A családi adóvisszatérítés nem veszhet el

Koronavírus.gov.hu

Befejeződött a családi adóvisszatérítés első körének a kiutalása, február 14-ig több mint 610 milliárd forintot kaptak kézhez a gyermeket nevelő szülők. Minden jogosultnak jár a családi adóvisszatérítés, ez a joga senkinek sem veszhet el. Azok, akik február 14-ig nem kapták meg az adóvisszatérítés összegét, az adóból visszajáró összeget az szja-bevallásukban igényelhetik vissza – tájékoztatta az MTI-t Tállai András.

A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára hozzátette, hogy a pénzt a bevallás beérkezésétől számított harminc napon belül, de legkorábban 2022. március elsején utalja ki az adóhivatal.
Az elmúlt harminc év legfontosabb adózási időszaka lehet a május 20-ig tartó személyi jövedelemadó bevallási időszak  – jelentette ki Tállai András. A jelentőségét egyrészt az adja, hogy  március 1-jével megkezdődik a családi adóvisszatérítés második körös kiutalási szakasza, másrészt az, hogy ennyi pénzt még soha nem kaptak vissza a gyermekes családok, a várandós kismamák és saját jogon családi pótlékra, illetve rokkantsági járadékra jogosultak – részletezte.
Az államtitkár elmondta, hogy több tízezer gyermeket nevelő az szja-bevallásában veheti igénybe a családi adóvisszatérítést. Sokaknak pedig  még a február 14-ig kézhez kapott összegen felül az szja-bevallás benyújtását követően is járhat vissza adó; például azoknak, akik tavaly a munkabér mellett ingatlan bérbeadásból vagy őstermelői tevékenységből is szereztek jövedelmet – jegyezte meg.
A családi adóvisszatérítés összegét február 14-ig automatikusan az a jogosult kapta meg postán vagy utalással, akinek az adóhivatal ismerte az utaláshoz szükséges adatait, vagy 2021. december 31-ig benyújtotta a nyilatkozatát és az adó-visszatérítésre való jogosultsága kétséget kizáróan fennállt – idézte fel az államtitkár.
Az szja-bevallásban igényelhetik vissza az adót azok, akik elmulasztották december 31-ig a kiutaláshoz szükséges nyilatkozatot leadni, valamint azok az egyéni vállalkozók, őstermelők és bérbeadók, akik 2021-ben csak olyan jövedelmet szereztek, ami után saját maguk fizették meg az adóelőleget – sorolta az államtitkár.
Azok is az szja-bevallásukban érvényesíthetik az adóvisszatérítést, akiknél a munkáltatóktól az adóhivatalhoz beérkező adatok ellentmondásosak vagy hibásak, például a családi kedvezmény adatait a munkáltató nem minden hónapra, hanem csak szakaszosan közölte, vagy a szülők ketten együtt több családi kedvezményt vettek igénybe, mint ami a gyermekek után a jogszabály alapján járna – tette hozzá Tállai András.

MTI 2022. február 16.

 

Koronavírus.gov.hu

 

28 hozzászólás “A családi adóvisszatérítés nem veszhet el” bejegyzésre

  1. kormánypárti szerint:

    Gyurcsányi adócsökkentést ígért, aztán ehelyett adóemelést vitt véghez. Hatalomra kerülve sanyargatta a népet, ellopta a családok pénzét. Lopni, csalni, becsapni az embereket, hazudozni nem szép dolog. A mostani kormány betartja az ígéreteit, bizonyította, hogy nem a levegőbe beszél.

  2. Nagyapó szerint:

    Szerencsére van miből visszaadni, mert a GDP 2021-es 7,1%-os növekedése lehetőséget ad az életszínvonal növelésére. Nem kell nadrágszíjat húzni, nem kell vagyont eladni. Ezt kellene a Fővárosnál is tenni, nem pedig lustálkodni és lopni!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. László szerint:

    Két egymás kloákáját szagolgató egyed azonos nézete… Összejárnak? Komment előtt egyeztetnek?

  4. torma szerint:

    Mindkettő kőkemény agymosott és csak a kormány propagandát nyomja 😀

  5. pl szerint:

    “Szerencsére van miből visszaadni, mert a GDP 2021-es 7,1%-os növekedése lehetőséget ad az életszínvonal növelésére.”
    Hazudsz Salabakter Noé!
    Nincs miből! 1000Mrd hiányból 5000Mrd hiányt ADÓSSÁGOT) termett a választási osztogatásotok, no meg tavaly 6% idén már januárban 7,9% inflációt okozott, s februárban is kitartó ingyen pénzek előrevetítenek pár hónapig ugyanennyit! SZART SEM ÉRT, LEHÚZHATÓ A KLOTYÓN a művetek, amit pedig a társadalommal műveltetek, bűntetőjogi kategória!

  6. pl szerint:

    “A családi adóvisszatérítés nem veszhet el”
    …csak átalakul kamattá, elinflálódik, és seperc alatt lesz semmire sem elég, csak új flancos autóra tv-re mobilra, wellness-re, stb., s megy vissza a zsebetekbe. Nagyon átlátszó ez Fiúk!

  7. Nagyapó szerint:

    A moslékkoalíció csak röfög. hülyeségeket közöl, sérteget, mint kapitányuk MZP, de néhány adat:
    – 2021-ben átlagosan 5,1%-kal nőttek az árak köszönhetően az üzemanyag ársapkának.
    – A januári 7,1% után várható csökkenés, mert belép az élelmiszerek hatósági árának hatása.
    – Az elemzők 2022-re 5-5.6 % inflációt várnak.
    – Az Európai Unióban az éves fogyasztói árindex 5,3 százalékra emelkedett (2021).
    – Az Egyesült Államokban 6,8 % éves fogyasztói árindex alakult ki (2021).

    Érdemes megnézni a jövedelmek emelkedését is. Az MNB legfrissebb előrejelzései alapján az átlagbérek 2021-ben több mint 8 %-kal, 2022 során pedig több mint 10 %-kal emelkedhetnek.
    Magyarország megőrizheti továbbá a 2 százalékpontos GDP növekedési többletét az eurózónával szemben.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. László szerint:

    Hatósági ár…jegyrendszer mikor lesz? MNB által (közpénzen) vásárolt villában pöffeszkedik eltolcsy fia. Ez a legfrissebb mai MNB hír csak hogy röfögjek már megint.

  9. Nagyapó szerint:

    László segítek: beszolgáltatás, statárium, rögtönítélő bíróság (ja az az ellenzéki program része)!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. László szerint:

    Fél is ettől a NER. Mit gondol az országért aggódnak? Egy kis statáriumra lenne igény röff.

  11. Gyula szerint:

    A vén hülye milyen növekedésről ír? 😁
    Vett fel a kormány hitelt?
    Az EU remélem meg bekeményít végre.

  12. László szerint:

    Kezdetnek beszünteti a vétózást vétó-vétó-vétó…..

  13. pl szerint:

    A Vén Salabakter szerint is az egyenleg:
    növekedés: 7,1% (forintban ~3000Mrd) ne számítsuk a 2020-as 4-5% visszaesést)
    Államháztartási hiány NÖVEKEDÉS: 4000Mrd (1050Mrd HELYETT 5000)

    Gyakorlatban egyik zsebből tette (nem kis veszteséggel) a másikba a kormány, 3000 (ez a hiányrész szinte fillérre megegyezik a növekedéssel) a cégek életben tartása, a maradék (1000Mrd) pedig a lakossági osztogatás. Ugye eredetileg összesen 1000 Mrd-ból kellett volna kijönni.
    A bérekre szinte ugyanezt le lehetne vezetni, főleg, ha valós inf adatok lennének, mert ezt senki nem hiszi, senki nem így érzi. Most valószínűbb inkább a duplája…
    És még azt is megemlíteném félve, h én lényeges különbséget látok, ha a bérem emelkedése mögött a jó munkám, az ország növekvő gazdasági teljesítménye áll, és nem az elszabadult agiprop tevékenység, az elszabadult inf., és az valós gazdasági összeomlás elfedése!!!

  14. pl szerint:

    Ja, és a bajok még csak most kezdődnek… 🙂

  15. Gyula szerint:

    Engem és gyanítom mást is irritál ez az adakozósdi, mert én ennek országnak egy fillérjébe nem kerülök, mert nem veszek igénybe jó ideje állami EÜ-t, még a kibaszott Covid tesztjeimet is én fizetem, mert nem volt szabad hely, meg 7-10 nap, hát a faszomat. (az oltást ugye nem kell megköszönnöm? 🤣) Én semmire és soha nem voltam rászorulva és soha semmire nem voltam jogosult. Emellett mást támogatok közvetve a befizetett adómból, amit el tudnék én is költeni magamra. Az “egyenlőség” elvét nézem, nem többet. Kapják be!

  16. Nagyapó szerint:

    pl legalább olyan jó közgazda, mint MZP, ugyanis: “növekedés: 7,1% (forintban ~3000Mrd) “, mihez képest? Ez analóg avval, a hajós viccel, hogy mennyi? – 30 – Mi 30? – Mi mennyi?
    pl kiindulása abból, hogy ” főleg, ha valós inf adatok lennének,”, akkor miről vitatkozik? 😛

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  17. Hozzászóló szerint:

    Kedves gesztus volt ez a kormánytól. Isten tartsa meg ezt a jó szokását!

  18. pl szerint:

    Te ócska hazug!
    “pl legalább olyan jó közgazda, mint MZP, ugyanis: “növekedés: 7,1% (forintban ~3000Mrd) “, mihez képest? Ez analóg avval, a hajós viccel, hogy mennyi? – 30 – Mi 30? – Mi mennyi?”
    Ha 2020-ban 47000Mrd forint volt, akkor ki tudod számolni, annak mennyi a 7%-a? Tehát cca. annyi, te IstenBarma!
    Az inflációról meg kérdezd meg a szomszédodat te félkegyelmű! Egy cikket nem fog mondani, ami 112-18% alatt drágult volna!
    Veled már tényleg nem lehet máshogy beszélni

  19. pl szerint:

    #jav.: 12-18%

  20. kormánypárti szerint:

    Gyula, tudod mit jelent a kockázatközösség fogalma? Ha kigyullad a házad, hozzád is ugyanúgy kivonul a tűzoltóság. Tudod ennek a szolgáltatásnak a fenntartása pénzbe kerül. Arról nem is beszélve, hogy szerintem te is közlekedsz, igénybe veszed az utakat, a járdákat, a közvilágítást, a tömegközlekedésedet sem fedezi a teljesárú jegy/bérlet megvásárlása. A közbiztonság sem magától teremtődik meg és a társadalmi szolidaritásról még nem beszéltem. Legfeljebb az az ember nem használja a közszolgáltatásokat, aki a puszta közepén él egy tanyán nomád körülmények között önellátásra berendezkedve.

  21. Gyula szerint:

    Szarok rád, mert csúsztatsz. Nem a közszolgáltatásokról volt szó. Izzadj még ki valamit.

    A Patás főnököd meg nem mer kiállni egy vitára?
    https://szabad.ahang.hu/petitions/nyilvanos-vitat-orban-viktor-es-marki-zay-peter-kozott?source=homepage&utm_medium=promotion&utm_source=homepage
    Aki nem kutya, írja alá!

  22. kormánypárti szerint:

    Ugye ez az AHANG nevű “civil” társaság szervezte az előválasztást is? Írd csak alá és add meg nekik nyugodtan a személyes adataidat! Már amennyiben azt akarod, hogy ellenzéki aktivisták az otthonodban keressenek fel. De akkor már nemcsak aláírást fognak lejmolni. Rendszeres anyagi támogatáson kívül személyes részvételt is elvárnak pl. tüntikézésben meg
    a kampányolásban, úgy mint szórólapozás, plakátolás, stb. Ja és ha akarsz a saját költségeden leutazhatsz mucsaröcsögére szavazatszámlálónak, amit “természetesen” nem tudnak neked sehogyan sem honorálni. Ha nincsen szerencséd, egy cigányfaluba irányítanak, na azokkal próbáld meg összezárva kibírni egy napon keresztül!

    Az ilyen petíciókat a kormányzati portál Ügyfélkapu felületén kellene kiírni. Az összes kezdeményezés egy helyen megtalálható lenne és ott csak valós személyek tudnának petíciót indítani és csak valós, Ügyfélkapu regisztrációval rendelkező személyek tudnának aláírni is. Szintén ugyanezen a felületen meg lehetne valósítani az NVB által jóváhagyott népszavazási kezdeményezések támogatását, szerintem jóval egyszerűbben összejönne a 200.000 aláírás egy népszavazás kiírásához mint jelenleg. Ilyen javaslata miért nincsen a magukat nagy demokratáknak hazudó hamis prófétáknak?! Ide értve a volt valóságshow szereplőkkel nyomuló, pornóoldalak működtetéséből milliárdossá vált Gatyás Gyurkát is, aki szerint a digitalizáció a megoldás mindenre.

  23. Gyula szerint:

    Segglyuk!
    Hol kell személyes adatot megadni? Gyere, mesélj, linkelj, neked megengedi a gazdád, kutya!

    Azt meg ugye nem gondolod komolyan, hogy ez a kormány teret fog adni egy ellenzéki petíciónak. 😛😂😁😎

    Te tényleg fiatal és nagyon hülye vagy, de eu pont jó a Fidernyáknak. 😜

    Kb ennyi:

  24. kormánypárti szerint:

    Már az előválasztáskor közölted a személyes adataidat. 😉

    Ez a kiírt petíció nem összeegyeztethető a petíciós joggal, általános petíciós elvekkel, célokkal. Nem létezik olyan, hogy ellenzéki petíció.

    A petíció szó jelentése írásbeli kérvény vagy panasz, ami egy cél elérésére, intézkedés foganatosítására irányul vagy az ellen tiltakozik. A petíció címzettje jogi személy, szervezet. képviselő. Például a munkások petíciót írnak a gyárigazgatónak jobb munkakörülmények biztosítása érdekében. Hiába írják oda, hogy Kovács János úr részére, gyárigazgatói minőségében szólítják meg azt az illetékes személyt, akiről úgy gondolják, hogy az érdekükben képes eljárni. Tehát ha Kovács úr egy másik személynek adja át a posztját, attól a petíció nem válik érvénytelenné, hogy már nem Kovács úrra tartozik. Az állampolgárok hivatalokhoz, hatóságokhoz, közhatalmi szervekhez tudnak petícióval fordulni. Olyan petíció nem létezik, hogy pl. XY személy mondjon le, hanem az őt kinevező testületet lehet kérni, hogy vonja meg tőle a bizalmat. Magánszemélyhez írt petíció nem létezik, például “Bözske, menjél feleségül a Józsihoz!”, azt nem petíciónak nevezik.

  25. Gyula szerint:

    “Új kiadvány érkezik a kormánytól” írja az index.
    Én meg baszom ki a picsába!
    Kormányos barátom!
    Attól, mert te egy mngolfidióta vagy, nem mindenki az. Én senkinek nem adtam meg semmit, még az IP címemet sem. Nektek sem és a baloldalnak sem. Még webáruháznak sem. Esetleg ami egy számlához kell. Látod?
    Az, hogy egy petíciót ti hogyan lehetetlenítetek el, az, hogy rangsoroltok embereket, az a ti dolgotok, én remélem, hogy meg fogtok bukni.

  26. Gyula szerint:

    Olvasom: “A SZEMÉLYAUTÓK PIACA LÉNYEGÉBEN ÖSSZEOMLOTT”
    Hát basszus, hova szarjak bánatomban?

  27. László szerint:

    Tele vannak az utak 18éves németből behozott autókkal és oktatás alatt lévő tanuló vezetőkkel mivel jólét van.

  28. Gyula szerint:

    Csillagtelep konkrétan egy oktatópálya lett!

Itt lehet hozzászólni !