Tanulmányi verseny a klímavédelem jegyében

Csepel.hu

Klímavédelmi tanulmányi versenyt rendeztek február 2-án a Királyerdei Művelődési Házban. A program a KEHOP-1.2.1-18-2018-00037 „Klímastratégia kidolgozása és klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Csepelen” elnevezésű projekt keretében valósult meg. A tanulmányi verseny fókuszában a klímavédelem és klímaváltozás témakörében megszerzett tudás bővítése, rendszerezése állt.

A kérdések a klímaváltozás globális kihívásaival, a mindennapi életünkre gyakorolt hatásaival is foglalkoztak. A versenyen a csepeli általános iskolák felső tagozatosai indulhattak. A kétfordulós vetélkedő első körében a diákok egy online tesztsort töltettek ki egyénileg, az iskolai tanóra keretében. A második fordulóba a teszten a legjobban teljesítők jutottak tovább, itt már 5 fős csapatokat alkotva képviselték az iskolákat. A járvány erősen befolyásolta az induló csapatok számát, az interaktív vetélkedőn végül hét iskola mérhette össze tudását.

A feladatokat elismert szakmai zsűri bírálta el, a legtöbb pontot összegyűjtő csapat nyerte a vetélkedőt. Az eredményhirdetés előtt Morovik Attila alpolgármester köszöntőjében kiemelte: „25 évvel ezelőtt még senki sem sejtette, mennyire tudatos életmódot kell majd folytatnunk, hogy a klímaváltozással járó környezeti károkat csökkentsük. Ez a megmérettetés is arról szól, hogy az itt elsajátított tudást, ismereteket a résztvevők a mindennapokban is alkalmazzák és átadják a környezetünknek, a családnak, barátoknak, osztálytársaknak.”

A csepeli önkormányzat mellett a Kultik Mozihálózat, a Mahart Magyar Hajózási Zrt, a MOL Nyrt. Logisztika csepeli telepe, a Papírvár Irodaszer Kft, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. és a Kifli Művek is értékes ajándékokat ajánlottak fel a nyerteseknek, illetve a résztvevőknek. Első helyezés ért el az Arany János Általános Iskola Arany Szalamandra csapata. Második lett a Szárcsa Általános Iskola Szárcsajok csapata, a dobogó harmadik helyén pedig az Eötvös József Általános Iskola Zöld Forrás csapata végzett.

Az első helyezést elért Arany Szalamandra csapat tagjai: Nagy Tímea Flóra 6.a, Polgár Izabella 5.b, Lévai Márk Péter 8.a, Kozma Gergő Norbert 8.a, Nagy Levente Zsolt 8.a. A csapat felkészítő tanára Fehér Csilla biológia, környezettan, kémia szakos tanár volt.

Csepel.hu

 

 

11 hozzászólás “Tanulmányi verseny a klímavédelem jegyében” bejegyzésre

  1. Gyula szerint:

    “Klímavédelmi tanulmányi versenyt rendeztek február 2-án a Királyerdei Művelődési Házban. A program a KEHOP-1.2.1-18-2018-00037 „Klímastratégia kidolgozása és klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Csepelen” elnevezésű projekt keretében valósult meg.”
    A versennyel egyidőben Hároson pedig az etnikum és az alja azzal tüzelt, ami éppen, de elégett, ezzel is zölddé, szebbé téve a környezetüket.
    Nem, nem képmutatás az egész, a lófaszt.

  2. Nagyapó szerint:

    Sok kellemes érzést adnak a fák, a zöld növények. Por-, zajvédelem, árnyék, stb., azonban ahogy az ált.-ban tanultuk a szén-dioxid feldolgozása és az oxigén termelése egyidejűen az asszimilációs folyamat során keletkezik. A szén-dioxid és víz felhasználásával, fényenergia segítségével növényt gyarapító cukorvegyület és oxigén képződik. Éjszaka a folyamat fordított: oxigént fogyaszt és szén-dioxidot bocsájt ki. Számítások szerint egy lombköbméter asszimiláló felület egy évben, a vegetációs időszakban 650 gramm oxigént termel és 590 gramm szén-dioxidot dolgoz fel (1 lombköbméter átlag 4 m2 asszimiláló felületnek felel meg). (Radó Dezsõ: A fák környezeti haszna)
    Télen nem! Kivétel az örökzöldek.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. László szerint:

    Ez szép és jó Nagyapó, csak miért az átlagembertől várják el hogy védje a klímát mikor ilyet lehet olvasni: “Hamarosan ezrével szelhetik az eget az üres szellemgépek…”
    https://www.origo.hu/gazdasag/20220106-repulo-szellemjarat-brussels-airlines-lufthansa.html

  4. kormánypárti szerint:

    László! Tudjuk jól, hogy a légi közlekedés a leginkább környezetszennyező iparág. Persze ezt az átlagember magasról lesz@rja, neki csak az számít, hogy kényelmesen utazzon, amikor megy holidéjezni. A turizmus-vendéglátás-idegenforgalom egy jelentős környezetterheléssel járó gazdasági terület. Ez az érme egyik oldala. A szellemgépek esetéből pedig az szűrhető le, hogy az EU szervezetrendszere gyakorlatilag egy vízfej. Egy közpénzből fenntartott önmagáért létező, öncélúan működő óriásvállalat, amelyben az egyes “vállalati dolgozók” számára a közjó szolgálata helyett a saját pozíciójuknak a védelme illetve erősítése a legfontosabb szempont, magyarán a harácsolás (tisztelet a kivételnek). Mert az átlagemberhez hasonlóan ők is a fogyasztást helyezik előtérbe, szeretnének minél jobban élni, repülőgéppel utazni luxus nyaralóhelyekre, természetesen elsőosztályon, minél nagyobb kényelemben. A csóringerek eközben elégetik a kályhájukban a PET palackot, tornacipőt, pozdorjalapot, reklámújságot, rongyot, meg minden egyéb szemetet, amit mások kidobnak. Így teljes a kép, tehát alapvetően ezen a szemléletmódon szükséges változtatni.

  5. pl szerint:

    Hazug kormánypárti!
    “A probléma az, hogy szigorú követelményrendszer szabályozza a légitársaságok repülőtéri fel- és leszállási idejét. Vagyis ha egy légitársaság nem használja ki a saját idejét (mert például nincs elég utas), akkor el is veszítheti a jogosultságát. Vagyis a vállalatok rá vannak kényszerülve arra, hogy akár utasok nélkül is elindítsák a gépeiket.”
    Ezek pontosan olyan hosszútávú szerződések, mint aminek OgV esetében annyira tapsoltok, pedig ráadásul ezt a piac, azt meg Putyin diktálja, s ha valaszthatnánk, inkább a piacnak hiszünk…

  6. Gyula szerint:

    Kormánypárti!
    Amivel az áruk jönnek ide, tudod a hajók… Na azok a pakura elégetésekor mit csinálnak?
    pl!
    Mivel nálunk a Népnemzethy Goverment 50%-al felb.szta a légtérhasználati díjat, így kevesebb gép füstöl, de kevesebb pénz is folyik be. Ezek ennyit tudnak. 😛😎

  7. Nagyapó szerint:

    pl mehetne szaktanácsadónak MZP-hez, mert kb. annyit ért a dolgokhoz. Összekever mindent, a repülési szerződéseket a hosszútávú gázszerződéssel. Ajánlom írjon a pl a bányajáradék és az olajszállítások összefüggéséről, vagy a takarmányszállításról.
    pl! Honnan vennénk gázt és mennyiért, ha nem keletről? „Noooormális Margit?”
    Ilyenek a moslékkoalíció “aberrált szakértői”!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. pl szerint:

    Te mijafaszrólírtálhülye!

  9. László szerint:

    Lejjebb is lehet tekerni azt a fűtést, nem kell annyi szobát fűteni és ott a dinamós bicikli….

  10. Nagyapó szerint:

    László! Sok mindenben igaza van, de nehéz az összegezés. A repülők szennyeznek, igen, de mennyire? A földre térve szidjuk a dízeleket, kevésbé a benzineseket, Miért? Egy EU6-os motor károsabb, mint a benzines? A repülők petróleumja (kerozin) a dízel és a benzin között van. Mennyire szennyez? Nem tudom.
    Greta Thunberg beteg lány többet tud a szakembereknél😛, ezt majmolják a politikusok, viszont a környezetvédelem nem politika. Állítólag a legszennyezőbbek a szénerőművek. A TV-kben mindig a hűtőtornyokat mutatják, amik vízgőzt engednek ki (parasztvakítás). A füstgázokat tökéletesen lehet szűrni (l. dorogi égető), sőt a CO2-t is ki lehet vonni (költség kérdése).
    Az alternatív megoldás, szél- naperőmű amellett, hogy nehezen tervezhető energiát adnak, hatalmas helyet foglalnak el (hamar elöregednek, energiaigényes feldolgozásuk).
    Legjobb megoldás az atomerőmű. Paks évi „tüzelőanyag szükséglete” elfér egy szobában. Kérdés mekkora a szennyezőanyaga? Lehet 3 szobányi? Az urán több száz évre elegendő, de a kiégett kazettákat fel lehet dolgozni a fúziós erőművekhez.
    Érdemes elgondolkodni!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  11. László szerint:

    Amúgy kevés országban de nálunk is el vannak törölve a légifolyosók. Egyenest jönnek-mennek a gépek felettünk. Hamarabb keresztülmennek. Majd a Momentum zöldpárt megoldja ingyen lesz minden meglátja!

Itt lehet hozzászólni !