Csepeli Retro Majális a Daru-dombon

Csepel.hu

Nem tudnám megmondani, mi volt a legvonzóbb program a Csepeli Retro Majálison, mert felléptek világhírű artistaművészek és a Rubik-kocka kirakásának országos bajnokai, s akkor még nem beszéltünk a rengeteg ötletes gyerekjátékról, amelyekben a felnőttek is élvezetüket lelték. Tény, hogy rengetegen látogattak ki a Daru-dombra május elsején; kedvező volt az időjárás, s az emberek hiányolták is a majálist, hiszen az elmúlt két évben a járvány miatt elmaradt.

Még a környező településekről is jó néhányan érkeztek, mert egy látogató szerint ennyi színes és ingyenes programot náluk nem szerveznek. A csepeli önkormányzat támogatásával most újra megrendezték a csepeli majálist, melynek szervezői a Csepeli Városkép munkatársai voltak.

Májusfa, kisvasút, varázslat

A közönség már szépen összegyűlt kora délelőtt, amikor a színpadon a Fogi Színház meseelőadását, a Süsü, a sárkányt előadták. Alighogy véget ért, a társaság nagy része egy elkerített terület felé tartott, ahol a csepeli Swat Dogs Kutyaiskola bemutatóját nézhették meg. Láthattuk például, hogy a betanított rendőrkutyák hogyan teperik le a földre az erőszakos, garázda fickókat. Ekkor éppen delet harangoztak, és felállították a májusfát. A májusfa a természet újjászületésének és a szerelemnek a jelképe. Sokféle szokás kapcsolódik hozzá. Az egyik az, hogy fiatal legények állítják fel azoknak a lányoknak a háza előtt, akikhez komoly szándékkal közelednek. A gyerekek ezt követően sorra járták a számukra legizgalmasabb programokat. Lehetett kisvasúton döcögni, arcot kifestetni, íjászatot tanulni, halacskázni, állatokat simogatni, légvárban ugrálni, varázslakatokat és bilincseket kioldani, kézműves mesterségeket elsajátítani, űrszimulátorba beülni, amely azt az illúziót keltette a benne ülőkben, hogy száguldanak valahová a Mars felé. Akadt egy kis homokos terület, ahol fémkeresővel kutatták a talajt, és természetesen mindig rábukkantak egy-egy érdekes fémtárgyra.

Retro tárgyak, Rubik-kocka

A kiállítási pavilonok előtt is élénk volt az érdeklődés. Az NDK-s klub most először mutatkozott be a majálison. Bobák János tulajdonos csepeli otthonában, az Orgonás utcában rendezte be az egykori Kelet-Németországból származó különféle használati tárgyakat bemutató múzeumát. Itt tényleg minden retro! A kézi hajtású habverő, az elektromos jégkaparó, a manikűrkészlet, a hajszárító búra. Két sátorral odébb a Rubik-kocka kirakásának hazai bajnokai pörgették az ujjaik között a játékot. Barta Ádám a színpadon is bemutatta, hogy egy színeiben alaposan összekevert Rubik-kockát tizenegy másodperc alatt a helyére rakott. De ez még semmi! Ő valójában a vakon kirakás magyar bajnoka. Ezt úgy kell érteni, hogy az összekevert kockákat előbb gyorsan szemrevételezte, majd bekötötték a szemét, utána vakon is képes volt a helyükre igazítani az egyforma színű négyzeteket. A szemrevételezés és a kirakás negyven másodpercet vett igénybe. Mindennek megvan a maga fortélya és sok gyakorlás kell a sikerhez, magyarázta az érdeklődőknek.

Színpadi programok

Aki nem akart lemaradni a színpadi eseményekről, a következő műsorokat tekinthette meg: a Dance of Destiny Tánciskola fellépését, a Mesekocsi Színház bohócműsorát és a retro bulit a Cascade Music Jam zenekarral. Ezután léptek fel a Rippel Brothers tagjai, tehát a híres artista Rippel-fivérek. Bemutatójuk igazán látványosra sikerült, mert a nézők pisszenés nélkül, szájtátva figyelték a mutatványokat. Nem véletlen, hogy számos díjjal tüntették ki őket külföldön is. Aki pedig kedvet kapna a mutatványokhoz, csinálhatja utánuk, várják a jelentkezőket az artistaképző akadémiájukra.

A nap végén már csak egyetlen program maradt, Charlie koncertje. Úgy tűnt, a közönség nem engedi az énekest hazamenni, annyi ráadást kértek.

Az eseményről készült rengeteg fotó itt.

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Csepeli Retro Majális a Daru-dombon” bejegyzésre

  1. 1csepeli szerint:

    Köszönkül a lehetőséget, hogy itt szorakozhattunk! 😀
    Itt voltunk Daru dombon, és aztán ki is néztünk a Városligeti majálisba. AKi nagyon szereti a tömeget, akkor jó neki lehet a Városliget. A családosoknak szerintem milliószor jobb a kerületi majális program a Daru dombon.
    Remélem, hogy legközelebb is lesz ilyen szervezés 😀
    És várom az aug. 20-i programokat is.
    Hajrá csepel! 🙂

Itt lehet hozzászólni !