Akadálysport a Csepeli strandon

Csepel.hu

Több elemből álló akadálypályán kellett keresztülverekedniük magukat azoknak a csepeli és más településekről érkező általános és középiskolásoknak a Csepeli Strandfürdő területén október 7-től 10-ig, akik részt vettek az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság által meghirdetett és a csepeli önkormányzat által támogatott országos akcióban, amely mozgásra buzdítja a tizenéveseket.

Az első napon ezernyolcszáz diák, köztük ezerháromszáz csepeli próbálta ki az akadálypályát. Az eseményt megtekintette Borbély Lénárd polgármester, aki rendszeres sportolásra biztatta a résztvevőket.

Az akadálysport népszerűsítésének előzménye, hogy az öttusa egyik számát, a lovaglást kivették a versenyek sorából, s helyette az akadálypályát illesztették be. A 2028-as Los Angeles-i olimpián már az akadálysport szerepel a lovaglás helyett az öttusában, s a versenyzőket is e szerint készítik fel. A Nemzetközi Öttusa Szövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanakkor még nem döntötte el, hogy pontosan milyen elemek szerepelnek majd az öttusázók akadálysportjában.

Az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság már harmadik éve rendezi meg a különféle sportágakból álló élménysportot, amelynek célja, hogy a diákok sokrétű, szórakoztató mozgásformákon vegyenek részt, és megszerettessék velük az aktív életmódot. Az elmúlt években hatvanezer diák kapcsolódott a programokhoz. Idén az akadálysporttal bővítették a választékot, amely kiválóan fejleszti a fizikai erőnlétet és állóképességet. A futás mellett az akadályok leküzdése, mászás, ugrás és más mozgásformák is szerepelnek. Az akadálypályák legalább nyolc elemből állnak. A programot kísérleti jelleggel egyelőre tizenkét településen valósítják meg. Csepelről az első napon a Kölcsey Ferenc Általános Iskola, a Mátyás Király Általános Iskola, a Vásárhelyi Pál Technikum és a Jedlik Ányos Gimnázium diákjai próbálták ki az akadálysportot, míg a rákövetkező napokon a többi iskola tanulói is részt vettek az erőpróbán.

Cs. A.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !