Komposztáló a tájsebre

Magyar Hírlap

Csepeli Szennyvíztisztító

Új helyzet állt elő a Csepelen épülő központi szennyvíztisztító telep eddig sem éppen botránymentes történetében. Most nem a közbeszerzések körüli anomáliákról van szó, hanem az iszaphasznosításról. Eddig előbb csak szakemberek sora kérdőjelezte meg a telepen keletkező szennyvíziszap kezelésének tervezett módját, most a pestszentlőrinci lakosság is kinyilvánította egy közvélemény-kutatáson, hogy nem kér a komposztálóüzemből, a kerület vezetői szeretnék elérni a fővárossal kötött szerződés újratárgyalását. Kérdés, hogy az eddigi tervekkel szemben, milyen iszaphasznosítás lenne a legcélszerűbb.

A Budapest szennyvizének 2009 után csaknem a felét megtisztítani hivatott központi szennyvíztisztító melléktermékeként évente hivatalosan hetvenezer, más források szerint 116800 tonna előkezelt szennyvíziszap keletkezik. A tervek szerint ezt az iszapot Csepelről húsztonnás zárt teherautókon, közúton, lakott területeken keresztül szállítanák a 25 kilométerre fekvő Cséry-telepre. Ez becslések szerint évente mintegy 5840 fuvar lenne, naponta tizenhat oda, ugyanannyit vissza. Mivel azonban úgy tervezik, hogy a komposztálóüzemben tizenöt-húsz százalékban faaprítékot kevernek a szennyvíziszaphoz, ezt a “struktúraanyagot” is teherautón kell odaszállítani, valamint – ha nem helyben rakják le – az így keletkező komposztot is közúton kell kiszállítani a városból végső rendeltetési helyére. Mindez együttvéve napi félszáz kamionfordulóval egyenlő, s ennek gondolata érthetően nem lelkesíti a csendes kertvárosi élethez szokott XVIII. kerület lakosságát.

Mit lehet kezdeni az így előállított anyaggal? A hivatalos tájékoztatás szerint mezőgazdaságban talajjavításra, rekultivációra, tájsebek gyógyítására alkalmas, és a “termikus hasznosításra is van érdeklődés”. Valójában a szennyvíziszap – nehézfém- és gyógyszermaradvány-tartalma miatt – általában mezőgazdasági hasznosításra nem alkalmas. Az ÁNTSZ kizárólag energiaültetvényekhez engedélyezi felhasználását trágyaként. A tonnánként 35-38 ezer forintba kerülő termikus hasznosítás (azaz az elégetése) súlyos légszennyezéssel jár – hacsak nem építenek az égetőmű mellé több milliárdért füstgáztisztítót.

Aligha kérdéses tehát, hogy az a terv, amely szerint a keletkező szennyvíziszapot közúton hordanák egy kertvárosi tájseben épült üzembe – és onnan szintén közúton vinnék tovább –, alapvetően környezetszennyező megoldás, jóllehet az illetékes hatóságok rányomták pecsétjüket. Kérdés, hogy miért esett a főváros választása éppen a Cséry-telepre, erre a rekultivációra váró, elhagyott, fővárosi tulajdonú egykori szemétlerakóra? A hivatalos magyarázat szerint a komposztálóüzemet azért nem lehet helyben, az épülő szennyvíztelep telkén felépíteni, mert a környezetvédelmi előírások szerint háromszáz méteres védősávnak kell lennie körülötte (a tisztító körül semekkorának), és bármennyire igyekeztek is a mérnökök, a rendelkezésre álló területre nem sikerült a komposztálót beszerkeszteniük. Annyi logika mindenesetre van a dologban, hogy a főváros évtizedek óta adós a Cséry-telep rekultiválásával, amire a komposztáló kézenfekvő lehetőséget adna. Állítólag a telepen termelődő komposzttal négy-öt év alatt be lehetne fedni a régi szeméthegyeket, pihenőparkot létesítve ott. Kérdés, hogy milyen pihenőpark az, amelynek közepén komposztálógyár működik, jelentős kamionforgalommal súlyosbítva a helyzetet.

De nézzük a történetet más oldalról! A XVIII. kerület és a főváros 2003-ban szerződés kötöttek. A kerület azt a feltételt szabta a komposztálóüzem engedélyezéséért cserébe, hogy a főváros kiépíti a kerület hiányzó csatornahálózatát (2003-ban a csatornázottság itt mindössze hatvanszázalékos volt), több útszakaszt rendbe tesz, és megvásárol egy önkormányzati telket. A telekvásárláson kívül a többi vállalást a főváros mind ez idáig nem teljesítette – igaz, a szerződés, előrelátóan, nem határozott meg határidőket. Kérdésünkre a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya elismerte, hogy a szóban forgó beruházások késésben vannak, de – mint írták – a 2008–2009-es tervekben már szerepelnek. Bár a főváros szerint a kerület között és közte létrejött szerződés felbontása “nem aktuális”, újratárgyalása lehetséges. Vagyis a komposztáló Cséry-telepen való felépítését még mindig tényként kezelik a Főpolgármesteri Hivatalban, holott a kerület – mint ahogy Mester László polgármestertől megtudtuk – a lakosság akarata szerint már szívesen kifarolna az egészből. A gond csak az, hogy a szerződés esetleges egyoldalú felmondása miatt kártérítést követelhet a főváros, így aztán a kerület is inkább a megegyezésben érdekelt.

Nehéz megjósolni, hogy a főváros és a kerület szerződésének újratárgyalása milyen eredményt hozhat. Alighanem úgy juthatnának dűlőre, ha kölcsönös egyezség alapján bontanák fel a szerződést, és a komposztáló nem a Cséry-telepen épülne fel. Ennek előfeltétele azonban az, hogy a szennyvíziszap-hasznosításra megoldást találjanak. A főváros egy tendertől reméli a hosszú távon működőképes alternatíva megtalálását, csakhogy ehhez, az EU-finanszírozás miatt, még az idén meg kellene kötni a szerződést a győztes iszaphasznosítóval. Jelenleg azonban rejtély, hogy a pályázók milyen javaslatokkal állnak majd elő.

Az ügyben megkerestük a szennyvíziszap-hasznosítás egyik szakértőjét, Ligetvári Ferenc egyetemi tanárt, volt környezetvédelmi minisztert. Ő a tervezettől alapvetően eltérő megoldást tartana ésszerűnek és gazdaságosnak. Mint mondta, a háromfokozatú (mechanikai, biológiai, kémiai) tisztítást nyújtó szennyvíztelep üzemeltetésekor jelentős többletköltséggel jár a harmadik fokozat. Szerinte fölösleges nagy energiával olyan mértékben megtisztítani a szennyvizet, hogy a Dunába lehessen ereszteni. Az úgynevezett harmadik fokozatot rá lehetne bízni a talajra, s ez még hasznot is hozna. Ugyanis ha nem vonjuk ki a foszfort, a nitrogént és a káliumot, kitűnő folyékony trágyát kapunk, amelyet csővezetéken alkalmas energiaültetvényhez kell vezetni, és ott talajjavításra használható fel. Ha például egy etanol előállítására szolgáló kukoricaültetvényt tisztított szennyvízzel öntözünk, hektáronként tíz-tizenkét tonnás termésben bízhatunk, míg öntözetlenül esetleg csak kéttonnásban. Az energiafűz és energianyár hat métert nő évente, mégpedig nagy termésbiztonsággal. A vízhiányos Duna–Tisza köze vízháztartása szempontjából is jól jönne az oldott tápanyagokban gazdag, nagy mennyiségű víz.

Hogyha valamiért mégis ragaszkodnánk a költséges harmadik fokozathoz, és csak a víztelenített szennyvíziszapot akarjuk használni, a legcélszerűbb uszályokon leúsztatni, majd Duna-vízzel újrahígítva kiöntözni az iszapot, esetleg nagy átmérőjű dréncsövekkel elszivárogtatni a Duna–Tisza közén erre a célra kialakított energiaültetvényen. Figyelembe véve a jelenleg érvényes megoldás költségességét, ez igen jelentős csatornadíj-megtakarítást is hozna a lakosságnak, nem beszélve a környezeti előnyökről. Ráadásul a Dunába kerülő, három fokozatban tisztított szennyvízből nincsenek kivonva a hormonok, a gyógyszermaradványok és antropogén anyagok. Ha viszont nem a Dunába eresztenénk a tisztított szennyvizet, akkor az említett anyagok károsító hatásával sem kellene számolnunk.

– Izraelben, Haifában és Tel-Avivban úgy hasznosítják a szennyvizet, hogy víztározókban összegyűjtik. Körülöttük csápos kutak vannak. Ezekkel a talaj által megszűrt vizet kiszívják, majd csővezetéken a Negev-sivatagba vezetik, ahol olajfa- és narancsligeteket öntöznek vele. Mi pedig ésszerűtlen, gazdaságtalan és környezetszennyező megoldáshoz ragaszkodunk – mondta Ligetvári Ferenc, aki nagyon reméli, hogy a lakossági tiltakozás végül mégis a tervek újragondolására készteti a döntéshozókat.

Forrás: Magyar Hírlap

Civilek és politikusok együtt mentenék az erdőt a kamionoktól

Együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön négy XVIII. kerületi civilszervezet: rögzítik, hogy közösen lépnek fel ezentúl a Cséry-telepi szennyvíziszap-komposztáló üzembe helyezése és a Külső Keleti körút megépítése ellen. Az új út nyomvonalát úgy jelölték ki, hogy nem csökkentené a kerület közútjainak terheltségét és tönkretenné a Halmi-erdőt – állítják a civilek. Korábban már összegyűjtöttek 4500 aláírást a Fővárosi Önkormányzat által tervezett, kétszer kétsávos körút ellen, az önkormányzat népszavazást írt ki – ám a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében kimondta, hogy szakszerűtlenül fogalmazták meg a kérdést.

A lakossági tiltakozáshoz csatlakozott a Fidesz környezetpolitikusa, Illés Zoltán is, aki szerint a szennyvíziszap kezelése Csepelen megoldható. Illés úgy véli, a főváros vezetése nem volt tisztában az ügy szakmai hátterével. Mivel azonban a Cséry-telepi beruházásra még nem adták ki az engedélyt, nem késő felhívni a figyelmet a környezeti veszélyekre. A figyelemfelhívás részeként június 1-jén “erdőmentő családi napot” rendeznek a civilek a Halmi-erdőnél.

Szalkai István (MSZP), a fővárosi közgyűlés városüzemeltetési és környezetgazdálkodási bizottságának tagja szerint is ésszerűtlen a szennyvíziszap utaztatása. Kezdeményezésére a szakbizottság a jövő héten dönt arról, hogy az iszap környezettudatos hasznosítására nyílt nemzetközi pályázatot írjanak ki.

Forrás: Magyar Hírlap

5 hozzászólás “Komposztáló a tájsebre” bejegyzésre

  1. sztojanov szerint:

    nem hiszem el hogy nincs más módzser mint napi 500 fuvar kamionokkal… AGYRÉM KOMOLYAN MONDOM! ABSZURDUM!
    valaki tegyen valamit!

    Megjegyzés elküldése

  2. kerics szerint:

    Illés Zoltánnak köszönjük a megtiszteltetést, de inkább a szállítás, mint a csepeli “kezelés”.
    Mi lenne, ha visszaszórnánk a Dunába? Levinné a víz, mint most! Vagy ez se jó?

  3. badala szerint:

    A szabadkikötőre vasúti sin vezet egy szerelvény a napi ( heti ) fuvart is elviszi egy alkalomra s ez lenne a legkörnyezetkímélőbb !!

  4. Papi szerint:

    badala!
    Az a vasútisín az építkezéstől kb 50-100m-re lehet. Csak megkéne nézni, de az a távolság szerintük többe kerül mint az az út amit megakarnak építeni.

  5. sztojanov szerint:

    vasút vagy bármi más!!!! tökmindegy csak ne kamion, könyörgöm…

Itt lehet hozzászólni !