Folytassuk közösen, Csepelért!

Csepel.hu

Az év eleji interjúban többek között a helyi szinten megvalósult rengeteg új fejlesztésről, a kerület stabil gazdálkodásáról, a jövőbeni tervekről és Csepel vagyonának a megvédéséről is beszélt Borbély Lénárd polgármester a Csepeli Hírmondónak.

2023-at egy több ezer fős óévbúcsúztatóval zárta a csepeli önkormányzat. Hogyan értékeli az elmúlt évet, mire a legbüszkébb?

Először is közös sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok a csepelieknek és Csepelnek! December 30-án Kowalsky meg a Vega koncertjével búcsúztunk el 2023-tól, ahol rengetegen voltunk, jó hangulatú, nagyszerű koncertet adott az együttes. Amire a legbüszkébb vagyok, az nem közéleti, hanem magánéleti esemény: megszületett a negyedik kislányunk, Ilka, aki nagyon nagy boldogságot hozott a családunkba.

Természetesen a kerületben is nagyon sok dolog történt, aminek közösen örülhetünk. Építettünk ismét több kilométer utat, járdát és csatornát, kormányzati támogatással felújítottuk ‒ a Főváros helyett ‒ teljes hosszában a Táncsics Mihály utcát. Elindítottuk a Mesevilág bölcsőde kertjének teljes megújítását, zajlik a munka a Festő‒Erdősor utcai óvodák kertjében is. Az iskolafelújítási programunk keretében ‒ a Herman, Mátyás és a Katona iskolák után ‒ Csepel legnagyobb iskoláját, az Eötvös József Általános Iskolát is kívül-belül felújítottuk, kizárólag önkormányzati forrásból. Szintén saját költségvetésből Csepeli Panelprogramot indítottunk, ahol több társasházzal már le is szerződtünk. De, ami talán a legnagyobb eredmény, hogy sikeresen – az uniós pénz mellett az önkormányzat anyagi forrásait is felhasználva ‒ megvalósítottuk a csillagtelepi városrehabilitációs programunkat: mind a tizenegy társasház szigetelése megtörtént, így sokkal energiahatékonyabbak, mint korábban. Ez azért is fontos eredmény, mert van olyan befolyásos csepeli politikus, aki tett azért, hogy sikertelen legyen a megvalósítás és ezzel az önkormányzatunk is. Ezzel az ott lakó csepeli embereket is kár érte volna, de Navracsics Tibor miniszter úr segítségével végül sikerült végrehajtanunk és befejeznünk a panelprogramot. Szintén nagyon fontos eredmény volt 2023-ban, hogy húsz év várakozás után ‒ ahogyan azt ígértük ‒, végre megvalósítottuk és megnyitottuk az egynapos sebészetet a kormány által finanszírozott Egészséges Budapest Program segítségével. Állami beruházás keretében 25 milliárd forint értékben megépült az új Jedlik Ányos Gimnázium, aminek mindenki örül. Talán szerencsésebb lett volna a megújulás, ha az illetékes döntéshozó figyelembe veszi a javaslatunkat, és nem költözteti el a diákokat már 2019-ben, hiszen mindenki tudhatta, hogy a beruházás csak jóval később indul el. De végül természetesen közösen örülhettünk a csodaszép épületnek. Ami pedig sokunknak szívügye, és számomra is kiemelten fontos: továbbra sem engedtük, hogy a Munkásotthon magánalapítványba kerüljön, és a csepeli Kis-Duna-partot megóvtuk attól, hogy ott szállodákat vagy lakóparkokat építsenek. Ehelyett közösségi tervezéssel újjávarázsoltuk a volt ifjúsági tábort, amit Kolonics Györgyről neveztünk el: július 1-je óta várja a sportolni vágyókat és a családokat egyaránt. Sokáig lehetne még sorolni a fejlesztéseket, de érdemes a közösségi életről is szót ejteni, hiszen fantasztikus programok színesítették a tavalyi évet is. Az elmúlt tíz évben egyre jobb, sokakat vonzó, minden korosztálynak szóló a rendezvények voltak a kerületben, amiért sokat dolgoztunk, dolgozunk a kollégáimmal együtt.

A felsorolás nyilván nem teljes, de az már így is kiderült, hogy a kerületben rengeteg a fejlesztés és a program: Csepelen zajlik az élet. Miből van erre pénze az önkormányzatnak?

Büszke vagyok arra, hogy idén tizedik éve, polgármesterré választásom óta Csepel vagyona 21 milliárd forinttal növekedett. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodásunk stabil és van lehetőségünk saját forrásból megvalósítani ezeket a fejlesztéseket, szervezni a közösségi életet. Kormányzati támogatásra is számíthattunk és számíthatunk a jövőben is, hiszen jól együtt tudunk működni. Számomra Csepel az első és a legfontosabb a politikai munkámban, ezért értelmesen kell együtt dolgozni. Erre van szükség a képviselő-testületben is, ami nem mindig könnyű. Természetesen pontosan tudom, hogy az elvégzett munka mellett még nagyon sok megoldásra váró feladat van, hiszen a problémákat, a hátralévő feladatokat nem lehet egyszerre orvosolni, de pontosan látjuk, mik ezek a feladatok és meg is fogjuk azokat oldani.

 

2014 óta vezeti a kerületet, ha címszavakban kellene összefoglalni, milyen listát állítana össze?

Pontokba szedve: húsz kilométer új út és járda, új parkolók, negyven új buszváró, elektromos töltőállomások. Közlekedésbiztonsági fejlesztések, hamarosan új zebrák lesznek kerületben. A Rákóczi kert – Családok Parkja teljes megújulása, a Radnóti előtti park megújulása, a Királyerdei Művelődési Ház teljes felújítása. A Szabó Magda Közösségi Tér, a Királyerdei Tájház, a Trianon emlékmúzeum, az 1956-os kiállítóbunker létrehozása. A Kis-Duna-part megóvása, visszavásárlása. A part mentén, teljes hosszában a Kolonics György sétány megépítése, kivilágítása. A Napközis tábor újjáépítése és visszaadása a csepeli gyerekeknek, családoknak. A volt ifjúsági tábor közösségi tervezéssel való felújítása, a Daru-domb újjávarázsolása úgy, hogy fiatalokat vonzottunk oda. A csepeli strand fejlesztése. Sportpályák építése, a KRESZ-park megújítása. Az összes bölcsődei és óvodai udvart megújítottuk, elindult az iskolafelújítási program, idén már az ötödik iskola következhet. Az új Laurencz László Sportcsarnokot rengeteg utánpótláskorú gyerek használja, mint ahogy sokan szeretik a megújult és vadonatúj játszótereket, vagy éppen az új cserkészházat. Több park is megépült: a Brenner János park, a volt Görgey iskola helyén lakópark helyett szintén park lett, ami Wittner Mária 1956-os hős nevét viseli és emlékét őrzi. A Duna utcát is parkosítottuk. A Szent Imre tér megújult, és ez az idén folytatódni fog. Több városrehabilitációs programot végeztünk el sikerrel, sajátot is indítottunk. A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatot megtartottuk, önkormányzati fenntartásban is rengeteget fejlesztettük, új eszközöket vásároltunk. A háziorvosi rendelőket felújítottuk. A teljes térfigyelő- és rendszámfelismerő rendszert megújítottuk, létrehoztuk és bővítettük. Arra is büszke vagyok, hogy talán Csepel a legzöldebb kerület Budapesten: több mint 12 ezer fát ültettünk az elmúlt tíz évben, és ezt folytatjuk, ahogy a lakosság részére nyújtott segítő akciónkat is. Fontos fejlődésen ment keresztül a kulturális és közösségi élet. Csepel családbarát, idősbarát és fogyatékosbarát kerületté változott. Sok energiát fektettünk a közbiztonságba. Együttműködünk és támogatjuk a rendőreinket: ám itt még van teendő bőven. Főleg a sétálóutcában, Csillagtelepen, Hároson, vagy éppen az Ady lakótelepen. Ezekre még több energiát és pénzt kell áldozni a jövőben, mint ahogy a parkolási helyzet könnyítésére is, hiszen nonszensz, hogy az agglomeráció parkolója legyünk.

Advent időszakában mégis sok helyen azt lehetett olvasni az interneten, hogy kritizálják az önkormányzatot és személyesen a polgármestert.

Az építő jellegű kritikának mindig kell, hogy helye legyen, ezt szívesen is fogadom. Itt azonban nem erről van szó. Ha valaki értő szemmel figyeli, hogy mi történik, akkor azt láthatja, hogy az összes csepeli párt összehangoltan, szervezetten támad és terjeszt valótlanságot velem kapcsolatban. A közös céljuk az önkormányzati vezetés megbuktatása, hiszen idén önkormányzati választás lesz. A támadások irányítása pedig egy kézben összpontosul. Németh Szilárd közösségi oldalán le is írta, hogy váltásra van szükség az önkormányzatban. Ez pedig azt jelenti, hogy a jobboldali vezetést baloldalira kell cserélni, azaz vissza kellene térnünk a 2010 előtti időszakra. Bár ahhoz az időszakhoz képest fontos és szembetűnő változás, hogy Németh Szilárd ‒ úgy tűnik ‒ nagyon jól együtt tud működni az MSZP-vel, a DK-val és a Momentummal is. És erre utasítja az embereit is. Ezt soha nem gondoltam volna, de azt hiszem, más sem. A legtöbb nemtelen támadás ellenem a birkózóalapítvány fizetett alkalmazottai szervezésében történik, ami azért is szembeötlő, mert ez az alapítvány állami pénzből jött létre, és abból él. Eddig legalább tízmilliárd forint közpénz vándorolt oda. Ezt a mennyiségű pénzt pedig Csepelen értelmesen is el lehetne költeni, és akkor nem lenne például sehol egy kátyú.

És ön szerint mi a támadások oka?

Nem kell túlgondolni, a megoldás egyszerű. A képviselő úr akaratával ellentétben nem épülhetett be a Kis-Duna-part, és a Munkásotthon nem kerülhetett a magánalapítványa tulajdonába. Ezeket ő kérte tőlem, én pedig nemet mondtam. Az eredménye pedig a Fideszből való kizárásom lett az alpolgármesterekkel együtt. De ez nem jelenti azt, hogy a világnézetem, a nemzetről, hazáról, családról való hitvallásom megváltozott volna. Ha engem megbuktat, az új polgármesterrel meg fog egyezni ezekről. A Kis-Duna-parton szállodák épülhetnek, majd lakópark. A Munkásotthon pedig a birkózóakadémiához kerülhet.

Idén önkormányzati választás lesz. Hogyan készül, milyen tervei vannak az elkövetkezendő négy-öt évre?

Nem négy-öt évre, hanem legalább tízéves, vagy annál hosszabb távra vannak terveim és elképzeléseim Csepellel kapcsolatban. A lényeg, hogy az eddigi munkát folytassuk közösen, Csepelért. Folytassuk a megkezdett programokat, a közösségi élet fellendítését. Az iskolák és intézmények felújítását, a családok, nyugdíjasok támogatását és segítését, a városközpont megújítását. Az egészségügy fejlesztését, a közbiztonság radikális növelését, a rend fenntartását. A kormánnyal együttműködve a HÉV-szerelvények megújítását és a gerincút megépítését és minden fejlesztést, amivel Csepel még élhetőbbé válik. Az élet úgy hozta, hogy pártpolitikától függetlenül vágok neki a választásnak a csapatommal, a Közösen Csepelért Polgári Egyesület színeiben. Mindegyik önkormányzati körzetben olyan jelölteket fogunk indítani, akik igazi lokálpatrióták, szívügyük Csepel, a közösség megbecsült tagjai, és nem utolsósorban nemzeti, polgári értékrenddel rendelkeznek. Kiemelten fontos, hogy a kerületet a jövőben egy egységes és erős csapat irányítsa, különben káosz lesz. Ne térjünk vissza a régi útra, mert jó irányba haladunk, és a hátralévő, megoldásra váró feladatokat a jövőben pártpolitikától mentesen, kizárólag a csepeli érdekek mentén fogjuk tudni megoldani. Csepel polgármestereként és családapaként is azt szeretném, ha ez a 25 négyzetkilométer a fejlődés, a nyugalom és az összefogás szigete legyen, hiszen csak így ad, adhat egy élhető, szép és biztos jövőt mindannyiunk számára. Tegyünk ezért közösen!

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !