2024 a választás éve – Hogyan tovább, Csepel?

Csepel.hu

2024-ben fontos döntéseket kell meghoznia a választóknak Csepelen is. Június 9-én európai parlamenti és helyi önkormányzati választás lesz egy időben. Bár a 2019-ben megválasztott helyi polgármesterek és önkormányzati képviselők mandátuma szeptember 30-áig tart, a választópolgárok már korábban döntenek az új képviselő-testületről. Csepelen többen bejelentették indulási szándékukat a polgármesteri tisztségért, de még így is sok a találgatás.

Nézzük, kik irányíthatják idén ősztől Csepelt? Körképünk következik.

A 2010 előtti meghatározó csepeli balliberális politikai erők ma már különböző neveken, de életben maradtak, és komoly munkát végeznek az interneten annak érdekében, hogy ‒ hosszú kihagyás után ‒ visszatérhessenek a kerület élére. Csak már több pártra szakadva. Elsőként a liberális párt utódjaként, a Momentum csepeli szervezete nevében jelentette be Dukán András Ferenc, hogy elindul a polgármesteri címért. Dukán 2019-ben egyéniben nem tudott nyerni, de listáról képviselői mandátumot szerzett és bekerült a testületbe. Jelenleg a pártja egyfős frakciójának a frakcióvezetője. A Momentum Mozgalomnak egyéni képviselőjelöltjei egyelőre nincsenek, azokról nem is szólt a hivatalos bejelentés. Dukán András Ferenc arról híresült el országosan, hogy ő az a tanár, aki nem járt be tanítani, mert szolidaritást vállalt elbocsátott kollégáival, s még a tanári fizetését sem vette fel. Közel egy év után megszüntették a tanári állását, amiből országos hisztériát akart kirobbantani. A képviselő úr ezekben az időkben kizárólag a 600 ezer forintos képviselői tiszteletdíjaiból tudta magát eltartani, és abból az újdonsült vállalkozásából, amit a covid idejében indított. Ez a cég már 2022-re nyolcvanmillió forint feletti árbevételt produkált, így joggal gondolhatjuk, hogy a jelenlegi képviselő ügyesen lavírozik a gazdasági életben. Facebook-oldala tanúsága szerint választási kampányát már hónapokkal korábban megkezdte, amelynek egyetlen vezérfonala a jelenlegi polgármester lejáratása. A harmincas éveiben járó Dukán András Ferenc egyedülálló, gyermeke nincs.

DK-s rákontrázás

A következő bejelentés szintén balról következett: a korábbi MSZP-sekből alakult Demokratikus Koalíció (DK) csepeli elnöke, Paál Géza jelentette be polgármester-jelölti indulását. A pártjuk helyi elnöke jelenleg nem tagja a csepeli képviselő-testületnek. 2019-ben egyéni önkormányzati képviselő-jelöltként indult, de nem tudott nyerni és nem kerülhetett be a döntéshozatalba. Egyelőre semmilyen önkormányzati tapasztalattal nem rendelkezik, de a pártjában igen aktív. Országosan akkor találkozhattunk a nevével, amikor Gyurcsány Ferenc csepeli látogatásai alkalmával testőrként vigyázott rá. Képviselőjelöltek a DK színeiben sem ismertek, jelenleg a testületben ketten vannak jelen, Horváth Gyula és Várkonyi András. Paál Géza huszonhét éve Csepelen él, vállalkozó, két fia van. Közel állnak hozzá a harcművészetek.

A csepeli MSZP hallgat

Baloldali pártoknál maradva: az egykor ereje teljében lévő, ma már az ötszázalékos küszöböt sem elérő MSZP polgármesterjelöltjéről senki nem rendelkezik információval. A jelenlegi képviselő-testületben hárman vannak jelen: Takács Krisztián frakcióvezető, Losonci Róbert és Csaba Péter Alajos. Takács Krisztián nem csak a párt csepeli frakcióvezetője, hanem a helyi elnöke is. Ez alapján joggal gondolhatjuk, hogy ha lesz saját jelöltjük, akkor az ő lehet. Azonban úgy tudjuk, azért sincs bejelentés, mert Takács Krisztiánt korábban a bíróság ‒ több más ügy mellett ‒ jogerősen elítélte a csepeli önkormányzat kárára végrehajtott hűtlen kezelés vádjával. Ez a korrupciós bűncselekmény megnehezíti a polgármesteri jelölést. Losonci Róbert szintén hasonló ügyben érintett. Arról viszont már lehetett korábban hallani, hogy újbóli baloldali siker esetén, a csepeli szervezet ma is meghatározó embere, Szenteczky János visszatérhet a Csepeli Városgazda Zrt. élére.

A három párt, a DK‒MSZP‒Momentum azóta már kinyilvánította, hogy összefogva, együtt fognak nekiindulni a választásnak, és egy polgármester-jelöltet fognak állítani annak érdekében, hogy Csepel újra a baloldal fennhatósága alá kerüljön. Még az sem kizárt, hogy ehhez váratlan helyről kapnak segítséget.

Akadt egy „független” polgármester-jelölt is

Pályafutását az MSZMP-ben kezdte, majd az MSZP-ben folytatta. Utána az SZDSZ-ben, majd a DK-ban. Most azonban független színekben indulna el Kál Károly, aki ‒ sajtóinformációk szerint ‒ ebbéli szándékát elsőként valószínűleg Németh Szilárddal egyeztette. Kál Károly akkor vált igazán ismertté, amikor III/II-es múltja napvilágot látott, illetve kiderült róla, hogy miközben 2006 és 2010 között Csepelen az SZDSZ színeiben, koalícióban vett részt az MSZP-s városvezetésben, közben a vállalkozása a csepeli önkormányzattól 208 millió forintos bevételt zsebelhetett be.

A Mi Hazánk pártja is ringbe száll

A Mi Hazánk is bejelentette, hogy minden budapesti kerületben indítanak jelöltet. Csepelen az a Szabó Sándor lesz a polgármesterjelöltjük, aki vállalkozó, s a Magyar Tartalékosok Szövetségének csepeli elnöke. Eddig a politikai közéletben nem vett részt, nem is tagja a képviselő-testületnek, kívülről pályázik a kerület vezetésére. A Mi Hazánk pártjának jelenleg nincs képviselője a csepeli testületben.

A jelenlegi polgármester a folytatásra készül

A nős, mára négygyermekes Borbély Lénárd tavaly decemberben jelentette be, hogy újraindul a polgármesteri székért. A jelenlegi polgármester tizedik éve vezeti és irányítja Csepelt. Ezt megelőzően alpolgármesterként dolgozott. 2010 előtt pedig ellenzéki képviselőként vett részt a testület munkájában, a pénzügyi bizottság elnökeként. 2010 és 2014 között országgyűlési képviselőként is képviselte a kerületet, 2014-től pedig a Fővárosi Közgyűlés tagja. Mint az mára már közismert, Borbély Lénárd 2023 óta nem tagja a Fidesznek, hiszen Németh Szilárd kezdeményezésére őt és két alpolgármesterét kizárták onnan. A polgármester bűne az volt, hogy nem volt hajlandó megengedni, hogy Németh Szilárd magánalapítványa szállodával beépítse a csepeli Kis-Duna-partot, valamint bekebelezze a Munkásotthont, illetve további közvagyonelemeket. A kerület jelenlegi vezetője a Közösen Csepelért Polgári Egyesület színeiben, független jelöltként fog elindulni az újrázásért, a csapatával együtt. A civil egyesület bemutatta mind a tizenkét jelöltet, akik a képviselői helyekért fognak elindulni. A civil jelöltek mindegyike köztiszteletben álló, Csepelért tenni akaró, igazi lokálpatriótákból áll, akik mentesek a pártok politikai csatározásaitól.

A csepeli Fidesz hallgat

Fontos előzmény, hogy a Fidesz csepeli szervezetét 2022-ben Németh Szilárd kezdeményezésére feloszlatták, majd 2023-ban újra megalapították. A helyi szervezet elnöke ismételten Németh Szilárd lett, a párt regnáló helyi polgármeserét és alpolgármestereit már nem vette vissza az ismert konfliktus miatt. Az újjáalakult helyi szervezet és annak képviselői viszont meglepő fordulatot tettek. Az elmúlt időszakban ugyanis egyre nagyobb összhangban működnek együtt a jóval korábban állandóan bírált csepeli baloldali pártokkal. Úgy tudjuk, ezt azonban valószínűleg nem önszántukból teszik, hiszen mindent egyszemélyben a rezsibiztos irányít. Ilyen előzmények mellett talán nem is furcsa, hogy Németh Szilárd még nem nevezte meg a polgármesterjelöltjét, pedig régóta keresi. A csepeli közéletben felröppent az a hír, hogy Németh saját magát jelöli polgármesternek, hiszen veszítenivalója nincs. Amennyiben nem választják meg ezúttal sem, megmarad a listás parlamenti mandátuma. Lapunkhoz eljutott információk szerint esélyes lehet még a posztra az évek óta mellette dolgozó titkára, D. Zoltán, aki ‒ az interneten található képek tanúsága szerint ‒ mindenhova elkíséri munkaadóját. Úgy tudjuk, hogy több név is felmerült a lehetséges indulók között, akiknek eddig két feltételnek kellett megfelelniük. Legyenek ismertek – és lojálisak Németh Szilárdhoz. Miután azonban egyetlen ismert sportoló és más közéleti személyiség sem vállalta a felkérést, mára csak a lojalitás és az irányíthatóság a feltétel. Ez pedig a lehetséges jelöltben úgy tűnik, megvan. A lényeg azonban egyetlen dolog: ha ezen a térfélen a csepeli Fidesz jelöltet indít az eddigi győztes polgármesterrel szemben, akkor könnyen előfordulhat, hogy a baloldali pártok váratlan segítséget kaphatnak, és sokkal nagyobb eséllyel indulhatnak el a választáson, mint az elmúlt tizennégy évben. Csak az a kérdés, hogy ki fog a végén jól járni?

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !