„Büszke vagyok az elmúlt öt év munkájára”

Interjú Borbély Lénárd polgármesterrel

Koronavírusos járvány, orosz-ukrán háború, energiaválság: az elmúlt években egymás után jöttek az embert próbáló kihívások az önkormányzatoknak. Mégis kevésnek éreznénk, ha csak válságkezelésről beszélnének most, hogy választójogi szempontból lezárul az önkormányzati ciklus.

Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét arról kérdeztük, hogyan látja az elmúlt évek munkáját, fejlődését.

Ha röviden kell összefoglalni, mit emelne ki az elmúlt öt év kihívásai és eredményei közül?

A járványban sok jó embert, barátot, családtagot veszítettünk. Amikor még nem volt más védekezés, a közterületeket fertőtlenítettük. A megváltozott munkaképességű dolgozóink készítették a maszkokat, amikkel sok csepeli életét menthették meg. Volt egy pillanat, amikor úgy tűnt, hogy nem lesz Csepelnek költségvetése, és el kell őket bocsátani. Nagy szégyen lett volna, ha ez történik velük ezek után. Amikor megjött az oltóanyag, hetekig dolgoztunk, telefonáltunk, hogy mindenki megkapja az oltásokat. Az önkormányzatunk dolgozói nagy szolgálatot tettek a csepeliekért.

A háború kitörésekor elsők között voltunk, akik segítettek. Pár napra még az Ifjúsági Tábor is megtelt menekültekkel. A csepeliek jelesre vizsgáztak emberségből és adakozásból. Mi főként a magyarlakta kárpátaljai Beregszász város polgárait segítettük. A frontra kerülők például így kaptak olyan életmentő felszerelést, ami hiányzott a hadseregben. A magyar és ukrán hadiárvákat a megújult Napközis Táborban és Ifjúsági Táborban, vagyis a Kolonics György Szabadidőparkban láttuk vendégül.

Külön öröm, hogy ilyen mostoha körülmények között is képesek voltunk komoly fejlesztésekre, és polgármesterségem idején végül 26,5 milliárd forinttal nőtt a csepeliek vagyona. Ennyivel gazdagodott az önkormányzat.

Mi az, amit ezek közül kiemelne?

Elsősorban említeném az infrastrukturális, egészségügyi és oktatási fejlesztéseket. Útépítéseket, orvosi rendelők felújítását, modern orvosi eszközök beszerzését, amikben a kormány végig megbízható segítő partner volt. Az útépítések a covid idején megszakítás nélkül folytak. A városrehabilitációs és panelfelújítási fejlesztések fontosságát az energiaválság úgy is kiemelte, hogy kaptak kormányzati segítséget a háztartások és az önkormányzatok. Az óvodai és iskolai felújításainkat csepeli forrásokból valósítottuk meg. Ez alól a Jedlik gimnázium kivétel, amit 25 milliárd forintból újított fel a kormány.

Nagy sikerként értékelem a Napközis Tábor visszavételét és újjáépítését 2021-ben, amiben még Tarlós István segítsége is benne volt. Ezzel egy időben megvédtük a Kis-Duna-partot: az Ifjúsági Táborban szállodasor helyett közösségi tervezéssel építettük meg a Kolonics György Szabadidőközpontot. A sétányokon szintén egy 300 lakásos lakópark helyett épült közösségi tervezéssel a Wittner Mária park, a Királymajorban pedig a Brenner János parkot építettük meg, amit szintén nagyon szeretnek a helyiek. Ezek csak kiemelt esetek: igyekeztünk Csepel minden pontján fejleszteni.

Fontos szerepe van a közösségek szervezésének is, pedig ez nem kifejezetten önkormányzati feladat.

Olyan programjaink vannak, ahová örömmel járnak a kisgyermekes családok, fiatalok és az idősebb korosztály. Kifejezetten családbarát kerületté váltunk, és a nyugdíjas lakótársainkról sem feledkezünk meg. Őket tiszteljük és segítjük. A strand is fontos: nélkülünk nem lenne uszoda és ingyenes belépő a nyugdíjasoknak. Az, hogy jól érezzék magukat az emberek ott, ahol élnek, szerintem nagyon fontos.

Csepel élő közösség lett: büszkék vagyunk a lakóhelyükre. Aki itt lakik, az akkor is itt keres új lakást vagy házat, ha tovább költözik. Budapesten ebben elsők vagyunk, ami azt mutatja, hogy megéri ezért a közösségért dolgozni.

Ez a sok eredmény közös munkánk eredménye, elsősorban kerületünk lakóinak teljesítményét tükrözi. Szükség volt hozzá a képviselő testület és az államigazgatás valamennyi tagjának munkájára, valamennyi politikai erő részvételére és erőfeszítésére. Vitáink sajnos néha túllépték azokat a kereteket, amiket az ember egy ideális világban elképzel politikai közegként, de a demokratikus játékszabályok ilyen embert próbáló feladatok elé állítanak mindannyiunkat. A kerület vezetőjeként szeretnék ezúton is mindenkinek köszönetet mondani a közösség érdekében végzett munkájáért.

Csepel.info

Itt lehet hozzászólni !