Csepel is téma volt a Főváros Közgyűlésben

Csepel.hu

Megunta-e már Karácsony Gergely a főpolgármesterséget? – Többek között ezt a kérdést címezte Láng Zsolt Fidesz-KDNP-s frakcióvezető a baloldali városvezetőnek, aki szerint nem szorul magyarázatra az a korábbi kijelentése, hogy meg kell szüntetni a fideszes szavazókat.

„Hogyan képzeli a főpolgármester az elkövetkezendő három évet?” – tette fel ezt a kérdést Láng Zsolt Karácsony Gergelynek a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője emlékeztette a városvezetőt a 2019-ben elmondott beszédére, amelyben arról értekezett: a pártpolitikát félretéve csakis kizárólag a budapestiek érdekeit fogja képviselni. Ehhez képest az elmúlt két évben Karácsony kampányolt, amire rengeteg energiát és még annál is több pénzt áldozott.

Most, hogy a miniszterelnök-jelöltség nem jött össze a főpolgármesternek, számíthatnak-e a budapestiek arra, hogy ezentúl a fővárosra fog koncentrálni? – kérdezte ugyancsak Láng Karácsonytól, megemlítve azt is, hogy a városvezető minapi nyilatkozatában jelezte: sok dolga van még – például, hogy segítse Márki-Zay Péter kormányfőjelölt kampányát, hogy felépítsen egy működőképes koalíciót, és hogy kiépítsen egy kampánygépezetet. „Nem maradt ki ebből a felsorolásból valami?” – jegyezte meg a frakcióvezető.

Fideszes szavazók megszüntetése

A napirend előtti felszólalásokban szóba került a főpolgármester nagykátai nyilatkozata: „Legyen egy olyan alkotmányos béke Magyarországon, amihez az kell, hogy az a Fidesz, amit most ismerünk, megszűnjön. Beleértve azokat a szavazókat, akik most hisznek ezeknek a politikusoknak.” Karácsony szerint kijelentése nem szorul magyarázatra, mivel a Fidesz egy olyan párt, amely kinyilatkoztatta, ki, miért tartozik a nemzethez; mely folyton-folyvást kifosztja az önkormányzatokat.

Láng Zsolt Karácsony nagykátai mondatát kommentálva ismét csak felelevenítette a főpolgármester által – demokráciáról, átláthatóságról, toleranciáról és szeretetről – vallott értékeket; majd megkérdezte: a legutóbbi Békemenet fényében hogyan lehet alkotmányos békét úgy fenntartani, hogy a városvezető az azon résztvevő több százezer szavazó megszüntetésén gondolkodik?

Gál J. Zoltán újabb pozíciót kapott

Szerdán arról az előterjesztésről is szavazott a közgyűlés, amely szerint Gál J. Zoltán, Karácsony főtanácsadója október 28-tól 2024. november 15-ig a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) igazgatósági tagja lehet. A javaslatot a testület elfogadta, arra azonban nem érkezett válasz a városvezetőtől, hogy melyik frakció tett javaslatot.

Helyben kiosztott módosítójavaslat

Hosszas vita alakult ki a közgyűlésen, amikor a „Javaslat idősotthoni férőhelyekkel összefüggő döntésekre” napirendi pont került elő. Az előterjesztéshez kapcsolódó háromoldalas módosító javaslatot a napirendi pont tárgyalásának a kezdetén osztották ki a képviselőknek. A javaslatban szóba került a Knézits utcai ingatlan helyzete; illetve a fővárosnak egy pályázatot kellett kiírnia, amelyre csak egy ajánlat érkezett. A Cell-Bahnbau Kft. (székhely: 9500 Celldömölk, Sági u. 56.) vételre felajánlotta a tulajdonában álló, természetben a 9500 Celldömölk, Sági u. 56 szám alatti 1363/5 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlant. Erről a cégről azonban kiderült, hogy annak résztulajdonosa Söptei Józsefné, a város MSZP-s alpolgármestere.

Mint arra Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere is felhívta a figyelmet, egy még nem létező szerződés, nem létező pályázatára kíván a főváros a Vas megyei városban létrehozni egy idősotthont, amelyre semmilyen szükség nincs. „Az előterjesztés egyik javaslata sem alkalmas arra, hogy a Knézits utcai ingatlant eladja Budapest a Semmelweis Egyetem részére” – fűzte hozzá Baranyi.

Láng Zsolt ezt követően azt vetette fel, készült-e közbeszerzési szakvélemény az 1 milliárd forint értékű pályázat kapcsán? Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes erre reagálva közölte: szó sincs közbeszerzési eljárásról, valamint ha a szerződés visszaérkezik a Városházára, minden kérdésre választ lehet adni. A javaslatot hosszas tárgyalás – frakciószünetek beiktatásával – után elfogadták a baloldali képviselők.

Terítékre került a trolibeszerzés is

Mint ismert, Karácsony október 22-én jelentette be, hogy Budapest beszerez 48 darab Solaris–Škoda Trollino típusú trolibuszt. Az erről szóló előterjesztésről szerdán tárgyalt a közgyűlés. Habár az erről szóló előterjesztés eredeti (október 20.) verziója még hitelfelvétel nélkül valósította volna meg a beszerzést, az ugyancsak utolsó pillanatban benyújtott módosítójavaslat alapján Karácsonyék immár hitelből tennék mindezt. Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes a kiegészítést azzal magyarázta, hogy ez csupán egy védőháló. A főváros bízik abban, hogy saját büdzséből is meg tudja oldani a trolik megvásárlását.

Kovács Péter kertvárosi fideszes polgármester ennek kapcsán utalt a Tarlós és az azt megelőző Demszky-érára, miszerint míg a jobboldali városvezetés ledolgozta a hiteleket, addig a baloldali menedzsment felvette azokat. A javaslatot elfogadta a grémium.

Mandiner.hu

Titokban telepítik be a hajléktalanokat Csepelre

A Fővárosi Közgyűlés szokásos havi ülésén kiderült, hogy Karácsony Gergely a fővárosi fenntartású Duna utcai nyugdíjasházba költöztetett hajléktalanokat – természetesen az ott lakók, a csepeliek és a kerület vezetésének megkérdezése nélkül. A történtekről Borbély Lénárd polgármester számolt be a Facebook oldalán.

Miközben a csepeli hajléktalanok számára a Csepel Művek területén kialakított szálló félig üres, Karácsony Gergely főpolgármester minden lehetőséget megragad, hogy kerületünk központjába telepítse át a belvárosi hajléktalanokat.

Mint ismeretes, Karácsony Gergely először Csepel központjában próbált hajléktalanszállót építeni. Amikor ez kiderült és a csepeliek megakadályozták a szálló befejezését, a fővárosi önkormányzat dolgozóinak kialakított Rákóczi tömbbe költöztetett hajléktalanokat – a tanároknak, köztisztviselőknek és orvosoknak kialakított lakásokba. De ott sem volt elég üres hely. Így most a szintén fővárosi fenntartású Duna utcai Nyugdíjas Házról derült ki, hogy – nyugdíjasok helyett – hajléktalanokat költöztettek. Mindezt természetesen titokban.

Karácsony Gergely legfontosabb ígéretei között volt, hogy főpolgármesterként minden tette nyílt és átlátható lesz, és soha nem tesz olyat, amivel a polgárok nem értenek egyet. Ígért még egyebet is. Például azt, hogy nem fog politikai leszámolásokba, bosszúhadjáratokba kezdeni.

Ám Karácsony Gergely már beiktatása utáni napokban olyan bosszúhadjáratba kezdett, amire Budapest történelmében még soha nem volt példa. A főpolgármester az összes fejlesztést leállította a nem balliberális vezetésű kerületekben, így Csepelen is, a forrásokat pedig áttette az ellenzéki vezetésű kerületekbe. Karácsony Gergely 2019-ben még azt sem tudta hol van Csepel, most azonban úgy tűnik a főváros putrijának nézi, ahova kidobhatja a neki nem kellő embereket.

Csepel.hu

3 hozzászólás “Csepel is téma volt a Főváros Közgyűlésben” bejegyzésre

  1. Gyula szerint:

    Szarok rá.

  2. Nagyapó szerint:

    Én meg Gyulára! De ki figyel már Vigyorira? Össze-vissza hazudozik ahogy a dk-s többség mozgatja. A dk-nak meg célja a budapestieket a kormány ellen hangolni, ezért minden fejlesztést elleneznek.
    A budapestiek békemenettel válaszoltak! Hogy is volt? Békemenet – szűken – 300 000 résztvevő, a moslékkoalíció összejövetelén (tényleg mi volt?) – bőven – 3000 fő. Megvalósult a Karácsony-Márki 99 Mozgalma, csak fordítva, 99% Fidesz, 1% ellenzék!😛😛

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. László szerint:

    Azok nem Budapestiek voltak. Lengyelek, bocskoros románok, meg borsodi cickányok. Ne ferdítsen!!!

Itt lehet hozzászólni !