Szállodák helyett: megnyílt a Kolonics György Szabadidőközpont

Csepeli Hírmondó

A régi ifjúsági tábor helyén álló, és a volt világbajnok olimpikonról elnevezett közösségi tér története nem mindennapi.

A minap még 18 méter magas épületeket terveztek ide, kordonokkal, kerítésekkel elzárva a csepeliektől. Most mégis az itt élők kikapcsolódását szolgálja tovább.

1973. június 15-e nagy nap volt Csepel életében. Ezen a napon nyitotta meg kapuit a Kis-Duna-parti Úttörő és Ifjúsági Tábor, ami a csepeliek összefogásával épült fel. Hasonlóan épült a Csepeli Munkásotthon, amely 12 év adakozás és pénzgyűjtés után, 1920-ban nyitotta meg kapuit. Az elmúlt években pedig számos csepeli beruházás készült el a csepeliek bevonásával, annak alapján, hogy – ahogy Borbély Lénárd csepeli polgármester gyakran fogalmaz ‒ az itt élők döntsék el, milyen fejlesztést látnának szívesen lakókörnyezetükben. Ez itt is teljesült, hiszen a szabadidőközpont közösségi tervezéssel, a sportolásra vágyók igényeinek felmérése után épült újjá. A volt ifjúsági tábor népszerűsége a rendszerváltásig töretlen volt. Rengeteg gyermek és család töltött el itt felhőtlen nyarakat. A rendszerváltás után azonban ez a terület is fokozatosan leépült. Az eredetileg sem túl tetszetős bungalók egyre rosszabbul néztek ki, a csónakházat kiadták, a játszóeszközök elkoptak, tönkre mentek. Azonban a teniszpályák, az ebédlő, a parti épület és nyáron a bungalók mindig használatban voltak, látszott, hogy a csepelieknek szükségük van erre a területre. Változást a 2010 utáni évek hoztak. Rendszeresen itt rendezték meg a Csepeli Disznótort, és más önkormányzati vagy céges rendezvények helyszínéül is szívesen választották a tábor területét. Újjáépült a vendégdiákok elhelyezésére szolgáló szállóhelyek egy része, a műfüves kis focipálya pedig megépülése óta nagy népszerűségnek örvend.

Szállodák, kordonok, kerítések helyett

A Kis-Duna-part általános megújulása közben ide, két nagy, parkolásra használt betonplacc helyére tervezték sportcsarnokukat a csepeli kézilabdások. Ezt nem tudták megvalósítani. Ebben közrejátszhatott, hogy Németh Szilárd – vélhetően kapva az ötleten – szintén itt akarta felépíteni a KIMBA csarnokát. A költségekre a Csepeli Birkózó Club (CSBC) új otthonának megépítésére kapott 2,4 milliárd forintos kormányzati támogatás adott fedezetet. Ezt a CSBC át is adta a politikus alapítványának, míg az önkormányzat vezetése a területet adta a KIMBA-nak tartós használatba. Németh Szilárd ígéretei szerint, amiben a CSBC és az önkormányzat is hitt, a KIMBA alsó szintéje költözött volna a CSBC, a felette lévő szinten megépülő KIMBA-birkózócsarnokban pedig a csepeli iskolák szalagavató báljait tarthatták volna meg ingyenesen. Az épület körül más forrásokból fitneszpark és futókör építése volt a terv. A fitneszparkot a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács tízmillió forintos adományából építették fel. 2019-es átadásakor a szervezet elnöke, Hatala József – aki maga is csepeli – kiemelte: a sport a bűnmegelőzés egyik fontos formája, ezért támogatnak hasonló projekteket. Hozzátette, hogy a parkot nem csupán a birkózók használhatják, hanem bárki eltöltheti ott hasznosan a szabadidejét. A Csepeli Birkózó Clubot azonban végül nem engedték be saját pénzükön épült otthonukba, a csepeli iskolák egyetlen szalagavatót sem tarthattak itt, a KIMBA épületét pedig a fitneszparkkal együtt elkordonozta a csepeliek elől Németh Szilárd. (Utóbbit végül kénytelen volt mégis megnyitni a csepeliek előtt, a kordont ezért pár méterrel hátrébb tolták.) Kiderült azonban, hogy nem elégszik meg ennyivel. A volt ifjúsági tábor teljes területét meg akarja szerezni, ahol sportkollégiumot szeretne építeni. Mindez persze azért is meglepő, mert pont a politikus volt az, aki 10 évvel korábban népszavazást kezdeményezett a Kis-Duna-part beépítése ellen. A sportkollégiumi tervek azonban a Csepeli Tervtanács szakemberei szerint szállodatervek voltak. Ugyanezt állította Borbély Lénárd polgármester is, aki kiemelte: 2021. augusztus 31-én a Weiss Manfréd iskola kollégiumának négy szintjén már átadták a KIMBA sportkollégiumát. Így a Kis-Duna-parti helyszínre ilyen céllal szükségtelen lett volna építkezni. Az önkormányzat közvélemény-kutatást is készített: ez alapján a csepeliek 82 százaléka utasította el, hogy az ifjúsági táborban ilyen jellegű építkezés történjen.

A megújult szabadidőpark új lehetőségeket teremt

Újabb kordonok és 18 méter magas kollégium/szálloda helyett így kezdődött el a Kolonics György Szabadidőközpont közösségi tervezése. A felújítás sem volt zökkenőmentes. A 2021. november 25-i képviselő-testületi ülésen Bercsik Károly Fidesz frakcióvezető javaslatára az ifjúsági tábor és a Csepeli Munkásotthon felújításának javaslatát Fidesz–DK–MSZP–Momentum szavazatokkal levették a napirendről. Világos volt a cél, hátráltatni, hogy folytatódjon Csepel kiemelkedő értékeinek fejlesztése. Meglepő, hogy a terület önkormányzati képviselője, a szintén fideszes Zupkó János is a megújítás ellen, és vélhetően a magas beépítés mellett volt. A pártok aknamunkája azonban nem okozott leállást. Az önkormányzat közösségi tervezésbe kezdett. Először kérdőíveken és lakossági fórumokon kérte ki a csepeliek véleményét a terület fejlesztését illetően. A csepeliek magasépítés helyett sport és rekreációs célú fejlesztéseket támogattak. Közben a pénzügyi forrást is sikerült biztosítani – az önkormányzat saját forrásból fejleszt ‒, innentől kezdve pedig gyorsan pörögtek az események. Így nyitotta meg a kapuit a Kolonics György Szabadidőközpont, amely július elsejétől kizárólag az itt élők érdekét szolgálja, és amely az önkormányzat jelenlegi vezetésének ígérete szerint köztulajdonban, a csepeliek tulajdonában marad majd.

Forrás: Csepeli Hírmondó

2 hozzászólás “Szállodák helyett: megnyílt a Kolonics György Szabadidőközpont” bejegyzésre

  1. Outsider szerint:

    Közben nekem meg a Google olyat ír itt a világ végén Mengréd meg kitst kapott. Mi van??? 😆

  2. Outsider szerint:

    *kutat (qrva tablet)

Itt lehet hozzászólni !