A közös értékeink megmaradnak

Csepel.hu

Borbély Lénárd már nem tagja a Fidesznek. A jobboldali világnézete viszont nem változott; a nemzetről, hazáról, családról és az isteni gondviselésről ugyanúgy gondolkodik. Ahogy programja is ugyanaz, mint korábban: a kerület megóvása és fejlesztése. Szerinte a csepeliek bizalma helyi ügyekben eddig sem pártoktól függött.

A hátra lévő több mint egy évvel kapcsolatban nem kíván változtatni a csepeliek érdekképviseletén. Reméli, hogy a testület és a frakciók nem csak harcolni, együttműködni is fognak. A fejlesztéseket meg kell osztani, hogy mindenki részesüljön belőlük. Például nem elég a Kis-Duna-partot, a Kertvárost, a lakótelepeket szépíteni, ugyanúgy foglalkozni kell Hárossal is.

Folytatódik az iskolafelújítási program, tovább szépül a Kis-Duna-part, panelprogram indul. Komoly erőfeszítéseket tesz az önkormányzat Háros fejlesztésére és az illegális szemétlerakás megakadályozására. De sokan most attól tartanak, hogy a fővárosi után a kormánypénzek is elapadnak. Mire számít?

Az itt felsoroltak mindegyike csepeli önkormányzati pénzből, saját beruházásban készül. Azok közé tartozunk, akik megtakarítanak és fejlesztenek. Különösen büszke vagyok az óvodai, iskolai felújításokra, a jelenlegi Kis-Duna-parti fejlesztésekre, a most induló csepeli panelprogramra és a már zajló ablakcsere programra, mert ezek külső források nélkül, önkormányzati pénzből készülnek. De valóban nem szabad elengedni a külső forrásokat. A Táncsics Mihály út felújítása kormányzati pénzből készül, mert a főváros nálunk nem újítja fel a saját útjait. Köszönjük a lehetőséget a kormánynak. A rezsitámogatást is a kormánytól kaptuk, ráadásul Budapesten mi kiemelkedően részesültünk belőle. Rezsitámogatást azok kaptak, akik kértek. Mi nem kívánunk politikai okból kimaradni semmiből, ezért szerintem nem is fogunk.

Lehet-e változás a fővárossal fennálló, nem túl baráti viszonyban?

Karácsony Gergely miniszterelnök akart lenni, ezért a fővárosi politikát a konfliktusokra építették. Ez hosszú távon neki sem hasznos. Ha komolyan gondolja, hogy ő Budapest főpolgármester, észre kellene vegye, hogy a csepeli, külvárosi lakosok is ugyanannyit érnek, mint a belvárosiak. A fővárostól a csepeli gerincút leállított előkészületeinek folytatását várom. Ez pénzben nem jelentős, és enélkül Dél-Pesten nem várható javulás a közlekedésben. Hasonlóan nagy előrelépés lenne a P+R parkoló program újraindítása. Az agglomerációs gépkocsik kiszorítása önmagában nem növeli a parkolóhelyek számát. Tarlós István nem azzal foglalkozott, hogy ki milyen pártnak a tagja, ki kit támogat. Ő nem csak mondta, de aszerint is dolgozott, hogy ő minden budapesti főpolgármestere. A XIII. kerületet ugyanúgy támogatta, ahogy Csepelt. Ezt a hozzáállást javaslom a fővárosi vezetésnek. Budapestnek vannak fejlesztési forrásai, nem is kevés, hiszen vannak fővárosi fejlesztések. Ezek elosztása problémás, hogy nem jut mindenhova belőle.

A képviselőtestületben még a Kis-Duna-part fejlesztését és a Csepeli Munkásotthon felújítását is levetették egyszer a napirendről. Mire számít most, hogy a Fidesz frakció hat fős lett, az MSZP-DK-Momentum szintén hat fős, és Önt is nagyjából ennyi képviselő támogatja? Ez papíron kevés.

Bármi is történik, Csepel érdekeiből nem tudok engedni. Nem engedjük magas épületekkel beépíteni a csepeli Kis-Duna-partot, nem adjuk át a Csepeli Munkásotthont magánalapítványba. Ebből adódtak a konfliktusaink, és kétségtelen, hogy ezek után kialakult ellenünk egy „nagykoalíció”. De ez a múlt, amin már túl vagyunk. Úgy számolok, mindenki rájön, hogy a csepeliek képviselete nélkül nincs esély a győzelemre. Az jár el helyesen, aki számára Csepel az elsődleges és az itt élő emberek.

Mire büszke az elmúlt négy évből, és milyen tervei vannak a következő másfél évre?

Említettük az óvodai és iskolafelújítási programunkat, a 2012 óta tartó útépítéseket. A Napközis Tábor megépítésével bizonyítottuk, hogy nem lakóparkokat és magasházakat akarunk a Kis-Duna-parton, hanem a csepelieknek fejlesztünk. Ezt folytatjuk az Ifjúsági Tábor és a Kis-Duna-liget (a Kis-Duna öböl melletti erdő) fejlesztésével. A jégparkunk Budapest egyik legjobbja. Sok olyan kezdeményezésünk van, ahol a társasházak tudtak, tudnak pályázni. A most induló panelprogramot is így kezdjük, és szeretnénk bővíteni. Befejezzük a külső okokból megakadt csillagtelepi városrehabilitációt, elkezdjük a Csepeli Munkásotthon felújítását. Háros fejlesztésére is szívügyünk. Az utak ott vegyestulajdonban vannak, az illegális szemetelés súlyos gond. Ahol lehetett, világítást, vízvezetéket építettünk ki, kamerákat telepítünk, drónozunk. A belterületbe vonást a főváros saját leállított fejlesztéséhez, a gerincúthoz köti, amit szeretnénk újraindíttatni. Sokat dolgoztunk azért, hogy a Barba Negra Csepelre költözzön, és végre nálunk is lehessen kulturáltan szórakozni. Csepel már nem a főváros alvóvárosa, hanem élhető része. Látnivalóink, természeti kincseink, budapesti szinten is legjobbak közé sorolt fejlesztéseink egyre gyakrabban szerepelnek a programajánlókban. De a fizikai megújulás mellett fontos értéknek tartom a megváltozott munkaképességű és fogyatékos emberek támogatását, a csepeli nyugdíjasokról való gondoskodást, a kisebb-nagyobb közösségek építését. Csepel kulturális életének fellendítését.

Mindezek mellett tovább folytatjuk az útépítéseket, közösségi tereket újítunk meg, a Csepeli Zöld Sziget Program keretében rengeteg új fát ültetünk és természetesen olyan, kisebb-nagyobb fejlesztéseket is megvalósítunk, amelyek az itt élők mindennapjait könnyítik meg, vagy éppen teszik élhetővé. Számomra ez Csepel jövője, közös értékeink védelme és fejlesztése.

Csepel.hu

21 hozzászólás “A közös értékeink megmaradnak” bejegyzésre

  1. László szerint:

    Tarlós elvtárs alatt 2018-ban 5 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellett befizetnie a fővárosnak, idén ez az összeg már 58 milliárd forint. Sokba van ám az az ember még mindig pl. a BKV-nak “10évre kötött szerződéssel, pl. minden egyes nyomtató üzemeltetése (nem a festékpatronok!) után havonta 28 ezer forintot, a 279 nyomtató után évente 90 millió forintot számláz le az immár Pintérék érdekeltségébe került cég.” Hogy is mondta Nagyapó? Cápák-cápák mindenütt a cápák…

  2. pl szerint:

    + a fénymásolók után, mert “szellemi terméket másolnak” Majkák meg majd megkapják…

    1. Fénymásoló és egyéb másoló berendezések behozatala vagy belföldi gyártása esetén:
    a fizetendő jogdíj a készülék beszerzési árának, illetve gyártói kibocsátási árának 2%-a.
    2. Nyomtató berendezések behozatala vagy belföldi gyártása esetén:
    a fizetendő jogdíj a készülék beszerzési árának, illetve gyártói kibocsátási árának 2%-a.
    3. Összetett gépek, multifunkciós berendezések behozatala vagy belföldi gyártása esetén:
    a fizetendő jogdíj a készülék beszerzési árának, illetve gyártói kibocsátási árának 2%-a.

    Ehhez jön még az üzemeltetés Budapesten 10000-15000 forint/gép/hónap.
    Nettó lopás
    Ugyanez az adattároló eszközök után…

    Ez az útszéli társaság, aki velük szembe jön, azt kifosztja, erre szövetkeztek alapításuk óta!

  3. Nagyapó szerint:

    Azt, hogy az adót mindig a bevételek után, azok százalékaként kell fizetni, még a gyerekek is tudják!🤣
    A főváros iparűzési adóból származó bevételei három és félszer nagyobb mértékben emelkedtek, mint a szolidaritási hozzájárulás!
    A bevételekkel gazdálkodni kell, nem elsikkasztani!!!

    Ceterum censeo…A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. László szerint:

    És Budapest természetesen meg is tarthatta az egészet. Nem sok esze van…

  5. Gary Ridgway szerint:

    Öreg, te tényleg egy igazi hülye vagy. 🤣

  6. pl szerint:

    Gary! Meddig bizonygassa még? 🤣

  7. Nagyapó szerint:

    A moslékkoalíció butaságánál csak az aljassága nagyobb, esetleg fordítva!😀 Mert:
    – az adót nem a kormány, hanem a NAV szedi be. Ha valaki nem fizet. inkasszót adnak ki! (Próbálják ki!)
    – a szolidaritási adóból támogatják azokat a bevétel nélküli önkormányzatokat, ahol fenn kell tartani pl. az óvodákat, segélyeket, út- és hálózat építéseket, stb. De a moslékkoalíció csak krokodilkönnyeket hullat, de a szolidaritás 0! (Igazi “baloldaliság”)
    – ha a város – Vigyoriék sikkasztásai miatt csődbe megy – jön egy csődbiztos.😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Gary Ridgway szerint:

    Fater csak tudja, volt ott nála egyszer egy cég.
    Ő vallott róla be. 😎

  9. László szerint:

    Csak egy kispolszkira futotta… Amúgy fater ez a “támogatják azokat a bevétel nélküli önkormányzatokat…” ez mai xar duma volt, ma hallottam először. Haragudjanak meg csak a vidékiek Pestre. Uniót már kellőképpen megutáltatta velük Orbán. Kommunikációból jeles!

  10. pl szerint:

    Szolidaritási elvonás megtöbbszörözése, gk adó elvonása, szabad parkolás, új adók tiltása, a régiek emelésének tiltása, Lánchíd nem kifizetése, a BKV jegy hozzájárulás nem utalása, ill. késleltetése stb. stb. stb., számtalan, és végnélküli, amit a Demens is pontosan tud, és most már Borbély is megtudja…

  11. Nagyapó szerint:

    Néhány adat, hogy okosodjanak:
    1. A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de a felelőtlen gazdálkodás eredményeként ezt mára 25,5 milliárd forintra csökkentették.
    2. A baloldali városvezetés annak ellenére élte fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, adóerő-képessége évről évre növekszik. A főváros iparűzési adóbevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot.
    3. Ezenfelül a főváros további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. A két bevétel együtt meghaladja a 317 milliárd forintot, ami 130 milliárd forinttal több a 2019. évinél.
    4. Az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb települések támogatására, összesen 57,8 milliárd forintot.
    5. A számok tehát világosan mutatják, hogy a főváros anyagi helyzetét nem a szegényebb települések megsegítésére fizetendő szolidaritási hozzájárulás veszélyezteti, hanem a 2019 óta folytatott felelőtlen, pazarló gazdálkodás.
    6. A Lánchídra az 5 milliárdot akkor kapja meg a Főváros, ha teljesíti a szerződést és helyre áll a hídon a forgalom. Ezt nem Vigyori határozza meg!🤣
    7. A szabad parkolás a lakosságnak jó volt, sőt ezt a pénzt nem tudták elsikkasztani!🤣

    Ceterum censeo…A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. László szerint:

    Karácsony herdál-sikkaszt és nincs aki felelősségre vonja. Milyen felelőtlen vezetői vannak ennek az országnak? Tarlós 214 milliárddal adta át a fővárost. Isten a tanúm, szóval senki nem látta. Áll az ország mióta nem jönnek az uniós pénzek. Seggre van ülve. Nem könnyű észre venni mi? Jól megéltünk belőlük. Nem baj majd az akkugyárak meg a Sierra Leoni keleti nyitás elhozza a kánaánt. Még mindig 5 milliárdozik? Az orosz kémbankban 74 milliárd forinttal van bent Magyarország. Mikor látjuk azt a pénzt viszont? Akik eddig kiszálltak azok is futnak utána. Nem tudja mik azok a rejtélyes antennák Európa-szerte az orosz nagykövetségek tetején? Tóni szerint nincs itt semmi látnivaló. Úgy is ki fog derülni.🤣

  13. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Tarlós mennyi adósságot hagyott hátra, amit a maga által emlegetett 214 milliárdból kellett kifizetni? Maga pofátlanul csak a bevételi oldalt szajkózza, miközben azok jelentős részét ez a tetű kormány elvonja.

  14. pl szerint:

    Érdekes, h ilyenkor nem téma a taplósféle metró felújítási szerződések, az orosz papírból készült szerelvények, a múlt hétig folyó metró felújítás… Ezekre nem kellett pénz ezek szerint.
    Karácsony mindig azt mondja, (csak a Fidesz hazugságán nem megy át) h az a pénz a felújításokra kell/kellett volna. Demenssel meg már rég nem érdemes szóba állni…

  15. László szerint:

    A 214 milliárdból 160 milliárd volt (ki tudja milyen) értékpapírokban és 40 milliárd volt a készpénz, azt nyilatkozta Tarlós. Elég lenne az öregnek ennyit bemásolni a gugliba. Az internet nem felejt. “tarlós istván: ha a kormány nem ad pénzt…” – jó pár ilyen cikk van. Hányszor problémázott a kormánnyal akkoriban hogy nem kap pénzt. Erre ezt mondta: “Nekünk sem volt mindenre pénzünk, csak nem panaszkodtunk állandóan…. Egy nap alatt 80milliárdot szereztem!

  16. Gary Ridgway szerint:

    Az öreg retkes azt felejti el, hogy a Covid alatt 2 évig mindent elvettek, amit csak lehetett. Tarlós valóban keveset sírt, de azonnal kapott lét. Úgy azért más a helyzet.

  17. László szerint:

    “Nem szeretném az utódomat kritizálni és különösen nem bántani, de most évekig, ha nem készül el valami, annak oka vagy a járvány lesz, vagy az, hogy mi korábban nem csináltuk meg, vagy hogy a kormány nem ad pénzt” – mondta Tarlós István, 2020.Október 16.

  18. pl szerint:

    már megint csapdos az ADMIN?

  19. Csepeli lokál szerint:

    Jelentős fejlesztések nem történtek Csepelen. Egy vidéki, fideszes falu jobban fejlődött mint mi. Nincs mire büszkének lenni. Véleményem szerint béna kacsa lett a polgármesterünk.

  20. László szerint:

    Ez is abból tud nyújtózkodni amennyit a kormány ad neki. Persze az egyszavas mantra: Karácsonyazokamindennek.

  21. pl szerint:

    Csepeli lokálnak igaza van!
    Elférne már Csepelen is pár kilátó, és lombkorona sétány, a sok és drága játszótér mellett.
    (Az uszoda az úgy lenne hülyeség, ahogy van…)

Itt lehet hozzászólni !