A rendőrség lezárta a dunai árteret

Csepel.hu

Szerda délután két órakor újabb megbeszélést tartottak a dunai árvíz elleni védekezés szakemberei a polgármesteri hivatal épületében, majd Borbély Lénárd polgármester vezetésével helyszíni bejárásra indultunk a veszélyeztetett területekre. Jelen voltak a rendőrkapitányság, a közterület-felügyelet, a katasztrófavédelem munkatársai és az önkormányzat felelős vezetői.

A legfőbb figyelem most arra irányul, kik tartózkodnak még az ártéren belül, akiket ki kell onnan terelni és szükség esetén gondoskodni róluk.

Az egykori kenyérgyár mögötti, szinte járhatatlan földutakkal szabdalt térség az ártéren található. Bozótosok, kidőlt fák, helyenként szeméthegyek tarkítják a területet. Rendre feltűnnek különféle viskók, amelyekben laknak vagy nyaralónak használnak, de java részük üres. A lakókat idejében figyelmeztették, hogy hagyják el az épületeket, mert az ár hamarosan eléri őket. Egy utcában egy asszony kutyájával együtt siet el mellettünk, mögötte egy férfi, aki a kerékpárjával nagy batyukat cipel. Azt mondja, összeszedték, amit tudtak, amit pedig nem, a házuk felsőbb részére pakolták. Ha visszahúzódik a Duna, visszatérnek az otthonukba.

A Duna vízszintje óráról órára emelkedik. A katasztrófavédők egyik munkatársa mutatja, hogy nem sokkal ezelőtt, amikor legutóbb járőröztek erre, még méterekkel beljebb hömpölygött a víz. Ha maradnánk ott egy helyben fél napot, térdig érne a víz. Utána még magasabban fog állni, s az egész árteret elönti a folyó. Szakértők szerint Csepelen vasárnap estére, szombat hajnalra várható a tetőzés, és lassú lesz az apadás. A víz napokon át feszíti, mossa majd a gátat, amelyet erősen megépítettek, és mindenki bízik benne, hogy nem szakad át.

Irány a Vízmű lakótelep és környéke, ahol megnyugtató a helyzet. Több töltés is védi a házakat, idáig nem folyhat a víz. Haladunk tovább, Csepel, s egyben Budapest határára, ahol a körforgalomnál balra az Auchan áruház felé lehet kanyarodni, jobbra pedig a Duna ártere található. A Vitéz soron egy ház lakói ragaszkodnak hozzá, hogy mindenképpen maradnának az otthonukban, mert a 2013-as árvíz idején sem költöztek el. Úgy számolták, hogy ha a víz eléri őket, legfeljebb 30 centiméter magas lesz náluk, azt pedig kibírják. A rendőrség éjjel intézkedett arról, hogy a II. Rákóczi Ferenc útról a Duna irányába lévő lehajtókat lezárják.

Az önkormányzat felmérte, hogy a csepeli árterületen élők közül kik kérik a segítségüket. A Humán Szolgáltatások Igazgatósága szerdán tizenhét ember átmeneti elhelyezéséről gondoskodik. A helyszínt a Dél-Pesti Tankerületi Központ jelölte ki számukra a Nagy Imre Általános Iskolában, ahol a tantermekben helyeztek el ágyakat. A további eszközök beszerzését a Csepeli Városgazda intézi. Előreláthatóan azonban több család, összesen mintegy harminc felnőtt és gyermek ideiglenes elhelyezését és ellátását szervezik meg.

Csarnai Attila

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !