Koncertek, kirándulások, barátságok

Csepel.hu

Befejeződött a csepeli és a kolozsvári zeneiskolások közös Erasmus+ Charms projektje. A Csepeli Fasang Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanulói felkészítő tanáraik kíséretében Kolozsvárra látogattak március végén. Vendégfogadójuk a Sigismund Toduta Zenei Főgimnázium volt.

A partnerintézménnyel a kamarazene-oktatás támogatására kiírt európai uniós Erasmus+Charms pályázat során jött létre a kapcsolat, amelyet a csepeli és kolozsvári zeneiskola 2020- ban nyert el. Amint arról tavaly ősszel már beszámoltunk, a Fasang zeneiskola a Charms projekt keretében látta vendégül a kolozsvári zenelíceum tanulóit és tanárait. A mostani cserelátogatásról dr. Szentkirályi Aladár intézményvezető adott hírt lapunknak.

 

Az egyhetes program közös próbákkal, mesterkurzusokkal, kamarazenei koncertekkel és városnézéssel telt. A csepeli és kolozsvári diákok oktató-nevelő célzatú koncerten léptek fel a látássérültek iskolájában, a Down-oktató központ és az Autista Egyesület dísztermében. Koncertet adtak a kolozsvári Tisztek Házában, a gyulafehérvári Diákművelődési Házban, majd zárásul az Unió utcai Néprajzi Múzeumban (Redutban) is, ahol annak idején Liszt Ferenc is fellépett. „Rendkívül jó hangulatban és felszabadultan telt az egyhetes utunk. A tanulók és a tanárok is remekül érezték magukat Kolozsváron. Mindennap próbáltunk, koncerteztünk, várost néztünk, és nagyszerű ellátásban volt részünk. A projekt által biztosított közös gyakorlásoknak köszönhetően a gyerekek sokat fejlődtek. Számos barátság köttetett, mely túllép határokon és időn is” – számolt be lapunknak az intézményvezető, aki azt is elmondta, hogy az Erasmus+ Charms projekt egyik záróakkordjaként a Kolozsváron járt diákok bemutathatták tudásukat a szülők, barátok és a zenetanárok előtt is. A Fasang AMI, Ferencsik termében elhangzott koncert alkalmat adott arra, hogy a külföldi látogatás mesterkurzusainak, koncertjeinek és együttműködésének tapasztalatait az Erdélyben járt tanárok megoszthassák az itthon maradt kollégáikkal is.

Diákok mondták

Baráz Farkas Ágoston: „Már kilenc éve zenélek a zeneiskolában. Az idei évben megtapasztaltam, hogy mekkora élmény a közös zenélés, amikor a több szólamból összeáll a darab. A Charms sok új barátot adott nekem és megmutatta, hogy a színpadokon játszva mi is tudunk élményt adni a közönségünknek.”

Sitku Mátyás: „Nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy meghívást kaptam a Kolozsvárra utazó csapatba. Még nem volt ilyen élményben részem, ezért kíváncsi voltam, hogy fogom magam érezni, találok-e barátokat. A helyi zeneiskola nagyon kedvesen fogadott bennünket. Aladár bácsi és a tanárok mindent megtettek azért, hogy jól érezzük magunkat és megismerjük a várost. A koncertek nagyon jól sikerültek, szorosabb barátságok is kialakultak. Az egész hét során gyűjtött élmények arra inspiráltak arra, hogy a saját hangszeres tudásom még jobban fejlődjön.”

Moldován Csenge Réka: „Nagyon hálás vagyok, hogy kijuthattam Erdélybe, és együtt játszhattam az ottani iskola tanulóival. Jó volt hallani, hogy az ottani diáktársaink között magyar anyanyelvűek is vannak. Izgalmas, stresszes, de egyben örömteli is volt a járvány után újra színpadon állni és együtt zenélni közönség előtt. Úgy érzem, sokat fejlődtem abban, hogy kamarazenélés közben jobban odafigyeljek a társaimra. Felejthetetlen élmény volt a történelmi helyszínek meglátogatása is.”

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !