Virágoskert az illegális hulladékgyűjtőből a Makád utca és Kikötő utca találkozásánál

Csepel.hu

A Csepeli Városgazda Zöldterület-fenntartási osztálya virágoskertet hozott létre a Makád utca és Kikötő utca találkozásánál. A helyszín korábban illegális zöldhulladék-gyűjtőként funkcionált.

Az alábbiakban a Városgazda ezzel kapcsolatos közleményét olvashatják.

Nem lát a szemét(t)ől…

Most már egyre szomorúbban vesszük tudomásul: elmúlt a nyár, az eddig gyönyörűen pompázó virágok levetik nyári színüket, a fák leveleiket hullatják, a cserjék, bokrok legtöbbje is elveszíti lombozatát. Kicsit szürke, színtelen lesz a világ, de ez a természet rendje. Az elmúlás, a változás mindig valami újat, valami mást hoz magával. Persze a változás minden évszakra jellemző, hiszen tavasszal elkezdődnek a metszések, szinte egész évben zajlik a sövénynyírás, fák gallyazása stb. A temérdek mennyiségű levél, ág, lombozat helyszínt változtat, a még nyáron pompásan tündöklő rózsaszirmok, aranyló hortenziák, orgonaágak, sárgálló kúpvirágok – és még sorolhatnánk – zöldhulladékká válnak, a növények ágairól a levelek, szirmok a földre kerülnek. Van, aki komposztálni tudja kertjében felszaporodott zöldhulladékot és van, aki nem tud mit kezdeni az ágak, levelek mennyiségével. Ő vagy a megfelelő zöldhulladék-gyűjtő udvarra szállítja a kertjében felgyülemlett zöldhulladékot, vagy az erre alkalmas zöldhulladék-gyűjtő zsákokba szedi azt és a háza elé kihelyezve, az erre kijelölt napokon elszállítják az FKF dolgozói, azaz elszállítanák, ha ez valóban, minden esetben megtörténne, de sajnos ez nem mindig történik így. Jelenleg sok munkaórát töltünk el azzal, hogy a lakosság által illegálisan kihelyezett zöldhulladékot és egyéb illegálisan kihelyezett kommunális hulladékot elszállítsuk. Sajnos a zöldhulladék „szemét-mágnesként” működik, mert ezekre egyéb kommunális hulladékot is kihelyeznek a lakók, például bútorokat, üveg hulladékot, megunt tárgyaikat, ruhát, cipőt, építési törmeléket, stb. Csepel több millió négyzetméterén kell nap mint nap dolgoznunk, és szemét tonnák ezreit kell elszállítanunk éves szinten az Önök környezetéből. A szemét illegális kirakása nemcsak esztétikai problémával jár. Sajnos vonzza az élősködőket, kártevőket is, amik bejutnak a lakóházakba, akár különböző fertőzéseket okozva. Küzdünk azért, hogy a sok millió forintból átépített vagy teljesen új parkjainkat megóvjuk, valamint hogy némely lakók megértsék, a parkok nem hulladéktároló udvarok, ezek a parkok nem ezért jöttek létre, hogy oda gyűjtsük megunt dolgainkat, vagy akár az udvarunkban keletkezett zöldhulladékot. Ezek a parkok azért jöttek létre, hogy az édesanyák és édesapák ki tudják vinni oda gyermeküket, hogy a nagyszülők gyönyörködhessenek unokáikban, hogy a szerelmesek sétálhassanak egy szép, hangulatos „virágoskertben”. Óvjuk meg környezetünket!

A napokban sikerült egy illegális szeméttároló helyet virágoskertté változtatnunk a Makád utca és a Kikötő utca sarkán, a játszótérrel szemben. Önök is láthatják a különbséget. Segítsük egymás munkáját, óvjuk meg együtt környezetünket, mi igyekszünk messzemenően partnerek lenni ebben.

Köszönettel,

A Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. dolgozói

 

Csepel.hu

4 hozzászólás “Virágoskert az illegális hulladékgyűjtőből a Makád utca és Kikötő utca találkozásánál” bejegyzésre

  1. Gyula szerint:

    Az elmúlt 12 év egyetlen épeszű húzás, ha az “elkerülőt” is megszüntetnék fekvőrendőrrel, egyirányúsítással, a játszótér és a kanyar miatt, máris a Fideszre szavaznék! 👍😁

  2. Ibolya szerint:

    A képet elnézve inkább az utat kellene rendesen megcsinálni!
    És nem csak ezt…..

  3. csepelikerdezo szerint:

    kb 20 m2-nyi zöld terület, ami régen zöldhulladék”tároló” volt.
    Szép jó meg minden, csak ha nem lesz aki gondozza, akkor az oda ültetett növények lesznek az elsők, amik zöldhulladékként végzik.
    Nem az ültetéssel van a baj, hanem az utógondozással. De ez mindenhol gondot okoz…

  4. Gyula szerint:

    Ibolya!
    NEEEEEE! Nem kell megcsinálni, így is a sok köcsög erre kerül, csak azt nem tudjuk mit? De a játszótér miatt egyirányúsítani és fekvőrendőrözni is lehetne.

Itt lehet hozzászólni !