A háborús infláció ellenére is nőnek a fizetések

Origo

A háborús infláció ellenére a fizetések reálértéke is tovább nő idén, miközben Európa szinte minden más tagállamában már visszaesést hozott az árak emelkedése – emelte ki az Origónak Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.

Miközben Európa legnagyobb részén veszítenek értékükből a keresetek, Magyarországon 7,9 százalékkal nőtt az átlagkereset reálértéke idén az első félévben a KSH legfrissebb jelentése szerint. Ez igaz a fizetések vásárlóerejére is – hangsúlyozta az Origónak Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő, aki hangsúlyozta azt is: Európa legtöbb országában a háborús infláció már csökkentette a fizetések értékét, beleértve a legalacsonyabb keresetűek bérét is.

Szalai Piroska az adatok alapján arra hívta fel a figyelmet, hogy messze a legnagyobb volt a magyar minimálbér vásárlóerejének növekedése: a tavaly júliusihoz képest 10,7 százalékkal tudnak többet vásárolni a munkavállalók a minimálbér összegéből.

A második legnagyobb reálbér-növekedés is jóval elmarad a hazaitól: Belgiumban a többlépcsős idei emelés hatására 5,7 százalékkal nőtt. Ezzel szemben a nemzeti minimálbért alkalmazó országok felében már csökkent a legkisebb bér reálértéke, beleértve a többi V4 országot.

Hazánkban a szakszervezetek, a munkáltatói érdekképviseletek és a kormány háromoldalú megállapodása alapján csaknem 20-20 százalékkal nőtt a minimálbér és a jóval több munkavállalót érintő garantált bérminimum.

Előbbi összeg bruttó 200 ezerre, utóbbi 260 ezer forintra nőtt idén januártól. A béremelés adócsökkentés mellett valósult meg: idén a munkáltatókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) 13 százalékra csökkent és beleolvad az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás. A szocho csökkentése érdemben támogatja a bérek emelkedését, a munkáltatói kötelezettség mértéke 2016-ban még 27 százalék volt.

A hazai emelkedéssel ellentétben a minimálbér és átlagkereset reálértéke is veszített vásárlóerejéből a visegrádi országokban a második negyedévben. A fizetések vásárlóereje

  • Csehországban -9,8 százalékkal
  • Lengyelországban -2,1 százalékkal,
  • Szlovákiában -4,5 százalékkal változott, tehát romlott,
  • ellentétben Magyarországgal, ahol +7,9 százalékkal nőtt.

Szlovákiában a munkavállalóknak az utóbbi 22 év legnagyobb romlását kell megélniük.

A helyi, hivatalos statisztikai adatok már a balti országokban és Romániában is a keresetek értékcsökkenését mutatják. Szalai Piroska ezzel kapcsolatban megjegyezte: reális esély van rá, hogy hogy idén nemcsak az első félévben, de egész 2022-ben azon nagyon kevés ország egyike leszünk, ahol a háborús infláció mellett is nő a reálkereset.

Szalai Piroska felvetésünkre támogatandónak, jó döntésnek nevezte a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek elgondolását arról, hogy a 2016-ban elfogadott, 2017-től életbe lépő, ám idén lejáró hatéves bérmegállapodást követően újabb hosszú távú egyezségről kezdődjenek tárgyalások.

A szakértő emlékeztetett: A 2016-ban aláírt megállapodástól előzetesen a keresetek reálértékének 40 százalékos emelkedését várta a kormány.

Messze meghaladta az előzetes várakozásokat a keresetek 2016 óta tartó felzárkózása: 2022 év végére a keresetek reálértékének növekedése eléri az 50 százalékot.

Ez tehát azt jelenti, hogy a bérmegállapodástól remélt jelentős bérfelzárkózás nemhogy megvalósult, a korábbi várakozásokat is jelentősen felülmúlta. Ezt megerősíti a nyilvános kereseti adatok részletes elemzése – emelte ki Szalai Piroska.

Európai összevetésben a minimálbér emelkedése 2017 és 2022 közt nálunk volt a harmadik legmagasabb Románia és Litvánia után. A 22 olyan országból, ahol állami minimálbér van öt államban alacsonyabb volt a minimálbér reálértéke 2022-ben, mint 2016-ban. Ezek az országok:

  • Németország,
  • Franciaország,
  • Málta,
  • Belgium
  • és Hollandia.

Németországban ugyanakkor októberben újabb, jelentős minimálbér-emelésre kerül sor.
Szalai Piroska az Origo kérdésére a jellemzően baloldali közgazdászok által hangoztatott, elavult, és mára bizonyítottan téves nézetnek nevezte azt az elméletet, hogy a bérek meredek emelkedése elbocsátásra kényszeríti a gazdasági szereplőket, vagyis előbb utóbb munkanélküliséghez vezet.

A szakértő intett rát: a 2021-es közgazdasági Nobel-díjat egy amerikai – kanadai közgazdász professzor, David Card kapta azért, mert empirikus kutatásokkal kimutatta, hogy a minimálbér emelése nem feltétlenül vezet a foglalkoztatottság csökkenéséhez.

Nálunk a hatéves minimálbér megállapodás idején az egyik legjelentősebb mértékben nőtt a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliség. A legtöbb ágazatban pedig komoly munkaerőhiány mutatkozik, ami ráadásul további béremeléseket, korrekciókat generál – tette hozzá Szalai Piroska.

Forrás: Origo

14 hozzászólás “A háborús infláció ellenére is nőnek a fizetések” bejegyzésre

  1. László szerint:

    Ez a KSH nem fél hogy az OMSZ sorsára jut?

  2. kormánypárti szerint:

    Miért, mi történt az Országos Mentőszolgálattal?

  3. László szerint:

    Él és virul. Most már csak napos időt jósol. Ki hisz már ezeknek a számoknak…

  4. Hozzászóló szerint:

    Hetvenhét magyar népmese – válogatás.

  5. Nagyapó szerint:

    Érdekes, nézem az elfogulatlan ATV-t és csak az inflációról szólnak, a bérek emelését “elfelejtik”.
    Remélem a GDP a ii. félévben is 3,5 % felett lesz!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Gyula ↸⨌ szerint:

    Hol emeltek bért, mesét várom.
    Baromka, mind a kettő OMSZ! Na, erre varrjál gombot.

  7. László szerint:

    Nagyapónak lehet igaza lesz. Özönlenek a Fülöp-szigeteki vendégmunkások. Kapnak 150ezres bért így növelve hazánk GDP-jét. Hogy is volt az “Ha Magyarországra jössz nem veheted el a magyarok munkáját” “Nem leszünk kevert faj” “Nem leszünk bevándorló ország”

  8. PáLoS TReND szerint:

    Ébredéshez!!!
    A magyarországi kormány „idegen, de ellenséges tevékenységet folytató szervezett bűnözői csoport”, amely „beépített ügynökein keresztül törekszik a nemzetközi bűnszervezet teljes hatalomátvételre”.
    Célja, hogy cionista hatalomátvétel segítségével a nemzettestbe oltsák a cionista zsidó és a degenerált cigány etnikumot, „felszámolva ezzel az ősi rend, hun-szkíta fajunk, kultúránk, örökségünk alapjait”.
    https://www.facebook.com/roland.schutz.33/videos/644957797241132

  9. Nagyapó szerint:

    Érdekes a “baloldaliak”, nem olvasnak, csak írogatnak. Mindegy mi a téma, ők csak írják marhaságaikat, minden konkrétum, adat nélkül! Hogy béremelés, nyugdíjemelés volt, erről nem vesznek tudomást, lehazudják! Ezért volt a legutóbbi választásoknál 7:1!
    Az ellenzéknek csak bunkó trágárságra fussa és ez vékony!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. Gyula ↸⨌ szerint:

    Öreg broki!
    Én élek, látok, hallok, jövök-megyek.
    Neked marad az agitprop, de szoktam írni, hogy vígasztal, hogy ugyanannyit fizetsz te is bármiért, mint én.

  11. László szerint:

    Nyekeregnek a nyuggerek fater. Semmit nem ér a prémium meg a 13.havi. Pedig szerintem ők azért kaptak valamit. Még még még, semmi nem elég…

  12. apostolos szerint:

    Szeptembertől több cég 7-8 százalékos béremelést vezet be.

  13. Gyula szerint:

    Melyik több cég? 😁

  14. László szerint:

    Akkor én mindig rossz cégeknél voltam. Amit az egyik kezével adott a másikkal vissza is vette. Ilyen bizonytalan helyzetben emelnek? Úgysem lépnek ki a zemberek. Orbán Viktor is megmondta, ha van akkor becsüljük meg munkahelyünket. Inkább leépítenek.

Itt lehet hozzászólni !