Világbajnok lett a siketek futsal tornáján Szabó Norbert

Csepeli Hírmondó/Facebook
Világbajnok lett a siketek és nagyothallók első veterán futsal világbajnokságán a 44 éves Szabó Norbert. A magyar válogatott tagjaként pályára lépő Szabó Norbert korábban eredményesen birkózott a Csepeli Birkózó Clubban, majd 30 éves korában váltott át a labdarúgásra. Az augusztus végén, Varsóban megrendezett tornán legyőzték a ghánai, szlovák, brazil, lengyel, üzbegisztáni válogatottat, majd a döntőben Ukrajna együttesét múlták felül 3:0 arányban. A második gólt Szabó Norbert szerezte.
 
Hétéves korában kezdett el focizni és birkózni, de két focista fivére akkor lebeszélte a labdarúgásról az aránylag alacsony termete miatt. Birkózásban viszont annál eredményesebb volt. A szabadfogású, 66 kilogrammos súlycsoportban junior válogatott lett, felnőttként pedig 74 kilogrammban háromszor szerzett bronzérmet a magyar bajnokságokon. Kiváló edzők segítették pályafutásában: Tóth Gyula, Gulyás Zoltán, Gulyás István, Klinga László, a junior válogatottban pedig Péteri András.

„A Kazinczy iskolába jártam, és birkóztam az iskolák közötti versenyeken. Később lecsábítottak a Béke téri csarnokba birkózni, és ott ragadtam. Jó volt a közösség, a hangulat, gyerekként pisszenés nélkül figyeltük a felnőttek edzését. Szép eredményeket értem el, de húszévesen térdsérülést szenvedtem, ezért abbahagytam a birkózást. Bátyám, Szabó Zoltán, aki 79-szeres futsal válogatott, később már rábeszélt a focira. Nálam tizenöt éves koromban jelentkezett a halláscsökkenés. Ez sajnos családi vonás, mert nagymamám teljesen siket volt, Zoli bátyám pedig szintén nagyothalló lett. A siketek között kezdtem focizni. A Debrecen csapatában játszom, ötször nyertük meg a hazai siket futsal bajnokságot. Négy évvel ezelőtt lettem válogatott játékos. Most rendezték meg első alkalommal a veterán siketek futsal világbajnokságát, amelyet egyből megnyertük. Amíg bírom erővel, folytatom a focit” – mondja Szabó Norbert.
Cs.A.

Itt lehet hozzászólni !