Csepeli segítség az Ukrajnából menekülőknek

Csepel.hu

Egy emberként mozdult meg Csepel lakossága az orosz–ukrán háború hírére. Sokan vitték a különböző szervezetek, politikusok, pártszervezetek gyűjtőpontjaira az adományaikat, de sok olyan csepeli is van, aki személyesen vesz részt a segítségnyújtásban.

Egy hét alatt öt kisbusznyi segélyszállítmányt indított útnak Kárpátaljára a Segítség Köve Alapítvány, amely a csepeli önkormányzattal együttműködve gyűjtötte a humanitárius segélyeket a Hollandi úton található ifjúsági táborban március első hetében.

Schönek Márta, a Segítség Köve Alapítvány vezetője elmondta, hogy magánszemélyek, iskolák, cégek tömegesen ajánlották fel adományaikat. Számos csepeli általános és középiskola diákjai segítettek a különféle termékek átvételében és csomagolásában. A csepeliektől rengeteg tartós élelmiszert, konzervet, édességet, tisztálkodási szereket, játékokat kaptak. A gyűjtés kezdetén például egy asszony tért be, akinek korábban leégett a háza; most pedig egy halom hasznos tárgyat, élelmiszert hozott, mert annak idején rajta is segítettek. Lehota Miklós Krisztina egy jókora szatyor élelmiszert és egyéb fontos ajándékokat hozott: például teát, cukrot, száraztésztát, kézkrémet, pelenkát, édességeket. „Ez a mi családunk adománya. Együtt érzünk a kárpátaljaiakkal, és azt akarjuk, hogy béke legyen. Nem lenne jó, ha elhúzódna a háború, de ha mégis tovább tartana, rendszeresen összeállítjuk és küldjük a családunk segítségét. A kisfiam hétéves, de ő is felajánlotta a kedvenc cukorkáját és csokoládéját. Máskor is adományoztunk, ismerjük a Segítség Köve Alapítványt, tehát biztosan jó helyre megy a segély” – mondta.

Schönek Márta beszámolt róla, hogy az ukrán hatóságoktól megkapták az ukrán nyelvű engedélyt, amely ahhoz szükséges, hogy a határon átvigyék a humanitárius szállítmányokat.

Folytatódik az adománygyűjtés

Az ukrajnai háborús cselekmények elhúzódására való tekintettel tovább folytatják az adománygyűjtést, hogy enyhítsék a főként Kárpátalján élők szenvedéseit. Naponta 10 és 18 óra között lehetett leadni az adományokat az ifjúsági tábor négyes pavilonjában. Továbbra is szívesen fogadják a takarókat, bébiételt, kekszet, gyerek- és női higiéniás termékeket, háztartási papírárut, műanyag poharakat, villákat, késeket, kanalakat, vény nélkül kapható gyógyszereket, kötszereket, zseblámpákat.

Kárpátaljai család Csepelen

Háborús menekültként érkezett a beregszászi járás egyik falujából Csepelre Erika és három gyereke: a hat- és négyéves fia, valamint a négyhónapos kislánya. A csepeli önkormányzat a Hollandi úton található ifjúsági táborban helyezte el a családot, ahol gondoskodnak az ellátásukról. A férje Csepelen dolgozik ácsként. Kalandos úton, végül a tiszaújlaki határátkelőn jött Magyarországra. Így mesélte el történetét: „Kárpátalján mindenki fél, mióta kitört a háború. Leginkább a gyerekeimet féltettem, hogy mi lesz velük. Elteltek napok, de nem láttam, hogy javulna a helyzet. Az üzletekben hirtelen mindent felvásároltak, nem volt élelmiszer. Rengetegen jönnek Magyarországra, mert itt érzik magukat biztonságban. A férjem várt a határnál, ő segített. Életemben most vagyok először Magyarországon. Vonattal utaztunk Budapestre: a gyerekek után nem kellett fizetni a jegyért. Szeretettel, segítőkészen fogadtak az emberek. Itt, Csepelen az önkormányzattól megkapjuk az ellátást, a gyerekeknek hoztak játékokat is. Tudunk tisztálkodni, biztonságban érzem a gyerekeimet. Mindenki barátságos velünk. Addig maradnánk, ameddig otthon nem javul a helyzet, de nem tudom, mikor fordul jobbra a sorsunk.”

Személyes látogatás Beregszászon

„Március 2-át a magyar–ukrán határon, valamint Kárpátalján töltöttem a kollégáimmal. Személyes tapasztalatokat szereztem, hogy milyen jól és gördülékenyen működik a magyar segítségnyújtás, a háború elől menekülők fogadása, ellátása és irányítása. A határon átkelve Beregszászon is jártam, ahol Babják Zoltán polgármester úrral a háborús helyzetről, a további segítségnyújtás lehetséges módjairól egyeztettünk. Segélycsomagot is hoztunk, Csepel továbbra is segíteni fog – írta Borbély Lénárd közösségi oldalán.

– A magyar szolidaritás és segítségnyújtás jól működik. A kormány mellett rengetegen, magánszemélyek, civil szervezetek segítik a menekülteket és a munkát. Szívszorító volt látni azt a rengeteg kisgyereket, csecsemőt, akik az anyukájukkal együtt hagyják el szülőföldjüket és menekülnek a háború sújtotta Ukrajnából. A határon hosszú sorokban állnak, de Magyarországra számíthatnak” – tette hozzá.

„Minden változóban van”

Noha pontos adat nincsen, a túlnyomórészt magyarok által lakott beregszászi járás lakosságának a fele elmenekült – mondta el érdeklődésünkre Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, aki rendkívül feszített napokon van túl, hogy a város vezetőjeként gondoskodjon a lakók mindennapi megélhetéséről. A magyar–ukrán határhoz közel található kárpátaljai város Budapest testvérvárosa 2017 óta. Babják Zoltán elmondta, hogy a menekültek számát illetően csak becslésekre tud hagyatkozni. A háborús körülmények között a legfontosabb feladat most az, hogy stabilan biztosítsák a lakosság ellátását. „Sok minden kaotikus, minden változóban van.” Kiemelt figyelmet fordítanak a hadügyi ellátásra és a közbiztonság fenntartására. Már megérkeztek az első segélyszállítmányok a településre, és folyamatosan jönnek a többiek. Működik az áramszolgáltatás és a mobiltelefon-hálózat. Az viszont nyilvánvalónak látszik, hogy az ország keleti részéről nem tudnak majd élelmiszert küldeni, ezért a Beregszász központjában lévő nagy SPAR bolt sem kapja meg az árukat. Valószínűleg a magyarországi SPAR-hálózat gondoskodik majd arról, hogy ellássa a város üzleteit termékekkel.

„Mindenki enyhítené a menekültek szenvedését”

Rengeteg háborús menekült érkezik Kárpátaljáról vagy Ukrajna más részeiből Magyarországra, akiket a határátkelőhelyek magyar oldalán önkéntes segítők fogadják. Eleinte nagy volt a káosz, de egyre szervezettebben gondoskodnak a menekültekről – mondta érdeklődésünkre Stefuca Hermina, a csepeli ukrán önkormányzat elnökhelyettese, aki megkeresésünk idején a nyíregyházi vasútállomáson segítette az Ukrajnából érkezőket. Nagy szükség van ukrán nyelvtudására, hogy gördülékenyen folyjék az ügyintézés. Lánya, Stefuca Viktória, a csepeli ukrán önkormányzat elnöke eközben a záhonyi határátkelőn fogadja a menekülteket. Stefuca Hermina beszámolója: „Kis csomagokkal, batyukkal, nejlonszatyrokkal érkeznek a menekülők. Záhonyból már közvetlen vonatjáratot indítottak Budapestre, mások nyíregyházi átszállással utaznak tovább. Itt, a vasútállomáson csomagokat osztunk a menekülteknek, benne a legszükségesebb élelmiszerekkel. Útbaigazítjuk az embereket, hogy hová mehetnek, kihez fordulhatnak segítségért. Mindenki segítőkész, mindenki adni akar valamit a menekülteknek, hogy enyhítsék a szenvedéseiket. Segítenek az önkormányzatok, segélyszervezetek, magánszemélyek. Nyíregyházán egy szállóban helyezik el a menekültek egy részét, akiknek nincsen rokona, ismerőse, akiknél meghúzhatnák magukat. Civilek is felajánlják az otthonaikat; szólnak önként, hogy mehetnek hozzájuk is éjszakára.”

„Köszönjük nektek!”

Március 2-án este és éjszaka 108 Ukrajnából menekült indiai orvostanhallgatónak nyújtott átmeneti menedéket a csepeli önkormányzat a Hollandi úton található ifjúsági táborban. Az egyetemistákat két napra rá, március 5-én, szombaton az indiai nagykövetség elszállította, illetve hazautaztatta. A 20–25 éves indiai fiatalok az Ukrajna déli részén fekvő nagyvárosból, Zaporizzsjából menekültek a nyugati határra, ahol nagykövetségük tanácsára és segítségével érkeztek Magyarországra. A rendkívüli helyzetben a csepeli önkormányzati cégek vezetői a katasztrófavédelemmel és a rendőrséggel összefogva két óra alatt megteremtették annak a lehetőségét, hogy elegendő ágy, matrac, élelem álljon rendelkezésre. „Sosem jártunk Magyarországon, itt mindenki segít bennünket. Már a határon a gondunkat viselték. Csepelen elszállásoltak, enni adtak, tisztálkodtunk, segélycsomagot kaptunk. Hadd szorítsam meg a kezeteket, mert hálásak vagyunk. Köszönjük nektek, magyarok!” – mondta egyikük, a 25 éves Rashid.

Az összeállítást Csarnai Attila készítette.

Csepel.hu

15 hozzászólás “Csepeli segítség az Ukrajnából menekülőknek” bejegyzésre

  1. pl szerint:

    Ez az, amit OgV után nem csinál senki…
    2018-ban választást nyerni a menekültek üldözésével, és utána 2022-ben választást nyerni a menekültek befogadásával, sőt(!) ajnározásával!
    Erre csak csettinteni lehet! Ez igen! Ennyi hülyét!

  2. László szerint:

    Pl tudsz valamit? Megint lefagy a választási rendszer?

  3. Nagyapó szerint:

    Nehéz feladat a zellenzéknek megkülönböztetni a migránst a menekülttől!😀
    Ukrajna átoltottsága alacsony, ezért az ellenzéki összefogás felajánlott – kerül amibe kerül – 100 db új maszkot!😀 😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. László szerint:

    Az 100 embert megment fater! Özönlenek a menekültek, jól mondja nulla oltással. Gyorsan oldjuk fel a korlátozásokat, kerül amibe kerül. Megint kap pénzt Orbán az Uniótól a menekültek miatt. Remélem benyújtja a számlát a Főváros is. Löpeni 4 milliárd után támogassa már egy kicsit vigyorit is. 😀

  5. Gyula szerint:

    Ezek eddig is szartak a Covid-ra, most azért jól jön a brüsszeli pénz, azokból mindig csurran-cseppen.
    A számlagyárral mi lesz, kíváncsi vagyok.
    Ja, semmi, mert stratégiai történet a semmit nem érő cégek birtoklása és a leharcolt izraeli DTH műholdpark felvásárlása. Az agitprop terjesztésére kiváló, mint a ruszkiknál.

  6. pl szerint:

    Nyomorult Salabakter Noé! Mit hazudozol megint?
    “Nehéz feladat a zellenzéknek megkülönböztetni a migránst a menekülttől!”
    Akkor különösen nehéz, ha be sem engeditek benyújtani a kérelmet, ki sem vizsgáljátok, honnan jött, csak hazudoztok róluk. Szemétláda!

  7. Gyula szerint:

    Ahogy nézem, a lengyelek megnyerték ezt a menekültkezelést, de vastagon! Rakás repülőjáratot bérelnek, különböző társaságoktól, hogy hazajussanak mindenkit, akik kimenekültek Ukrajnából. A szerbek meg fürtökben repkedik a légterükben az oroszokat? Kivágnám azokat is, mint a taknyot. Azon nem nácik, dehogy is.

  8. pl szerint:

    “Egy emberként mozdult meg Csepel lakossága”
    Nem…
    A polgi egyemberként lakást oszt, segélyt szállít, fát ültet, és erősen gondolkodik, h mi legyen…
    4 fotó, 4 cikk

  9. kormánypárti szerint:

    A békemenet képes véget vetni a harcoknak. Fontos, hogy minél többen felvonuljunk. Ez jelenti most a legnagyobb segítséget az ukrán embereknek.

  10. Gyula szerint:

    Miben segít, te ökör?

  11. Nagyapó szerint:

    Azért vannak szemét emberek, vannak hülyék és van a kettő ötvözete a PL. Elárulom az egyszerű különbséget: menekült, akinek van ukrán útlevele, vagy más ukrán irata, vagy tud magyarul. Migráns, aki eldobálta papírjait. Átutazó, akinek egyéb útlevele van.😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. Nagyapó szerint:

    kormánypárti! Megyünk a békemenetre. Meglesz a félmillió résztvevő, szemben a moslékkoalíció ezer tüntikézőjével!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. Gyula szerint:

    “…vagy tud magyarul”
    Ez öreg, baszod, elég érv, én tudok olyat, aki munkavállalási vízummal(!) alapított itt céget, semmi tartozás, 22 embert foglalkoztat és most azt mondták, hogy mehet haza. Fasza ez az ország…

  14. Gyula szerint:

    Öreg, menjetek! Azért milyen jó egy állandó ellenség, nemde? Már hiányozna, ha nem lenne, mindegyki(k)? Idióta.

  15. Nagyapó szerint:

    László! Mennyi pénzt kapott “Orbán az Uniótól a menekültek miatt.”? Semennyit. A Fővárosnak nagyon kell a pénz, mert sok a cápa. Kevés a Láchíd- meg a Blaha mutyiból kaszált kb. 6 milliárd, a Városházát sem sikerült eladni. Igaz fél milliárd elment Vigyori kampányára.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !