Megjelentek a védelmi intézkedésekről szóló rendeletek

Koronavirus.gov.hu

A koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezésére a kormány újabb védelmi intézkedésekről döntött. November elsejétől ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek.

A Kormányinfón már bejelentett intézkedésekről szóló kormányrendeletek megjelentek a Magyar Közlönyben.

November 1-jétől a korábban már megszokott szabályok szerint újra maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon és megállóhelyeken. A maszkviselés alól ezúttal is felmentést kapnak a 6 év alatti gyermekek,  az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek.

Az oltás a legerősebb  védelem

A kormány továbbra is védőoltás  mielőbbi felvételére kéri a beoltatlanokat, a most terjedő deltavírus mutáns ugyanis a beoltatlanokra  a legveszélyesebb, a védőoltás a leghatékonyabb a vírus ellen.  Minél többen vagyunk beoltva, annál sikeresebben tudjuk megvédeni az országot a járvány újabb hulláma ellen.

Munkahelyek védelme

Az átoltottság növelése  és a munkahelyek védelme érdekében a kormány lehetővé teszi a munkáltatóknak, hogy a munkahely és a munkakör sajátosságaira tekintettel a munkavégzés feltételeként előírják a koronavírus elleni védőoltás felvételét dolgozóik számára, akár minden dolgozótól elvárt egységes munkafeltételként, akár – munkakörtől függően – egyéni munkafeltételként.

A még beoltatlan dolgozóknak a munkáltató 45 napos határidőt állapíthat meg az  első oltás felvételére.  Az oltást elváró munkáltatóknak elektronikus úton (e-mail) vagy papír alapon tájékoztatni kell a foglalkoztatottat az intézkedésről, a határidőről és a védőoltás felvétele elmaradásának lehetséges jogkövetkezményeiről. Nem várható el a védőoltás felvétele attól a dolgozótól, akinél orvosi igazolással alátámasztottan ellenjavallt a védőoltás. Ha a dolgozó a védőoltást a munkáltató által meghatározott határidőn belül nem veszi fel, akkor a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el, és ha egy éven belül továbbra sem veszi fel az oltást, akkor a jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti.

Állami dolgozók

A Magyar Állam, az államigazgatás, a közigazgatás, a honvédelem, a rendvédelem, a szociális ellátás,  a közoktatás, a szakképzés, a felsőoktatás és a kulturális intézmények zavartalan működése érdekében az állami szférában alkalmazottaknál elvárt a védőoltás felvétele.

Az egészségügyi dolgozók után tehát a kormánytisztviselőktől, honvédelmi, rendvédelmi, az állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények  dolgozóitól, az állami fenntartású kulturális és felsőoktatási intézmények dolgozóitól, az adóhivatali dolgozóktól, az állami fenntartású általános és középiskolák dolgozóitól is elvárt az oltás felvétele.

Az oltási programnak köszönhetően ezekben a szférákban már eleve magas az átoltottság, hiszen az elmúlt hónapokban célzott oltási akciók zajlottak.

Természetesen az állami szférában is érvényes, hogy nem várható el a védőoltás felvétele attól a dolgozótól, akinél az orvosi igazolással alátámasztottan ellenjavallt. Amennyiben az állami alkalmazott ügyfelekkel rendszeresen találkozik, a védőoltást főszabály szerint 2021. december 15-ig fel kell vennie, egyéb esetben legkésőbb 2022. január 31-ig. Az állami szférában dolgozót, aki határidőig nem oltatja be magát, fizetés nélküli szabadságra kell küldeni és egy év múlva jogviszonya megszüntethető. A részben vagy egészben állami tulajdonban lévő gazdasági társaságnál foglalkoztatottaknál a munkáltató dönti el, hogy elvárja vagy sem a védőoltás felvételét.

Önkormányzati dolgozók

Az önkormányzati szférában  a polgármesteri hivatalok és önkormányzati fenntartású köznevelési, szociális, kulturális és egyéb intézmények  esetén a polgármester dönthet arról, hogy kinek írja elő a védőoltás felvételét. Az első oltás felvételére legalább 45 napos határidőt állapíthat meg.

Mind a versenyszférában, mint az állami, mind az önkormányzati szférában érvényes, hogy a gyesen, gyeden lévő foglalkoztatottak, valamint a más okból tartós távollevő számára nem írható elő a védőoltás felvétele.

Folyamatosan nyitva a regisztrációs és időpontfoglaló honlap

Felhívjuk a még beoltatlanok figyelmét, hogy nem kell megvárni, amíg munkáltatójuk az oltás felvételére kéri őket. A www.vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap folyamatosan nyitva áll, az érvényes regisztrációval rendelkezők jelentkezhetnek a védőoltásra háziorvosuknál vagy akár az interneten is foglalhatnak időpontot kórházi oltópontra. Honlap: www.eeszt.gov.hu

A megjelent kormányrendeleteket a Magyar Közlöny 2021. évi 197. számában olvashatják.

Koronavirus.gov.hu

 

12 hozzászólás “Megjelentek a védelmi intézkedésekről szóló rendeletek” bejegyzésre

  1. Horvath Ernone szerint:

    mi pedog várjuk hogy példát mutassanak, az elsp, második, harmadik és negyedik oltásból plusz az utána következőkből is!

  2. pl szerint:

    (ProstiSrácok október 26.)
    “Karácsony próbál pánikot kelteni, járványügyi korlátozásokat követel és kötelező maszkviselést”
    Nagyot fordult a kocka két nap alatt:
    Gulyás, október 28.:
    “Kormányinfó – Kötelező a maszkviselés novembertől a tömegközlekedési eszközökön!”
    MEDDIG MÉG FIÚK?!!!!

  3. Nagyapó szerint:

    pl addig, amíg a moslékkoalíció által meghülyített ~3 millió oltatlan észhez nem tér és beoltatja magát!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. pl szerint:

    Hazudsz! (firkálmányodnak ráadásul köze nincs a beírásomhoz)

  5. Hozzászóló szerint:

    Nagyapó, tisztelettel jegyzem meg, hogy ebben a 3 milliós létszámban jelentős arányban vannak kisgyermekek, vagy egyéb olyan egészségügyi problémával küzdő személyek, akik nem vehetik fel az oltást. És valóban sokan vannak a nagyhangú konteósok is, de ezek az emberek jelentős mennyiségben megtalálhatók a klasszikus jobboldalon is. Aki akarta és hitt benne, eddig már beoltatta magát. Véleményem szerint az oltatlanság állapotában leledzőket nem szabad az ellenzéki produkció eredményének tekinteni. Elhibázott kommunikációnak viszont annál inkább.

  6. PáLoS TReND szerint:

    ÉBRESZTŐ MAGYAROK!!!
    A “HÁLÓZAT” BEOLTJA a DARWIN MAJMOKAT!!!…- azaz a VILÁG ISTENELLENES KARIK(Ó) és/vagy KÓSER TITKOSSZOLGÁLATI FORGATÓKÖNYVE!!!
    MAGYARUL: a FENEVAD CION-BOLSEVIK ÜGYNÖKEI AKTÍVABBAK, MINT VALAHA!!!
    AZ ELME=ÁLMA=ELEMI ÉRDEKÜK!!!…- VILÁGURALMUK FENNTARTÁSÁHOZ!!!
    FELMERÜLÉS és KIBUKKANÁS a SÁTÁNI (T)ÖRVÉNYEKBŐL!!!
    Őseink hite szerint a TOTEM=TETEM oszlopok emelése pont erről a kötelességünkről szól a LELKI BÉKE MEGTEREMTÉSÉÉRT; – mivel a TETTekre/TETTeinkre csakis a TET(T)EMre hívás az egyedüli válasz ADÁS…- ami a 6-ás ellen6-ás isteni törvénye szerint örökkön örökké teszi jár6óvá az ún. energia-mezsgyét világaink között!!!
    Karikó Katalin életrajzában (by Wiki) ez garantáltan kamu, vagy nagyon árulkodó:

    “1973–1978 között a Szegedi Tudományegyetem biológia szakos hallgatója volt, és 1978–1982 között a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban folytatta PhD-képzését,[26] és 1983-ban avatták doktorrá. ”

    Egyszerűen azért, mert a fokozati rendszer nem így nézett ki.
    1978-1982 ben nem volt PhD képzés Magyarországon.
    Ha ’78-ban államvizsgázott, és bent maradt az egyetemen, akkor ’81-82 körül védhette meg az egyetemi doktoriját.
    Ha ’85-ben azért rúgták volna ki, mert a papa ’56-ban exponálta magát, akkor a ’78-ban no, pláne nem maradhatott volna bent az egyetemen. Akkor sem, ha az egész KISZ-szervezettel közös üléseket tart. Ugyanakkor külsősként nehezített volt mindig a pálya. Viszont külsősként nem lehetett az egyetem doktori programjában sem (az valóban 3 éves volt még ’84-ben is, de külsősöknek szigorúan tiltott terület volt).

    Szóval,
    ’78 bent nekiáll, és megalkotja az egyetemi doktorit. Az reális, hogy ezt megvédhette ’83-ban, ha mindenkivel és a másikkal is biztosította a szerencséjét, és akkor a következő szemeszterben avathatták. Dr. univ. címmel és nem az akkor nem is létező ph.d.-val.
    Akkortájt ezt követte a kandidatúra az egyetemen kívülieknek, ami nagyjából megfelel a mai doktori iskoláknak. kb. 3 év és a régi kandidátusaikat lehetett a ’90-es években átminősíttetni phd-vá ’96. dec 31-ig, ha jól rémlik. Ergo, azt nagyjából 1985 körül védhette (volna) meg, mint akadémiai fokozatot. Ám akkor ugyebár éppen kirúgták, és nem kandidátussá avatták az írott malaszt szerint.

    Ha tehát a normál eljárásrendben lett doktor, majd kandidátus, akkor a dátumok nem jönnek össze.
    Ha külsősként részt vett a gyorsított eljárást biztosító egyetemi doktori ösztöndíjprogramban, akkor a dátumok összejöhetnek, de akkor egy puszta aláírás egy rég elfeledett kartonon ehhez akkor is kevés lehetett, ha mellette a fél párttitkárságnak és az egyetem doktori tanácsának biztosította a jó közérzetet.

    Nem a szépsége, a szellemi kvalitásai, a neve és az eredményei miatt, hanem mert akkor így állt fel a rendszer. Többek között úgyis állt a rendszer, hogy csak az ment családostól nyugat-külföldre ilyen kutatói előélettel, akinek megengedték. Nem úgy volt, hogy ma eszembe jut, holnap Dániában, USA-ban, stb. kutatok és viszem a családot.
    Mert egyszerűen még turistaútlevelet sem mindenki kapott abba az irányba…

    https://www.youtube.com/watch?v=2X4N-GLwt9Q
    https://doksi.net/hu/get.php?order=DisplayPreview&lid=13700

  7. Werthan szerint:

    2021. okt. 28-ig voltam Fideszes. Most már drukkolok, hogy bukjanak!!!

  8. pl szerint:

    Akarsz róla beszélni? 🙂 🙂 🙂

  9. Gratulálok szerint:

    Sosem voltam fideszes. Arról írok örökké, hogy miért nem! 😉

  10. Sane szerint:

    Babgulyás gergely korona virusos lett 3 oltakozás után is. A végén nem lesz kit, kiket leváltani.

  11. László szerint:

    A harmadiknak kevertet kapott, és különben is a kapott oltások miatt enyhék a tünetek. Meg van ez is magyarázva.

  12. László szerint:

    “”Tarthatatlanná vált a betegellátás minősége a kritikus ápolóhiány miatt, sőt vannak területek, ahol nincs is ellátás – erről az Orvosi Kamara győri elnöke beszélt az RTL híradónak. Szijjártó László korábban önkénteseket képzett csapatával, hogy segíthessenek a Covid osztályokon, és ezzel csökkentsék azok leterheltségét. Szerinte most, a negyedik hullámban nagy szükség lenne rájuk, de a kormányzat ezt nem engedi.”” forrás: liberálbolsevik média

    A védelmi intézkedéseknek ez is egy fajta formája, még agyontaposták volna egymást a láb alatt lévő ápolók…

Itt lehet hozzászólni !