Elkezdődik a Munkásotthon felújítása

Csepel.hu

Németh Szilárd új frakciója „turbóellenzékként” mutatkozott be az április 24-ei csepeli képviselő-testületi ülésen. Olyan előterjesztéseket sem támogattak, melyek leszavazása fideszes kerületekben nem fordulhat elő.

A DK–MSZP–Momentum korábban 18 alkalommal szavazott együtt Németh Szilárd embereivel Csepel vezetésével szemben, de ez a sorozat most „csak” kettővel növekedett. Ezért kezdődhet el a Csepeli Munkásotthon tetőzetének javítása, ezért lesz idén is napközis táboroztatás. Ezért nem épülhetnek magas házak a Kis-Duna-parton, és szintén ezért marad önkormányzati fenntartásban a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat.

A testületi ülés megkezdése előtt Borbély Lénárd polgármester gratulált dr. Busa Gabriella háromszoros kick-box világbajnok, ökölvívó fővárosi kitüntetéséhez. A képviselő-testület vita nélkül fogadta el a rendőrség és a tűzoltóság beszámolóit, a Csepeli Rendőrkapitányság és a védőoltások támogatását. A csepeli rendőrséget évek óta támogatja az önkormányzat, melynek fejében plusz járőrszolgálatot látnak el a kerület problémás környékein. Fővárosi összesítésben Csepelen jónak tekinthető a bűnügyi helyzet, ami az elmúlt évben még javult is. A szavazások során még a kerület településkép-védelméről szóló rendeletnél sem volt gond.

Németh Szilárd frakciója először a közterületek rendjéről szóló előterjesztést nem fogadta el. Ezt követően a frakció a nyári napközis táboroztatást sem fogadta el, ami teljes mértékben ellentétben áll a Fidesz országosan és az önkormányzatokban elfogadott családbarát politikájával. Így csak azért mehetnek a csepeli gyerekek idén napközis táborba a Kis-Duna partjára, mert az előterjesztést a polgármester és az alpolgármesterek mellett Kovács Dávid (független), Tóth Sándor (LMP) képviselők és a DK, a Momentum, valamint az MSZP képviselői is elfogadták. Hasonló jelenet zajlott le a csepeli járóbeteg-szakellátás további működtetésével kapcsolatos döntésénél. Információink szerint pártállásra való tekintet nélkül minden budapesti kerület vezetése ragaszkodik a járóbetegellátás saját kézben maradásához. Csepelen ezt az önkormányzat külön is finanszírozza, ami az orvoshiány miatt fontos. Németh Szilárd frakciója vélhetően lemondott volna az önkormányzati fenntartásáról, az előterjesztéshez ugyan nem szóltak hozzá, de azt egyedül ők nem támogatták.

Még nagyobb vitát váltott ki a Csepeli Munkásotthonról szóló előterjesztés. Korábban a Németh Szilárdot támogató képviselők a DK–MSZP–Momentum politikusaival együtt vették le a napirendről a Munkásotthon felújítását. A helyzet azonban mára halaszthatatlanná vált, az épület ugyanis beázik. Most Bercsik Károly frakcióvezető javasolta ismét az előterjesztés levételét a napirendről, ám az ellenzéki képviselők ezúttal nem voltak ebben partnerek. Ebben szerepet játszhatott, hogy a Munkásotthont képviselő Takács Mónika és Nagy József is kiálltak érveikkel a testület elé. A tetőfelújítást végül 12 igennel szavazták meg. A Németh Szilárdhoz kötődő hat képviselő – vélhetően tiltakozásból – inkább kikapcsolta a szavazógépét, így ők ezt sem támogatták. A napirend 16. pontja a Csepel építési szabályzatáról szóló rendelet volt, ami megakadályozza, hogy magas épületek épülhessenek a csepeli Kis-Duna-parton. A csepeli önkormányzat vezetésének véleménye ebben egyértelmű: elleneznek minden ilyen jellegű építkezést a csepeli Kis-Duna-part a Daru-dombtól délre fekvő szakaszán, ahol az elmúlt tizenhárom évben a partvonal teljes megújítása történt. Ezt az előterjesztést ismét a Németh Szilárdot támogató képviselők nem szavazták meg. Mint ismert, Németh Szilárd és a csepeli városvezetés közötti viszony azért romlott meg, mert a politikus a Munkásotthon és a Kis-Duna-part egy részének átengedését követelte az alapítványa számára, utóbbi helyen magas épületekkel akarta beépíteni a partot. Ezeket a kerület vezetői visszautasították.

A legnagyobb vita a csepeli gerincútról szóló előterjesztésnél volt. A gerincút tervezése és megépítése a fővárosi önkormányzat feladata. Három szakaszából az elsőt Demszky Gáborék tervezték, és 2012. november 12- én Tarlós István főpolgármester adta át. Tarlós idején döntöttek arról, hogy a gerincút második és harmadik szakaszát egyben építi meg a főváros. Borbély Lénárd polgármester kilobbizott 400 millió forintot is a tervezési munkákra. Ez az út átadását legalább tíz évvel hozta volna előre. Az előkészületi munkák azonban megakadtak 2019-ben, mert az új fővárosi vezetés többször elrontotta a pályázatot, majd kerek perec elutasította, hogy megtervezze a gerincutat. A testületi vita során az ellenzéki pártok megpróbálták a tervezés főváros általi leállítását a kormányra kenni. Az előterjesztést, amely tisztelettel felkéri Karácsony Gergely főpolgármestert a csepeli gerincút előkészítésének folytatására, végül 12 szavazattal fogadták el. A DK, az MSZP és a Momentum politikusai nemmel szavaztak.

A Németh Szilárdot támogató képviselők és a DK–MSZP–Momentum közötti „nagykoalíció” a testületi ülés végére állt össze, amikor két előterjesztést 12 szavazattal utasítottak el. Ezzel húszra emelkedett az olyan esetek száma, amikor együtt próbálták meg a csepeli önkormányzat munkáját leállítani vagy lassítani.

Forrás: Csepel.hu

4 hozzászólás “Elkezdődik a Munkásotthon felújítása” bejegyzésre

  1. Csányi László szerint:

    Gratulálok már ráfért! Kérdésem,hogy a Görgey Artúr tér másik fele nem apiaci oldal rendbetételére mikor kerül sor? Már minden képviselő jelőlt megigérte de nem győztek! 37 éve nem került rá sor Ha a munkásotthon kész esetleg ezt is napirendre lehetne venni! A parkoló autók már a pakban álldogálnak! Előre is köszönjük!

  2. Gary Ridgway szerint:

    Akkor, amikor a Királymajor! 🤣

  3. Nagyapó szerint:

    A Munkásotthont a CSEPELI MUNKÁSOK építették. Felújítása a csepeliek – az Önkormányzat- feladata. Aki ezt ellenzi, más önös érdekeket képvisel!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. László szerint:

    Induljunk meg! Újítsuk fel társadalmi munkában fater!

Itt lehet hozzászólni !