Különleges kamerát szereltek fel a Csepeli úton

 

Csepel.hu

Ne lepődjék meg az a közterületen szemetelő vagy a kutyáját póráz nélkül sétáltató személy, ha a Csepeli úton (vagy bárhol máshol a kerületben) láthatatlan módon hangszórón közlik vele: „Kérem, ne szemeteljen, szedje fel, amiket eldobált! A kutyáját kösse meg!”

Nem a fantasztikum világa ez, hanem a valóság: a csepeli közterület-felügyelet egy észrevehetetlen, öklömnyi nagyságú kamerát szerelt fel a Csepeli úton, hogy megfékezze az illegális hulladéklerakókat és más szabálysértőket – közölte érdeklődésünkre Papp Antal, a csepeli közterület-felügyelet vezetője, aki június elsejétől tölti be a posztját.

Figyelmeztető hang

Az apró kamerát október végén helyezték ki próbajelleggel egy villanyoszlopra, de mivel mobileszközről van szó, máshová is telepíthető. Távirányítással forgatható és képes egészen közelre fókuszálni emberekre vagy járművekre. Éjjel-nappal, online üzemmódban fürkészi a környéket. A közterület-felügyelet diszpécsere monitoron keresztül látja mindazt, amit a kamera megmutat. Újdonság a rendszerben, hogy egy hangszóró is beépíthető a kamera mellé; így a diszpécser nemcsak figyelemmel követheti a szemet szúró cselekményeket, hanem élőben figyelmeztetni is tudja a szabályok megszegőit. Ez meglepő lehet a szabálysértők számára, akik azt hiszik, senki nem látja őket, s hirtelen azt sem tudják, ki szólt rájuk, de jobb, ha tisztában vannak vele: a közterületen elkövetett szabálytalanságok nyomon követhetők és az ügyeletes diszpécser élőben rájuk piríthat a központból.

Kutyasétáltatás pórázon

Papp Antal elmondta, hogy a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése címen járhat el a jegyző vagy a rendőrség. Nemrég egy szemetelő személyautót azonosítottak be rendszámtáblája alapján, egy másik esetben egy illetőt csíptek fülön, aki talicskaszámra hordta az építési törmeléket közterületre. A tettenérést rendőrségi feljelentés követte. Az is szabálysértést követ el, aki kutyáját póráz nélkül futtatja; a huszonöt kilogrammnál testesebb ebeknél pedig szájkosár használata is kötelező a szabadban. A forgalmasabb és koncentráltabb helyeken jelenleg is számos úgynevezett nagykamera működik, amelyeket folyamatosan újakra cserélnek. Ezek a térfigyelők is hozzájárulnak a közbiztonság javításához. A közterület-felügyelők a rendőrséget segítve végzik a munkájukat.

Az elmúlt hónapok mérlege

Papp Antal a közterület-felügyelők eltelt öt hónapjának munkáját értékelve azt mondta, hogy igazgatói kinevezése után szigorúbb szolgálati utasítási rendet léptetett életbe és új munkaköri leírást készített személyekre lebontva. Járőreik mozgását GPS-rendszeren keresztül követik nyomon, és ellenőrizhetővé tették munkatársaik tevékenységét. A lakók részéről nőtt a bejelentések száma, az intézkedéseket pedig mindig dokumentálják. Több pozitív visszajelzést kaptak. A Sétáló utcában javult a rend, de még van tennivaló. Ha ugyanis nincsenek a helyszínen, a környékre hullámszerűen visszatérnek a rendet megzavaró személyek. Valamennyi dohányboltot végigjártak, és az üzemeltetőkkel közölték: ők felelnek azért, hogy az üzletük előtt tilos az italozás. Az energiatakarékossági intézkedések miatt a közterület-felügyelők átmenetileg a polgármesteri hivatal épületébe költöznek, de a telefonszámuk változatlan: 278-0150.

Csepel.hu

5 hozzászólás “Különleges kamerát szereltek fel a Csepeli úton” bejegyzésre

  1. Gary Ridgway szerint:

    A Majorba lehetne rakni legalább tízet és valaki napi 18 órában csak ordibálhatna! 🤣

  2. Kádárszellemiörököse szerint:

    Öszödi beszéd is mehetne rajta!

  3. Konrád szerint:

    Előre és nem hátra – ezt kellene hangszórozni, hogy minden agymosott állampolgár megértse a Viktoriuszt

  4. robi szerint:

    Az illetékesek körülnézhetnének a Szent László utca végén, a fordulónál lévő üzletsor mögött.
    Az úttesten folyamatosan járművek parkolnak és az út ilyenkor egy sávra szűkül, (pedig ott megy be a 159-es busz a végállomásra) a közterület teli van szeméttel, a kirakott papír tűzveszélyes. Területfoglalási engedélyt kitől kaphattak?
    Igénytelen Cséri-telep a lakótelep közepén.

  5. Gary Ridgway szerint:

    “észrevehetetlen, öklömnyi nagyságú kamerát szerelt fel a Csepeli úton”
    …csak az antennája ordít! 😁👍

Itt lehet hozzászólni !