor elengedhetetlen felszereléseket kapott az önkormányzattól a Dél-pesti Kórház Szülészeti-és Nőgyógyászati osztálya: a magzati szívműködést regisztráló CTG készülék mellé két betegellenőrző monitor, valamint egy 3 és fél milliós inkubátor gazdagítja a kórház felszerelését.

Forrás: Takó Szabolcs, Demokrata

32 hozzászólás “Csepel új utakon” bejegyzésre

  1. zollie szerint:

    Nem sokkal lett jobb a belváros terhelése, tényleg átmegy 14000 jármű a gerincúton?
    A választási kampányban arról is beszélni kellene, hogy a következő 4 évben be akarják-e fejezni az összekötő szakaszt. (és Kossuth Lajos forgalmának csökkentése, multimodális csomópont előkészítése (buszpályaudvar áthelyezése), P+R parkolók létesítése) – ezekről egy szót nem hallani.

    A bicikliút jó, de felesleges, aki ott végigmegy, többet árt magának, mint használ.

    Az uszoda, csatornázás jó pont, városrehabilitáció jó, de nagyon kevés.

  2. nagyapó szerint:

    16 év tespedés után fellendülés.
    Hajrá Csepel!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  3. felix szerint:

    A rohadt Unió csak önti a pénzt.

  4. gyula szerint:

    zollie: tipikus jobbikos

    nagyapó: tipikus fideszes

    felix: köcsög komcsi

  5. elhallgattatni szerint:

    azt a vörös suzukit is “lemeszelhetnék” a rendőrök. nehogy megsérüljön az a drága szabályos hangszóró.

  6. felix szerint:

    DE ki a fasom az a Gyula?

  7. Rycki szerint:

    Hajrá rezsicsökkentés……

  8. Etikus szerint:

    Emlékszel még? Hát akkor szavazzon!

    https://www.google.hu/search?q=eml%C3%A9kszel+m%C3%A9g&oq=eml%C3%A9kszel+m%C3%A9g&aqs=chrome..69i57j0l5.8736j0j4&sourceid=chrome&espv=2&es_sm=93&ie=UTF-8

    Van akinek kiesett az érettségije a mocskos száján……?! Van neki, na mije van neki?

    Ahogyan szavaztál

    “Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!
    Úgy mondjanak neked IGEN-t, avagy NEM-et!
    Úgy nyújtsanak feléd majd segítő kezet.
    Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!

    Úgy mentsenek ki a lángban álló házból!
    Úgy húzzanak ki a vad, dühöngő árból!
    Éhhalál küszöbén úgy kapj majd kenyeret,
    Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!

    Épp olyan hű legyen hozzád feleséged!
    Fiad tiszteljen, vagy tagadjon meg téged!
    Aszerint áldják, vagy átkozzák majd neved,
    Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!

    Hogyha IGEN-t mondtál, az Úr legyen veled!
    Hogyha NEM-et, Ő se bocsásson meg neked!
    Ne lásd meg a Mennyet, Pokolban a helyed!
    Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!

    Mert ki elfeledi, megtagadja népét,
    Aki elveszejti vér szerint testvérét,
    Nincsen rongyabb annál! Mentsége nem lehet!
    Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!”

  9. Etikus szerint:

    Mielőtt tollat ragadtam, elolvastam az összes kommentet.
    Egy-kettőnél erősen elgondolkoztam, mert még mindég nem fér a fejembe, hogy a sértett és a hozzátartozói hogyan állhatnak az elkövető oldalára.
    Kérem, bennünket az előző éra alaposan kifosztott, tették ezt “baloldali” köntösbe bújva, folyamatos riogatással állandó feszültséget fenntartva, ráadásul ehhez társadalmi egyetértést is elvárva.
    Tényleg felháborító egy demokráciában, h. vannak olyan emberek, akik nem szeretik, ha megrövidítik őket és ezt vérmérsékletük, esetleg sérelmük arányában szóvá is teszik???
    Néhányan olyan vehemensen érvelnek a tolvajok mellett, hogy felmerül a kérdés, kik ők és miért?
    Az nyilvánvaló, hogy az OPNI bezárása nagy hiba volt….
    Új Baloldal !?!
    Ha egy herendi porcelánból készült süteményes tálra valaki rácsinál, akkor a tálon lévő dolog micsoda? Megváltozik annak a jellege, ha szépen feldíszítjük, teletűzdeljük születésnapi díszgyertyákkal és ráfogjuk, hogy torta? Akinek az a véleménye, hogy igen, jó étvágyat hozzá!

    Rajta jogutódok fogyasszátok, egészségetekre!!!

  10. Etikus szerint:

    Hej Gyula, Gyula, szól a duda! De milyen jól!

  11. Rycki szerint:

    Hogyan tartsunk rabszolgákat? Fidesz gyorstalpaló 😀

    http://index.hu/index2/#bloghu/vastagbor/2014/04/05/ez_az_igazi_botrany

  12. Etikus szerint:

    Valaki, még mindig hiányzik a táncból………..?!

  13. grün szerint:

    T. Etikus!
    Itt egy másik nóta!
    Kis ember – hát itt a vége ! – Goodbye Little Man, Goodbye 😛 😀
    .

  14. felix szerint:

    Szegény Etikus.
    Hiába fordították meg a tálat, mert most a másik oldalára szarnak és az oldala szídja a másikat.
    A korábbi éra annyiban legalább “tisztességes” volt, hoy diktatúfrának és nem demokráciának nevezte magát.
    A jelenlegi kurzus ezt éppen fordítva teszi.
    Az a baj veled, hogy nem csak az idézeteidet nem érted, hanem a mások hozzászólásait sem.
    A kétharmadnak meg volt AZ ESÉLYE ÉS AZ EREJE AHHOZ, HOGY TISZTESSÉGES LEGYEN, de rosszabb lett mint akiket joggal leváltott.A szocik még tolvajnak is amatőrebbek voltak ezért az orromat befogva arra a táborra szavazok amelynek tagja, nincs más lehetőségem.

  15. Etikus szerint:

    Aki még ma is vállalja őket, ő sem különb náluk!

  16. bonifác szerint:

    Drága 1/2 X ! Miről beszélsz? Egy gengszterbandát védesz,akik tönkre tették az országot.
    Felhecceltek, esetleg elestél a további pénzikéktől? Teljesen eredménytelen csapat volt,
    ezt még Hazudós Fecó is elmondta, amikor Véletlenül igazat mondott.Mit ígérnek? Vért, verejtéket! De csak a Tiedet, enyémet, a miénket. A pénzt majd vígan lopják, ott ahol abbahagyták.Csatlakozom Etikus herendi performanszához! Ha Nektek ez jó?! Isten
    irgalmazzon nekünk, ha a Csődület győz!!!! (Mármint Magyarországnak)

  17. felix szerint:

    Bonifác.
    Nem védem azt a csapatot, de az támadja őket aki különb tudott lenni mint ők.
    Ilyeneket én nem látok.
    A jelenlegi gárda sem különb, mert hazug és kicsinyes.Azt nem írom a javukra, hogy a gyümölcs náluk érett be, mert képtelenek voltak elismerni, hogy némelyiket nem ők vetették.
    Szeretném, ha a fidesz nyerne, de csak egy kicsivel, mert akkor a mai hgívei szednék ízekre ezt a hazug és az országot teljesen kifosztó bandát.
    Ma olvastam Orbán képe alatt az alábbi szöveget. “Szavaz rám és a te szemedet is kilopom.”

  18. felix szerint:

    Bonifác.
    Nem kívánom neked, hogy annyi legyen a jövedelmed, mint amennyit én Csepelen kerestem 1977-től.

  19. felix szerint:

    A facebook-ról.
    Noémi Márfi
    Holnap szavazás, de vajon minek?! A kormányváltás Magyarországon annyit tesz, hogy egy óvatlan pillanatban kicserélik a szánkban a f*szt…

  20. Etikus szerint:

    “Magadtól?”

  21. Etikus szerint:

    Hála a jó Istennek, ma már vége lesz ennek az unalmas, és nívótlan cirkusznak. Azért a veszteseknek nem kell majd keseregniük, mert ők is megtették a magukét, csak hát éppen nem ismerték még mindig fel a jövő útját. Azaz olyanok ők is, mint ahogyan, és akikre szavaztak.
    Miért is lennének különbek?! Legyenek “feszített mellel” büszkék magukra, hiszen ők mint ha nem “idevalósiak” lennének.

  22. felix szerint:

    Te kis naiv.
    Már ma minden kezdődik előröl és veled.

  23. grün szerint:

    ” grün szerint:
    A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik.
    2014. április 06., vasárnap – 05:59 ”
    Éber a rencer! Szavazzunk rá! 😛 😛 😛

  24. Etikus szerint:

    Visszamenőleg is sír, hogy szegény “nagy keresetűt” valaki megsajnálja. Állj be te is, nyújtsd be igényedet, és a sorba……..

  25. Etikus szerint:

    Valaki hiányzik a táncból…………….?

  26. grün szerint:

    “Elbontotta a Madách tér és a Rumbach Sebestyén utca torkolatában lévő kordonokat tucatnyi aktivista segítségével Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője.”
    .
    “Demokráciában nem kell félni!”
    A példa adva van! 😛 😀
    .
    http://nepszava.hu/cikk/1016248-elbontotta-a-kordonokat-az-eredmenyvaro-helyszinen-bajnai/

  27. felix szerint:

    Szegény etikus.
    Amennyiben rólam beszélsz akkor tudd, hogy egy fillért sem kerestem az említett idő óta Csepelen. Ez nem jelenti azt, hogy sírok, pusztán csak azt, hogy máshol kerestem meg a jövedelmemet.
    Látod mennyire primitív a gondolkodásod?
    De hát ez is egy nívó.

  28. felix szerint:

    Baromi büdös tud lenni az amikor beég a sátán.

  29. felix szerint:

    Így megy ez.

    0

    inShare
    A választás a demokrácia ünnepe, de a Fidesznek Vácott is sikerült kriminalizálnia ezt a napot – írja közleményében az MSZP. A kormányváltók helyi aktivistái április 6-án éjjel 0.30-kor arra lettek figyelmesek, hogy ismeretlenek egy autóból kiszállva egymás után ragasztják le fehér lappal Kiss Zsolt, a kormányváltók helyi jelöltjének jogszerűen kihelyezett plakátjait.

    hirdetés
    Amikor a kihívott rendőrök felelősségre akarták vonni az elkövetőket, azok először el akartak menekülni, majd miután ez nem sikerült, az autójukat és egy mobiltelefont hátrahagyva elfutottak.

    Az MSZP közleménye szerint az eset jól példázza a Fidesz arrogáns és gyáva elmúlt négy évét. Példátlan, hogy Orbán Viktor pártja mára odáig süllyedt, hogy hívei a nyílt törvénysértéstől sem riadnak vissza. Bár Kiss Zsolt a szabálysértés miatt feljelentést tett, a szocialisták meggyőződése, hogy Magyarország tisztességes polgárai szavazatukkal már a mai napon megbüntetik a jogsértések felbujtóit.

Itt lehet hozzászólni !