Évnyitó a felújított Katona iskolában

Csepel.hu

A felújított Katona József Általános Iskolában tartották az idei kerületi tanévnyitó ünnepséget augusztus 31-én.

Az eseményen többek között részt vett: Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármester, Tóth János és Tóth Endre, a Dél- Pesti Tankerületi Központ vezetője és helyettese, Dr. Klinghammer István professzor, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagja, Csepel díszpolgára.

Ünnepi beszédek

Borbély Lénárd polgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte, sok évvel ezelőtt azért hozták lére a Csepeli Gyermeksziget Programot, hogy döntéseik középpontjában a csepeli gyerekeket állítsák. E döntés nyomán először a bölcsődék és óvodák kertjét újították fel, majd 2019-ben úgy határoztak, az iskolák korszerűsítésével folytatják a programot. A pandémia ellenére 2020-ban a Herman, 2021-ben pedig a Mátyás Király Általános Iskola újult meg. „Dr. Klinghammer István professzor úr, illetve a Csepelért Lokálpatrióta Egyesület kezdeményezték, hogy állítsuk vissza a Katona József Általános Iskola 80 évvel ezelőtti homlokzatát. Úgy gondoltuk, ha a homlokzat megújul, akkor célszerű lenne, ha az iskolakorszerűsítés harmadik állomása a Katona iskola lenne. Az intézményt teljes egészében önkormányzati forrásból újítottuk fel”- hangsúlyozta Borbély Lénárd.

Kiemelte: a Csepeli Gyermeksziget Program nemcsak az iskolák felújításáról szól, hanem az elsősök tanévkezdési támogatásról és arról az új kezdeményezésről is, hogy ettől a tanévtől valamennyi iskolában, óvodában, bölcsődében biztosítják az anafilaxiás sokk elleni Epipen injekciókat.

A polgármester végezetül megköszönte a felújításban résztvevők együttműködését, és arra kérte a jelenlévőket: „Vigyázzanak az intézményre, hogy ne csak a gyermekeink, az unokáink is ilyen szép környezetben tanulhassanak.” Az ünnepi beszédet követően Borbély Lénárd polgármester díszoklevelet adott át az iskola fennállásának 80. évfordulója alkalmából Vargáné Andrási Edit intézményvezetőnek.

Klinghammer István egyetemi tanár, az MTA tagja, Csepel díszpolgára köszöntőjében elmondta: „Egy iskola színvonalát diákjai tanulmányi, kulturális teljesítményén mérik. Azon, hogyan szerepelnek a tanulók az állami felmérőkön, tanulmányi versenyeken, a kulturális vetélkedőkön. A Katona iskola kiválóan. Ezt bizonyítják az elismerések is. Hogy mi áll az eredmények hátterében? Az oktatók, a tanári kar minősége. A tanár kulturális dominanciával rendelkezik, azon kultúrkincs, amelyet egy pedagógus visz egy a közösségbe igen fontos tényező. A pedagógusi állás társadalmi státusz” -hangsúlyozta Klinghammer István.

Németh Szilárd parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő hivatalos elfoglaltságai miatt személyesen nem tudott jelen lenni az eseményen, ezért ünnepi üzenetét levélben tolmácsolta. „A FIDESZ-KDNP kormányzati és parlamenti munkájának középpontjában a családok erősítése, a gyermeknevelés támogatása és az egyre magasabb szintű intézményesített oktatás-nevelés biztosítása került. Célunk, hogy a magyar diákok az iskolákban életképes tudást szerezhessenek, kibontakoztathassák tehetségüket, megismerjék nemzeti kultúrájukat és biztonságban tölthessék mindennapjaikat. Évről-évre többet fordítunk alap és középfokú oktatásra, az elmúlt 30 évben nem volt Magyarországon olyan volumenű iskolafejlesztés, mint napjainkban. Jó látni, hogy Csepel is prioritásként kezeli a tanintézetek felújítását, így a nagymúltú Katona József Általános Iskola a Csepeli Gyermeksziget Program keretében megszépülve, régi hírnevéhez méltón, immár egy modern, megújult tanintézményként teljesítheti be küldetését.”

Vargáné Andrási Edit igazgató az iskola múltját felidézve elmondta, 80 évvel ezelőtt, 1941 októberében kezdődött meg a tanítás az iskolában. „Három generáció nőtt fel azóta, hogy az első tanévet Barna Miklós igazgató megnyitotta. Az épületet a 70-es években építették át először. Akkor készült el az emelet ráépítése, a konyha, a könyvtár, a fizika és a tornaterem, az uszoda. 1998-ban a korszerűtlen gőzfűtést helyett gázfűtést vezettek be, 2000-ben átépítették a vizesblokkot, 2017-ben pedig nyílászárócserét hajtottak végre. A mostanihoz fogható felújítás csak ritkán adatik meg. Hálásak vagyunk a Csepeli Gyermeksziget Programnak, hisz nemcsak szlogen, de Csepelen valóban nagyon jó gyermeknek lenni. Ugyan a Katona iskola idén 80 éves, de még sohasem volt ennyire fiatal”-tette hozzá az intézményvezető.

Az ünnepi beszédeket követően Kispál György plébános és lelkésztársai megáldották az intézményt. Majd az elsős diákok bevonásával facsemetét ültettek az iskola kertjében. A nemzeti színű szalag átvágása után pedig valamennyi résztvevő közösen járhatta körbe, fedezhette fel a megújult intézményt.

 

Új tanév a felújított iskolában

A Katona József Általános Iskola épületének felújítása idén tavasszal kezdődött: ez az intézmény is teljes mértékben önkormányzati pénzből újult meg. Az intézményben ‒ többek között ‒ festés, burkolatcsere történt, megújultak a vizesblokkok is. Új helyiségeket is kialakítottak egyes meglévő termek megszüntetésével. A tanári szobában 23 helyett 28 tanárnak lett saját asztala, és négy számítógépes munkaállomást is kialakítottak. Megszépült a tornaterem, az uszoda és az öltözők is. Felújították a konyhát és hozzá tartozó tárolót.

A kert is megújult. Korszerű, új játszóudvarokat alakítottak ki új játszóeszközökkel. (Hinták, kültéri asztali foci, nagyméretű sakktábla, mászókák.) Megtörtént a burkolatcsere, a csatorna-és vízhálózat újraépítése, a kerítés felújítása, fedett kerékpártárolót alakítottak ki. Szülői felajánlásnak köszönhetően a távolugró gödör is megújult. Fákat, cserjéket ültettek, füvesítettek, padokat, hulladékgyűjtőket telepítettek.

Csepel.hu

 

20 hozzászólás “Évnyitó a felújított Katona iskolában” bejegyzésre

  1. PáLoS TReND szerint:

    ISTEN MENTSE MEG GYEREKEINKET a JELENLEGI HAZUG FORINT-RONTÓ és ORSZÁG-VESZEJTŐ NÉPELLENSÉGEKTŐL!!!…- HOGY SIKERES JÖVŐJÜK LEHESSEN GYERMEKEINKNEK!!!
    Két nagy baj van a pedo-fideszes médiával: az egyik, hogy a kormánypártra nézve kínos ügyeket, kérdéseket még csak felvetni sem lehetséges benne, a másik pedig, hogy szigorúan tartaniuk kell magukat a „zéró tolerancia” elvéhez.
    Vagyis a zsideszes bértollnokoknak, fejvesztés terhe mellett, két előíráshoz kell igazodniuk: a Fideszt és a Jézus gyilkos bosszú népét kritikával illetni tilos.
    Még akkor is tilos, ha az igazság ezért kimondhatatlanná válik, és a magyarság sorsa szempontjából kulcsfontosságú kérdések megvitatása sem lehetséges.
    A Fideszről kiderült, hogy hazudtak az embereknek!!! A legfőbb probléma a kormány rezsinövelésével, hogy a fogyasztást tekintik egyedüli szempontnak, miközben ez nem feltétlenül jelent pazarlást, például mikor egy többgenerációs család él egy háztartásban.
    Azonban a valóság még drámaibb, mint ahogyan azt a felcsúti forint-rontó és ország-rabló hazudja, hiszen már az alapvető élelmiszerek ára is minimum 25%-al olcsóbb Ausztriában, ahol a havi átlagkereset nettó 900000.-Ft-nak, azaz kilencszázezer forintnak megfelelő EURO!!!…- hogy száradna ki a szíve a hazugsággal választást nyert nemzetáruló politikusbűnözőknek!!!
    https://piacesprofit.hu/gazdasag/erdemes-ujrakezdeni-a-bevasarloturizmust-a-magyaroknak-ausztriaban/

  2. Nagyapó szerint:

    A legkellemesebb szórakozás egyeseknek, MÁSOK ÜNNEPLÉSÉBE BELERONDÍTANI, lehetőleg névtelenül!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Gyula ↸⨌ szerint:

    …és milyen “ünnep” egy évnyitó? 🤣🙏

  4. László szerint:

    A polgármester nem névtelen Nagyapó! 🤣🤣🤣

  5. PáLoS TReND szerint:

    ÜNNEPLÉS 1 DIKTATÚRÁBAN!?
    KISSÉ MERÉSZ és ÉLETVESZÉLYES 1 CION-BOLSEVIK ÜGYNÖK REGNÁLÁSA ALATT az EFFAJTA SZÁMONKÉRŐSDI!!!…- AHOL MÉG a JOGÁLLAMISÁG KÉRDÉSÉNEK FELVETÉSE is ÖNGYILKOSSÁGNAK ÁLCÁZOTT KIVÉGZÉSSEL JÁR!!!
    https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/23-millios-gazszamlat-kapott-egy-pizzeria-egyre-tobb-kisvallalkozas-inkabb-a-bezaras-mellett-dont/

  6. robi szerint:

    Mit ünnepelhetnek a tanárok?
    A sorozatos hazudozásokat, amiket indokként hallgathatnak a bérfejlesztésük elmaradására?

  7. Nagyapó szerint:

    robi! Szóljanak brüsszeli képviselőiknek (Gyurcsányné, Újhelyi, Cseh, stb.), hogy ne akadályozzák, hanem támogassák a magyaroknak járó pénz kifizetését, mert az uniós pénzek között található az a forrás is, amely pedagógusbérekre lenne fordítható.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. robi szerint:

    Szegény Nagyapó csak a számára engedélyezett pártlapokat böngészi.

    A pedagógusok bérfejlesztésének elmaradásáról elhangzott, egymásnak ellentmondó magyarázatok nem jutottak el hozzá.

  9. Nagyapó szerint:

    robi! A különböző lapocskák írogathatnak bármit, a lényeg amit a kormány közöl. 10% jövőre…, stb., emelés pedig a brüsszeli pénz beérkezése után!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. László szerint:

    Nagyapó! Mi köze az uniós helyreállítási alapnak a tanárok fizetésemeléséhez? SEMMI! Ez a legundorítóbb húzása a kormánynak mióta létezik. Csak mert abból akarja rendezni a bérüket. Mi van elfogyott a pénz? Évek óta mondom a lélegeztetőcsövükön vagyunk.

  11. Gyula ↸⨌ szerint:

    Fater! Feléltétek mindent, a fene megesz benneteket!

  12. robi szerint:

    A várt uniós pénzek 30 %-ának keretét (ami még be sem érkezett) már megelőlegezték a költségvetésből a haveroknak.
    Ebből is lehetett volna pedagógus bért fejleszteni.

    Nem akarásnak nyögés (és hazudozás) vége.

  13. Gyula ↸⨌ szerint:

    robi!
    Azért várható volt, hogy egyszer ebből elegük lesz. Az OK, hogy “jár”(na), de nem szabadfelhasználású jelzáloghitelről van szó! 🤣🙏✔

  14. Nagyapó szerint:

    Tranzit közéleti fesztiválon történt:
    – Gelencsér Ferenc „államférfi”: a kormány az EU-tól kapott pénzből akar a pedagógusoknak bért emelni és nem a költségvetésből.
    – Műsorvezető: a Momentum miből akart bért emelni?
    – Gy. F.: hát az EU pénzből!
    – Közönség: harsány röhögés 😛😛😛

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. Gyula ↸⨌ szerint:

    Gagyi-ratyi!
    Nem a Vodafone haszonból lesz? 🤣👏👍

  16. TI szerint:

    Kommunisták, libernyákok kuss!

  17. Gyula ↸⨌ szerint:

    Gyógyszert vedd be!

  18. csakúgy szerint:

    Az utcára ültetett fák, bokrok, már most kókadoznak. Locsolni kellene …, vagy megáldani !

  19. László szerint:

    Ábel úr nem megmondta, igenis esőben locsolnak.🤣

Itt lehet hozzászólni !