Pártpolitikai adok-kapok lett a Budapest-bérlet és az infláció ügye

Csepel.hu

Annyi nyilatkozat volt a Budapest-bérletről az elmúlt hetekben, hogy egyre nehezebb eligazodni, kinek van igaza. Az egyik oldalon Budapest-ellenességre hivatkoznak, és nem hajlandók elfogadni, hogy az elmúlt években jelentős infláció volt, de a másikon is megy a mutogatás. Aztán január 19-én reggel kiderült, hogy a főváros is érvényesítette az inflációt, csak másként.

Nem a bérletek árát emelték fel, hanem ritkítottak 53 busz-, troli- és villamosjáratot.

Szabó Szabolcs, Csepel és Soroksár ellenzéki országgyűlési képviselője a kormányt hibáztatja a Budapest-bérlet miatt. Közösségi oldalán kiemeli, hogy a kormány csődbe akarja hajszolni a budapesti közlekedést. Szerinte a megoldást az jelentené, ha a kormány a jelenleginél sokkal több pénzt adna a fővárosnak, és a kormány részéről növelnék a támogatást a mindenkori inflációval. Németh Szilárd fideszes képviselő Karácsony Gergelyt és Szabó Szabolcsot teszi felelőssé a megállapodás elutasítása miatt. „Karácsony és Szabó Csepelen is politikai balhét akar. Erre van a gazdáiktól megbízásuk, ezért fizetik őket” – emeli ki. A rezsibiztos szerint a két ellenzéki politikus el akarja venni a csepeliektől és a soroksáriaktól a kedvezményes HÉV-bérletet.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere már az első híradások után, decemberben mindkét féltől belátást, higgadtságot, valamint a megoldáshoz vezető kompromisszumkészséget kért. Ő arra hívja fel a figyelmet, hogy a megállapodás elsősorban hozzáállás kérdése. „Karácsony Gergelytől azt kérem, fogadja el, hogy létezik infláció. Ezt az áremelkedést a főváros a menetjegyek és parkolási díjak esetében már érvényesítette. Azon fennakadni, hogy a kormány is ezt teszi, nem lehet. A kormány részéről pedig azt kérem, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a csepeli embereket is jelentősen érintő szolgáltatást az eddig megszokott formában tudjuk megtartani. Ez mindannyiunk érdeke” – fogalmaz a közösségi oldalán. A fentiek elérése érdekében indított aláírásgyűjtést a polgármestert támogató Közösen Csepelért Polgári Egyesület is. Ők szintén arra figyelmeztetnek, hogy a csepeli családok legfontosabb közlekedési eszköze a nagypolitikai küzdelmek áldozatává válhat.

Mégis volt infláció

Ha távolabb lépünk a politikától, mindenki számára nyilvánvaló, hogy az elmúlt négy évben volt infláció. Nem is kevés. Mégis, ennyi ideig volt változatlan a főváros hozzájárulása a Budapest-bérlet fenntartásához a kormány felé. A főváros az inflációt az adók, a parkolási díjak, sőt a menetjegyárak tekintetében is érvényesíttette, ugyanakkor a bérletek árában ezt már nem tették meg. Illetve egészen az új év 19. napjáig nem tették meg, akkor ugyanis máshogy érvényesítették. Nem a szolgáltatás árát emelték, hanem annak tartalmát csökkentették. Járatritkítással.

Január 19-én, pénteken reggel szembesültek a budapestiek azzal, hogy a megszokottnál ritkábban jön több fővárosi üzemeltetésű tömegközlekedési járat. Helyenként óriási tumultus, hatalmas tömeg alakult ki a megállókban, buszokon, trolikon, villamosokon. A BKK 53 járatot ritkított: ezek a trolibuszok, villamos és buszjáratok a megszokottnál ritkábban járnak pénteken és hétfőn csúcsidőben. És nem elég, hogy rosszabb esetben a csepeliek bérlete március 1-jétől nem lesz már érvényes a HÉV-re, a járatritkítás szintén érinti Csepelt. Karácsony Gergely a történteket először tagadta, és csak egy „átszervezésről” beszélt az ATV-ben. Nem sokkal később azonban ő is bevallotta: valóban volt járatritkítás. „Ez már kommentálhatatlan, felháborító és gusztustalan. A ritkítás maga is, de az egész sunyi eljárás, amit előadtak. Itt fejeknek kell hullani” – ezt már a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület írja a közösségi oldalán, amely szerint a konzekvenciát főpolgármesteri szinten kell levonni. Az egyesület kiemeli: a BKK többször, inkorrekt módon átírta a saját közleményét, és sokkal több buszjáratot, valamint rengeteg villamos- és trolibuszjáratot is bedobott a járatritkításba.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !