Dobozkönyv az ezeréves lengyel-magyar barátságról

Csepel.hu

A lengyel-magyar barátság napján, március 23-án mutatták be a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Zrínyi Kiadó „Két jóbarát, Dwa bratanki” című dobozkönyvét, amely a két nemzet múltszázad eleji katonai kapcsolatait mutatja be.

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémián rendezett könyvbemutatón Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára – aki a kiadvány előszavát írta – arról beszélt, hogy a jelenlegi háborús helyzetben különösen fontos a magyar-lengyel ezer barátság hagyományainak ápolása.

Hozzátette, a könyv a két nép ezeréves barátságának csupán egy szeletét mutatja be.  Felhívta a figyelmet, hogy 1920 augusztusában, két hónnappal a trianoni döntés után Magyarország egyetlen európai országként sietett Lengyelország segítségére, amely akkor élet-halál harcot vívott a bolsevikok ellen. Kiemelte, a magyar lőszer- és fegyverszállítmány nagymértékben hozzájárult a lengyel hadsereg győzelméhez, hogy a varsói csatában győzelmet tudtak aratni Szovjet-Oroszország felett. A szállítmányok a csepeli Weiss Manfréd Művekből indultak, és fontos szerepük volt a „visztulai csodaként” emlegetett csatában, amely fordulópontnak számított a lengyel történelemben.
Dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó vezetője előbb röviden ismertette a Kézzelfogható hadtörténelem sorozat eddig megjelent hét dobozkönyvét. Mint megtudtuk, ezekben mindig jelen volt a lengyel-barátság témája, legyen szó akár az első, akár a második világháborút bemutató kiadványról, vagy a legutóbbiról, amely 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit idézi fel. A gazdagon illusztrált, magyar és lengyel nyelvű kiadvány 175 fotóval, térképekkel és 34 korhű dokumentum fakszimile másolatával ismerteti az első és második világháborús lengyel-magyar katonai kapcsolatok alakulását és a két nép kölcsönös segítségnyújtását.
– Bízzunk abban, hogy a több mint ezeréves barátságunk nemcsak az EU-ban, a NATO-ban és a Visegrádi Négyek együttműködésében marad meg, hanem ahogy eddig is, mindenben és mindig számíthatunk egymásra – mondta Isaszegi János, aki reményét fejezte ki, hogy az orosz-ukrán háború alatt is csak erősödik a két nép barátsága.
A kiadvány megvásárolható a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Könyv- és térképboltjában (II. Fillér utca 14.) vagy megrendelhető a Zrínyi Kiadó webshopjában.

Csepel.hu

 

12 hozzászólás “Dobozkönyv az ezeréves lengyel-magyar barátságról” bejegyzésre

  1. pl szerint:

    most nyírtátok ki az ezerévet…

  2. Nagyapó szerint:

    A magyar kormány 1920. július 8-án utasította a lőszergyártó csepeli Weiss Manfréd Műveket, hogy minden készletét tartalékolja Lengyelország számára. Két hét múlva Csepelen már csak a lengyeleknek gyártották a lőszert. A magyar segítség fontosságát kiemeli, hogy a bolsevik propaganda és az európai baloldali pártok nyomására 1920. július 10. és augusztus 25. között Lengyelország csak a magyarországi és a magyar közvetítéssel továbbszállított francia lőszerre számíthatott.
    A cehet az ország fizette.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Gyula szerint:

    pestiesen?
    Most köptétek “arcom” a lengyeleket. 😎

  4. László szerint:

    Weiss Manfréd vérbeli kapitalista volt. Elment a melós WC-re, a kieső időt levonta a béréből…

  5. Gyula szerint:

    “Kérdéses, hogy Kásler Miklós miként jelölte Nobel-békedíjra Böjte Csabát
    2022.03.24. 17:09

    Szerdán megírtuk, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Nobel-békedíjra jelölte Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetest. A probléma csak az, hogy az idei Nobel-békedíjra jelölés határideje január 31-e volt.
    A miniszter szerdán egy Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy jelöli Böjte Csabát.”

    Mi van? 🤣😁😛

  6. László szerint:

    Gyula majd szólnak a nemzeth fővadászának, Semjén Zsolt egy éjszaka alatt törvényt-ül-alkot-rendeletet módosít.

  7. Gyula szerint:

    Azt’ a fővadásznak odakint gondolom holt leszarják a törvényét! 😛😁👍
    Mint mindent leszarnak már mindenütt, amit alakít a kormány. 🤣

  8. Gyula szerint:

    Jaroslaw Kaczynski is elégedetlen Orbán Viktorral
    A lengyel kormánypárt vezetője, Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes – aki Orbán Viktor régi szövetségesének számít – pénteken a lengyel állami rádió adásában elmondta: nem elégedett azzal az állásponttal, amelyet a magyar kormány képvisel az ukrajnai konfliktusban.

    Ha azt kérdezi tőlem, hogy elégedett vagyok-e, akkor az a válaszom, hogy nem. De egyelőre megvárom, hogy véget érjen a választás Magyarországon […] Meglátjuk, azután mi történik, akkor részletesebben is foglalkozhatunk majd ezzel a kérdéssel

    – mondta Kaczynski a műsorban.

    A lengyel politikus ezzel vélhetően arra utalt, hogy Orbán Viktor és kormánya elítélte ugyan az orosz agressziót, de kevésbé hajlandó ténylegesen is fellépni az oroszok ellen, így például az energiaszektort érintő szankciókat sem támogatják. A lengyelek miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki viszont úgy látja, hogy erre a területre is ki kellene terjeszteni az EU-s szankciókat, többek között erről írt a pénteken kidolgozott tízpontos tervében is.

    A lengyelek ezenkívül már azt is kilátásba helyezték, hogy békefenntartókat küldenének Ukrajnába, ami szintén ellentétes az Orbán Viktor által képviselt állásponttal, miszerint teljesen ki kell maradni a háborúból.

    Csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is arra kérte a magyar miniszterelnököt, hogy döntse el, melyik oldalon áll, és ne ellenezze az oroszok elleni szankciókat.

  9. Gyula szerint:

    Remélem, hogy a szerbek addig várnak az EU-s csatlakozásukra, ameddig mindenki ki nem növi a cipőjét! 😁😛🤣

  10. Gyula szerint:

    Szerintem ennek a haverágnak ezennel reszeltek:

    Pénteken kezdődött Joe Biden amerikai elnök kétnapos lengyelországi látogatása. Az amerikai elnök a látogatása zárónapján először Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott négyszemközti beszélgetést, ezután Duda a TVN24-nek adott interjút.
    Ebben nemcsak a Joe Bidennel való egyeztetéséről beszélt, hanem a magyar kormányfő politikájáról is szót ejtett. Mint fogalmazott, nehezen érti a helyzetet, meglátása szerint pedig Magyarországnak sokba fog kerülni Orbán Viktor politikája.

    Nehezen értem a helyzetet. Orbán volt az, aki függővé tette Magyarországot az orosz energiától. Ezzel nemcsak Budapestnek van baja, hanem más európai országoknak is. A politikája nagyon sokba fog kerülni a magyaroknak

    – idézi a lengyel elnököt.

  11. László szerint:

    Gyula ez most nem érdekel senkit. “Kokainbizniszből származó pénzből finanszírozhatják a baloldali Szabó Tímea kampányát” – mondja az Anonimusz. Most ezzel próbálkoznak. Bár nem tudom milyen kampánya lehet neki, nem is látni.

  12. Gyula szerint:

    Ez az Anonymus biztos nem az az Anonymus, de a hívőket ez sem zavarja. Lehet annak az Anonymusnak már szólni kellene? Annak az “igazinak”! 😎

Itt lehet hozzászólni !