Tízezernyi kamion Csepelen keresztül

Index.hu

A szennyvíziszap tervezett útja Csepelen

Meg kell kapaszkodni, hogy elhiggyük, ezeken az utakon megy a kamionáradat

Évi több mint tízezer teherautó fog ingázni Csepel és Pestszentimre között, hogy elszállítsák a 2010-ben megépülő központi szennyvíztisztítóban keletkező, évi 70 ezer tonna iszapot. Az Index megvizsgálta, miért találta a főváros az iszap feldolgozásának legalkalmasabb helyszínéül a XVIII. kerületi Cséry telepet. A lap szerint egy értelmetlen, évente milliárdos többletköltséggel járó megoldást választott a főváros, holott az EU-s forrásból akármit meg lehetett volna oldani. Az alábbiakban szó szerint idézzük az Index.hu cikkét.

Az olyan hozzá nem értőknek, mint mi, az egész Budapesti Központi Szennyvíztisztító projektben az a legérthetetlenebb, miért Csepeltől 25 km-re, a Cséry-telepen lesz a komposztálótelep, ahol a tisztítóban évente keletkező 70 ezer tonna iszapot feldolgozzák.

Ha mi lennénk a fővárosi önkormányzat, olyan helyszínt kerestünk volna, ahol a tisztító mellett elfér a komposztáló is. A Csepel-sziget csücskén, a választott helyszínen ezt a szakmai magyárazat szerint nem lehet megvalósítani, mert a környezetvédelmi előírások szerint a komposztáló körül 300 méteres védősávnak kell lennie, a tisztító körül semekkorának, és bármennyire igyekeztek is a mérnökök, a rendelkezésre álló területre a komposztálót nem sikerült beszerkeszteniük.

Ha viszont tényleg nincs ilyen helyszín, a tisztítónkat pedig a Duna partjára tettük, akkor mi bizony a szállítási költségekből indultunk volna ki, és vízen szállítottuk volna a szennyvíziszapot valahová lefelé egy olyan Duna menti helyszínig, ahol komposztálunk, aztán az így előállított takaró- vagy termőföldünket tovább szállíthatjuk. Egyszerűbb és olcsóbb ugyanis egy jókora uszályt megpakolni szennyvíziszappal teli 25 köbméteres konténerekkel, és lecsorgatni a Dunán (vagy akár vasútra tenni), mint ezernyi teherautót megpakolni velük, és ide-oda pöfögni keresztül Budapesten.

Környezetvédelem közúton

A főváros által elfogadott terv szerint 2010-től, amikor a csepeli tisztító működésének hála a budapesti szennyvízek 95%-át biológiailag is megtisztítjuk, a délkelet-pestieknek meg kell barátkozniuk a teherautó-forgalom növekedésével is. Évente több mint 10 ezer fuvarral jut majd el a Cséry-telepre a szennyvíziszap és a komposztáláshoz szükséges faapríték.

Lehet, hogy rossz nyomon járunk, és logikát keresünk ott, ahol sosem volt, sorozatunk második cikkében azt próbáljuk megfejteni, mi járhatott azok fejében, akik annak idején rábólintottak a tervre. És hogy érthetőbb legyen ez a sokszálú, kanyargós iszapszállítási történet, megelőlegezzük, hova akarunk kilyukadni:

A főváros szerintünk nem gondolta végig, hogy hosszú távon hol lenne a komposztáló legalkalmasabb helyszíne, ha már tényleg komposztálni akar. És elmulasztotta azt a lehetőséget, hogy egy 65 százalékban uniós finanszírozású beruházás keretében meg is valósítsa ezt a telepet. Maximum öt évre tervezett, mert több legyet akart ütni egy csapásra. A tulajdonában lévő területek közül kiválasztott egy hatalmas szemétdombot, melynek rekultiválását évtizedek óta ígérgeti. Ehhez keresett egy szállítási útvonalat, a lakossággal pedig a csatornadíjak részeként megfizettette a szállítás költségét.

Már nem tudtak változtatni

A főváros uniós finaszírozásra kidolgozott pályázatát 2004 december végén hagyta végül jóvá Brüsszel, a 140 milliárdos projekt nagyobb tendereit 2005-ben és 2006-ban megkötötték. Előtte és utána is sokan felvetették: a komposztáló elhelyezésével rossz megoldást választottak. Az elgondolás nem tetszett a 2006-tól hivatalban lévő Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesnek sem, akitől megkérdeztük, miért nem tett valamit a főváros, amíg lehetett volna. Az EU által engedélyezett egyetlen változtatási lehetőséget inkább a komposztáló helyszínének megváltoztatására kellett volna felhasználni.

“A projekt már olyan előrehaladott állapotban volt, hogy csak igen nagy kockázat mellett lehetett volna a változtatást elindítani. (…) A csepeli telep megvalósítására megkötött 250 millió eurós szerződést is módosítani kellett volna. Továbbá az alternatív megoldás megtervezése, engedélyezése (a hatósági engedélyek módosítása) ellehetetlenítette volna a 2010 dec. 31-es befejezési határidőt.” – válaszolta a főpolgármester-helyettesi iroda. A válasz kísértetiesen hasonlít a 4-es metró problémájára: az eltervezést utólag nem lehet jóvá tenni.

Azért a legalkalmasabb, mert alkalmas

A Fővárosi Közgyűlés a szennyvíztelep megépítéséről a SWECO svéd-magyar konzorcium megvalósíthatósági tanulmánya alapján döntött. “A (…) tervezőcsoport (…) megvizsgálta a megfelelő biológiai szennyvíztisztítási technológiákat és iszapkezelési eljárásokat, … környezeti hatástanulmányt, pénzügyi és műszaki ütemtervet állított össze, s közreműködésével készült el az Európai Közösségek Bizottsága által elfogadott támogatási dokumentáció.” – olvasható a kivitelezést irányító Enviroduna Kft. oldalán.

“A tanulmány több száz oldalon foglalkozik az egyes alternatívák komplex értékelésével a gazdasági szempontokon túl, úgymint területhasználat, engedélyezés, környezetvédelmi szempontok, általános elfogadottság, műszaki és egyéb kockázatok.” – teszi hozzá érdeklődésünkre Somlai Gyula, a fővárosi közműügyosztály vezetője.

A főváros a tanulmány alapján a szennyvíziszap kezelésére az újrahasznosítást (komposztálást) választotta, tartalékmegoldásnak – kapacitáshiány, veszélyes hulladék felbukkanása esetén – betervezték az égetést, deponálást is. A teljes dokumentumhoz nem jutottunk hozzá, de a megkapott fejezetben egy szó sem esik alternatív komposztálási helyszínekről. Megtudtuk viszont belőle, hogy az égetés tonnánként 130-140 euró (35-38 ezer Ft), a hevítéses szárítás 70-90 euró (19-24 ezer Ft), a komposztálás pedig 25-30 (7-8 ezer Ft), ami még olcsóbb, ha a földet el lehet adni területek feltöltésére, mezőgazdasági célra.

A komposztáló helyszínek megválasztásáról árulkodhat talán Somlai Gyula válasza kérdésünkre: miért a Cséry-telep a legalkalmasabb. “Megvizsgálva a már meglévő, fővárosi tulajdonban lévő telepeket, területeket, azok megközelíthetőségét, közműellátottságát, egyértelmű volt, hogy a Cséry-telep a célra alkalmas, sőt, a keletkező komposzt a szomszédos területek rekultivációjára is alkalmas. Ezáltal a komposzt elhelyezése több évre megoldaható, nem kevésbé hangsúlyos szempont, hogy a rekultivációval a környék élhetőbbé válik”.

Ez a válasz nem igazán győzött meg bennünket arról, hogy a főváros a legalkalmasabb helyszínt választotta, hanem csak talált egy alkalmasat. Eddigi vizsgálódásaink során nem találtunk ekkora kapacitású, városon belül felépített komposztáló telepet. Ilyeneket tipikusan a várostól messze építik (Spanyolország (Fervosa); Egyesült Államok (Crane-hegység) stb.).

Évi 10 ezer fuvar

A szennyvíztisztítás költőibb részleteibe nem most mennénk bele, legyen elég annyi, hogy a csepeli rothasztó és pasztörizáló tornyokból és centrifugákból kikerülő fertőtlenített és víztelenített szennyvíziszapot 25 köbméteres zárt konténereken teherautóval a 25 kilométerre lévő Cséry-telepre szállítják. A teherautók délre indulnak az M0-sig, majd az M5-ösön közleítik meg Kelet-Pestet.

Az évente képződő 67 ezer köbméter iszap átszállításához 2680 fuvar kell, évi 250 munkanappal számolva naponta 10. Ehhez a teherautó-forgalomhoz jön még naponta 28 fuvar zöldhulladék a fővárosi parkokból és kertészetekből, mivel a csepeli telepről érkező iszapot zöld nyesedékkel, faanyaggal 1:1-1:2 arányban összekeverik, hogy a komposztképződés meginduljon. Vagyis a XVIII. kerületi, kertvárossal övezett telepre csúcsidőben 40 teherautó hajt be, 40 hajt ki. (És itt még nem is kalkuláltunk azzal a forgalommal, amit az elkészült komposzt széthordása jelent. A telep és környékének rekultivációja után ugyanis az ott keletkező évi 35-40 ezer tonna komposztot el is kell szállítani.)

Rákérdeztünk a szállítási költségekre is, azt kaptuk válaszul, hogy ez a telep üzemeltetőjének üzleti ügye, viszont a csatornadíjakból állja a főváros az összeget (Hogy mekkora összeget, nem tudtuk meg).

“A fővárosi csatornadíjak forrását képezik majd a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és a hozzá kapcsolódó létesítmények (mint minden ilyen funkciójú közmű-létesítmény) működtetésének. A szennyvíziszap átszállítása a szennyvíztisztító telepről a komposztáló üzembe a szennyvíztisztító telepet üzemeltető cég feladata lesz, így a jövőben mutatkozó szállítási költség kalkulálása, megadása az ő hatáskörébe tartozik” – szólt a válasz.

Ki lesz a megoldásszállító?

A telepen készült komposzt – minőségétől függően – felhasználható majd talajjavításra, iparihulladék-lerakók, vörösiszap-tározók rekultiválására, tájsebek begyógyítására, parkosításra, kertészeti célokra stb. A főváros megrendelésére 2006-ban egy tanulmány vizsgálta a komposzt elhelyezhetőségét, és az előzetes felmérések alapján azt mondják, lenne rá igény – szándékonyilatkozatok legalábbis vannak.

A kereslet nagyságát és belső megoszlását Somlai Gyula nem tudta megbecsülni. De elmondta, a főváros hamarosan megoldásszállító tendert ír ki a komposzt értékesítésére, illetve a szennyvíziszap alternatív kezelésére, amellyel szükség esetén kiváltható a komposztálás. A pályázóknak előre meg kell tervezniük, milyen célra, és hol akarják felhasználni, kötelező érvényű szándéknyilatkozatokkal alátámasztott terveiket pedig jóvá kell hagyatniuk a környezetvédelmi hatósággal. Elképzelhető, hogy a nyertes a komposztáló üzemeltetését is megkapja.

Élünk a gyanúval, hogy ezt a tendert egy olyan cég fogja megnyerni, amelyik fel tud mutatni a fővárosnak egy papírt, hogy tőle a főváros 2009-nyarától kezdve hosszú évekig átveszi a telep teljes termelését. Ő pedig ezzel a komposzttal körülbelül 1 méter vastagon beteríti a telep körüli 45 hektáros területet.

A főváros és a XVIII. kerületi önkormányzat közötti, a Cséry-telep ügyét rendező 2003-as szerződésben 1,5-2 milliárd forintos tételként szerepel a telep és környéke rekultivációja, mégpedig “oly módon, hogy a kialakuló zöldfelületek lakossági, közösségi célokat szolgáljanak”, vagyis közpark létesüljön a helyén. Annak idején a várható befejezést 2008 és 2012 közé tették, azzal a megjegyzéssel, hogy “a komposztálással kapcsolatos fejlesztés szükségképpen megelőzi, a telep üzembe helyezését követően kezdődhet a rekultiváció”.

“A Cséry-telep 35 hektáros területére évtizedekig került a főváros szemete. Az itt lerakott hulladék jelenleg nincs letakarva, ezért rekultuválni kell a hulladéklerakót. Az egy méter vastagságú fedőréteghez 350 ezer köbméter komposzt szükséges, vagyis – amennyiben megépül a komposztáló – az üzem három éves termelését használják fel. A mellette lévő 10 hektáros telket szintén évtizedekig használták iszaplerakásra, ennek a területnek a rekultivációja is nagy mennyiségű komposztot igényelne.” Így győzködte 2008 januárjában a komposztáló megépítéséről a kerületi önkormányzat a lakosságot.

Ahhoz, hogy a főváros be tudja tartani a kerületnek tett ígéretét, a teljes komposztteremelését 4-5 évig a Cséry-telep és a mellette lévő Bivalyrét rekultivációjára kell fordítani. Ha feltételezzük a kerületi önkormányzatról, hogy racionálisan egyezkedik majd a fővárossal a szerződés hamarosan kezdődő felülvizsgálata során, akkor valószínűleg 2015-ös határidő kerül a szerződésbe a rekultiváció végső határidejeként.

Vergilius itt üt majd tanyát

Mi történik, amikorra – 2015-re – rekultiváltak a környéken mindent, és a telep körül kialakított bukolikus hangulatú óriásparkban ejtőzhetnek a környékbeliek? A madarak csiripelését tízpernceként teherautók zavarják meg. Évente ugyanis 12-13 ezer fuvarra kell felkészülni, ami – ha 250 munkanappal és 16 órás üzemmel számolunk – azt jelenti, óránként 6 teherautó fog ki- és behajtani a park közepén álló telepre.

A komposztálótelep féléves tárolókapacitással rendelkezik. Ha gond lenne a komposzt értékesítésével és elszállításával – mert pl. nem elég jó minőségű az előállított matéria mezőgazdasági célra, vagy olyan mennyiségben tartalmazna veszélyes anyagokat, hogy deponálni kéne -, akkor persze kevesebb iszap és teherautó érkezne a telepre, és életbe lépnének a komposztálás melletti alternatív megoldások: az iszap égetése vagy környzetvédelmi célú felhasználása.

Szerencsére mire a fővárosi önkormányzat végez a környék rekultiválásával, nem lesz akadálya a telep elköltöztetésének sem, ugyanis 5 év után, 2016-ban már meg szabad változtatni a kohéziós alapból megvalósított beruházást. (Vagyis akár el lehet költöztetni a komposztálót a Cséry-telepről.)

A végeredmény: a főváros törlesztette egy régi adósságát, és rendbe tett egy százéves múltra visszatekintő szeméttelepet. Megúszta annak költségét, hogy valahonnan a Cséry-telepre szállítson több százezer köbméter komposztot. Viszont a szennyvíziszap szállítását megfizettette a főváros lakosságával. Azt a részét szerintünk teljesen indolatlanul, amennyivel több, mint egy értelmes fekvésű Duna menti telepnél.

Forrás: Index.hu

12 hozzászólás “Tízezernyi kamion Csepelen keresztül” bejegyzésre

  1. leslie szerint:

    Ha már az ígéretekből nem lett semmi, legalább a főváros pöcegödre lehetünk. Kösz. Szép volt fiúk!

  2. lolka szerint:

    Hát a gerinc-ut mégse ami érdekünkbe épült volna?
    Na most akkor tulajdonképpen itt Csepelen mi történik értünk?
    Állandoan csak a szivatás , a becsapás, hátulról jövö dumák
    zserveszkedések, kész tények elé állitás , ha eszed, ha nem ez van
    ÉVI 10 EZER KAMION ,- és akkor ez a gonosztörpe vitatkozik a kollégájával
    nagy hangon A MAGYAR-utcárol,Csőgyár-utcáról….
    HÁT SZÉT DURRAN AZ AGYAM …ÉN HÜLYE ÖKÖR,ASZT HITTEM
    NEKEM AKARNAK JÓT , HOGY A FORGALOM KISSEBB LEGYEN A HÁZAK-
    KÖTT
    HÁT OTT VAN A VASÚT AMIBE BENTVAN MÁR 2 BILLIO Ft HÁT ÉSZNÉL
    LEGYÜNK MÁR EGY KICSIT….IGAZ EHHEZ MÁR A MISKA IS KIS MISKA!!!!

  3. Bolka szerint:

    Ha már egyszer a BKV úgyis megszűnteti az 59-es buszt(korszerűsítés címen), legalább felkapaszkodhatunk a kamionokra!
    Itt semmi sem működik rendesen!

  4. Bubus szerint:

    Hát ezért újították fel annyi idő után a Kossuth Lajos utcát meg az Erdősor utcát!

    Az SZTK-t azért újították fel, mert cserébe bezárták a kórházat. A Csepel SC-t azért bontják le, és azért zárják be a csepeli strandot, mert cserébe a stadion helyén épül egy uszoda. A gerincutat a szennyvíztisztítóért cserébe kellett volna felépíteni, de hát ezt Demszky ígérte, tehát megszivatott minket, ahogy szokott.

    Buli az élet, éljenek a szarszállító kamionok a Kossuth Lajos utcában és az Erdősoron sokáig! Megérdemeltük!

    Javaslom, 2010-ben is szavazza meg Csepel a szocikat, akkor talán a vízvezetékrendszerbe is bekötik a szennyvizet.

  5. Nagyapó szerint:

    Egyetértek Bubussal. ez igen! Elképzelem, amint a 25 m³ iszapot szállító
    (25 m³ tiszta vízből 25 tonna, szennyvízből több) kb. 40 tonnás kamionok eldübörögnek a Kossuth L.-, Erdősor utcán, befordulnak a Plútó utcába, elmennek a 10 mFt-ért épített zajvédőfal előtt, elhaladnak a súlykorlátozást elrendelő táblák mellett, és bemennek a szűk Csepeli útba.
    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  6. jani szerint:

    Ha volna a pucájába vér ennek az önkormányzatnak., megköthetné magát és azt mondhatná ,Csepel nem átjáró ház. A szennyiszapot szállító kamionok menjenek a Soroksári út felé. Demszky tesz rá, hogy nem épült meg az elkerülő út. Tőbb mint 15 éve hülyíti a csepeli lakosokat. Az önkormányzat meg nem mer semmit tenni ellene. Demszky füttyent, ezek meg szaladnak mint a pincsi kutyák, és hallagtnak, meg megmagyaráznak mindent ! Nem nagyon érdekli őket a csepeliek érdeke ! Azért ezeket a dolgokat nem kellene elfelejtni, ha jönnek a választások, és kuncsorognak a szavazatokért !!!!!

  7. Morzsi szerint:

    Nálunk akkor fognak csatornázni, ha elkezdik építeni az elkerülőutat. Erre azt hiszem egyre kisebb az esély!

    Mások szarát elvitetik mi meg fulladjunk bele a sajátunkba?

  8. Bucika szerint:

    Nekem ez magas mint tyúknak az a bizonyos.
    Az Önkormányzat illetékesei ne Csepelen élnek, ha nekik nem szívügyük Csepel akkor miért töltik be hivatalukat, megélhetés miatt csak.
    Én is megkérdezem, miért nem tutajon viszik, olyan helyre az iszapot ahol normális körülmények közt tudják kezelni, akinek kell komposzt vegye meg ,szállítassa oda, és az ebből befolyó pénzt környezetvédelemre,zöld területek növelésére lehetne fordítani, nem a megmaradt csekély zöld területet is a szállító járművek kipufogó gázától tönkre tenni, ez nem nagy dicsőség. Még a madarak is elköltöznek mert ők elhúzhatnak a szmogtól, mi meg fulladozhatunk benne.

  9. galvaniszap szerint:

    …mindig ez az iszap…, nagyon csendesen jegyzem meg, hallottam olyan híreket, hogy mégsem közúton, hanem uszállyal fogják szállítani a szmötyit. Eredetileg is ez volt a terv. Azért ezt csak nagyon halkan mondom, hátha mégis lesz belőle valami.

  10. munkásököl szerint:

    Tóth Misi bácsi! Akkor most a “traktorral behajtani tilos” táblák nyomán tessék szépen az egész Kossuth Lajos utcát telerakni “kamionnal behajtani tilos” táblákkal!!!

  11. atata szerint:

    Munkásököl! Mekkora ötlet, és mi van ha nem az önkormányzat teszi ki a táblát- ezek úgy el vannak foglalva magukkal és lopni valóval, hogy észre sem veszik , hogy nem ők voltak. De félre a répával! civil ellenálást!
    A mi Sólymunk valahol kifejtette már, hogy a környezetvédelem eddig elért eredményeiből, lépéseiből hátrább kerülni az Alkotmányba ütközik. Ha a pontos forrást meg leljük kezünkben a adúász.

Itt lehet hozzászólni !