Hol kell maszk? Mi lesz este 8 után?

Csepel.hu

Két napja jelent meg a kormányrendelet, amely részletesen szabályozza a kijárási tilalom és a maszkviselés feltételeit.

Ha Önnek kétsége támadt, hogy este 8 után kimehet-e az utcára, vagy nem tudja, hogy folyamatosan kell-e az utcán maszkot viselnie, illetve hogy milyen büntetési tételre számíthat, ha megszegi az előírásokat, akkor érdemes elolvasni ezt a cikket!

Maradjanak otthon!

A kijárási tilalom kapcsán hozott rendelet nem is lehetne egyértelműbb. Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Az igazolásra külön formanyomtatvány létezik, ami ide kattintva letölthető. Fontos tudni: hatósági ellenőrzés esetén büntetést jelent, ha nincs munkáltatói igazolás.

Kivétel persze itt is van. Ilyen, amikor valamilyen egészségkárosodással, életveszéllyel, életvédelmi céllal vagy súlyos kárral fenyegető helyzet áll fenn. Szintén a kijárási tilalomtól eltérő helyzetnek számít, ha versenyszerűen sportoló személy edzésen vagy sportrendezvényen vesz részt, edzés vagy sportrendezvény helyszínére, illetve onnan a lakóhelyére, a tartózkodási helyére vagy a szálláshelyére közlekedik.

Kutyát sétáltatni lehet este 8 után is. A rendelet szerint kutyasétáltatás céljából este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen tartózkodás azzal, hogy a kutyasétáltatáskor a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzete nem hagyható el.

Maszkviselés

A rendelet itt is egyértelmű. A maszkviseléssel és a távolságtartással kapcsolatban eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. Maszkot minden, hatodik életévét betöltő személynek viselni kell zárt térben és a tömegközlekedési eszközökön is. Fontos változás november 11-től, hogy a tízezer főnél nagyobb településeken a rendelet a polgármesterek hatáskörébe utalta, mely közterületeken teszik kötelezővé a maszkviselést. Borbély Lénárd csepeli polgármester döntése nyomán hatéves kor felett Csepel teljes közterületén (kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, zöldterületeken) kötelező a száj és az orr eltakarására alkalmas maszk viselése.

A lényeg, hogy a hatodik életévét be nem töltött kiskorúak kivételével mindenki köteles a tömegközlekedési eszközökön, a tömegközlekedési eszközökre várva (váróhelységekben), az üzletekben, bevásárlóközpontokban, a vendéglátó üzletekben – vásárlás és munkavégzés közben is –, ügyintézésnél, az egészségügyi intézményekben (kivéve az ápolt betegnek az elhelyezésére szolgáló kórteremben), a szociális intézményekben maszkot viselni.

A sporttevékenységeknél, a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező. Nyugodtan ki lehet menni futni maszk nélkül. Ahogy munkába is lehet biciklivel menni maszk nélkül. A rendelet ugyanis nem tesz különbséget a kerékpározásnál az önálló sporttevékenység és a munkába való közlekedés között.

Kérünk továbbá mindenkit, tartsa magánál a maszkját, a szabályok alól nem mentesül az, aki elhagyja a védőfelszerelést.

Büntetési tételek

A rendelet szerint például egy üzlettulajdonosnak, ha nyitva tart, pedig nem szabadna, vagy nem például nem tartatja be a vendégekkel a maszkviselési szabályokat, a bírság összege a százezer forintól akár egymillióig is terjedhet, ráadásul akár 1 évre is bezárhatják üzletét a büntetés mellett. A kijárási tilalom, vagy a maszkviselési szabályok megszegőire ötezertől ötszázezer forintig terjedő bírság vár.

 

Csepel.hu

5 hozzászólás “Hol kell maszk? Mi lesz este 8 után?” bejegyzésre

  1. Előd Erika szerint:

    Örülök, hogy vigyáznak ránk. Én ugan nem félek, (mert az inkább nekem ártana), de betartom a szabályokat.

  2. Gary Ridgway szerint:

    Két napja, mi? 😁

  3. Gary Ridgway szerint:

    Az üzleteket lehetne többet basztatni, mert van, aki ugyanúgy beleszarik, mint a nyugdíjas vevőkör, akik reggeltől, estig kint kolbászolnak. Az idősávot még a konzultáció szerint is támogatták. Tessék? 😁👍

  4. Csepeli lakos szerint:

    Gary Ridgway: szerda ota napi szintu ellenorzeseket kapunk.. Ram tegnap azert szolt ram az ellenorzo rendor mert inni mertem munka kozben es levettem a maszkom….uh kapunk eleg basztatast nyugi… Haljal ejjen szomjan vigyel el egy 10-12 oras muszakot akar igy, de legyen rajtad allandoan maszk. Meg hiaba szolok en az illetore ha nekiall kurvaanyazni meg engem szidni, es kikuldom, akar kint megvar es megfenyeget… Menj haza 7kor ha bezartal, A rendor pont akkor nincs ott amikor kene mert bajban vagy csak ha szekalni kell… Koszi..

Itt lehet hozzászólni !