Németh Szilárd rendeletmódosítási javaslata a csepeli kiskereskedők védelmében

Fidesz – KDNP frakció

Németh Szilárd

Tisztelt Képviselő – testület!

2007 szeptemberében a 198. számú előterjesztésemben az alábbi indokok miatt kezdeményeztem „A közterületek rendjéről és használatáról szóló többször módosított 25/2004. (V.18.) Kt. számú rendelet” módosítását.

„A ma érvényben lévő önkormányzati szabályozás (A közterületek rendjéről és használatáról szóló többször módosított 25/2004. (V.18.) Kt. számú rendelet) nem tesz különbséget az idényjellegű a szokásos kiskereskedelmi mennyiséget meghaladó, zsákos zöldség, dinnye, stb., illetve a kiskereskedelmi mennyiségű árusítás között. Mindkettőt idényjellegűnek sorolja be, így ez utóbbi is csak május 1-je és szeptember 30-a között folytatható jogszerűen.

Kerületünkben azonban néhány család abból él, hogy közterületen, önkormányzati engedély birtokában, kiskereskedelmi mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, virágot árul, 15 nm alatti területen. Rendeletünk módosítását az ő érdekükben és kérésükre kezdeményeztem, abból a célból, hogy egész évben végezhessék kiskereskedelmi tevékenységüket, megteremtve így a lehetőséget a becsületes, tisztességes kenyérkeresetre.

Kérem a tisztelt Képviselő-testület tagjait, támogassák a rendelet módosítását.

Budapest, 2007. szeptember 12.

Németh Szilárd
frakcióvezető”

A rendelet módosítása megszületett, de köszönő viszonyban sem volt módosítási szándékaimmal. Erre csak nemrég derült fény. Ezért ismét módosítást szándékoztam kezdeményezni, de dr. Szeles Gábor jegyző úr megnyugtatott, hogy sínen van az ügy, maga a Polgármester úr viszi a Kt. elé a március 23. ülésen. Tóth Mihály polgármester úr 063. számú előterjesztésében így érvelt a módosítás mellett:

„Az elmúlt időszakban többször jelentkezett igény arra, hogy a közterületen értékesíthető zöldség-gyümölcs árusítását a jelenleg hatályos rendeletben foglalt időszakon kívül is tegye lehetővé a Képviselő-testület. Az idényjellegű árusításra a jelenleg hatályos szabályok szerint minden év május 1. napja és szeptember 30. napja közötti időszakban van csak lehetőség.

Jelen előterjesztés a rendelet erre irányuló módosítását tartalmazza, elfogadása esetén a naptári év egészében lehetőség nyílik zöldség-gyümölcs árusítására a közterületeken oly módon, hogy az őstermelői igazolvánnyal rendelkezők változatlanul ingyenesen kaphatnak használatba legfeljebb 2 nm alapterületet a közterületből.

Jelen előterjesztés előkészítése során a rendelet díjtáblázatában foglaltakat is felülvizsgáltuk, azok emelését a gazdasági válságra tekintettel nem láttuk szükségesnek.

Kérem, hogy a lakossági igénynek eleget téve a Képviselő-testület jelen előterjesztést fogadja el, a rendeletet alkossa meg.

Budapest, 2010. február 25.

Tóth Mihály
polgármester”

Tegnapig ez így volt, de akkor Polgármester úr személyesen jelentette be, hogy visszavonja előterjesztését. Én ezzel – a még 2007-ben megfogalmazott indokaim alapján – határozottan nem értek egyet, ezért terjesztem elő a rendelet módosítását változatlan formában.

Kérem a tisztelt Képviselő-testület tagjait, hogy alakosság igényének eleget téve, támogassák az előterjesztést, és alkossák meg a rendeletet!

Budapest, 2010. március 18.

Németh Szilárd
képviselő

11 hozzászólás “Németh Szilárd rendeletmódosítási javaslata a csepeli kiskereskedők védelmében” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Védjük az őstermelők jogait! De nem szabad összetéveszteni a kiskereskedőkkel az őstermelőket. Mert így ebben a formában, az üzletben működő kiskereskedők hátrányára tevékenykednek a kutyaszaros tereinken, autók kipufogó gázától szennyezett útszéleken, minden élelmiszer higénét mellőző zöldség árusok.
    Belátható az, hogy élelmiszert árulni itt az EU-ban csak megfelelő sgészségügyi előírásoknak megfelelően szabad.
    Helyén van a kereskedelmi tevékenykedés akkor mikor a gazda földje, portája végén kínálja eladásra friss gyümölcsét. 🙂

  2. Gigi szerint:

    … pedig lehet, hogy az a portavég is éppen forgalmas főútvonalra néz!

    Más ütött szöget: “A rendelet módosítása megszületett, de köszönőviszonyban sem volt módosítási szándékaimmal. Erre csak nemrég derült fény.”
    Mi az oka, hogy nem az a módosítás került a rendeletbe, amit terveztek?
    Kinek a dolga ezt ellenőrizni: az előterjesztő képviselőé, az önkormányzat hivatalnokaié?
    Hogyan derült fény erre az anomáliára?
    Más esetekben is számítani kell ilyesmire?
    Csak kérdezem…

  3. Jeniszej szerint:

    …… úgy bizony nézhet az oda is.
    Zöldség-gyümölcs árusítását, mint élelmiszert azért iparszerűen két négyzetméteren nem lehet megoldani köztereinken, ahol sem a kézmosás és egyéb szükségletek kielégítése nem biztosított.
    Saját szememmel láttam, hogy a halomba felrakott dinnye oldalába jártak a kóbor kutyák éjjelente brunyálni. Igaz ez nem Csepelen történt meg.
    Azóta dinnyét ilyen helyen nem veszek. 🙁
    Megfelelően kialakított pavilonban főutaktól távol biztos jobb mindenkinek a friss gyümölcs megvásárlása.

  4. Jeniszej szerint:

    brunyálás=vizelés, pisilés

  5. ződ szerint:

    Papi! Kapisgálod már, hogy miért itt árulom a ződséget? Csak a Szilárdnak szabad?

  6. tereza szerint:

    Az őstermelői igazolványokat is felül kéne vizsgálni.
    Magyarországon van olyan őstermelő akinél megterem a banán, narancs,
    mandarin.

  7. tereza szerint:

    Elfelejtettem, hogy Csepelen is van ilyen őstermelő.

  8. Giorgio szerint:

    Szilárd !

    Gratulálok, de ki védi meg a csepeli lakók nyugalmát például a 159-s busz végállomásán levő tisztességes kiskereskedővel szemben?

    Évek óta, megy a piálás, részegeskedés, hangoskodás a lakótelep kellős közepén a közterületen. Húgy szag terjeng. Több száz csepeli lakónak kell ezt elviselni.

    Miért nem tartatja be rendet az önkormányzat vagy a rendőrség? Kinek érdeke ennek az állapotnak a fenntartása és mennyiért?

    Melyik párt és képviselő fogja ezt az állapotot megszüntetettni?

    Bár a hírek szerint , most Csepelen az a legfontosabb, hogy melyik autóbusz robbant le és hogy ki küld be róla képet.

    Lehet, hogy inkább a csepeliekkel kellene foglalkozni, ugyanis mi szavazunk.

  9. Manitu szerint:

    Giorgio, és azzal ki fog foglalkozni, hogy ilyen hülye vagy? Ki fogja megvédeni tőled a csepelieket?

    Miért huszadrangú, hogy sokszor már életveszélyes állapotúak a buszok Csepelen? Hogy nem lehet eljutni A pontból B-be, mert ellopták a pénzt, és nincs közlekedésre alkalmas busz? Emlélszel a 138-as gázkamra-buszra? Nem? Volt olyan is. Ezzel együtt senki nem mondta, hogy most ez a legfontosabb: ha megnézed, számtalan példát látsz itt, hogy mit tesznek a Fidesz képviselői. Ha nem elég, akkor válaszd azokat, akik meg nem tesznek semmit. Ami ugyanis nincs, azt ugyebár bírálni sem lehet, hogy miért pont azt…

  10. ződ szerint:

    Giorgio! Ne légy már ilyen. Most kampány van! Majd a Viktor ha nyer ad nekik két egyforma pofont, addig foglalkozz a BKV-val! Gondolod, hogy zavarja a százlábút, ha néhány lába visszafelé gyalogol?

  11. Giorgio szerint:

    Manitu !

    Nagyon könnyen hülyézel ! Ez sokat elárul magadról. Bár a te szinteden ?????

    A BKV-s kampány téged is megfertőzött. Bár indián létedre, nem a béke pipa füstjétől nem látsz.

    Láttál, te már belülről busz garázst? Tudod mi az a közlekedés biztonság?
    Tudod, milyen a járműjavítási munka? Annak anyagi és humán erőforrásait ismered? Szerintem fogalmad sincs.

    Te az újságoknak hiszel. Látod Te vagy az igazi “olvasó”.

    Visszatérve: Pár példát, ha mondanál mit tettek a Fideszes képviselők.

    A busz és kátyú fényképezés? Szociális bolt? Na , tényleg voltál már benne. Nagyon jó volt a PR-ja, de a valóság más lett.

    Szerinted az általam felhozott téma amely több száz embert zavar az semmi? Vagy te is ott iszol?

    Csak, hogy tudd a jobb és baloldalon egyaránt lopnak. Miért vagy kiakadva. Külföldön is ezt játsza a politika, ez nem magyar találmány.

    Külföldön 15%-t, nálunk 30%-t kell visszaosztani, oszt jónapot.

Itt lehet hozzászólni !