Megkötötték a szerződést az észak-csepeli park megépítésére

Fürjes Balázs, Facebook

A barnamezős, ma még építési törmelékkel, ottfelejtett autókkal és gumiabroncsokkal szennyezett észak-csepeli városrészen egy minden budapesti előtt nyitott, hatalmas, több mint három Városmajornyi területű zöld park jön létre. Természetesen nem fővárosi forrásból és kivitelezéssel, hiszen Karácsony Gergely minden Csepelt érintő fővárosi fejlesztést megszüntetett.

Megkötötték a tervezési szerződést a csepeli speciális vizes élőhely kialakítására és a csapadékvíz természetes elvezetésére.
Az utóbbi évek egyik legnagyobb zöldfejlesztését tervezik Észak-Csepelen – jelentette be Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Facebook oldalán.

A Csepeli közpark nemcsak a mérete, hanem az innovatív zöld megoldásai miatt is különleges lehet. Egy olyan speciális vizes élőhelyet szeretnének megvalósítani, amely növényekkel átszőtt vízfelületként kanyarog észak-déli irányban a parkon végig. Amely otthont nyújt számtalan állatnak és növénynek, ezzel pedig izgalmasabbá és változatosabbá teszi a helyi élővilágot – fogalmaz Fürjes Balázs.

A szerződés szerint a Realiscon Kft. készítheti a vizes élőhely és a csapadékvíz természetes elvezetésének terveit.

MIRE JÓ A SPECIÁLIS VIZES ÉLŐHELY?

Részben segíti a csapadékkezelést – ez egy abszolút zöld, innovatív, környezetbarát megoldás. A környező területek csapadéka akár egy hatalmas fém és betontartályba vagy záportározóba is érkezhetne.

Vagy ami a szokásos gyakorlat: közvetlenül belezuboghatna Budapest már amúgy is túlterhelt csatornarendszerébe. Ehelyett egy teljesen természetes, növényekből álló vizenyős terület összegyűjti és helyben tartja a csapadékot.

Párologtatással javítja a városi klímát, nyaranta pedig csökkenti a rekkenő hőséget. Emellett természetes víztisztító rendszerként is működik. Mielőtt a felesleges csapadékot a Kis-Dunába engedi, természetes szűrőrétegként meg is tisztítja.

Esztétikailag is szebb látványt nyújt, a természetközeliség érzését is erősíti.

A nyertes Realiscon Kft.-nek komplex feladata lesz:

➡ A speciális vizes élőhely teljes körű megtervezése, a víztisztító ökoszisztéma kialakításával és a tájépítészeti megjelenéssel együtt.
➡ A Csepeli közpark és a szomszédos vízgyűjtő területeken a csapadékvíz természetes elvezetésének kidolgozása.
➡ Fontos, hogy a vizes élőhely az extrán száraz időszakokat is átvészelje! Meg kell tervezni, hogy szárazság esetén a szükséges vízpótlás honnan és hogyan történjen, és azt, hogy a nyári hőségben mekkora vízpótlás lesz szükséges.

Ha a tervek megvalósulnak, a Csepeli közparkkal egy, a józsefvárosi Orczy-kerthez hasonló, valódi természetközeli hely, hatalmas, lélegző zöldfelület jöhet létre Budapesten. Ahol a játszótér, a különböző sportpályák és kültéri fitneszpark mellett a természeté lehet a főszerep – nagy kiterjedésű tisztásokkal és pihenőterekkel, közösségi kerttel, fás ligetekkel és persze a speciális vizes élőhellyel.

Forrás: Facebook

6 hozzászólás “Megkötötték a szerződést az észak-csepeli park megépítésére” bejegyzésre

  1. László szerint:

    “Építési törmelékkel, ottfelejtett autókkal és gumiabroncsokkal szennyezett…” – nem a Gyurcsány hagyta ott?

  2. Gratulálok szerint:

    Bla-bla!

  3. Gyula szerint:

    Kamu, vagy 4-5 éve kitakarították és tarra vágták.
    Egyéb hazugság?

  4. Nagyapó szerint:

    Eetásak! Egyéb hülyeség nem jutott eszükbe? Ez még kevés, hogy ne létesüljön meg a park. Tessék gógyizni még a park ellen, ahogy egy moslékkoalícióshoz illik!😛

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. László szerint:

    El van mentve ez a cikk is fater. Remélem olyan sikertörténet lesz mint a biódóm.

  6. Qwert szerint:

    Az öreg szar csak agital mert egy pondro!

Itt lehet hozzászólni !