Csepelen épül a diákváros, amely egyben sportközpont is lesz

Origo.hu

Teljesen új városrész születik 2026-ig a Budapest Diákváros Fejlesztési Programnak köszönhetően Csepelen. Decemberben már kihirdették a pályázat győztesét, a grandiózus terv kivitelezését pedig a Sohettára bízták. A svéd tervezőiroda már több sikeres nemzetközi projektet tudhat magáénak, többek között a norvég nemzeti operát és a Calgaryban található központi könyvár is hozzájuk köthető.

A Figyelő értesülései szerint 2026-ig befejeződik a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program, amely a Csepel-sziget északi részénél épülő 15 ezres atlétikai stadion megépítésével veszi kezdetét. A 4,7 milliárd forintos beruházást a Kvassay-zsilip közelében hozzák létre majd, és a tervek szerint ez a stadion ad majd otthont a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságnak is.


A lap szerint az új városrész egy 135 hektáros területen terül majd el, és sportcélú, illetve rekreációs létesítmények mellett komplett egyetemváros is épül.

A kormány több százmillió forintot költ arra, hogy az itt található vízügyi létesítmények kiváltását megoldják. Ez részben szolgálati lakások áthelyezését jelenti, ezzel együtt pedig rendőrségi funkciókról is szól a határozat: az érintett ingatlanokon történő közfeladat-ellátás átmeneti elhelyezésével kapcsolatos költségekre 768 millió forintot költene a kormány.

A projekt célja az észak-csepeli és dél-pesti övezet megújítása. A Figyelő felidézi Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes szavait is, aki szerint a Duna-ága mentén egy élhető, zöldmegoldásokban gazdag városrész alakul ki, ennek köszönhetően pedig több műemlék és helyi védettségű épületet renoválnak.

Szintén fontos célkitűzés, hogy a csepeli Duna-part is bekapcsolódjon a pezsgő nagyvárosi életbe, emellett pedig a jelenleg elhanyagolt nagy zöld területeket is úgy alakítsák át, hogy az kikapcsolódási lehetőséget biztosítson a sportolóknak, a sportolni vágyóknak, valamint a családoknak is. A koncepció része a Budapest Xtrém Szabadtéri Park is, amelyben BMX-es és kajak-kenu szlalompálya is található lesz, de mesterséges tavat is kialakítanak majd.

Az sportlétesítmények mellett felépített egyetemváros előreláthatólag 12 ezer diáknak biztosít majd lakhatást.

Az új városrészben ezenfelül Tarlós István főpolgármester szerint magas minőségben jelenik majd meg a piaci szféra, munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő szereplőként, valamint irodák és kutatólaboratóriumok is lesznek a tervek szerint.

Origo.hu

 

11 hozzászólás “Csepelen épül a diákváros, amely egyben sportközpont is lesz” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Ez a legaljasabb húzás, amit Csepel ellen elkövethettek!

  2. admin szerint:

    Valójában nem Csepelen, hanem a IX. kerületben épül, ám egy diákváros nem aljasság.

  3. Dr Obaidi szerint:

    Nagyon de hihetetlenül nagyon örülök ennek a projektnek a megvalosulásának. Hisz, egyszer egyik úság hasbján olvastam, hogy Erópai Kontinens középpontja Csepelen nyugszik.
    Továbbá azért is örülök mert Csepel a Duan folyó 2 ága közt fekszik, s az efajta fejlesztések igenis kimutathatja a szèpség erejét, majd.
    Harmadszorra és nem utolsósorban, csepeli lakós vagyok ès nagyon boldogit a város(unk)om fejlõdése.
    HURRRRRRRRRÁÁÁÁÁ

  4. Betke szerint:

    Admin, akkor ez nekünk nem valami nagy hír! Déli Városkapu? Utána mi van? Lehet már kerület sem leszünk?

  5. Betke szerint:

    Dr. Obaidi hol lakik? Ön szerint ez a fejlesztés mennyiben érinti konkrétan a kerület lakóit?

  6. kilgore trout szerint:

    Azért fejlődés, mert az eddigi nihil után egy beruházás-tömeg húzhatja a lefelé eső részeket is felfelé. A szántóföldre nem beruház senki, de ha épül olyasmi, amit élettel töltenek meg, az mellé jön a többi szolgáltatás is. Ez a településfejlesztés egyik alapja. Remélem, hogy így is lesz.
    Számtalanszor írtam már az elmúlt években, hogy a szigeten lakás kuriózum és az ingatlanárak ott a legmagasabbak (víz közelsége, satöbbi), legalább is, ha nem az Isten háta mögötti helyről van szó.

  7. Horváth János szerint:

    admin!
    A Déli Városkapu projekt semmi másról nem szól, csak arról, hogyan tudják egy leendő
    olimpia építményeit megépíteni. Miért nem jelzitek, hogy a teljes projekt hozzáférhető?
    Itt nem diákváros épülne, hanem edzőközpont. Mellesleg, még ha néhány épületet kollégi-
    umként is hasznosítanak, olyan helyre nem telepszik szolgáltatás, ahol nyáron nincsenek.
    Egyébként mi tényleg kapun kívül leszünk.

  8. kapjatokbe szerint:

    admin! Akkor az eperföldön egy híd lesz, lehajtó nélkül, ami becsatlakozik a semmibe vezető 2X1 sávos Illatos útba?
    Hamár Ferencváros:
    ‘Izomból tökön rúgta magát Ferencváros”
    …..https://i.d.x.hu/gazdasag/2019/09/10/i.x_kerulet_ferencvaros_ingatlan_gondatlansag/

  9. PU szerint:

    H. J. aggályát (és Betke észrevételét) ezúttal maradéktalanul osztom.

  10. Dagobert bácsi szerint:

    Majd felébrednek, hogy a kezük a bilibe lóg! Ez ugyanolyan marhaság, mint 18 éve a Manhattan-utánzat terv Észak-Csepelen! Abból is csak tervrajzok maradtak forinttízmilliókért! Most meg majd csak tervrajzok készülnek forintmilliárdokért! Ugyanaz, csak sokszoros pénzszórás egy hibbant olimpiaálomért!

  11. pl szerint:

    Dr Obaidi szerint: Hú bazd+…

Itt lehet hozzászólni !