Iskola, óvoda a nyitás után

Csepel.hu

Áprilisi 15-én megnyitottak az általános iskolák alsó tagozatai és az óvodák. Az elmúlt két hét tapasztalatairól kérdeztük Tóth Endrét, a Dél-Pesti Tankerületi Központ igazgatóhelyettesét és Hirholczné Faragó Tündét, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda (CSEO) intézményvezetőjét.

Tóth Endre elmondta, folyamatosan nő azoknak a gyerekeknek a száma, akik bejárnak az iskolába, az otthon tanuló diákok száma átlagosan 25 százalék körül mozog. A kérdésre, hogy meg lehet-e oldani a tantermekben a távolságtartást, így válaszol: „Az intézményeink mindent megtesznek, a járványügyi szabályokat szigorúan betartják. Mivel jelenleg csak az alsó tagozat van jelen az iskolákban, csoportbontásban, külön termekben tanulnak a gyerekek, így a távolságtartás is biztonságosan betartható. Jelenleg beteg (covidos) tanulóról nem tudunk Csepelen, és kevesebb mint öt gyermek van otthon hatósági karanténban a szülő, vagy családtag fertőzöttsége miatt” – tudtuk meg.

Tóth Endre azt is elmondta, hogy az első körben beoltott pedagógusok hamarosan megkapják a második oltást is. Az eddig bizonytalankodók közül egyre többen regisztráltak, és a jelenlegi jó helyzetben, napokon belül meg is kapják az oltást. „Külön öröm számunkra, hogy a könnyítések ellenére is mindenki, a pedagógusok, a tanulók, a szülők is fegyelmezetten betartják az iskoláinkban elrendelt járványügyi intézkedéseket. Nagyon köszönöm mindenkinek!”

„Rendben elindult az óvodai élet, relevánsan nem nőtt a létszám, a gyerekek körülbelül 76 százaléka jár óvodába. A korábbi biztonsági intézkedéseket, protokollokat jelenleg is betartjuk. A szülők továbbra sem léphetnek be az intézményekbe, a fertőtlenítés folyamatos. Elindultak a foglalkozások, de külső programokat nem szervezünk. A hagyományos hétköznapi óvodai életet visszük tovább” – emelte ki Hirholczné Faragó Tünde. Jelen pillanatban a CSEO dolgozóinak 67 százaléka túl van az első oltásán, 13 százalékuk a másodikon is. „Szep-tember óta 110 dolgozónk volt Covid-fertőzött, a betegségen átesettek 10 százaléka még nem kaphat védőoltást” – tette hozzá. Egyúttal hangsúlyozta: a CSEO munkatársainak átoltottsága elérheti a 80-85 százalékot.

Nyári szünet, ballagás

Az óvodai ballagásokkal kapcsolatban Hirholczné Faragó Tünde elmondta, egyelőre még nem született döntés, de törekednek arra, hogy a tavalyihoz hasonló módon megtartsák az ünnepségeket. Idén lesz nyári szünet. A négyhetes zárás június utolsó hetétől indul, ekkor első körben 10 tagóvoda zár, a másik 11 intézmény pedig augusztus 20-áig tart szünetet. A május eleji beiratkozások kapcsán pedig az intézményvezető kiemelte, minden tagintézmény megfelelően felkészült a beiratkozásra. A Zoom Meetingen keresztül lehetőség volt arra, hogy az óvodák bemutatkozzanak, a szülők betekintést nyerjenek az intézmények programjaiba, illetve kérdéseket tegyenek fel.

Elkezdődtek az érettségik

A tavalyihoz hasonlóan idén is az egészségügyi óvintézkedések betartásával indult május 3-án az érettségi vizsga. Az első napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adtak számot tudásukról. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat a másfél méteres távolság betartásával. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott.

Csepelen is rendben zajlottak az érettségik. Hétfőn reggel kilenc órára a Jedlik Ányos Gimnáziumba minden érettségiző időben megérkezett. Tóth János tankerületi igazgató is ellátogatott a csepeli vizsgázókhoz, majd Bese Benő intézményvezetővel együtt járták végig a tantermeket. „Diákjaink két bejáraton érkeztek. A 12., végzős évfolyamból 145-en tesznek középszintű vizsgát és háromszáz külsős diák fog emelt szinten érettségizni, mivel érettségiközpont vagyunk négy tantárgyból (angol, német, kémia, informatika). A végzős diákoknak a ballagás elmaradt. A gimnáziumban április 30-án online módon, a Microsoft Teams alkalmazáson keresztül láthatták a végzősök és az érdeklődők a ballagóműsort, amelyet Janik Mária magyar szakos tanárnő két osztály segítségével készített. Az iskola honlapján pedig a végzős diákok búcsúzó sorai olvashatók” – mondta el kérdésünkre az intézményvezető. Az érettségi vizsgák május 25-én zárulnak.

 

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !