Csepelre száműzték a roma családot: támogatja az MSZP és az SZDSZ?

Mno.hu, Privátbankár.hu

Makai

Makai István roma képviselő élesen elítélte a ferencvárosi “cigánymentesítést”, de az MSZP és az SZDSZ nem akarja meggátolni a romák Csepelre telepítését

A Fővárosi Közgyűlés szocialista és szabad demokrata képviselői MSZP-s és SZDSZ-es frakciója, a cigány érdekképvisletek véleményét figyelmen kívül hagyva, egyaránt bojkottálta a Ferencvárosból Csepelre átköltöztetett 17 fős roma család visszaköltöztetése ügyében Németh Szilárd által összehívott ülést. A fideszes politikus elmondta: mint illetékes szakbizottsági elnököt a kitelepítettek képviselői keresték meg. Makai István, a Fővárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a Fővárosi Közgyűlés egyetlen cigány képviselője szerint az eset annak a folyamatnak lehet a része, amelynek során a belső kerületeket, így például a felújított Ferencvárost “cigánymentesítik”.

Németh Szilárd, a szakbizottság fideszes elnöke egy, a Ferencvárosból Csepelre átköltöztetett 17 fős roma család visszaköltöztetését kezdeményezte a IX. kerület polgármesterénél. A bizottsági elnök az ügyben a testület rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte augusztus 28-ra. A csütörtöki ülésre meghívást kapott az érintett lakosokon kívül a két kerületi polgármester és a főpolgármester is, de ők nem jelentek meg.

Németh Szilárd úgy fogalmazott, megdöbbentő, hogy a közgyűlés elé terjesztését Horváth Gyula csepeli alpolgármester sem szavazta meg, annak ellenére, hogy a kerületben a polgármesterrel együtt elítélték a ki- és betelepítést. „Úgy látszik, mindig csak saját és pártérdekeiket tartják szem előtt” – írta a képviselő.

John Emese, a Fővárosi Közgyűlés SZDSZ-es frakcióvezetője úgy fogalmazott: megdöbbentőnek tartja, hogy egy kerületi politikus megijed és a fővároshoz rohan segítségért, ha egy roma család jelenik meg körzetében. Közölte: sajnálja, hogy a Fidesz megkérdőjelezi a szabad lakásválasztás jogát.

Ugyanakkor a kitelepített családfő csütörtökön azt nyilatkozta: választásuk nem volt, azt mondták nekik, ha nem fogadják el, mehetnek az utcára. Már nyolc éve van hivatalos lakásigénylésük a IX. kerületben.

Kitelepítés után: kirekesztéssel vádolja John a Fideszt

John elmondta, hogy a Fővárosi Közgyűlés szocialista és szabad demokrata képviselői közösen döntöttek arról, hogy nem vesznek részt az Esélyegyenlőségi, Foglalkoztatáspolitikai és Kisebbségi Bizottság csütörtöki rendkívüli ülésén. A koalíciós képviselők távolmaradásukkal tiltakoznak az ellen, hogy Németh Szilárd a szakbizottság munkatervét és a közösen meghatározott ülésezési rendet figyelmen kívül hagyva, a vonatkozó szabályokat megszegve hív össze rendszeresen üléseket, míg a munkaterv szerinti ülések sorra elmaradnak. John Emese úgy fogalmazott: a koalíció tagjai nem segédkeznek olyan akció kivitelezésében, ahol éppen azok kiáltanak farkast, aki maguk folytatnak kirekesztő politikát. A konkrét ügy egyébként sem tartozik a főváros hatáskörébe és súlyos, precedensértékű lépés lenne, ha a bizottság mindenféle jogosítvány nélkül, hozzá nem tartozó ügyben, illetéktelenül hozna határozatot.

Támogatják az etnikai színezetű lépést?

„A mai napon a bizottsági ülés MSZP-SZDSZ-es bojkottja arról győzött meg, hogy azok, akik a cigányság integrációját zászlójukra tűzve petíciót gyűjtenek, chartát alapítanak, eltűrik, sőt támogatják ezt az etnikai színezetű kitelepítést. Ezért cinikus és gátlástalan az az eljárás és döntés, amivel egy 17 fős ferencvárosi roma családot – mint szociális feszültséget – száműztek Csepelre, egy 52 négyzetméteres lakótelepi lakásba” – írta közleményében Németh. Németh úgy vélekedett, komoly hatalmi arroganciát és gőgöt mutat az, ahogyan nem vonták be a döntésbe az érintett lakóközösséget és a kitelepített cigány családot, óriási feszültséget teremtve mindkét félben.

A cigány önkormányzat ellenében foglaltak állást az ex-koalíciós partnerek

A kitelepített családfő elmondta: ennyien nem tudnak emberhez méltó életet élni, még a WC-re is sorban kell állniuk, a gyerekeket meg nem zárhatja a lakásba, hogy ne zajongjanak a folyosón. Ő és felesége mindig is dolgoztak, most is munkába járnak. Gyermekeiket IX. kerületi iskolájukba fogják járatni, ez napi három óra tömegközlekedést jelent nekik. A lakóközösség képviselői szerint embertelen és nem életszerű 17 embert egy ekkora lakásba bepréselni. A hírre lakásaik piaci értéke jelentősen csökkent, gyakorlatilag eladhatatlanná vált. A Fővárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a Fővárosi Közgyűlés egyetlen cigány képviselője is támogatja azt a két határozatot, amelynek elfogadását a koalíció képviselői minden szinten megakadályozták.

Forrás: Mno.hu

Ferencváros átveri a cigányokat?

A Ferencvárosból kiköltöztetett romák helyzetének rendezését javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek csütörtökön Németh Szilárd, a főváros esélyegyenlőségi és kisebbségi bizottságának fideszes elnöke a Fővárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat (FCKÖ) elnökének kezdeményezésére.

A testület reggeli ülése határozatképtelen volt, mert azon a szocialista és szabad demokrata képviselők nem jelentek meg.

A képviselők azonban meghallgatták azt a roma családfőt, akit a ferencvárosi önkormányzat tizenhatodmagával egy csepeli, 52 négyzetméteres lakásba költöztetett. A 62 éves férfi szerint a IX. kerület “átverte” őket, mert a kiköltöztetésnél azt az ígéretet kapták, hogy gyermekük, akinek már nyolc éve lakásigénylése van, ugyancsak otthont kap, ám erre nem került sor. A csepeli társasház lakói a képviselők elött ugyancsak a ferencvárosi önkormányzatot tették felelőssé a kialakult lehetetlen helyzetért.

Makai István, a FCKÖ elnöke szerint az eset annak a folyamatnak lehet a része, amelynek során a belső kerületeket, így például a felújított Ferencvárost “cigánymentesítik”. Közölte, a kisebbségi önkormányzat az “áttelepítettek” mellett áll, és ha ügyüket nem rendezik, akkor vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik a Fővárosi Közgyűlésben. Németh Szilárd azt közölte, a közgyűlésnek most azt javasolja, kérjék fel Gegesy Ferenc (SZDSZ) ferencvárosi polgármestert arra, biztosítson emberhez méltó elhelyezést a 17 tagú család számára.

Forrás: Privátbankár.hu

18 hozzászólás “Csepelre száműzték a roma családot: támogatja az MSZP és az SZDSZ?” bejegyzésre

  1. csollány szerint:

    A csepeli lakótelepeken még sokan élnek azok közül, akik a kerület vezetőit évtizedek óta, személyesen ismerik. Most már véleményüket és a régi lakosokért kiállásukat is megismerték.

  2. Bubus szerint:

    Tóthék állandóan összefogásról beszélnek, amikor meg lehetőség volna rá, megakadályozzák, hogy csepeli ügyekért közösen fel tudjanak lépni a jobb és baloldali csepeli politikusok. Most aztán szabad az út az újabb kitelepítéseknek, és még azok lesznek lerasszistázva, akik felszólalnak a romák mellett, ráadásul a csepeliek érdekeit képviselve!!!

    Azért vicces, hogy John Emese ilyen közleményt adott ki, amikor a cigány önkormányzat és Németh Szilárd is a kitelepített romákon (is) próbált segíteni!

  3. infósferi szerint:

    A Közgyűlés eseményei azok véleményét látszik igazolni, akik azt állítják, hogy a kitelepítések előtt a Főpolgármester, a Miskáék és Gegesy a kérdésben megegyeztek. Ha nem így lenne, most nem lapítanának, hanem egymásnak esnének.

  4. Levente szerint:

    Tóth Misiék összehoztak nagy nehezen egy levelet, hogy nem oké a kitelepítés, de ebből is látszik, hogy magasról leszarják mi történik a kerülettel. Ha már meg kell jelenni valahol, és nem csak távolról levelezgetni, sunnyognak, nehogy észre vegyék őket.

  5. totó szerint:

    Nevetséges, hogy ezek a szarháziak azt vádolják kirekesztéssel, aki próbál segíteni ennek a roma családnak. Remélem már csak két évük van, aztán eltakarodnak!

  6. Nagyapó szerint:

    Szeretném tudni mi a véleménye Kállai úrnak, a „cigányügyi” biztosnak?
    Hol van TGM, hol van a 40 „értelmiségi” akik megköszönték a francia elnöknek, hogy befogadta a zámolyi gyilkos romákat?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  7. totó szerint:

    Mivel a magyar gárda és Monok nem szereplője az ügynek, nem hiszem, hogy érdekelné az ombudsman urat.

  8. Politikamentesen szerint:

    Már tavaly megegyeztek abban, hogy több lakást is megvesz a IX. kerület itt Csepelen, s átköltöztetnek családokat. Erről korábban már valaki konkrét adatokkal beszámolt a fórumon. Nem csak ezt az egy családot “utalták át” kerületünkbe, hanem többet is, csak ez a család került be a viszonylag “elit” lakótelepre. A többiek tudtommal a Rákóczi úton, a Vasas utcában és Csillagtelepen kaptak lakást.

  9. infósferi szerint:

    Valószínűleg igazad van. A “mieinket” már megint megvezették a Fővárosban. Beleegyeztek az “átutalásba”, gondolván arra , hogy a kerület lepusztult részein ez nem lesz feltűnő. Erre senki nem számíthatott. Csepelt már sokadszorra átverték.

  10. Lora :) szerint:

    És ez csak egy finomított változatú sztori, Emberek! Va ám még a tarsolyukban ezeknek

    Nagyot fejlődött a IX.kerület az elmúlt 10 évben, bőven lehagyott jó pár gazdagabb, még frekventáltabb környezetben lévő kerületeket, valljuk be, jól csinálják, én csak nézek mint Rozi a moziban az új építésű ez, az új építésű az….huuu…eszméletlen! Ja és ők NEM eladják, hanem bérbe adják a területeket….na ezt kapjátok ki! De már megint a kisebbség a téma…uncsi már megmondom őszintén!

    Ti, akik ezt művelitek, Titeket Angliában, Németországban, Franciaországban, fényes nappal, mindenki szeme láttára, tarkón lőnének a fekete bőrűektől elkezdve a kínain át egészen a cigányokig, mindenki.

    Na vegyétek észre magatokat, Magyaroszág 93 ezer négyzetkm-nyi ország, Budapesten közel 1,7 millió ember él, és egyetlen egy kisebbséggel, a cigányokkal nem tudnak megint zöldágra verődni a nagykoponyák. Az is igaz, hogy a IX. kerület, Csepel, vagy tököm tudja a X. kerület is ott vesz lakásokat, ahol akar, ez eddig tiszta, senki nem bonyolódik vitába, de

    elnézést kérek azért az ott élő emberek arányát is meg kellene nézni. Azért jóideje Csillagtelepen élek, itt nőttem fel, még a fehéreké a nagyobb arány, ezt mindenki látja, de tényleg miért nem inkább a cigány családnak adják meg a döntési lehetőséget? Biztos, hogy azok sem Csepelre jönnének. Ez olyan mintha engem kényszerítenének az Orczy térre, vagy a Havanna lakótelepre…… mert ha ide Csepelre megtörténik a betelepítés, elhatalmasodik az ellenszenv, akár munkás cigány, akár segélyen élő cigányokról beszélünk! Valljuk be, tegyük a kezünket a szívünkre – sztereotípia az egész – mindenki a bűnözésre, verekedésre, tömeges lopásokra, autó feltörésekre, félelemre gondol, ha meghallja a felröppent hírt hogy jönnek a cigányok Csepelre.

    Személy szerint NEM foglalok állást e kérdésben, mert nem az én kezemben van a döntés. Mindenesetre MAGYAROK, gondolkodjatok el, miért és hogyan jutott el idáig Csepel? Pont Csepel, ami 1950. január 1-ig önálló település…., demokráciában a többség dönt, ha Ti továbbra is ezt a vezetést tartjátok jónak, amit megszavaztatok, akik rászarnak a Ti környezetetekre, arra, hogy az általuk kreált értékek szigete szlogen fikarcnyi komolyságot nem tartalmaz….akkor megérdemlitek, hogy ez történjen.

    Tényleg ennyire vakok vagytok? Ébredj MAGYAR!

  11. shadow187 szerint:

    Hát én ezeket olvasva komolyan belegondoltam ezen emberek helyzetésbe .. nekik se lehet könnyű kislakásba ennyien, új környezetbe, új emberekkel, új élet körülményekkel szembesülnek amihez alkalmazkodniuk kell és emelett még meg is hurcoltják Őket. Eggyik helyről a másikra rángatják. Már a kissebségi önkormányzat is beszállt a harcba, hogy megfelelő életkörülményt teremtsenek ezen embereknek és azon helyen ahová ők szeretnék .. de eddig eredmánytelenül ahogy látom.

  12. infósferi szerint:

    Ök is egy játszma eszközei. Amit vekük meglépnek, nem értük teszik.

  13. […] az MSZP és az SZDSZ megakadályozta az akaratuk ellenére Csepelre kitelepített roma család hazaköltöztetését, jogászokat […]

  14. Titok szerint:

    Diplomata negyed lakosságát muszáj növelni, mivel létfontosságú számukra, hogy a következő választásokon egy-két spanuk bent maradjon.

  15. Lora :) szerint:

    HÁT DE NEM LÁTJÁTOK?

    HÁT VELÜNK MAGYAROKKAL AKARJÁK ÖSSZEUGRASZTANI A CIGÁNYOKAT, MINDKETTEN EGY TUTAJBAN EVEZÜNK, CSAK AZ EGYIK ELLENKEZŐ IRÁNYBA LAPÁTOL ÉS EZT ÍGY IS AKARTÁK, HOGY ÍGY ALAKULJON…..MINDKETTEN A MAGUNK CSAPDÁJÁBA ESTÜNK. ÉRDEKES RENDSZERVÁLTÁS ELŐTT MIÉRT NEM VOLT GOND A CIGÁNYSÁG? PEDIG ŐK AKKOR IS VOLTAK – DE NE AZZAL A KITÉRŐ VÁLASSZAL JÖJJÖN VALAKI, HOGY KMK IDŐK VOLTAK, ÉS MINDENKI DOLGOZOTT, MEG NEM VOLT ENNYI CIGÁNY, CSAK TÖREDÉK, MERT EZZEL ÉN IS TISZTÁBAN VAGYOK

    EGY OLYAN KERÉKBEN VAGYUNK, AMIBŐL NINCS KISZÁLLÁS, EZ MEGY TÖBB MINT 10 ÉVE! CSAK A FELSZÍN ALATTI DOLGOKKAL SOHA NEM FOGLALKOZTAK!

    KÖZÖSEN VÉGHEZ VIHETŐ DOLGOK KELLENÉNEK, AMIBEN MINDENKI KIVESZI A RÉSZÉT, ÉS EGYFORMA ARÁNYBAN NYÚJT SEGÍTSÉGET IS!
    MINDENKI EMBER, AKI VILÁGRA JÖN, ÉS JOGA VAN AZ ÉLETHEZ, CSAKÚGY, MINT A SZABAD CSELEKVÉSNEK, DÖNTÉSNEK.

    KIK EZEK AZ EMBEREK, AKIK MÁSOK KVÁZI SORSA FELETT DÖNTENEK? ÉS EZT AMINT LÁTOM AZ ÁLLAM CSUKOTT SZEMMEL NÉZI VÉGIG, ÉS MINDENNEK A MAGJA A TÁRSADALOM SZÁMÁRA IRÁNYT MUTATÓ, MINDENKORI POLITIKAI HATALOM ÉS VEZETŐSÉG! HÁT ITT TARTUNK….

  16. […] Csepelre száműzték a roma családot: támogatja az MSZP és az SZDSZ? […]

  17. […] Szilárd fővárosi képviselő, csepeli Fidesz-KDNP frakcióvezető az érintettek kérésére megpróbált segíteni is a Csepelre kitelepített, népes roma család hazaköltöztetésében, de ezt a fővárosi […]

  18. […] Csepelre száműzték a roma családot: támogatja az MSZP és az SZDSZ? […]

Itt lehet hozzászólni !