Tél végi kimerültség

Csepel.hu

Bár nem volt igazán hideg tél, a szervezetünk már nagyon várja a napsütéses, friss, tavaszi levegőt. Úgy érezzük, elfogyott az energiánk.

De mi is ez a télvégi állapot, amit tavaszi fáradtságnak hívunk?

Télen kevesebb a napsütéses órák száma, rövidülnek a nappalok, a napsugarak ereje csökken, kevesebb a testmozgás, a szabadban töltött idő, táplálkozásunk is megváltozik. Tény, hogy télen inkább energiadúsabb ételeket, üvegházi salátákat, zöldségféléket fogyaszthatunk, így összességében energiadúsabb, de vitaminszegényebb a táplálkozásunk, mint az év többi részében. Ez anyagcserénk lassulását, szervezetünk testi és lelki tartalékainak fokozatos csökkenését idézheti elő a tél végére. A vitamin- és nyomelemhiánytól, a hideg levegőtől szárazabb a bőrünk, reggel néha kimerülten ébredünk, kevesebb munka után is fáradtnak, túlterheltnek érezhetjük magunkat. A tavasz sokszor hirtelen köszönt be szeszélyes időjárásával, s ez az arra érzékenyeknél tovább fokozhatja a tavaszi fáradtság érzését.

Feltöltődés? De hogyan?

Amennyit csak tudunk, legyünk szabad levegőn, használjuk ki a napfény energiáját: sétáljunk, kertészkedjünk, sportoljunk, túrázzunk családunkkal, barátainkkal. Lehetőség szerint válasszunk könnyebb, vitamindúsabb ételeket. Figyeljünk a védekezőrendszer legfontosabb vitaminjainak (E-, C-vitamin és a béta-karotin) pótlására. Az E-vitamin legfőbb forrásai: növényi olajok, gabonafélék csírája, a hús, a máj, a tojás és a zöld növények. Legnagyobb mennyiségben a C-vitamint is a zöld növények tartalmazzák. (Bár ezek fogyasztásáról télen sem kell teljesen lemondanunk, hiszen például a káposztafélék, a savanyú káposzta, a télálló almák, a kivi, a citrom, a narancs is jó vitaminforrás.) Béta-karotin legnagyobb mennyiségben a sárgarépában és a sütőtökben található. Gabonamagvakat is lehet csíráztatni, a hajtásokat salátába, vagy apróra vagdalva vajas kenyérre szórva is lehet fogyasztani. Szükség esetén táplálkozásunkat ‒ kisebb mennyiségben, átmenetileg ‒ kiegészíthetjük vitaminkészítményekkel is. Mindennap fogyasszunk elegendő, legalább 1,5 liter folyadékot!

Csepel.hu

3 hozzászólás “Tél végi kimerültség” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Depresszió ellen sok NARANCSOT kell enni!😛

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Gyula szerint:

    Igyál narancslét, de öntsél bele orosz vodkát! 😎👍

Itt lehet hozzászólni !