Szép magyar beszéd: Kazinczy-érmes lett Bagi István

Csepel.hu

A Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd országos döntőjében Kazinczy-érmes lett Bagi István, a Weiss Manfréd Technikum és Szakközépiskola 10. osztályos tanulója. Felkészítő tanára Keppel Gyula.

Péchy Blanka színművésznő alapítványa 1960-ban indította el a Szép Magyar Beszéd versenyt, amelyet minden évben megrendeznek a középfokú tanintézmények diákjai számra.

Az országos döntőbe azok jutnak, akik előbb a selejtezőn, majd a budapesti, megyei versenyeken is jól szerepelnek. A Győrben megrendezett döntőn hatvan diák versenyzett. Három feladatot kellett megoldaniuk. Előbb egy három perc időtartamú szabadon választott 20-21. századi magyar esszét vagy értekezés részletét kellett felolvasniuk. Ezt követően egy helyben kiosztott szöveget tolmácsoltak, amelyre tizenöt perc felkészülési idő jutott. Végül egy „Beszélni nehéz” jellegű feladatot oldottak meg írásban. Bagi István az írásbeli részben a maximális tíz pontot szerezte meg. A helyben kiosztott kötelező szöveg tolmácsolásában a legjobb eredményt érte el, ezért a teljesítményéért különdíjban részesült. Az összesített eredmény alapján érdemelte ki a Kazinczy-érmet.

Keppel Gyula elmondta, hogy fél éve készültek intenzíven a versenyre. Rengeteg szöveg olvasását gyakorolták úgy, hogy a diák értő és érthető tolmácsolásban adja elő őket. Bagi István szép orgánummal rendelkezik, rendszeresen lép fel az iskolai ünnepségeken. Tervei között szerepel, hogy a későbbiekben szinkronszínész legyen.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !