Így készül a május 22-i nyitásra a csepeli strand

Csepel.hu

Mintegy 20 ezer kilogramm szűrőhomok érkezett nemrég a Csepeli Strandfürdő területére. Nem véletlenül. Az óriási mennyiségű homok érkezése részét képezi annak a nagyszabású karbantartási munkának, amely az elmúlt hetekben indult el a Csepeli Strandfürdő területén. Festenek, felújítanak, rendbe teszik a térköveket, tájékoztatótáblákat helyeznek ki, és már a medencék vízkőmentesítése is elindult. A fürdőbe jártunk és megnéztük, hogy készítik fel a május 22-i nyitásra a strandot.

„Legfőbb célunk az üzembiztonság, ezért is van idén szinte minden berendezésből kettő” – meséli mindjárt az elején Bíró Gyula, a fürdő vezetője, utalva minden bizonnyal arra a történetre, amikor egy szűrő műszaki meghibásodása miatt volt, hogy csak később tudott kinyitni a strand. Ilyen idén nem fordulhat elő, cél a problémamentes üzemeltetés.

A néhány éve gyönyörűen rendbe tett bejáratnál állunk. Átellenben vadonatúj útbaigazító táblák hirdetik, mi merre található. Távolabb az egyik épület korlátját csiszolják épp. Mint kiderült: több évtizedes festékréteg van rajta. Meg is csap minket az a jellegzetes égett, maró szag, de hát, mint tudjuk: ahol fát vágnak, hullik a forgács. Jobbra szépen rendbe tett mosdók állnak, tőle balra a távolban egy modern favázas szauna és a hozzá tartozó merülőmedence várja az elmaradhatatlan tavaszi karbantartást.

Már messziről látszanak a kígyózó csúszdák, a Csepeli Strandfürdő büszkeségei, amelyek különösebb karbantartást nem igényelnek. Tartóoszlopai rozsdamentes acélból készültek, a csúszdák pedig kiváló minőségben épültek meg annak idején. Ropog a lábunk alatt a friss fű, lassan felérünk az élménymedencéhez. „Koszos, hártyás még az alja, néhány helyen fugázni kell” – mondja a fürdővezető, miközben a Csepel színeire – kék-pirosra – festett korlátok egyikére támaszkodik, hozzátéve, hogy hamarosan kitakarítják az egészet és ahogy a többnél, ennél a medencénél is elvégzik a vízkőmentesítést. Az élménymedencében szökőkút van, amelyet napokon belül  működőképes állapotba hoznak, hamarosan pedig rendbe teszik a széléről leesett mozaikdarabokat. Itt egy újabb jó hír: egy vadonatúj szivattyúval üzembe fogják helyezni a sodrófolyosót, így ezen a részen elég lesz csak ráfeküdni a vízre, és körbe-körbe visz minket majd a víz. Haladunk tovább.

A gyermekmedencénél láthatóan gőzerővel dolgoznak, és készül már a melegvizes medence feletti napvitorla is. A térkövek közötti gyomot szorgos kezek szedik ki. A közelben az 50 méteres úszómedence. „Ilyenből a környéken egy darab sincs, legközelebb talán Kispesten van ekkora” – büszkélkedik a fürdővezető. Érdekesség, hogy a mellette lévő gépészeti részleget egy fából készült stílusos, barnára festett kerítéssel választották el az úszómedencétől. Mindjárt más a leányzó fekvése, konstatáljuk a dizájnt, miközben visszagondolunk, mennyivel rosszabb volt itt a helyzet évekkel korábban. Sok mindent újrafestettek, fűnyírásnak ugyanakkor láthatóan nem álltak még neki, de mint a fürdővezető elmondta, van külön emberük erre is, az ilyen jellegű munkákat a végére hagyják.

Megnézzük közben a strand hátsó részét. A hatalmas zöldfelületen homokozót és összesen négy hintát szeretnénk, mutat körbe Bíró Gyula, hozzátéve, hogy a gyerekeknek több lehetőség kell a medencéken kívüli kikapcsolódásra. Egyetértően bólogatunk, majd egy távolabbi helyiségben a gépészeti berendezéseket indulunk megnézni.

Hatalmas szűrőberendezésekkel állunk szemben egy dohos helyiségben, van belőlük vagy hét. Az egyik munkás éppen az egyik ilyen „gépszörny” tisztítását végzi, a kiszedett darabokat talicskával tolja ki az épületből. Van itt munka bőven, különösen most, amikor a napokban megérkezett az a 20 tonna szűrőhomok, amit a szűrőberendezésekbe töltenek bele, hogy megszűrjék vele a strandvizet. Itt folyamatosak a karbantartási munkálatok, de az ígéretek szerint határidőre végezni fognak.

Kifelé menet még megnézzünk a közel 30 darab térfigyelőkamera közül párat, amelyek a csepeliek biztonságát hivatott szolgálni a strand területén. Mint megtudtuk, kiválóan teszik a dolgukat, a kamerákkal eddig minden évben sikerült elfogni pár tolvajt. Fontos ez, ugyanis május 21-én elindul a szezon, amikor is egy óriási Családi Sportnapot tervez ide az önkormányzat, ahol rengeteg programmal várják majd az érdeklődőket.

Addig pedig tovább festenek, javítanak és takarítják a medencéket, hogy minden a lehető legnagyobb rendben legyen a május 22-i nyitáskor.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !