Csepel Áruház: egy régi dolgozó emlékei

Csepel.hu

Nincs olyan csepeli, aki nem fordult meg az egykori Csepel Áruházban, vagy legalábbis ne hallott volna a legendás üzletről. 1966. augusztus elsején adták át a közönségnek, hogy a kerületben jelentősen javítsák a kereskedelmi ellátást.

A hatvanas években több áruházat is építettek az országban, de sokak szerint a Csepel Áruház volt a legimpozánsabb és a legjobban felszerelt. A munkáskerület lakóinak akartak ezzel kedvezni a korszak politikusai. A 78 éves Földi Györgyné a kezdetektől 1994-ig dolgozott ott, s azt mondja: „Nekem még most is jó érzés oda bemenni, noha az áruházjellegét régen elveszítette.”

Vevőcsalogató vitrinek

A hatvanas években kezdték el építeni az első olyan üzleteket, amelyek önkiszolgáló rendszerben működtek. Ekkor születtek az első szabadon álló pultok, polcok. A Csepel Áruház terve 1962- ben készült el, majd 1964-ben láttak neki a kivitelezésnek a mai Görgey téren, amelyet akkor Áruház térnek hívtak. A kétszintes épület földszinti eladótere 2500 négyzetméter volt. Ezen a szinten árulták a szövet- és méterárut, női és férfiruhákat, cipőket, műszaki cikkeket, játékokat, és egy élelmiszerrészleg is működött a mai illatszerbolt helyén. A felső szinten helyezték el a bútorosztályt. A visszaemlékezők szerint bőséges, magas színvonalú és megfizethető volt a kínálat. A személyzet és az áru közös portán, de külön bejáratokon, az épület hátsó részén keresztül juthatott az épületbe. Az áruház kirakatait rendszeresen frissítették mutatós, új darabokkal. Különlegességnek számítottak az épület előtti különálló vitrincsoportok, amelyek egyrészt a bejárat felé csalogatták a vásárlókat, másrészt kirakatként funkcionálva hívták fel a figyelmet egyes árucikkekre. Ezeket a vitrineket később elbontották.

Trapper farmer 600 forintért

Az áruház történetében számtalan említésre méltó korszakot jegyeztek fel, de most csak egyről essék szó, a farmerek térhódításáról. A hetvenes években még csak a nyugati országokból becsempészett vagy néhány boltban valutáért megvásárolható farmerekhez lehetett hozzájutni borsos áron. A legnagyobb sláger a Levi’s márkájú volt, amelyet tudomásunk szerint 980 forintért árultak az évtized végén. Nagy áttörést jelentett a magyar gyártású Trapper farmerek piacra dobása: 1978-ban kezdték gyártani, és 600 forintért kínálták. Jószerivel mindenki Trappert akart venni, és a Csepel Áruházat is jócskán ellátták vele.

„Mindent lehetett kapni”

Földi Györgyné már hónapokkal az üzlet megnyitása előtt az áruházban dolgozott, hogy áruval feltöltsék a polcokat. „Előtte a Corvin Áruházban alkalmaztak tanulóként, mert aki el akarta sajátítani a kereskedő szakmát, az a Corvinban dolgozott” – emlékszik a kezdetekre Földi Györgyné. „A Csepel Áruházban eladóként kezdtem, de csakhamar a méteráru és lakástextil osztály vezetője lettem. Szenzációsan jó volt a hangulat. Vincze Tamás volt az igazgató, akit mindenki szeretett, mert jól összefogta a társaságot. A különféle osztályokat nagyon szépen ellátták áruval, a legexkluzívabb cikkeket árultuk. Nálunk mindent lehetett kapni. Árucsere keretében az NDK-ból (Kelet-Németországból) származó gyönyörű függönyöket árultunk, aminek óriási keletje volt. De voltak hazai termékeink is, mert létezett textiliparunk, slágernek számítottak a győri függönyök is. Kelendőek voltak a kordbársonyok, a legfinomabb méteráruk. A műszaki osztályon akkor nem árultak tíz-húszféle televíziót, de hozzá lehetett jutni a legújabb márkákhoz. De vitték a korszerű mosógépeket, porszívókat is. Az is megesett, hogy a tököli szovjet laktanyában adtunk el árukat, mert az orosz tisztek kedvelték a termékeinket, és a Szovjetunióban még nem árulták ezeket az iparcikkeket abban az időben. Az áruház eladóinak fizetése az akkori viszonyokhoz képest jó volt, aki pedig kiemelkedően teljesített, jutalmat kapott.”

A Csepel Áruház története a kilencvenes években ért véget, amikor megszűnt a közkedvelt áruház, és helyére különféle, kisebb-nagyobb boltok költöztek.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !