Lakossági fórum az Ady-lakótelepen

Csepel.hu

Lakossági fórumot tartott az önkormányzat az Ady-lakótelepen és annak környékén élők számára, ahol a megjelentek a városrésszel kapcsolatos javaslataikat és panaszaikat mondhatták el.

Teljesen megtelt péntek délután a Csete Balázs utcai Családsegítő Közösségi Ház, ahol Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, valamint önkormányzati képviselők és intézményvezetők tartottak lakossági fórumot az ott élőknek.

A fórum elején a polgármester beszámolt azokról a fejlesztésekről és rehabilitációs programokról, amelyek az Ady lakótelep környékén 2009 óta megvalósultak. Kitért a jövőbeni beruházásokra is, mint például az Egészséges Budapest Program keretében megvalósuló Új Csepeli Egészségház kialakítása, azaz a meglévő Vermes Miklós utcai egészségügyi épület felújítása és bővítése.

Parkolási problémák

Többen érdeklődtek az önkormányzati lakások kiutalásának rendjéről. A polgármester elmondta, erről egy ellenzékiekből és kormánypártiakból álló szakbizottság dönt, objektív szempontok szerint. A szociális alapon pályázható önkormányzati lakásoknál húszszoros, a piaci alapú pályázatokra pedig tízszeres a túljelentkezés. Sokan panaszkodtak parkolási problémákra. Javaslatként elhangzott, hogy legyen a kerületben több P+R parkoló vagy legalább a parkolójelek felfestésével könnyítsen az önkormányzat a parkolási gondokon.
A polgármester kifejtette, hamarosan elkészül a kerület átfogó parkolási tanulmányterve, majd egy lakossági felmérést követően fog a város dönteni a parkolási problémák kezeléséről. A polgármester elmondta, a meglévő parkolóhelyek nem tudják kielégíteni a szükséges igényt. 1990 és 2010 között a duplájára emelkedett a gépjárművek száma a kerületben, azóta a tendencia még gyorsabb ütemű. A P+R parkolók létesítése nem önkormányzati hatáskör, de azok mindig csak a közösségi közlekedés szempontjait figyelembe véve épülnek. A felfestéssel kapcsolatban elhangzott, az önkormányzat többször élt már ezzel a megoldással, de a tapasztalatok szerint ez jelentősen nem növeli a szabad parkolóhelyek számát.

Utak felújítása

Egy felszólaló jelezte, szükséges lenne a Duna utca felújítása. A polgármester egyetértett a felvetéssel, szerinte az a Popieluszko utca felújításakor lett volna esedékes, viszont az önkormányzat csak ez utóbbi felújítására kapott forrásokat. Hozzátette, a kerületi utak állapotfelmérése folyamatosan tart, az önkormányzatnál jelenleg a földutak aszfaltozása élvez prioritást. 10-12 évvel ezelőtt 50 km földút volt a kerületben, most alig több mint húsz. Elmondta még, a főváros törölte a kezelésében lévő kerületi utak felújítását, ezért a jelenlegi ciklusban egyetlen ilyen út sem fog megújulni. Kivétel ez alól Táncsics Mihály utca, amelynek felújítása kormányzati támogatásból valósulhat meg. Az önkormányzat 2011 óta 15 milliárd forintot költött útépítésekre. Kérdésre elhangzott az is, hogy egyelőre nincs napirenden az Ady Endre út kiszélesítése négysávossá, de a Fővárosi Önkormányzat hosszú távú tervei között szerepel ez is.

Köztisztaság

Szó volt a közterületen, hosszú ideje parkoló lerobbant autókról. A polgármester megjegyezte, jogszabály szerint a rendszámmal ellátott autókat nem lehet elvitetni, viszont jó hír, hogy a közterület-felügyelet a műszaki engedély nélküli gépjárműveket a jövőben elszállítja. A polgármester bejelentette, napirenden van a közterület-felügyelet létszámának bővítése.
– Mikor lesz a Szent Imre téri buszparkoló leaszfaltozva?  – hangzott el a kérdés, amire a polgármester úgy válaszolt, reméli, soha, ugyanis az önkormányzat Csepel főterére zöldberuházást tervez. Ez a terület jelenleg nem az önkormányzat tulajdonában van, a telket előbb meg kell vásárolni a fővárostól, és utána kezdődhet a közösségi tervezés. A Csepeli panelprogram részleteiről érdeklődőnek a polgármester azt válaszolta, hogy az önkormányzat 100 millió forintot különített el erre a célra, amelyet pályázat útján lehet elnyerni. Az önkormányzat az energiakorszerűsítő beruházásokat önrész formájában támogatja.

Közbiztonság

A legtöbb észrevétel és kritikus hozzászólás a közbiztonsággal kapcsolatban érkezett. A lakosok jelezték, sűrűbb rendőri jelenlétet szeretnének a környéken. Egy középkorú nő beszámolt arról, hogy egy fiatal nappal megtámadta és fojtogatta, és sokan panaszkodtak arra, hogy az Ady-lakótelepen sok a kábítószerező, garázda fiatal. Szilágyi Sándor rendőrkapitány megköszönte az észrevételeket és arra kérte a jelenlévőket, hogy minden esetről tegyenek bejelentést, mert anélkül nem tudnak intézkedni. Kifejtette, a statisztikák szerint az Ady-lakótelepen és környékén összehasonlítva a teljes kerületet, elenyésző (3,4%) a bejelentett bűncselekmények száma. Felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a környék körzeti megbízottja minden hónapban tart fogadóórát, de az elmúlt két évben senki nem kereste fel. A fórumon jelen volt Dankó Tamás főtörzsőrmester is, akihez a környéken élők fordulhatnak közbiztonsági kérdésekben. A polgármester megjegyezte, azért is fontos, hogy minden bűncselekményről legyen bejelentés, mert akkor a BRFK is jobban koncentrál az adott környékre.
A polgármester bejelentette, a közeljövőben Csepel egyéb városrészein is tartanak lakossági fórumokat.
A késő estébe nyúló, négyórás időtartamú rendezvényt végig nagy érdeklődés kísérte. A fórum részt vett Czibulyáné Szonday Szilvia és Tóth Sándor, a városrész önkormányzati képviselői, Nagyné Kovács Tímea, a HSZI vezetője, Szilágyi Sándor csepeli rendőrkapitány, Dr. Papp Antal, a közterület-felügyelet igazgatója, Trefán László, a Csepeli Városgazda Zrt. igazgatója és Gyulai István, Csepel főépítésze.

Csepel.hu

 

 

 

3 hozzászólás “Lakossági fórum az Ady-lakótelepen” bejegyzésre

  1. Gary Ridgway szerint:

    A Majorban mikor lesz?
    Legalább egyszer. ❓❓🤣

  2. László szerint:

    Van értelme? Ami dologgal nem foglalkoztak vagy nem tudták megoldani, ráfogják a fővárosra. 🤣

  3. Gary Ridgway szerint:

    Igaz, csak tudod, úgy protokollból, ha már van egy területi képviselő is tartva.

Itt lehet hozzászólni !