Ülésezett a képviselő-testület – Leszavazták a költségvetést

Csepel.hu

A februári képviselő-testületi ülésen a Fidesz-KDNP négy politikusa a DK-MSZP-Momentum hat képviselőjét segítve levették napirendről Csepel költségvetését. A döntés miatt többek között 1700 önkormányzati munkavállaló nem kapja meg a béremelését március elsejétől, ahogy a közelmúltban bevezetett egynapos sebészet, az orvosi ügyelet és a szakorvosi rendelő, a nyugdíjas klub, a segélyezés és a strand működtetése is veszélybe került.

A testületi ülés napirendje előtt Borbély Lénárd polgármester a képviselő-testület nevében köszöntötte azokat a csepelieket, akik öregbítették kerületünk hírnevét. Díjazásban részesült Vígh Krisztina, a Szárcsa Általános Iskola intézményvezetője valamint Meggyes Rita és Vizsoli Mária testnevelők; Keppel Gyula, a Weiss Manfréd Szakképző iskola magyartanára és a Mansfeld Péter Kortárs Képzőművészeti Galéria vezetője; Buday Balázs, a Strandröplabdázásért Sportegyesület vezetője, Soós Izsák edző, valamint Hajós Artúr, Stréli Bence, Vasvári Zsófi, Kun Stefánia,Tari Bence, Veress Ákos, Borbély Boldizsár és Niemeier Lukas strandröplabdázók.

Stabil költségvetés

Dukán András Ferenc, a Momentum csepeli frakcióvezetője a baloldali összefogás nevében módosító javaslatot nyújtott be a költségvetési rendelethez. Borbély Lénárd a napirend előtti vitában elmondta, az ellenzéki javaslat mintegy 200 milliárd forinttal növelné meg a kiadási oldalt, amelyet a 26 milliárd forintos csepeli költségvetés nem bírna el. Hozzátette, az ellenzék a csepeliek pénzén valósítana meg olyan fejlesztéseket, amelyek a főváros hatókörébe tartoznak, mint például a Gerincút vagy a Corvin-csomópont megépítése. Jelezte, ennek ellenére az ellenzéki javaslatokat és az azokkal kapcsolatos tervezési feladatokat beépítette a rendeletbe. A Momentum frakcióvezetője felvetette, hogy a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat szakdolgozói részére az önkormányzat állapítson meg bérpótlékot. A polgármester elmondta, nem bérpótlékra van szükség, amelyet a testület bármikor visszavonhat, hanem olyan fizetésemelésre, amely beépül a szakdolgozók bérébe. Hangsúlyozta, a csepeli költségvetésben több száz millió forint van biztosítva erre a célra, és a fizetésemelések a költségvetés elfogadásával már március elsejétől hatályba léphetnek. Borbély Lénárd a költségvetési rendeletről elmondta, annak megalkotásakor csak azt tartotta szem előtt, hogy a választók által 2019-ben kijelölt útról a kerület ne térjen le. Tájékoztatta a képviselőket, hogy a 2019-2024-es önkormányzati ciklust több milliárd forint tartalékkal lehet lezárni, így a következő városvezetés stabil, kiszámítható működéssel tervezhet.

Jogszerűtlen beadványok

A Fidesz-KDNP négy képviselője – Zupkó János, Balogh Ernő, Makray Barbara és Czibulyáné Szonday Szilvia – rendelettervezeteket nyújtott be a testületnek, amelyben azt kezdeményezték, hogy az önkormányzat a költségvetés helyett átmeneti gazdálkodást fogadjon el, továbbá a nem kötelező, önként vállalt feladatokat vegyék ki a polgármesteri jogkörből. A javaslatuk nem utolsó sorban azt a célt szolgálta, hogy saját, 800 ezer forintos tiszteletdíjukat a költségvetés elutasítása esetén is megkapják. Dr. Vincze Anikó jegyző arról tájékoztatta a testületet, hogy a kezdeményezés jogi, formai, érvényességi és tartalmi hibák miatt jogszerűtlen. Felhívta a figyelmet, átmeneti gazdálkodás esetén havonta 450 millió forint állami támogatástól esne el az önkormányzat, amely a törvény által előírt béremelésekhez szükséges. Ez esetben a város csak a saját bevételei terhére költhetne az önként vállalt feladatokra (például a közterület-felügyelők, megváltozott munkaképességűek bére, családi támogatások), és csak akkor, ha a kiadás a kötelező feladatok ellátását nem veszélyezteti. Borbély Lénárd jelezte, nyitott arra, hogy a polgármesteri hatáskörökről egyeztetések induljanak, de felhívta a képviselők figyelmét, hogy ha a fenti javaslat jogszerű lenne és el lehetne fogadni, akkor az önkormányzat működését csak naponta tartandó testületi ülésekkel lehetne biztosítani. A fideszes képviselők által benyújtott javaslat, hogy a képviselők, bizottsági tagok, tanácsnokok kapják meg a tiszteletdíjukat, önmagában is törvénytelen lett volna.

Napirendre sem vették

Szeder Istvánné ágazatvezető a költségvetési rendeletet ismertetve elmondta, 1700 munkavállaló béréről és járulékairól rendelkezik, tartalmazza többek között a pedagógus-béremeléseket, az egészségügyi szakdolgozók béremelését, a különféle segélyeket, szociális támogatásokat, a nyugdíjasház működtetését, az önkormányzati dolgozók cafeteriáját, a civil szervezetek működését, és a képviselőtestület tagjainak tiszteletdíját. Jelezte, ha a testület nem fogadja el a költségvetést, az önkormányzat április elsejétől nem kapja meg a bérek kifizetéséhez szükséges állami támogatást, emellett viszont havi 480 millió forintot be kell fizessen az állami kasszába. Ahogy fogalmazott, a költségvetés mérlege jelenleg pozitív, nem tartalmaz sem hitelt, sem egyéb adósságot, viszont elfogadott költségvetés nélkül az önkormányzat felélheti a tartalékait.
A képviselők rövid szünet után folytatták a munkát, és 10:7 arányban levették a költségvetést a napirendről. A levételre szavazott Balogh Ernő, Czibulyáné Szonday Szilvia, Makray Barbara, Zupkó János fideszes, Csaba Péter Alajos, Losonci Róbert, Takács Krisztián MSZP-s, Dukán András Ferenc momentumos és Horváth Gyula, valamint Várkonyi András DK-s képviselők. A költségvetés mellett szavazott Borbély Lénárd, Ábel Attila, Morovik Attila, Pákozdi József, Szuhai Erika, Kovács Dávid Attila, Tóth Sándor. Bercsik Károly, aki az ülés előtt mondott le a Fidesz-KDNP frakciójának vezetéséről, tartózkodott a szavazástól.

Új kamerák, fedett buszvárók

A szavazás után a hallgatóság soraiból többen bekiabáltak, magyarázatot követelve a költségvetést elutasító képviselőktől. Ábel Attila alpolgármester elmondta, bár a költségvetésről szóló egyeztetéseken Horváth Gyula (DK) és Dukán András Ferenc is közölte, a költségvetésről szóló rendelet szakmailag rendben van, a Fidesz után az MSZP, a DK és a Momentum képviselői is követték Németh Szilárdutasítását, miszerint Csepelnek nem lehet elfogadott költségvetése. Emlékeztette a képviselőket, hogy nem Németh Szilárdra tettek esküt, hanem a csepelieknek, és felszólította őket, hogy az esküjük szerint képviseljék a választókat. A polgármester március 14-ére hívta össze a következő testületi ülést. Az önkormányzati törvény szerint március 15-éig kell elfogadni a költségvetést.
A testület a napirendi pontok tárgyalásával folytatta munkáját. Mivel a költségvetést nem fogadták el, így több előterjesztés napirendre sem kerülhetett, mint például a Csepeli Mentőalapítvány támogatása vagy a félautomata újraélesztő készülékek beszerzéséről szóló javaslat. A képviselők megszavazták a Kompánia Alapítvánnyal történő együttműködést, amely többek között a lakhatási válsághelyzetbe került családokon egy bentlakásos otthon létrehozásával kíván segíteni. Döntés született kilenc helyszínen új térfigyelő kamerákat telepítéséről, továbbá a városatyák szavaztak arról is, hogy az önkormányzati tulajdonban álló közterületeken új fedett autóbuszvárók épüljenek.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !