Koszorúzás a visztulai csoda évfordulóján

Csepel.hu

A visztulai csoda 102. évfordulóján megemlékezést tartottak a Polgármesteri Hivatal falán elhelyezett emléktáblánál.

A közös koszorúzáson többek között részt vett Sebastian Kęciek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete, Borbély Lénárd polgármester és Csúcs Lászlóné, a Csepeli Lengyel Önkormányzat elnöke.

Az ünnepségen arra a történelmi eseményre emlékeztek, amikor a Magyar Királyság 1920-ban lőszer- és fegyverszállítmányokkal segítette a lengyel hadsereg győzelmét a bolsevikok elleni háborúban. Lengyelország 1918. november 11-én 123 év után nyerte el ismét önállóságát, de az országhatár megállapítása és a lengyelek lakta területek egyesítése érdekében szinte azonnal fegyvert kellett ragadniuk.  Hadfelszerelésekben azonban súlyos hiány mutatkozott, az antant államok támogatása a nemzetközi munkásmozgalom bojkottja miatt csak nehezen jutott el az országba. A magyar nemzet a kezdetektől kiállt a lengyel ügy mellett. Az első magyar hadianyag-szállítmány már 1918 novemberében elindult Kassáról, Krakkó mellett pedig önkéntesekből Magyar Légió alakult. 1919 februárjától Lengyelországnak a keleti határainál új ellenféllel kellett szembenéznie, az egykori cári területek visszaszerzésére törekvő Szovjet-Oroszországgal. A váltakozó sikerű hadműveletekben a magyar segítség felértékelődött, 1920 tavaszától magyar gyártású hadianyagok, puskatöltények, tüzérségi lőszerek, mozgókonyhák, tábori pékségek segítették a lengyelek harcát. A túlerőbe kerülő bolsevik csapatok 1920 nyarán elsöprő támadását indítottak. A Varsótól 20 km-re védekező lengyel haderőnek már csak pár napra elegendő muníciója maradt. Ekkor érkezett Csepelről az a lőszerszállítmány, amely segített megfordítani a hadműveletet a győztes varsói csatában. Ez volt a visztulai csoda, amelyet követően még hónapokig folyt a hadianyag szállítás Magyarországról Lengyelországba, a trianoni békeparancsban foglalt tiltások ellenére.

Csepel.hu

 

2 hozzászólás “Koszorúzás a visztulai csoda évfordulóján” bejegyzésre

  1. Gyula szerint:

    Az akkori Ukrán Népköztársaság is a lengyelek oldalán harcolt, mert ez kimaradt! 😎

  2. PáLoS TReND szerint:

    KISSÉ CINIKUS 1 CION-BOLSEVIK ÜGYNÖK REGNÁLÁSA ALATT az EFFAJTA MEGEMLÉKEZŐSDI!!!…- AHOL MÉG a JOGÁLLAMISÁG KÉRDÉSÉNEK FELVETÉSE is ÖNGYILKOSSÁGNAK ÁLCÁZOTT KIVÉGZÉSSEL JÁR!!!
    .
    .
    .
    Nem hitték el sokan a Cohenvid elején és azóta sem a KOHN(inter)ferenciákon sem,hogy kijárási tilalom lesz, aztán lett.
    Most nem hiszik el, hogy Magyarmat ide, Orbánia oda, polgárháború is folyik a vérrel majd csupasz kézzel a sóért, ételért, vízért, nem kell ide fegyver sem.
    Az emberiségnek hitt Darwin majmokká lefokozott állomány, de az euro-atalanti térség lakosságának zöme a szív- és érrendszeri betegségeire szedett “gyógyszerek” hiányába hal bele.
    Le sem kell lőni és ún. vírus kampány sem kell (fel is kerekedett már a kémek rusnyája a méregközpontból ama még ún.Karikó Katalin korunk női Hitlere!!!)!!!
    Ha nincs só, nem működik a nátrium-kálium pumpa a szívnél, megdöglés a vége (fel)támadás nélkül.
    És ebben nincs semmi prófécia.
    Csak pőre tények és értő elemzése a jelennek szimulált tele víziónak!!!
    Nehéz bevallani, hogy hülyére vettek…
    Éppen issza a szemem:
    https://www.bitchute.com/video/7vYqIH…qIHrS3Z56/

Itt lehet hozzászólni !