Szélnek eresztik a ferencvárosi romákat

Utcára kerül a „dzsumbuj” népe?

Csepel.info

A fehér bőrű kezek összefogása talán a kerületek összefogását jelképezi – a Csepel.hu illusztrációja

Nem biztosít a továbbiakban cserelakást a ferencvárosi önkormányzat a városrehabilitáció útjába kerülő, kiköltözni kényszerülő családoknak. A IX. kerület tömeges roma-kitelepítése ellen – igaz, csak a Csepel.info augusztusban megjelent tényfeltáró cikke után – a csepeli polgármester és a szomszédos kerületek is tiltakoztak. Szerintük sem fogadható el a „szociális feszültség-export”.

A Csepel.info úgy tudja, hét dél-pesti kerület vezetői október 29-én arról kötöttek megállapodást, hogy a városrehabilitáció miatt költözni kényszerülő, eddig bérlakásokban élő, többségében roma családokat a IX. kerületi önkormányzat a továbbiakban nem költözteti más kerületekbe. A kiköltöztetetteknek – saját polgárainak – az önkormányzat saját területén belül azonban ez után sem biztosít lakhatást, a családok a jövőben cserelakás helyett csak készpénzt kapnak majd. Így vélhetően mehetnek ahová akarnak – meg ahová befogadják őket. Ha kevés lesz albérletre vagy elfogy a pénz, több száz ember kerülhet így utcára. Az esetről beszámoló Csepel.hu önkormányzati portál nem említi, hogy a jelen lévő polgármesterek közül ez ellen bárki is tiltakozott volna.

Dzsumbuj

Lakások a “ferencvárosi dzsumbujban” – az ingatlan kell, a lakók mehetnek?

Lapunk hozta először nyilvánosságra, hogy a IX. kerületi önkormányzat egy 17 fős roma családot telepített ki egy 52 m2-es csepeli lakásba. Cikkünk megjelenése után hamarosan kiderült, hogy ez az eset csak a jéghegy csúcsa. A ferencvárosi városrehabilitáció árnyékában, a legnagyobb titokban az elmúlt évek során több száz, szociális helyzetük miatt a kerület számára vélhetően „kényelmetlenné vált” roma családtól – sok ezer embertől – szabadult meg így a ferencvárosi önkormányzat. Bár Gegesy Ferenc polgármester a környező kerületekbe történő kitelepítést azzal indokolta, hogy ott olcsóbbak a lakásárak, ezt lapunk azonnal, tényekkel cáfolta. Ilyen méretű, jellemzően egy nemzeti-etnikai kisebbséget érintő kitelepítésekre ötven éve nem volt példa Magyarországon, utoljára a svábokat telepítették ki nagy számban – igaz, őket határon túlra.

A Csepel.hu beszámolója szerint október 29-én találkozott a kitelepítésekben érintett hét dél-pesti önkormányzat polgármestere, hogy a botránnyá dagadt átköltöztetésekről egyeztessenek. A lap szerint Tóth Mihály, Csepel polgármestere a tanácskozáson hangsúlyozta, nem fogadható el, hogy a IX. kerületi önkormányzat Ferencváros egyes negyedeinek felújítása közben halmozottan hátrányos helyzetű családokat telepít át Csepelre. (A csepeli Fidesz-KDNP tiltakozása után az önkormányzat képviselő-testülete határozatban kérte fel Gegesy Ferenc polgármestert a kitelepítések befejezésére – a határozatot egyedül a helyi SZDSZ nem szavazta meg. Németh Szilárd fővárosi képviselő, csepeli Fidesz-KDNP frakcióvezető az érintettek kérésére megpróbált segíteni is a Csepelre kitelepített, népes roma család hazaköltöztetésében, de ezt a fővárosi közgyűlésben meghiúsították.)

Október 29-én Kőbányától-Pestlőrincig, és Kispesttől-Soroksárig – eltérő számokat, adatokat használva ugyan, de – hasonló problémákat tettek szóvá, mint Csepel polgármestere. A tanácskozáson részt vevő IX. kerületi polgármester arról beszélt, hogy a problémát megértve leállította az élesen bírált folyamatot, és költöztetés helyett pénzt kapnak a költözésre kényszerülő ferencvárosi családok. A találkozóról beszámoló csepeli önkormányzati portál nem említi, hogy ez ellen a jelen lévő polgármesterek közül bárki is tiltakozott volna.

A Csepel.hu beszámolója „Szociális feszültségexport után feszültségoldás” címmel jelent meg. Ugyanakkor arról, hogy a jövőben kiköltöztetésre kerülő családokkal mi lesz, a cikk nem tesz említést, még annyit sem, hogy tárgyaltak-e erről a problémáról a kerületek vezetői. Lapunk úgy tudja, hogy Ferencváros külső részein, a Kvassay híd környékén már most is laknak hajléktalan családok. Az egyik országos médium korábban megemlítette, hogy Csepelen is sátrat vert egy olyan ferencvárosi roma család, akik csak pénzt kaptak bérlakásuk felszámolásakor. Amennyiben a ferencvárosi önkormányzattól kapott pénzen az érintettek nem tudják megoldani lakhatásukat, az ilyen esetek akár tömegessé is válhatnak – kérdéses tehát, hogy a megállapodás mennyiben jelent „feszültségoldást”, mint ahogy a csepeli önkormányzat híroldala fogalmazott.

******

Gegesy Ferenc, a IX. kerületi polgármestere az MNO-nak elmondta: az eddiginél több pénzt kaphatnak a kitelepített családok lakásra. Eddig ugyanis az önkormányzati bérleményeknek számító lakások forgalmi értékének csak mintegy 50-60 százalékát fizették. A polgármester az Mno.hu-nak megismételte a tanácskozáson tett ígéretét, mely szerint a jövőben ezt az összeget a lakás értékének 100 százalékára egészítik ki. „Az utóbbi években egyébként évente 150-200 családot érintett a kitelepítés, kétharmaduk a IX. kerületben kapott új lakást” – tette hozzá a polgármester.

Csepel.info

A témában korábban megjelent cikkek időrendi sorrendben:

Titokban folyik a ferencvárosi romák kitelepítése?

A Csepel.info áttörte a hallgatás falát: megszólalt és tájékoztat az önkormányzat

Nyílt levél Tóth Mihálynak a ferencvárosi romák kitelepítése ügyében

Exportált szociális feszültség

Visszaköltöztetné a kitelepített romákat a fővárosi Fidesz

Csepelre száműzték a roma családot: támogatja az MSZP és az SZDSZ?

Ferencváros folytatja a romák kitelepítését?

Ne Ferencváros döntse el, kik költöznek Csepelre!

Magunkon és házon kívül

Botrányos cenzúra Az Este műsorában

Csepel a kitelepítések befejezését követeli

Nem kér Csepel a kilakoltatottakból

Folyamatosan ürítik a “dzsumbuj” házait

(Ki)telepítési verseny

Gegesy válaszolt, folytatódnak a kitelepítések

5 hozzászólás “Szélnek eresztik a ferencvárosi romákat” bejegyzésre

  1. Öreg halász szerint:

    Tisztelt Hölgyek és Urak!

    Akár azt is mondhatnánk, hogy ez egy modern mese. Ki akarták telepíteni szegény cigányokat, de ha nagy nehezen is, a botrány kitörése után tették a dolgukat az addig szerényen hallgató városvezetők, aztán megszületett a happy-end, és mindenki boldogan távozik.

    Ferencváros megszabadul a cigányoktól, Csepel, Sorokság és a többiek nem lesznek elárasztva velük, de a szegény cigány családok is viszonylag sok pénzt – feltételezem 3-4 millió forintot – kapnak, hogy ugyan, menjenek már el onnan. Ferencváros még kevesebből megússza, mint eddig (szerintem a csepeli lakások felújítással együtt legalább 12 millióba kerültek), a roma családok pedig annyi pénzt kapnak, amennyit még sosem láttak, csak az álmaikban.

    Eddig tart a mese, ahogy a filmek is eddig tartanak. Csakhogy a valóság tovább tart, mint a mese.

    Az eddig kitelepítettek maradnak ott, ahová vitték őket. Ha kijönnek szomszédaikkal, csak annyi lesz a baj, hogy egy 52 négyzetméteres lakásban 17-en laknak, ami képtelen helyzet. Ha nem jönnek ki a szomszédokkal, mert nem is képesek rá, eltelik még 3-4 év, és a pereskedések végére az idegileg végképp kimerült szomszédok megszabadulnak tőlük.

    A pénzt kapott családok nem is álmodhatnak lakásvásárlástól. Saját pénzük nincs, nagy valószínűséggel a többségük nem is tudja, mit lehet kezdeni ennyi pénzzel.

    A legszerencsésebb és legokosabb családok megoldják majd a problémát. Leköltöznek valamelyik vidéki faluba, ahol tudnak házat venni ennyi pénzből, aztán vagy lesz munkájuk vagy nem. Ha dolgoznak, akkor talán még a fővárosban is találnak albérletet vagy rokont, aki befogadja őket, és a nadrágszíj sem lesz olyan szoros, mint eddig.

    De nézzünk őszintén a tükörbe. A többség nem tudja majd beosztani és okosan felhasználni a pénzt, mert nem volt kitől, nem volt hol és mikor megtanulni. Néhány hónap alatt elfogy majd minden, és vagy nyomorban vagy lakás és albérlet nélkül, még nagyobb nyomorban élnek tovább.

    Persze, igen, ez nem érint bennünket. Ha védőburokban járunk az utcán, vagy a boltba is repülve megyünk, esetleg – de az itteni olvasók között kevés ilyen van – jól őrzött budai lakóparkban lakunk. Mert ha ezek a családok még nagyobb nyomorba merülnek, akkor bizony az nem lesz mesébe illő senkinek sem.

  2. Laja szerint:

    Remek megoldást találtak, mondhatom. Egyik emberrel sem lehet így elbánni, hogy kiteszik őket. A pénz gondolom elég hamar felélik az érintettek, és akkor tényleg marad az utca vagy a rokonok.

    Gratulálok!

  3. Bubus szerint:

    Ha megjelennek a sátorozók, mert elfogyott a pénz, majd lehet nyüszíteni. Csak már késő lesz.

    Ezt a problémát most kellett volna megoldani. Nincs az az értelmes ember, aki ne tudná, hogy ez a megállapodás csak tetézi a bajt.

  4. H@cher szerint:

    egyszerűbb lenne a dolog és nem kéne a romákkal bíbelődni ha már időben nem engedték volna be őket az országba vagy pedig összegyűjtenék őket, benzint rájuk azt mehet a tábortűz. most mindenki mondhatja,hogy embertelenség de ha belegondolunk,hogy én kiskoromba kimehettem este az utcára de most felnőttként nem mernék betévedni a magyar utcába vagy környékére akkor szerintem nem mondok hülyeséget…..
    amelyik lopott már vagy annál súlyosabb bűntettet követett el többször azt villamosszékbe!!!

  5. Bakonyi Tibor szerint:

    Munkát, és Oktatási lehetőséget, kell bitósítani aki nem hajlandó dolgozni, karanténba kell elhelyezni Kényszer munkára kötelezni. De először az kormánynak, kell bitósítani munkalehetőséget. ez a meg oldás. aki nem él vele. azt kell el marasztalni. Vagy kényszeríteni.

Itt lehet hozzászólni !