Közösen az új Ifjúsági Táborért

Csepel.hu

Megtartották a közösségi tervezéssel megvalósuló volt Ifjúsági Tábor megújításának második lakossági fórumát, ahol a városvezetők ismertették a csepeliek fejlesztéssel kapcsolatos véleményét, ötleteit.

Az önkormányzat a csepeliek bevonásával kívánja megújítani a Hollandi úti volt Ifjúsági Tábort. A közösségi tervezés első állomásaként februárban már tartottak egy lakossági fórumot, ahol számos javaslat, felvetés hangzott el. A csepelieknek lehetőségük volt egy kérdőíven is elmondani a beruházással kapcsolatos véleményüket. A húsvéti ünnepek előtt tartott második lakossági fórumon szó esett a fejlesztés főbb céljairól, a beérkezett kérdőívek kiértékeléséről.

Átfogó megújítás

Takács Ferenc, a Csepeli Városfejlesztési Nonprofit Kft. általános igazgatója ismertette, hogy az 1204 db beérkezett kérdőív alapján a csepeliek hogyan képzelik el a megújult Ifjúsági Tábort. A válaszadók 86%-a egyetért az önkormányzat legfőbb céljával, miszerint a tábor átfogó megújítására van szükség. Még többen (96%) értettek egyet azzal, hogy a Kis-Duna-parton nagyszabású építkezésnek nincs helye, és csak természetközeli, közösségi célú fejlesztés valósulhat meg. A kérdőívben felsorolt fejlesztések közül a legtöbben a növényzet és a zöldfelületek megújítására (940 szavazat), az étkezési lehetőségek bővítésére (819), piknikező (773) és gyalogos sétányok (762), valamint új játszótér (721) kialakítására szavaztak. A lakosságtól számos új ötlet és javaslat érkezett, mint például mosdók, stégek létesítése, szabadtéri mozi, tűzrakóhely, tanösvény létrehozása. A csepeliek szívesen látnának olyan új szolgáltatásokat, mint kerékpár-javító állomás, mobiltöltő pontok, és csónakok bérlési lehetősége. A csepeliek véleményt nyilváníthattak arról is, hogy a megújult Ifjúsági Tábor kiről kapja nevét. A legtöbben Kolonics Györgyre szavaztak (720), és közel fele ennyien látnák szívesen, ha Weiss Manfrédról neveznék el.

Sport és rekreáció
Az Ifjúsági Tábor a sport és rekreációs célú felújítást követően is elsősorban a táboroztatást fogja szolgálni. A beruházás során a hetvenes évek elején épült közműhálózat, valamint az út- és a világítási hálózat is teljesen megújul. Szintén teljes megújításon esik át a zöldfelület, amelynek fenntartását automata öntöző rendszer biztosítja. Bővülnek a sport és szabadidős tevékenységek, lehetőség lesz teniszezni, röplabdázni és kosárlabdázni. További parkolók létesülnek, új utcabútorokat és kerékpártárolókat telepítenek. A jelenlegi bejárat mellett zöldsávot alakítanak ki, amely elválasztaná a parkolótól a sportpályákat. A terület déli sarkában lennének az új szállásépületek, és itt, a Kis-Duna-part felőli oldalon egy pihenőrétet is kialakítanak. A büfé épületét nem bontják le, de teljes felújításon esik át, amelynek során kap egy nagy teraszt, és nem a sétány, hanem a Duna-part felé néz majd.

Nem nő a beépítettség

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere fő szempontnak nevezte, hogy a Duna-part teljes szakaszát a jelenlegi állapotában kell megőrizni. Hozzátette, a faállomány felmérése már elkezdődött, amelyre azért van szükség, mert a beteg, belül elkorhadt, balesetveszélyes példányokat a gyerekek biztonsága érdekében ki kell vágni. Hangsúlyozta, az önkormányzat minden egyes kivágott fa után legalább két újat ültet. Bár a tervek között szerepel a jelenlegi teniszpálya helyén új szállásépület, amely mintegy 50 gyermeket tudna fogadni, az önkormányzat a terület beépítettségét nem kívánja növeli. Az új játszótér tematikus lesz, amely illeszkedni fog a Kis-Duna környezetéhez. Szempont az is, hogy ne bontsanak el minden épületet: a büfén kívül az étkező is olyan állapotban van, hogy elbontás nélkül meg lehet újítani. A birkózócsarnok másik oldalán lévő fás terület megmaradna, és az aljnövényzet rendbetételével futópálya létesülhet.
A polgármester kérdésekre válaszolva elmondta, a tábor továbbra is elkerítve marad, az önkormányzat által ellenőrzött és fenntartott lesz, a bejárati portaépületet is megújítják. A terület egésze önkormányzati tulajdonban van és marad is, ezért a csarnok körül megépült parkoló közös használatú. Elhangzott még, hogy a terület kizárólag önkormányzati forrásból újul meg, és az új javaslatokat a költségvetést figyelembe véve fogják beépíteni a tervekbe.
A közbeszerzést követően nyáron elkezdődhetnek a munkálatok, így a beruházás 2023-ban vagy legkésőbb 2024-ben fejeződhet be.
A fórumon jelen volt még Ábel Attila alpolgármester és Gyulai István, Csepel főépítésze.

Csepel.hu

 

 

Egy hozzászólás “Közösen az új Ifjúsági Táborért” bejegyzésre

  1. kerdes szerint:

    “Hangsúlyozta, az önkormányzat minden egyes kivágott fa után legalább két újat ültet.”

    Nagyon örömteli. De kellene egy statisztika, hogy az ültetett fákból, mennyi marad meg 1-2-5-10 év után. Félek, hogy nagyon rossz az arány.

Itt lehet hozzászólni !