Meddig csípnek még a szúnyogok?

Csepel.hu

Szaporodnak a kritikák a szúnyogírtással kapcsolatban Csepelen is. Miközben hetente jönnek a legfrissebb hírek arról, hogy éppen merre járnak a szúnyoggyérítő platós kocsik, egyre több lakos kérdőjelezi meg a földi védekezés hatásosságát, és kérné vissza inkább a légi módszert, ami sokak szerint hatékonyabb védekezést jelent. De tényleg így lenne? És miért nem jönnek a repülők?

2013-ban addig nem látott árhullám vonult le a Dunán, mely extrém mértékű szúnyoginváziót eredményezett. A kormányzat úgy döntött, hogy az árvízi védekezés mellett az árvíz miatti szúnyogártalom elleni védekezést is a katasztrófavédelem feladatai közé utalja, melyhez a kormány minden évben a központi költségvetés terhére fedezetet biztosít.

2013. január 1-től az országos szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelem vezetője irányítja, amelyet a katasztrófavédelem útján lát el. A gyérítést földi és légi biológiai módszerekkel, valamint földi és légi kémiai módszerekkel, szakértők által meghatározott területeken kell elvégezni. A központi szúnyoggyérítési program azokra a területekre terjed ki, ahol a szúnyoginvázió a legnagyobb méreteket ölti, jellemzően az élővízfolyásokat és azok menti területeket magába foglalva.

Csepel a Nagy-Duna és a Ráckevei(Soroksári) Duna-ág vízfolyások érintettsége okán a központi szúnyoggyérítési program egyik védekezési célterülete. A kerületben ezért egész évben folyamatos az irtás, és szinte nem telik el olyan hét, hogy ne jelennének meg hírek a gyérítés aktuális csepeli helyszíneiről.

Csakhogy többek szerint a földi gyérítés kevésbé hatékony (a benti kertekbe már nem jut el a vegyszer autóról permetezve) ezért jobb lenne a légi permetezés. A szakemberek szerint viszont a földi-kémiai szúnyogirtás – mivel nem felülről lefelé történik, hanem vertikális irányú – hatékonyabb a légi irtásnál. Továbbá általában meleg ködképző eljárásokkal folyik az irtószer kijuttatása, ami szintén a hatékonyságot növeli.

Még ennél is fontosabb, hogy a levegőből történő kémiai szúnyogirtást az Európai Unió a tagállamok számára megtiltotta. A rendelet értelmében a levegőből kémiai módszerrel nem lehet szúnyogot irtani, azonban továbbra is lehet a levegőből biológiai szúnyoglárva gyérítést végezni.

A „hagyományos” légi permetezést tehát betiltották, aminek egyik legfőbb oka a méhek védelme. A másik fő ok a szél. Nagyobb légmozgás idején nem lehet célzottan kijuttatni az irtószert. A szél akár az élő vizek fölé is elsodorhatja azt.

Ugyanakkor a légi úton történő szúnyoggyérítést – jelentősen korlátozott területre és számban – az országos tisztifőorvos ideiglenes jelleggel engedélyezheti, de kizárólag a katasztrófavédelem számára. Fontos, hogy a kémiai szúnyogirtást a lakosok nem kérvényezhetik. Valamennyi típusú szúnyoggyérítés (földi, légi úton) és tényleges kezelés a szakértői javaslatok alapján, kizárólag szakmai alapon és ütemezetten kerülhetnek végrehajtásra.

Fontos még, hogy az idei évben a tisztifőorvos ideiglenes jelleggel engedélyezte kétfajta rovarirtó biocid termék légi úton történő kijuttatását a katasztrófavédelem irányában. Ami azt jelenti, hogy a katasztrófavédelemnek meglesz a lehetősége Csepelen is a légi úton történő gyérítés elvégzésére.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !