Megölték, hogy ne tehessen feljelentést?

Újabb „nyomozás” a csepeli kettős gyilkosság ügyében

Népszabadság

Főkapitányi utasításra már a BRFK is vizsgálja, mi történt a csepeli rendőrkapitány irodájában 2009. január 7-én délelőtt. Miért nem tette meg feljelentését a néhány órával később a Csepel-sziget alapítványi iskolában meg gyilkolt Takács József igazgató?És ami a legfontosabb: kiszivároghatott-e a rendőrkapitánytól vagy más rendőrségi tisztviselőtől, hogy Takács feljelenteni készül későbbi gyilkosait?

Takács József, a Csepel-sziget Általános és Szakképző (alapítványi) Iskola 2009. január 7-én meggyilkolt igazgatója néhány órával halála előtt Császár Mihálynál, Csepel akkori rendőrkapitányánál járt. Előtte a Városházán Orosz Ferenc alpolgármesterrel találkozott, közölte vele, hogy tőle egyenesen a rendőrségre megy, feljelenti gazdasági ügyekért felelős helyettesét, Deme Gábort, mert a birtokában lévő adatok szerint súlyos pénzügyi visszaéléseket követett el.

A TV2 Napló című műsora két hete, a csepeli kettős gyilkosságról közölt egy riportot, amelyben egy a nyilatkozathoz nevét és arcát nem adó rendőrtiszt azt mondta: aznap Takács valóban járt a kapitánynál, azonban semmi nyoma a feljelentésének. Márpedig – ezt Takács özvegye nyilatkozta – hetekig gyűjtötte, rendszerezte a Demét terhelő bizonyítékokat, fiktív számlákat, sosem volt utazások hamis dokumentumait. Takács József január 7-én este fél hétre beszélt meg találkozót Deme Gáborral, hogy az iskolából való távozásának részleteit tisztázzák, és lebonyolítsák az ilyenkor szokásos átadás-átvételt.

Nemrégiben a Blikk nyilvánosságra hozott egy névtelen levelet, amely szerint a tanári karban sokan tartottak Demétől, kis Hitlernek nevezték az igazgatóhelyettest, aki állítólag több esetben tettleg is bántalmazta diákjait, kollégáit pedig „befolyásos kapcsolataira” hivatkozva sakkban tartotta. A félelem és a rettegés légköre uralkodott az alapítványi iskolában. Takács is tarthatott tőle, mert megkérte Papp László tanárt, hogy legyen jelen a megbeszélésükön, és rejtsen el egy kismagnót a zsebében, mert úgy hallotta, titokban Deme is minden fontos beszélgetését rögzíti.
Deme társaságában azonban hívatlanul megjelent a megbeszélésen Kun Tamás, az iskola biztonsági őrként is foglalkoztatott pedellusa. Állítólag véletlenül értesült Deme és Takács találkozójáról, és a parkolóban várta Demét, aki – a magnófelvétel tanúsága szerint legalábbis – nem tiltakozott a jelenléte ellen, noha Kunnak elvileg semmi keresnivalója nem volt a megbeszélésen.

Félórai békés beszélgetés után – a Papp zsebében még egy órával később, a rendőrségi helyszínelés idején is működő magnó felvételének tanúsága szerint – Kun fegyvert rántott, és lelőtte Takács Józsefet, fél perccel később az életéért könyörgő Pappot is. Deme, vallomása szerint Kun fenyegetésének engedve, eltüntette az iskola szerverét, amelyen a biztonsági kamerák felvételeit tárolták. Kun eközben kézen lőtte önmagát, majd ő is kirohant az épülettől. Kérésére a szemközti zöldséges értesítette a rendőrséget. Kun az iskola egyik volt diákjára terelte a gyanút, azt mondta, megpróbálta visszatartani, ekkor sérült meg. Hősként vitték kórházba, de egy órával később már gyilkosság gyanúsítottjaként őrizetbe vették. A Papp László zsebében lévő magnó leplezte le.

Korábban a Bors írta meg, hogy közvetlenül a gyilkosság után Kun felhívta Császár Mihályt, Csepel rendőrkapitányát. A Népszabadság rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy a csepeli rendőrkapitány a kettős gyilkosság után nem csak telefonon beszélt Kunnal. Miközben a rendőrség nagy erőkkel a tetthelyre vonult és az iskola (Kun által gyanúba kevert) volt diákját kereste, és több rendőri vezető is a helyszínen tartózkodott, Császár Kunhoz sietett a kórházba. Ott találtak rá az életvédelmi nyomozók, akik egyáltalán nem örültek annak, hogy a kerületi kapitány őelőttük „kihallgatta” a sérült őrt.

Bár Császár ezt tagadja, többen állítják, hogy korábban ő javasolta Kunt pedellus-biztonsági őrnek, „ezt az erős, nagydarab embert” a helyi rendőrségnek a renitens di ákok révén amúgy sok munkát adó iskolába.

Azt azonban a BRFK vezetői is csak a TV2 Naplójából tudták meg, hogy a gyilkosság előtt Takács József is találkozott Császárral. Nyoma sincs annak azonban, hogy feljelentést tett volna, noha bizonyíthatóan minden dokumentum nála volt, amikor közel másfél órán keresztül négyszemközt tárgyaltak. Császár szerint csak egy üveg bort akart vinni neki „az öreg”, de azt a kocsijában felejtette, ezért abban maradtak, hogy két hét múlva együtt ultiznak majd, s akkor megisszák.

Ha minden úgy történt, miért tartott a kapitány és az igazgató megbeszélése másfél óra hosszat? S miért nem tett említést Császárnak – már, ha valóban nem tett – Takács a feljelentésről, miközben előzőleg többeknek elmondta, hogy a rendőrségre készül, s azt is, hogy miért.

Állítólag Takács másnap délelőtt ment volna vissza, hogy „akkor már tényleg megtegye a feljelentését”, de addigra meggyilkolták.

A BRFK vezetése – a főkapitányság közlése szerint – a Naplóból értesült Császár és Takács fent említett találkozójáról, ami új megvilágításba helyezte Császárnak a Kun betegágyánál tett látogatását is. Úgy tudjuk, az időközben leváltott, majd nyugdíjazott Császár szerepének tisztázására Budapest főkapitánya vizsgálatot rendelt el. Egyebek között ellenőrzik majd, hogy a gyilkosság előtti délelőttön, illetve a bűntény után Császár Mihály beszélt-e telefonon Kunnal vagy Demével.

A rendőrség nemcsak a gyilkosság, hanem az alapítványi iskolában történt pénzügyi visszaélések miatt is nyomoz. Úgy tűnik, az iskolában feketekasszából fizettek bizonyos alkalmazottakat, bérleti díjakat és munkákat, s ezekhez fi ktív számlákkal teremtették elő a forrást az iskolafenntartó alapítványtól. Állítólag a fiktív számlák egy részét az iskola gazdasági vezetőjével kapcsolatban álló cégektől és vállalkozóktól vásárolták.

Egyújabb információ szerint azonban nem csak néhány millió forint értékű hamis számla állhat a gyilkosság hátterében. Egy informátorunk szerint az iskolának papíron lényegesen több tanulója volt, mint ahányan ténylegesen oda jártak. Névtelenséget kérő forrásunk szerint néhány száz fiktív tanulóról lehet szó, akik után az állami normatív támogatásokat felvették. A fenti információt viszonylag egyszerűen ellenőrizheti a rendőrség, ha utánanéz, kiknek állítottak ki bizonyítványt az elmúlt években, s hogy akik bizonyítványt kaptak, vajon mind szerepelnek-e az osztálytablókon. Érdeklődésünkre a BRFK-n csak annyit közöltek, hogy az ügyben minden gyanús körülményt megvizsgálnak.

Forrás: Nol.hu

A Csepel.info legutóbbi cikke a témában:

MSZP-s vezetők kettős beszéde a kettős gyilkosságról

A témához kapcsolódóan az héten megjelent újságcikkek:

Ezért ölték meg a csepeli iskolaigazgatót?

Újabb részletek a csepeli kettős gyilkosságról – Itt elolvashatják az eredeti levelet

A Csepel.info népi mozgalma:

Podolák menjen tanúskodni!

A Csepel.info tényfeltáró cikksorozata a csepeli kettős gyilkosságról:

A csepeli kettős gyilkosság – I. A „Pártiskola”

A csepeli kettős gyilkosság – II. Sikkasztás és „fekete doboz”

A csepeli kettős gyilkosság – III. Az iskolai betörés és a gyilkosság

A csepeli kettős gyilkosság – IV. A párt összezár

További cikkek a témában:

A terror iskolája – Amitől a pszichológus-kríziscsoport is kiakadt

Családi ügyekről tárgyaltak – állítják a kettős gyilkosság előtti egyeztetésekről

Podolák és Avarkeszi távozását követeli a csepeli Fidesz

Kettős gyilkosság: a rendőrség nem hallgatta ki a legfontosabb tanút!

25 hozzászólás “Megölték, hogy ne tehessen feljelentést?” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Jól megy a csepeli alapítványi iskoláknak! Csak úgy le lehet nyúlni milliókat. Más iskolák meg fenntartási gondokkal küzdenek. A tanárokat sem tudják mindig megfizetni.
    Persze itt Csepelen is vannak becsületesen működő iskolák, amelyek példás gazdálkodással tűzoltó szertárakat, vendéglátó ipari egységeket vesznek, alakítanak át iskolának és szinte a semmiből, gazdálkodják ki a szükséges pénzeszközöket.
    Nem ártana továbbadni a módszereket a többi anyagiakkal küzdő iskoláknak, város szerte.

  2. Jeniszej szerint:

    Miért kifizetődő Csepelen és úgy általában az alapítványi iskola fenntartása?
    Azért mert “fekete kasszájuk” van?
    Ellenőrzi valaki a támogatásokat?
    Kérdésem talán azért lehet logikus, mert egy működő pénzügyi rendszerből lopni csak úgy lehet, ha a tolvajnak pénzügyi társai vannak, lent és fent. 🙂

  3. kispajtás szerint:

    Vajon mi történt az alatt az idő alatt, amíg OROSZ-tól átment Takács József a rendőrségre az előkészített, eltökélt feljelentési szándékkal?
    Mit csinált Orosz, miután elment tőle Takács? Leült az íróasztalához és bambán nézett maga elé??? Nem hinném…
    Orosz – Császár Mihály – Podolák… ebben a sorrendben keresendő a megoldás kulcsa.
    Akikkel Takács József a gyilkosság napjának reggele óta beszélt és találkozott, feltehetően mind-mind felelősek a haláláért, a kettős gyilkosságért, ami megelőzhető lett volna.

  4. Manitu szerint:

    Egyetértek Kispajtással. Vajon azok után, hogy állítólag Deme megzsarolta a szocikat, hogy ha feljelentés lesz a sikkasztásból, lesz egy második Cusi ügy is, Orosz csak nézett bambán maga elé vagy felvette a telefont és beszélt valakivel, amíg átért a Takács a szemközti oldalra?

    Vajon miről beszélt Podolák a Demével??? És ez a pasas indul képviselő-jelöltként!

  5. kispajtás szerint:

    …és még egy pcit előrébb. Takács József a zűrös aktákkal miért pont Orosz Ferencnél kezdte a napját????? Biztosan azért, mert ő az, aki bárkit, bármikor, bármilyen problémával kapcsolatban meghallgat? Na, ja…
    Egy tény,Takács az utolsó napját Orosznál kezdte, nyilván erre nyomós oka volt.
    Bár ne oda ment volna …

  6. Gigi szerint:

    Végre vizsgálódnak… de mit csináltak eddig a rendőrségnél?! “Csak úgy” normális megvilágításban tartották a Császár-Kun-vonalat? A család és mindenki tudott a feljelentési szándékról, de egy újságírónak és a nyilvánosság erejének kell ezt felszínre hozni?! Sötét titkok lappanganak itt, és ehhez képest csak felszíni csatározás, ami a testületi üléseken az ide-odamondogatással dívik…

  7. Manitu szerint:

    Gigi, ne felejtsd el, hogy az igazságügyi államtitkárt Avarkeszi Dezsőnek hívják.

    Ha Avarkeszinek fontos lett volna, hogy fény derüljön egy barátja gyilkosaira, akkor vajon nem tett volna meg mindent, hogy a rendőrség tökéletes tényfeltáró nyomozást végezzen?

    Csakhogy ugyanennek a fordítottja is érvényes lehet, nemde?

    Na és, a Népszabadság miért hallgat továbbra is a zsarolási ügyről, és arról, hogy Deme Podoláktól ment a gyilkosság helyszínére?

  8. kispajtás szerint:

    Manitu:
    Takács József utolsó reggele Orosznál kezdődött. Már ez egy csomó kérdést felvet. Miért pont nála toporgott a feljelentési anyaggal Takács, mi köze volt Orosznak az alapítványi iskolához, az ott folyó ügyekhez és a Takács-Deme viszonyhoz a sikkasztással kapcsolatban?
    Milyen kapcsolat volt Orosz és Császár Mihály között, hogy végülis megsemmisült a feljelentés?
    A fentiekhez képest az, hogy Podolák miröl beszélgetett Demével, már kevésbé jelentős. Nem bírom Podolákot, de most igaza van, hogy hallgat.
    Nem hülye, hogy más helyett magára rántsa ezt az egész ügyet!

    Gigi!
    Igen, a nyilvánosság ereje kell ahhoz, hogy fény derüljön az igazságra, az eddigi sötét titkokra! A bűnös(ök) köztünk járnak!!!

  9. Jeniszej szerint:

    Olvastam a tudósításokban, hogy a gyilkos nem hirtelen felindulásból gyilkolt. Csak fogta magát minden előzmény nélkül lőtt és gyilkolt mind, aki előre megtervezet forgatókönyv szerint, cselekszik.
    Ilyen megfontoltan ölni csak nagyon nagy disznóságok eltusolása miatt és hatalmas vérdíj ellenében vállalnak a bérgyilkosok. Érthetetlen miért vállalt ilyet a gyilkos, hiszen neki a lóvéból nem sok juthatott.

  10. Jeniszej szerint:

    Rohadt sok a megválaszolatlan kérdés?
    Ha engem meglopnak, rögtön megyek feljelenteni az ismert vagy ismeretlen tolvajt. Biztos nem keresem fel az önkormányzat tagjait, már ha egyáltalán szóba állnának velem csak úgy fogadóórán kívül.
    Az biztos megy a konspiráció a beavatottak között.

  11. donquijote szerint:

    Jeniszej: én is erre gondoltam, ha bebizonyosodik számomra hogy lopnak és én ártatlan vagyok benne akkor nem megyek a maffiavezérekhez engedélyt kérni hogy följelentést tegyek.

  12. ... szerint:

    kispajtás: “Nem bírom Podolákot, de most igaza van, hogy hallgat.
    Nem hülye, hogy más helyett magára rántsa ezt az egész ügyet!”

    Nem kell magára rántania semmit, csak mondja el a rendőrségen, hogy miről beszélgettek. Aztán majd az idő igazolja, hogy igazat mondott-e vagy akadályozta a nyomozást.

    Egy országgyűlési képviselőtől igazán elvárható lenne, hogy ha már azokért akiket képviselnie kéne nem tett semmit, legalább a saját szerepét tisztázza az ügyben.

    Ha valóban teljesen más dolgokról beszélgettek, akkor nyugodtan alhat, de nekem kicsit kialvatlannak tűnik egy ideje.

  13. ?????? szerint:

    Ha megnézték volna a Takács József által készített dokumentumokat a 2. oldalon a 20. pont. az amikor a Magyar Államkincstár ellenörzése során derült ki, hogy deme rossz valótlan adatokat küldött a diákok létszámáról, Ezért meg is büntették az iskolát. És Takács József felelőségre is vonta demét!

  14. tóth mária szerint:

    utolsó, briganti bagázs az összes szoci!

  15. ropp szerint:

    avarkeszi felesége meg ott dolgozik abban az iskolában!!!
    ezt se felejtsétek el !!!

  16. Jeniszej szerint:

    Mennyivel is járul hozzá az állam az adófizető polgárok pénzéből a diákok taníttatására??? /per/fő. Namármost, ha több diákot jelentek többet kapok. Ez világos. De kinek a zsebébe vándorolt ez a pénz? És kinek a pénzéből fizették meg a büntetést? És a csalással szerzett pénz mennyi lehetett? És….és…..és…

  17. jobbista szerint:

    Mazsolák, hogy a rengeteg norma túligényléséről nem tudott más , csak a döme? Hát ki írta alá azokat az istenverte papírokat a minisztérium felé? Nos én azt mondom, azért nem volt feljelentés -ahogy a NSZ írja- a pár milliós csalási ügyben,mert kiderült volna a többi; abban meg mások is benne voltak.

  18. miska72 szerint:

    CsepeliXXI ez jó videóanyag.

    Mióta mondom nektek, hogy ez egy Önkormányzati MAFfai, amiben a rendőrség keze is benne van? Nem kicsit! NAGYON! AZ AVH nem szűnt meg! De velem RÁBASZTAK! 2 pert nyertem ügyvéd nélkül!
    A remdőrség nyomosása és az elítélésem a mai napig nam történt meg?
    Vajon miért?
    Mi van sünök?

    Hogy beszélhet így egy rendőrkapitány?
    ” Elküldtem én? Küldte az enyja picsája, szó nem volt. Nem is ezért jött az be az öreg hozzám. Azért jött be, mert hozott nekem egy üveg bort.”
    MI VAN? MEGVESZTEGETETT?”
    Ezt a bort lentfelejtette a kocsiba.
    MI HANGZIK EL A VIDEÓBAN? MEGBÜNTETIK MERT TILOSBAN PARKOLT ? MIVAN? HA ILYAN JÓ CIMBORÁK VOLTAK? HOGY BORT VISZ NEKI AKKOR SŰRÜN JÁRHATOTT ODA: A SÜN KOLLÉGÁK NEM ISMERTÉK AZ AUTÓJÁT?
    És azt beszéltük meg, hogy 21.-én ultizunk, és együtt megiszuk, és elment.

    NEM SÁNTA EGYKICSIT A MESE?

    ROHADT ÁVH!
    KOMONISTA DIKTATÚRA!

  19. miska72 szerint:

    Ja és mi az hogy ÖREG?
    Ilyen jó barátja volt a kapitány “úr” Takács Józsefnek?
    Ennyire tisztelte aki bort vitt neki, hogy az ÖREG?

    NA!!!!!!!!!!!!!!!!!

  20. nagyapó szerint:

    Valami csípi a szemem! Azt írja a Népszabadság “Egy újabb információ szerint azonban nem csak néhány millió forint értékű hamis számla állhat a gyilkosság hátterében.”. 5 millióért még a szocik sem szoktak ölni!
    Lehet, hogy vissza kell vonni a “Csepel hőse” kitüntetést?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  21. ?????? szerint:

    nagyapó: Szégyeld magad, de nagyon! Azokat az embereket embertelen módon megölték!!! Semmi, de semmi nem indokolja, hogy ember-embert öljön! Támaszd fel és akkor vedd vissza a kitüntetését!

  22. Jeniszej szerint:

    Vajon Császár miért látogatta meg a kórházban Kunt????

  23. nem csepeli szerint:

    nagyapó: egyetértek ??????-el.
    Nem Takács és Papp kérték a kitüntetést és tiltakozni sincs már módjukban ellene.
    Nem a te családtagodat ölték meg kegyetlen módon.
    Ez nagyon gusztustalan megjegyzés volt részedről.

  24. Shadow187 szerint:

    Hogy miért is volt az első útja az önkormányzatba … szerintem azért, mert minden csepeli állami – alapítványi intézményt a csepeli önkormányzat igazgat, vizsgál és rajtuk keresztül történik minden pénzügyi és egyéb kérelem. Valózsínű a feljelentés elött még kellett valami plusz papír onnan is vagy egy ellenjegyzés ezen anyagokra … esetleg csak be akarta mutatni a bizonyítékokat és számonkérni az illetékeseket, hogy nekik miért nem tűnt fel ez a turpisság mikor nekik ezt mind ellenőrizniük kelett volna mielött lekérik a pénzt. Valamint érdekességképp hagy jegyezem meg, hogy amit ma Mo-n egy alapítványi iskola vagy bármely oktatással foglalkozó, beilleszkedéssel vagy társadalmi integrációval foglalkozó szervezet kap fejenként (állam által kiszámított x .- / Fő) azt csak nyagon ritka esetben ofrdítják ténylegesen és teljes összegben arra a célra amire felvették. ( Tisztelet a kivételnek, mert azért vannak!!) Valamint gondoljunk csak bele, hogy ezen diákok aki hivatalosan nem voltak az iskola diákjai de bizonyítványt állítottak ki a nevükre (azaz képzési támogatást vettek föl utánuk) biztos, hogy ezen személyektől is (márha valós személyekről beszélünk) szedtek be pénzt a hitelesített (bizonyítvány) okiratért cseréba … holott nem folytatott tanulmányt így nem is lenne jogosult annak elismerésére az okirattal. (Tehát ezekért 2*-es pénzt zsebeltek be esetenként) …
    Röviden ennyi a hozzáfűznivalóm … (természetesen ezek nem bizonyított tények amiket leírtam egyszerűen csak a logika így diktálja)

Itt lehet hozzászólni !