Csepel, 2012 – 1. rész

Csepel.hu

Eseményekkel teli évet zárt Csepel 2012-ben. A régen várt csatornázás, a kerékpárutak, és a gerincút elkészült szakaszainak átadása, útfelújítások, a kerület újratelepítésnek 300. évfordulójához kapcsolódó számtalan rendezvény – talán nincs is olyan település, ahol annyi minden történt az elmúlt esztendőben, mint a XXI. kerületben.

2012 legfontosabb csepeli eseményeit elevenítjük fel, két részben.

  • Január

A Szent Imre téren megnyílt korcsolyapályát örömmel vették birtokba a csepeliek. Hamar kiderült, hogy az új sportolási lehetőséget minden korosztály szívesen használja. S nem csak megfizethető árak, hanem a korcsolyabérlési lehetőség is várta az érdeklődőket. A korcsapálya igazi siker volt: a februári záráskor már tudtuk, 2012 decemberétől újra hazai pályán korcsolyázhatnak a kerületiek.

Újra megnyitott a Posztógyári tanuszoda. Az intézmény egy ideje már nem fogadott látogatókat, mert az áldatlan állapotok miatt Németh Szilárd polgármester bezáratta. A felújításnak köszönhetően a kerületi diákolimpiát már itt tartották.

Megindult a forgalom a Csepel-szigeti gerincút – M0-ás és Lórév közötti, Tökölig elkészült – Szigetszentmiklóst elkerülő első szakaszán.

  • Február

Elindult a Csepel Kapuja program  A több mint 1 milliárd 72 millió forintból megvalósuló beruházás – többek között – panelházak korszerűsítését tette lehetővé.

Rendkívüli februári hidegben a csepeli önkormányzat az Ökumenikus Segélyszervezettel karöltve ideiglenes éjjel-nappali melegedőt nyitott, ahol ételt is osztottak. Csepeli áldozata nem volt a hidegnek.

100 éves születésnapját ünnepelte a Csepel Sport Club. A jubileumi találkozón összegyűltek az egykori bajnokok, például Balczó András, Buzek László, Dunai Antal, Kőbán Rita, Sárfalvi Péter, Ludasi Róbert.

Hagyományteremtő disznóvágást és disznótort rendezett az önkormányzat. Idén februárban ismét kóstolhatunk friss töpörtyűt, hurkát, kolbászt és más finomságokat.

  • Március

Bár a gyermekvédelmi törvény 2011 év végi módosítása lehetővé tette, hogy 2012 januárjától a bölcsődékben – a fenntartó döntéstől függően – az étkezési díjon felül gondozási díjat is kérjenek a szülőktől, Csepelen nem terhelték ezzel a családokat. Más segítséget is kaptak a csepeliek a testület döntése alapján: 70 éves kor felett házi segítségnyújtást, míg az ikreket szülő kismamák – a picik húszhetes koráig – ingyenes gondozói szolgáltatást vehetnek igénybe

A Lengyel-Magyar Barátság napján, március 22-én emléktáblát avattak a polgármesteri hivatal épületének falán. Az ünnepségen részt vett Bronislaw Komorowski, a Lengyel Köztáraság, és Schmitt Pál, a Magyar Köztárság elnöke is. Ezen a napon a mártírhalált halt lengyel pap, Popieluszko atya emlékére készülő harangláb alapkövét is elhelyezték a Hollandi úti ifjúsági táborban.

  • Április

Vermes Mikósra, a legismertebb csepeli középiskolai fizika-, kémia- és matematikatanárra, kiváló tankönyvíróra, Kossuth-díjjal  kitüntetett oktatóra emlékezett a kerület Muki bácsi 107. születésnapján. Vermes Miklós nevét 2012 áprilisa óta utcanévtábla is őrzi a kerületben.

Szőnyi Oxánát, aki 2012-ben a Magyarországi Siketek Szépe verseny győztese lett, Csepel Arcaként is megismerhettük. A cím viselője a szépséget, az emberi méltóságot és kitartást, valamint a fogyatékkal élőket, és csepelieket hivatott képviselni.

  • Május

Átadták a Csepelt Pesterzsébettel összekötő, mintegy hosszú kerékpárutat, ami később a Weiss Manfréd út kerékpársávjához csatlakozik. Az átadás után 300 fiatal vette birtokba az új aszfaltcsíkot.

„Kertész leszek” – Parkszépítő kaláka címmel tíznapos faültetési akció volt a kerületben. A 300 év jegyében megtartott eseménysorozaton 162 fával, új virágágyásokkal gazdagodott a kerület. A csepeli iskolák, óvodák kertje is megszépült.

Elkezdődött a méhnyakrák kialakulásáért felelős humán papillomavírus (HPV) védőoltások beadása Csepelen. Az önkormányzat ingyen biztosította a 13 éves kerületi lányoknak a háromadagos oltássorozatot.

Május végén elindult a csepeli szennyvízcsatornázás. Hároson kezdtek a munkagépek, ahol a gyors ütemben zajló munkák 9 kilométernyi csatornázatlan utcát érintettek.

300 év 300 tábla névvel nagyszabású sakkgála zajlott a Karácsony Sándor utcában,. Ennyi sakkozót egy helyen még látott a kerület.

Május 23-án, a Szent Imre téren letették a helyére ismét visszakerülő országzászló alapkövét. Az eredeti országzászlót – mely közadakozásból épült – 1938 júniusában adták át. Csepel újjáépítésnek három évszázados évfordulója jó alkalom volt arra, hogy az 1944-ben lebombázott országzászló helyén új épüljön.

  • Június

A Királyerdőben is elindult a csatornázás. A régóta várt közműépítés méretét és jelentőségét mutatja, hogy a munkák során több mint 45 kilométernyi csatornahálózatot fektettek a föld alá.

Varga Norman embert próbáló teljesítményre vállalkozott: június 2-án futva indult el Csepelről Londonba, a XXX. Nyári Olimpiai Játékok színhelyére. A két hónap alatt csaknem kétezer kilómétert teljesítve érkezett meg a brit fővárosba.

A Tamariska-domb országos védettségű lesz: ezt jelentette be Csepelen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter júniusi látogatásán.

Új bűnmegelőzési központot adtak át Csepelen. A közterület-felügyeleti csoport így még hatékonyabban végezheti a munkáját: júniustól már 24 órán keresztül állnak a lakosság rendelkezésére.

Ítélet született a csepeli kettős gyilkosság ügyében: a Fővárosi Törvényszék K. Tamást és Deme Gábort fegyházban letöltendő életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte.

Forrás: csepel.hu

3 hozzászólás “Csepel, 2012 – 1. rész” bejegyzésre

  1. Bugi szerint:

    Az MSZP ezeket ígérgette 1994-től, de semmit nem csináltak nemcsak 1998-ig, de 2010-ig, 16 keserves éven keresztül, miközben állítólag dübörgött is a gazdaság.

    A Fidesz meg összehozta két és fél év alatt. Így kell ezt csinálni!

  2. John Doe szerint:

    Én mindennek örülök ami hasznos. Örülök én a csatornának is, hogy mások is civilizáltabban élhetnek, biztos egyszer kész lesz, csak azokat a gödröket – mert nem kátyúk – ideiglenesen nem lehetett volna valahogy betömni?

  3. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Ez jó, de én a másik oldaláról közelítem meg. Azért volt itt ennyi minden, mert eléggé fos helyen állt Csepel Budapestet nézve, adósság, lakás-mutyik, kommunisták, fertők, árulók, csalók, hazugok, ezek voltak a főbb ismertetőjelei Csepelnek a cocik alatt. Megnyomorított kellőképp sokunkat, de IGEN egyszer lenn és most megint fenn! HAJRÁ CSEPEL!

    Most béke jelei mutatkoznak, hisz Fidesz a kormány, és Csepel is Fideszes lett.
    De azért van még tennivaló, igen, segítsünk nekik akár csak egy kis odafigyeléssel, vagy frankón oda kell menni, bekopogni és mondani jónapokat kívánok, mit lehetne segíteni?

    Hol lehet vásárolni ezt a Csepel zászlót? Nekem még a régi van, kéne egy új 200×100-as méretű! SOS! bár az előző sokkal szebb volt szerintem, én abba a képbe születtem és ahhoz voltam szokva, de hát tudni kell újulni 😉

Itt lehet hozzászólni !