Alternatív megoldások szennyvízre

Hírextra, Csepel.info

A szennyvíziszap tervezett útja

Egyelőre továbbra is ez a szállítási terv

A csepeli központi szennyvíztisztító telepen 2010 után keletkező évi 70.000 tonna szennyvíziszap ártalmatlanításáról kapott tájékoztatást kedden a Főpolgármesteri Kabinet – nyilatkozta a Városháza kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

A Cséry-telephez kapcsolódó szállítási problémákkal először az Index.hu portál foglalkozott. Bár a szállítás ésszerűtlensége botrányt kavart és az Indexen kívül is több országos lap írt róla, a csepeli önkormányzat hivatalos oldalára, a Csepel.hu-ra nem került fel a hír, mint ahogy a Fidesz-KDNP frakció reagálása sem. Ugyanez történt a még ma is cenzúrázott Csepel újsággal, amely valahogy szintén nem tartotta fontos hírnek a sokezer tonna szennyvíziszap kerületünkön, kisebb utakon keresztül történő elszállítását.

Most, hogy a civilek és a csepeli ellenzék után az MSZP, sőt Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes is az alternatív megoldást szorgalmazza, természetesen a Csepel.hu is fontosnak tartja a hírt, és minden bizonnyal ugyanez történik majd a Csepel újsággal is – mint ahogy ezt már megszokhattuk. Legfeljebb az előzményekről nem írnak majd, nehogy megemlítsék a csepeli Fidesz-KDNP kezdeményező szerepét.

Nyáry Krisztián az MTI-nek elmondta, hogy az érvényes szerződés szerint a szennyvíztisztítóban keletkező víztelenített szennyvíziszapot a Cséry-telepen komposztálják majd. Az építési engedély, amelyet a XVIII. kerületi önkormányzat adott ki a komposztáló telepre, lakossági tiltakozást váltott ki. Civil szervezetek megfellebbezték az építési engedélyt, mivel tartanak a telepre érkező tehergépkocsik okozta forgalomnövekedéstől.

Az igazgató tájékoztatása szerint a beruházást jórészben finanszírozó EU szakértőivel folytatott egyeztetéseken felmerült annak lehetősége, hogy a szennyvíztisztító vasúti kapcsolatot kap és a szennyvíziszapot vasúton szállítanák a komposztálóba. Felmerült a vízi szállítás lehetősége is. Ez esetben egy Duna-parti MÁV- átrakó állomáson lehetne átrakni a szennyvíziszapot. Az unió illetékesei még nem nyilatkoztak arról, hogy hozzájárulnak-e ezekhez a megoldásokhoz – tette hozzá.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes az MTI-nek elmondta, hogy a jelenlegi megoldással párhuzamosan próbálnak olyan megoldást találni, amely jobban szolgálja a főváros, az itt élők érdekeit és az EU előírásainak is megfelel. A szocialista politikus kifejtette, hogy a környezet védelméért szeretnének alternatív megoldást találni a közúti szállításra. A vízi és a vasúti szállítás mellett felmerült az is, hogy a szennyvíziszapot a csepeli szennyvíztisztító területén ártalmatlanítanák – jegyezte meg a főpolgármester-helyettes. Hozzátette, hogy helyszíni ártalmatlanítás történik a bécsi szennyvíztisztító telepen is.

Az MTI információi szerint a környezetvédelmi szakhatóság csak 2011 végéig adott környezetvédelmi engedélyt a szennyvíziszap komposztáló jellegű ártalmatlanítására. A szakhatóság nem tartja megalapozottnak a nagymennyiségű komposzt folyamatos értékesíthetőségét, rekultivációs felhasználását. Szerintük fennáll annak a lehetősége, hogy a Cséry-telepre érkező szennyvíziszapból keletkező komposztot nem tudják majd hol elhelyezni. Ezért a szakhatóság szerint szükség van más megoldások kidolgozására is a szennyvíziszap ártalmatlanítására, hasznosítására.

Forrás: Hírextra

A témához kapcsolódó korábbi hírek időrendi sorrendben:

Tízezernyi kamion Csepelen keresztül

Nem kérünk az évi huszonnyolcezer kamionból!

Álhír és hallgatás Csepel hivatalos honlapján

Az internet hatalma: egy súlyos hibát javított a Csepel.hu – egyet viszont nem

A Csepel újságnál nem hír a hetvenezer tonna szennyvíziszap

Eltűnt félmilliárd forint, jön a szennyvíziszap – hallgat a Csepel újság, hallgat az MSZP

Miért bünteti Demszky Csepelt?

Komposztáló a tájsebre

Ne közúton szállítsák a szennyvíziszapot!

11 hozzászólás “Alternatív megoldások szennyvízre” bejegyzésre

  1. baniko21 szerint:

    Eddig mástól büzlött Csepel. Most más végtermékét is szagolhatjuk a
    vezetők bűze után. Miért nem lehet a Dunán hajóval szállítani, miért
    kell mellékutakon. Javaslom útvonalnak az önkormányzat vezetőinek
    házai elött való szállítást! Akik ezt megengedik szagolják!

  2. Levente szerint:

    Én a kertjükben történő komposztálást sem tartom rossz ötletnek, csak némelyikük esetében elég hosszú útvonalon kéne szállítani (pl. Budára)

  3. Lexon szerint:

    Azért arra kíváncsi vagyok, hogy a soktonnás, sokméter hosszú teherautók hogyan fordulnak be az Erdôsor-Szabadság sarkon…

  4. nekünk ment el az eszünk szerint:

    Lexon jól beszélsz. személyautóval is szerencsétlenül lehet csak bevenni… pláne…

  5. Földhözragadva szerint:

    Egyébként miért is nem lehet a Rákóczin kivinni a -mai nevén- lámpás utcáig, oszt onnan rámenni a Csepeli útra? Hja, hogy inkább csillagtelep szívében fuvarozunk, hogy lássuk-érezzük hogy dübörög a sz.r…Gondolom Jimmy a buszmegállóban a Rákóczin nagyobb érték…:( Más: Csepeli úton nem 6t korlátozás van?

  6. Nagyapó szerint:

    Mint már régebben is említettem, az egyik legjobb megoldás – 2011-ig – a vasút. A Szabadkikötőtől Cséri telepig vezet sín. Legfeljebb a “Fekália Művekig” kell 100-200 m vágányt lefektetni. Napi 1-2 szerelvénnyel megoldható a szállítás úgy, hogy sem a csepelieket, sem a pestszentimreieket nem zavarja. Olcsó, kevésbé zavaró, közutat nem terhel. stb.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  7. Papi szerint:

    Nagyapó!
    Ha felülsz a HÉVre láthatod, hogy ott van a sínpár vége kb 50 métere.

  8. LB szerint:

    És a vasúti szállítás kinek jó? Meg különben sem lett vasúti rámpa betervezve!

  9. ikszdé szerint:

    vasút lenne a legjobb..de Butapesten vagyunk 🙂 Azt nem értem, hogy miért kell arra a szerencsétlen Erdősor utcára terelni a kamionokat, miért nem viszik a soroksári úton?! Vagy a Hungárián át az M5-re? Csakazértis be kell küldeni a zöldövezetbe a kamionokat….

  10. Lexon szerint:

    ikszdé:
    A Hungáriáról (Könyves K. krt.) januártól ki lesznek tiltva a kamionok…

  11. Margit szerint:

    Az Önkormányzat is sunyin hallgatott a dologról, nem harcolt azért, hogy a vizen történjen a szállítás, szégyen!!!! A volt Duna Tsz területét sem lehet igazából használni, mert ki akar olyan helyre befektetni ahol “büzbombákat” szállítanak

Itt lehet hozzászólni !