Ahol a lakók maguk gondozzák a környezetüket

Csepeli Hírmondó

Az önkormányzat nem nyírja a füvet… Nem gondozzák naprakészen a házak előtti területet. Nincs elég virág, sövény, bokor, szép zöld a környezetemben, amiért természetesen mindig valaki más okolható. Szerencsére azonban jócskán vannak olyan lakók is a kerületben, akik nem másra várnak, hogy megszépüljön a házuk előtti terület, hanem összefogással és saját érdekükben maguk tesznek érte. A Csepeli Hírmondó felkeresett néhány ilyen környéket, hogy ezek a jó példák követésre találjanak – s akkor egy kicsit mindenkinek vidámabb lesz az élete.

Balog Ida, több csepeli társasház közös képviselője mesél arról, mennyi jóravaló, kedves lakó, nagyszerű közösség található Csepelen, akik nem mástól várnak el bizonyos munkák elvégzését, hanem a saját sarkukra állnak. „Büszke vagyok, hogy ilyen emberek vannak a környezetemben. Több példát is említhetnék, amikor a lakók összefogtak, és önerőből elvégezték a szükséges fejlesztéseket a házon vagy takaros kertet alakítottak ki a portájuk előtt. Van olyan társasház, ahol kicserélték a nyílászárókat, megjavították a tetőt és ereszcsatornát, festették, csinosították a környezetüket” – mondja a közös képviselő.

A Csikó sétány 416. számú társasház lakói maguk döntöttek arról, hogy szigeteltetik a házukat. A munkálatokat májusban fejezték be. A felújítás lakásonként 1,1-1,2 millió forintba került, amely összeget részben a lakóközösség megtakarított pénzéből fedezték, részben szükség szerint ki-ki hitelt vett fe rá. A bejáratoknál jó néhány helyen szemrevaló pihenőhelyeket hoztak létre sok-sok virággal, növénnyel, de valaki paradicsompalántát is ültetett.

Nem is gondolnánk, hogy a Kossuth Lajos utca 132. szám ház több szegletében is zöldövezet található. Az egyik helyen felirat jelzi: „relax zone”, vagyis pihenőövezet. Benne a lakók által készített padok, különféle ülőkék, madáretető, vízzel teli itató és rengeteg színes virág.

Irány a Béke tér, amelynek egyik társasháza különösen figyelemreméltó. A bejáratnál, tehát közterületen egy csendes, kellemes zug található árnyékot adó fákkal, másfél méteres sövénnyel, szépen gondozott talajtakaró növények rengetegével, padokkal, kényelmes ülőkékkel, asztallal. A. Zsuzsa nyolc éve költözött ide Óbudáról, de korábban nagyszülei révén eredetileg is itt lakott. „A kert egy részét még nagyapám kezdte el kialakítani” – meséli Zsuzsa. – „Anyámmal, fiammal és a ház lakóinak támogatásával nyolc éve csinosítjuk a kertet. Hajni, a szomszédasszony és férje is gyakran besegít. Közösen vettünk termőföldet, tömlőkocsit a slagnak, jó pár szerszámot, sövénynyírót, fűnyírót. Legalább nyolcvan növényfajta terem itt meg, csak páfrányból kilenc fajta, de hortenziából is sok példány akad, emellett rózsák, rengeteg más virág, cserjék, díszfűvek, kaktuszok, kövirózsák, árnyékliliomok. Hársfák, gesztenyefák, akácfák, tuják borítják be a kertet. Több madáretetőt raktunk ki, eddig összesen tizenhárom madárfajtát számoltunk össze. Vannak sünök, gyíkok, méhek, darazsak, szarkafiókák. A növények egy részét az önkormányzattól kapjuk a tavaszi és őszi virágosztásnál, máskor magunk szerezzük be, de az interneten létezik egy közösségi virágoscsoport, ahol egymással cserélgetjük a felesleges példányokat. Ez egy fantasztikus ház, ahol a kert közösséget teremt: kiülünk a padokra, beszélgetünk, kikapcsolódunk. Néha más házak lakói is megtelepednek nálunk – Isten hozta őket!”

Cs. A.

 

6 hozzászólás “Ahol a lakók maguk gondozzák a környezetüket” bejegyzésre

  1. Zacskós szerint:

    Jó, de ehhez az is kell, hogy egy ház lakói is normálisak legyenek! Sajnos a panel amiben én is lakom egyre több a troger sajnos és nem lehet együttműködni velük. Sajnos itt tartunk…

  2. Mónika L. szerint:

    Ez így van, az a ház ahol én lakok, ami szintén a Csikó sétányon van, tele van albérlőkkel, akik semmit nem csinálnak, öregekkel de ők már nem tudják csinálni a kerti munkát és alkoholistákkal akiknek csak az a fontos hogy már kora reggeltől estéig a kisbolt oldalában piáljanak, úgyhogy a kertnek annyi.

  3. Mónika L. szerint:

    Amúgy nem 416 hanem 4-16, mert ez egy sorház!

  4. Zacskós szerint:

    Mónika: Így van! De azt magam sem tudom, hogy az ilyen alkoholista alberlok miből élnek meg, hogy fizetik a bérleti díjat,a rezsit meg a kaját. Egyszerűen rejtély számomra ez…

  5. kiss jano szerint:

    Nem kell ahoz panelban lakni,hogy trogerokkal is találkoz. A Szarvas -Nyúl u sk a hajnali órákban 5 zsák szemetet pakolt ki a kocsijából a közterületre egy troger.Természetesen bejeletettem a Csepel Városgazdánál.

  6. Outsider szerint:

    A világ boldogabb oldalán ez nem lenne hír. ☝

Itt lehet hozzászólni !