Csepel, 2012 – 2. rész

Csepel.hu

Egy korábbi cikkben 2012 első félévének fontos csepeli eseményeit elevenítettük fel, most következzék az év második hat hónapjának összefoglalója.


Július

Lezárult a mintegy hatezer csepelit és 1548 lakást érintető – az Ady-lakótelep szociális rehabilitációja nevű – projekt, ami 2009-ben kezdődött. A három évig tartó beruházás során javítottak az épületek műszaki állapotán, kicserélték a nyílászárokat, hőszigetelték, majd felújították a házak külsejét.

Csepel újjépítésének 300. évfordulóját ünnepelte a kerület július 17-én és 18-án. Új városkapukat avattak, melyeket Sárossy Tibor szobrászművész készített; orgonaavató koncert volt a Jézus Szíve templomban, a Szent Imre téren felavatták Csepel ereklyés országzászlóját.  Volt ünnepei térzene a Csepeli a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvós Zenekar közreműködésével, s a Csepeli Táncegyüttes is fellépett.

300 év népi öröksége címmel rendezett nagy sikerű családi vasárnapot a Radnóti Miklós Művelődési Házban a Csepeli Városkép Kft. Mesterségbemutatók, hagyományőrző kézműves-foglalkozások, népi játékok és hamísítatlan hazai ízek várták a szép számú látogatót.

Augusztus

Gyors tempóban halad a szennyvízcsatornázás: két és fél hónap alatt vezeték épült Csepelen. Németh Szilárd polgármester kezdeményezésére – a főváros támogatásával – lehetővé vált a családi házak után az ikerházak ingyenes bekötése is a csatornahálózatba.

Teljesítette küldetését a csepeli Varga Norman: a kerületből indulva lefutotta a Budapest-London távolságot, s augusztusban hazaérkezett.

Szeptember

A Gróf Széchenyi István Általános Iskolában az ötödik évfolyamon elindult a sporttagozat, a Jedlik Ányos Gimnáziumban is sportosztállyal bővült az oktatási kínálat 9. évfolyamtól.  Emelt óraszámban természettudományos képzés is indult, és elkészült a tornaterem korábban megígért felújítása is: a helyiség új parkettát kapott.

200 milliós támogatást nyert el a csepeli önkormányzat egy pályázaton, melyet az Aprajafalva óvoda bővítésére, korszerűsítésére használhat fel. A tervek szerint először az óvoda új szárnyát építik meg, majd a régi épület felújítása következik.

A Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpontban felavatták a Jerzy Popieluszko lengyel római katolikus pap és vértanú emlékét őrző haranglábat.

Több közlekedést könnyítő munka is elkészült: például átadták a Petőfi utca leaszfaltozott szakaszát; a Görgey téri gyermekrendelőnél zebra segíti az átjutást; a Béke téri Aprajafalva óvodánál pedig fekvőrendőr lassítja le az autókat.

A 2012-es Fut a Csepel Sportágválasztó és Egészségnapon mintegy kétezren álltak rajthoz. A 33. évfordulóját ünnepelő esemény ismét nagyon sikeres volt.

Október

Módosult a 71-es autóbusz útvonala. Olyan fontos csomópontokat érint, mint a piac, a gyermekrendelő, a görögkatolikus templom. Október közepétől pedig Németh Szilárd polgármester javaslatára és a BKK szakmai előkészítése nyomán gyakrabban jár a csepeli H7-es HÉV. A kapcsoló buszjáratokat is a gyorsvasút menetrendjéhez igazították.

A Magyar Ház Alapítvány a csepeli önkormányzat támogatásával rendezte meg a Vivát Huszár! elnevezésű huszár, katonai és polgári hagyományőrző találkozót a Daru-dombon.

Hivatalosan is átadták a Kvassay hídtól a Weiss Manfréd úton és a Kossuth Lajos utcán egészen a az Ady Endre útig végighaladó, közel hosszú kerékpárutat.

Október 23-án ismét átadták a Csepel Örökség díjakat.

Parádésan szerepeltek a csepeli kick-boxosok a pozsonyi utánpótlás világbajnokságon: 12 versenyző jutott a döntőbe, és mindannyian nyertek.

November

Lezárult a bérlakás pályázat: a meghirdetett 30 lakásból – 2011-ben 20 lakásra lehetett pályázni – végül 27 talált gazdára.

A Müncheni Sörfesztivál mintájára a kerület német önkormányzata megrendezte az I. Csepeli Októberfesztet: jókedv, zene és kézműves sörök várták a résztvevőket.

Márton-napi vigasságtól volt hangos a Radnóti Miklós Művelődési Ház és környéke. Volt nagy sikerű párnacsata, állatbemutató, meselőadás, játszóház, libás ételek, este lampionos felvonulás.

November 26-a és december 1-je között zajlott – több helyszínen – a Csepeli Városkép Kft. szervezésében a Csepeli Művészeti Hét. Kiállítások, koncertek, irodalmi estek, táncbemutatók színesítették a nagy sikerű programsorozatot.

Átadták a Csepeli Gerincút első, 2,5 kilométeres szakaszát. A kerület belvárosát elkerülő út 2013. január 15-én a világhírű atomfizikus, Teller Ede nevét vette fel. A világon elsőként Csepelen neveztek el közterületet a tudósról.

Hagyományt kíván teremteni a Szent Erzsébet Bál megrendezésével az önkormányzat. A november 17-ei est bevételével a rászorulókat segítik. Az összegyűlt egymillió forint elosztásáról a Csepeli Lelkészi Kör gondoskodik.

December

Ismét megnyílt a Szent Imre téren a csepeli jégpálya. A 30×15 méteres pálya délelőtt az iskoláké: az önkormányzat ingyenes használatot és oktatást biztosít.

Rendhagyó öregdiák találkozó volt a Jedlik Ányos Gimnáziumban: a 10, 21, 30, 40, 50 és 60 éve érettségizett tanulóit várta az iskola. Németh Szilárd polgármester javaslatára ezen a napon a a biológia-előadó a Kövesi-terem nevet kapta Kövesi Sándorné emlékére.

Átadták a Vas gereben utcai szivattyútelepet. Az ÉlőDuna-projekt részeként elkészült korszerű létesítmény Csepel szennyvizét a központi szennyvíztisztító telepre továbbítja, így a kerület szennyvize nem terheli többé a Dunát.

A csepeli önkormányzat 300 milliós támogatást nyert el a Jedlik Ányos Gimnázium természettudományos oktatásának fejlesztésére.

Csepeli számok

Földy Zsuzsanna, a csepeli önkormányzat anyakönyvi csoportvezetőjének tájékoztatása szerint 2012-ben a kerületben 353-an szereztek honosítással állampolgárságot (ez a szám 2011-ben 376 volt), 207 pár kötött házasságot, 926-an hunytak el.

A tavalyi csepeli születési adatokról Gyapjas Katalin, a Csepeli Védőnői Szolgálat vezető védőnője számolt be. E szerint 685 kisbaba született az elmúlt évben.

Forrás: csepel.hu

4 hozzászólás “Csepel, 2012 – 2. rész” bejegyzésre

  1. Felmerül a kérdés, mint a cár Atyuska és Brezsnyev között!
    (Esetleg a megfelelőbb neveket mindenki helyettesítse be!)
    Dicsekszik Leonyid a másvilágon a cár Atyuskának:
    A Te rendszeredet egy nagy kavarodásban gyökerestől eltöröltük!
    Jut a muzsiknak mindennap hányásig vodka, vasárnaponként tyúkocska a fazekába?!
    Mert nálam jutott!
    Fő vívmányunk! dicsekszik Brezsnyev, de nagyon pipás, hogy nem tud nagyobbat mondani a zAtyuskánál!
    Egyszer csak bevillan az isteni szikra!
    Atyuska! A Te vodkád hány fokos volt?!
    Harmincnyolc!
    Na látod, most negyven!!!
    Mondd Leonyid! Azért a két fokért érdemes volt azt a kavarodást csinálni?! ))) 😛 (((

  2. Manitu szerint:

    Csepel végre fejlődik. Így is lehet!

  3. Szellentéske!
    Olyan mint a minimálbér esete?
    Úgy néz ki mintha emelkedne, de közben csökken?! 😛

  4. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t.! úgy tesz, mintha hülye lenne. Pedig tényleg.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

Itt lehet hozzászólni !