Szakemberekkel járta be a polgármester az áradó Duna által veszélyeztetett csepeli területeket

Csepel.hu

Hétfőn nulla óra óta harmadfokú az árvízvédelmi készültség minden budapesti Duna-szakaszon. Az intézkedés érinti Csepelt is, ahol ma délelőtt Borbély Lénárd polgármester Baktay Csabával, a védelmi bizottság elnökével, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a kormányhivatal, a Városgazda és a közterület-felügyelet szakembereivel látogatott ki a leginkább érintett városrészekhez.

Megnéztük, miként készül a kerület a 2013-as árvízhez hasonló méretű áradásra.

Vizes fűben szedjük a lábunkat a II. Rákóczi Ferenc út mellett. A szigetszentmiklósi körforgalomnál, a nagy Duna híd közelében járunk, innen a folyó már csak egy köpésre van. Amerre a szem ellát, hosszú töltés mindenütt. Átgázolunk az első védvonalon, egy védekezésre évekkel ezelőtt kiépített víztározóban – egyelőre még üres, vesszük észre. Közben odébb pár méterrel a Duna – mintha hosszú álmot aludna – lassan, méltóságteljesen hömpölyög medrében. Pedig tizenegy évvel ezelőtt megmutatta haragos arcát; 2013-ban méterekkel lépett ki a medréből Csepel ezen részén.

Megtudtuk: a csepeli önkormányzatnál óriási erőket mozgósítanak és többek között homokzsákok százaival készülnek a nagy feladatra, szükség esetén a Katasztrófavédelem több ezer zsákot tud biztosítani. Az itt lakókkal épp Borbély Lénárd polgármester beszél, nekik jogszabály szerint kötelező elköltözniük az ártérből. Az önkormányzat egyébként mindent megtesz értékeik védelmében, és a Humán Szolgáltatások Igazgatósága is segítséget nyújt. A Városgazda ugyanakkor elkezdte feltölteni a homokzsákokat, amiből kétszázat szállítanak a II. Rákóczi Ferenc úthoz, a Helyi Védelmi Bizottsággal és a társszervekkel pedig folyamatosan egyeztetnek. Kiderült az is, hogy a tankerülettel egyeztetve az esetleges árvízkárosultaknak helyet biztosítanak az ÁMK-ban.

A Tinódi utcánál folytatjuk a bejárást, amit az eső mellett a sár nehezít. A nagy mennyiségű csapadék még jobban növelheti az árhullámot. Nem jó hír, konstatáljuk, ráadásul egyelőre marad az esős idő keddre is. Közben esernyők kerülnek elő – na meg egy az utcában lakó fiatalember, aki a polgármester kérdésére mindenkit megnyugtat: tudja a szabályt és hamarosan költöznek. Már a hely is megvan, hova, mondja, és mintha boldog békeidők lennének, mellette méretes skótjuhász nyújtózik el komótosan a vizes fűben.

Szóba kerül az áramszolgáltatás. Áradás esetén óriási gondot okozhatnak a feszültség alatt lévő vezetékek, ami emberi életeket veszélyeztethet. Az önkormányzat ezért órákon belül jelzi az áramszolgálatónak, hogy ideiglenesen szűntessék meg az áramszolgáltatást az ártereken lévő ingatlannál. Ezen kívül azonnal megrendelik és elkezdik a szennyvíz szippantását az érintett helyeken, többek között a II. Rákóczi Ferenc út végénél is.

Továbbmegyünk. Következő állomás a Szabadkikötő. Kamionok tucatjai haladnak el mellettünk, odébb melósok pakolják ki egy teherautóból a hosszú fémlécekből álló mobilgát elemeket. A polgármester a cég szakembereivel közösen a kikötőt veszi szemügyre. Kiválóan felkészültek a védekezésre. Az épülő mobilgát az évtizeddel ezelőttinél, a nyolc méter ötven centinél magasabb, több mint tíz méteres árhullámot is kibír, állítják.

Megnyugtatóan hangzik, mi azonban már a csepeli szennyvíztisztítónál járunk, ahol méteres töltéssel és ugyancsak felkészülten várják minden idők egyik legnagyobb árhullámát, és ahol polgármester elmondta, egyelőre urai a helyzetnek és tovább folytatják a felkészülést a védekezésre. A csepeli közterület-felügyelet megkettőzött erővel fog dolgozni a rendőrséggel és a polgárőrséggel karöltve, az elkövetkezendő napok nehéz munkáihoz pedig önkénteseket is várnak, akik az önkormányzatnál és annak hivatalos Facebook oldalán, üzenetben jelentkezhetnek.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !